Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 5 lut 2012, o 08:34

WRC fan pisze:A jak wygląda np korzystanie z Internetu i jakichś aplikacji bez usługi BB ?
Jak dla mnie bardzo wygodnie. Bardziej niż w aparacie z Windows. Przegladarka wygodniejsza od ILE i Opery Mini.
Z funkcjonalnosci brakuje mi tylko AutoMapy.
Moznawprawdzie uruchmic jakas onlinowa nawigacje, nawet gratis, ale brakuje mi Holka, gdy kaze mi przejezdzac komus przez podworko albo stodole. ;)

Edit
Sa sprawy, o ktorych najlepiej się przekonac samemu.
Mnie zadziwia na przyklad, że od dwoch lat nigdy BB mi się nie zawiesil ani nigdy nawet go jeszcze nie wylaczylem. Bateria jest nadal OK. Po prostu solidny grat.
;)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 5 lut 2012, o 13:05

WRC fan pisze: A jak wygląda np korzystanie z Internetu i jakichś aplikacji bez usługi BB ?

Drogo i bez sensu przy obecnych kosztach aktywacji BISa.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 5 lut 2012, o 13:16

Лукашэнка pisze: Bateria jest nadal OK.
Moja rodzicielka właśnie oddała swojego półrocznego BB na naprawę gwarancyjną, bo bateria nie wytrzymywała nawet pół dnia ;-)

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 5 lut 2012, o 13:22

WRC fan, mam doczynienia z gdzieś 10 aparatami BB i żaden się nie zepsuł, ze 2 miały problemy z softem, w tym ja miałem. Baterie wytrzymują około doby ludziom jak Łukasz CIeskzko którzy wygadują 700zł miesięcznie ;) Mój ma już dwa lata, jest porysowany trochę i poobijany, ale działa. Warto mieć świeży soft, wczesne wersje potrafią być słabe. Ja jestem fanem.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 5 lut 2012, o 21:09

WRC fan pisze: A jak wygląda np korzystanie z Internetu i jakichś aplikacji bez usługi BB ?
Internet w zależności od usługi, możesz mieć za 15 zyla miesięcznie no limit.
Co do aplikacji na paletke, to jest tego mało, ale ostatnio RIM założył swój sklep online i można kupe rzeczy ściągać. Ja osobiście nie chce już innych telefonów, mojego mam ustawionego na samoczynne wyłaczenie wieczorem i właczenie rano. Który tel po włączeniu i wpisaniu PINu jest gotowy do wykonania połaczenia po kilku sekundach?
Wyświetlacze mają po 65k kolorów - niby mało, ale rozdzielczość taka że oglądasz jak dobre LCD. Kodeki maja zainstalowane, DiVxy chodzą, niezły korektor dźwięku do słuchawek, nawigacja daje radę (choć brakuje mi automapy). Ja osobiście poleciłbym 8900 (choc bez 3G - ale to lepiej bo nadajniki 3G teraz zapchane wszystkimi androidami)), nie zawieszał się. bateria wytrzymywała ponad dzień (kilka tys minut w mies gadam). musiałem się pożegnać z nim, bo gniazdko słuchawek padło i przesterowania w dźwięku były.
Teraz przesiadłem się na 9800 i żałuję - dotykowy ekran wq..., w kieszeni potrafi się odblokować i sam se dzwonić, w czasie rozmowy gdzieś dotkniesz i wycisza mikrofon... nigdy więcej tel z dotykowym ekranem. Jak chcesz 3G to 9780 może być ok
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 lut 2012, o 21:10

WRC fan pisze: Moja rodzicielka właśnie oddała swojego półrocznego BB na naprawę gwarancyjną, bo bateria nie wytrzymywała nawet pół dnia ;-)
tu jest ich jedyny minus - gwar na polske jest tylko na 12 mies, ale w miare porządnie je rozpatrują (niejednokrotnie wymieniali na nowe)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 5 lut 2012, o 22:41

OBK H6 pisze: Teraz przesiadłem się na 9800 i żałuję - dotykowy ekran wq..., w kieszeni potrafi się odblokować i sam se dzwonić, w czasie rozmowy gdzieś dotkniesz i wycisza mikrofon... nigdy więcej tel z dotykowym ekranem. Jak chcesz 3G to 9780 może być ok

To jeszcze tylko będą się musieli nauczyć robić porządne wyświetlacze i będziemy mieli ósmy cud świata zaraz po pieczonym chlebie ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 10:18

Chloru
do czego lepsze wyświetlacze?
Chcesz gier? - weź PSP
Im lepszy wyświetlacz, tym więcej baterii będzie wciągał - po co? Dla mnie ich wyświetlacze są ok, rozdzielczość ponadprzeciętna, nie smużą, a do czytania poczty, netu, aplikacji biurowych - nie potrzebuję więcej.
Do zabawy telefonu nie potrzebuję ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 6 lut 2012, o 10:39

OBK H6, takie co to się same w kieszeni nie odblokują ;)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 11:24

a to już takie wynaleziono... niedotykowe :thumb:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 6 lut 2012, o 12:21

OBK H6 pisze: choc bez 3G - ale to lepiej [...]
Wciąż mówimy o dostępie do Internetu? ;-)
OBK H6 pisze: ale rozdzielczość taka że oglądasz jak dobre LCD
Tzn?

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 12:43

citan pisze:
OBK H6 pisze: choc bez 3G - ale to lepiej [...]
Wciąż mówimy o dostępie do Internetu? ;-)
Oczywiście że 2G nie jest demonem prędkości, ale też z tela nie korzystam jak z laptopa, bo bym miał oczy do wymiany po tygodniu od wpatrywania się w ten mały ekran - do pracy mam lapka z modemem.
A poczta? - ustawiasz pobieranie nagłówków wiadomości i załączniki ściągasz tylko wtedy gdy potrzebujesz.
Bez przesady
citan pisze:
OBK H6 pisze: ale rozdzielczość taka że oglądasz jak dobre LCD
Tzn?
Nie powiem, żeby nie robiły na mnie wrażenia wyświetlacze w NK N8, czy w nowym SE Arc (albo 3D w LG)- ale wiem z jakim poborem prądu się to wiąże. Na swoim RIMie z rozdzielczością 360x480 oglądam filmiki w podróży - i naprawdę daje radę, a przynajmniej obejrzę film do końca, a nie do połowy, bo na tyle tylko starczyło baterii... :wall:

citan
5 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 13:19

Dalej będę się trzymał uparcie tezy, że korzystanie z Internetu przy prędkościach ~200kbit/s to masochizm. :-p
OBK H6 pisze: a przynajmniej obejrzę film do końca, a nie do połowy, bo na tyle tylko starczyło baterii
Ile mają te filmy, po 8h?

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lut 2012, o 13:55

citan pisze: korzystanie z Internetu przy prędkościach ~200kbit/s to masochizm. :-p
Citanku, gdzieś Ty się uchował jak Internet uruchamiało się poleceniem ATDT0202122 :?: :?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 14:03

Bergen, citan wtedy wygwizdywał kody AT do słuchawki :mrgreen: ;-)

citan
5 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 14:13

Bergen pisze:
citan pisze: korzystanie z Internetu przy prędkościach ~200kbit/s to masochizm. :-p
Citanku, gdzieś Ty się uchował jak Internet uruchamiało się poleceniem ATDT0202122 :?: :?
Ja byłem poszkodowany, miałem PCMkę i 14.4kbit/s niezależnie od modemu. Może mi po prostu trauma jakaś została.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubione posty: 0

Post 6 lut 2012, o 14:33

Bergen pisze:Citanku, gdzieś Ty się uchował jak Internet uruchamiało się poleceniem ATDT0202122 :?: :?
I wszyscy wtedy wysyłali maila ze słowami "dznx" w HTMLu z obowiązkowo dodanym podpisem w formie animowanego 2MB gifa, tak? ;)
czarne jest piękne...

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 15:00

citan pisze:Dalej będę się trzymał uparcie tezy, że korzystanie z Internetu przy prędkościach ~200kbit/s to masochizm. :-p
a co Ty za pliki ściągasz na telefon, że aż takich transferów potrzebujesz? Torrenty zainstalowałeś?
sieci GSM nawet w 3G nie mają na tyle stabilnego łącza, żeby wszystko śmigało :cofee:

Fakt że dziś strony zapakowane są kolosalną ilością flashów/sraszów co wydłuża ich ściąganie - ja akurat na tel nie oglądam onetu, bo mam dość kompa po całym dniu w robocie, żeby jeszcze wpatrywać się w ekran 2 cale i czytać o kolejnej tragedii gdzieś na świecie
citan pisze: Ile mają te filmy, po 8h?
No ja nie wsiadam do pociągu zawsze ze świeżo naładowanym telefonem... szczególnie jak wracam po całym dniu w stolycy, to po południu tel już ma swoje "wydzwonione"... jedna ładowarka w domu mi wystarczy, w pociągu nie muszę szukać gniazdka ;-)
Chloru pisze:Bergen, citan wtedy wygwizdywał kody AT do słuchawki :mrgreen: ;-)
:giggle: :thumb:

citan
5 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 15:18

OBK H6 pisze: a co Ty za pliki ściągasz na telefon, że aż takich transferów potrzebujesz? Torrenty zainstalowałeś?
Nie. Oglądam filmy, słucham muzyki, czytam newsy (kolejność przypadkowa).
OBK H6 pisze: sieci GSM nawet w 3G nie mają na tyle stabilnego łącza, żeby wszystko śmigało
Jakaś wada fabryczna?

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 6 lut 2012, o 15:31

OBK H6 pisze:Ja osobiście poleciłbym 8900 (choc bez 3G - ale to lepiej bo nadajniki 3G teraz zapchane wszystkimi androidami)), nie zawieszał się. bateria wytrzymywała ponad dzień (kilka tys minut w mies gadam).
Ja mam, ja mam :thumb: Kupiłem całkiem przypadkiem i jestem mega zadowolony. Wgrałem jeszcze dzisiaj zmodowany soft, telefon działa szybciej, zobaczymy co z baterią - ale po 3 latach potrafi przy kilkunastu minutach rozmowy i kilku smsach wytrzymać 2 dni. Do tego można kupić świetny pokrowiec, który blokuje klawiaturę(polecam, telefon przestaje sam się odblokowywać) ;) Jakość dźwięku zadzwiająco dobra jak na (teoretycznie) biznesowy telefon, tak samo aparat - daje radę. Tego, że jest mało kolorów nie widać, ale rozdzielczość ekranu 480x360 przy 2.44" jest na prawdę świetna - obraz wygląda o wiele lepiej niż przy 320x240, nie widać wcale, że jest tylko 65k barw :)
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 6 lut 2012, o 20:11

citan pisze: OBK H6 napisał(a):sieci GSM nawet w 3G nie mają na tyle stabilnego łącza, żeby wszystko śmigało

Jakaś wada fabryczna?
TTTM, do tego ilość pobieranych danych przez użytkowników wzrasta szybciej niż pojemność sieci u operatorów.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

citan
5 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 22:21

inquiz pisze: TTTM, do tego ilość pobieranych danych przez użytkowników wzrasta szybciej niż pojemność sieci u operatorów.
Sporo korzystam, problemów nie stwierdziłem, dlatego pytam.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 lut 2012, o 22:27

poszukaj na necie "oddychanie komórki GSM"
http://bts-gsm.eu/podstrona/690
Pojawiają się specyficzne ograniczenia, takie jak „oddychanie komórki” oznaczające uzależnienie zasięgu komórki od natężenia ruchu. Przełączanie się terminala między komórkami w systemie UMTS jest bardziej skomplikowane niż w systemie GSM, możliwe jest również płynne przełączanie się między systemem UMTS a GSM. Anteny stacji bazowych UMTS często wyposażane są w zdalną elektryczną regulację tiltu (Remote Electrical Tilt). Spowodowane jest to zmiennością zasięgu danej komórki pod wpływem jej obciążenia.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka
Polubione posty: 0

Post 7 lut 2012, o 16:17

WRC fan, obejrzyj i się dobrze zastanów czy nie chcesz jakiegoś dotyka na androidzie :whistle: :giggle: :giggle: :giggle:
Link: http://www.sadistic.pl/magiczna-dupa-in ... 102692.htm
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 lut 2012, o 19:59

Najlepszy dowód na najlepszość Androida i ekranów dotykowych! :mrgreen:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=gz2hgEdG ... r_embedded

ODPOWIEDZ