Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Re: Ekologia - słuszna sprawa czy wielki przekręt ?
Ostatnio właśnie wracając z wakacji po Europie do domu w okolicach Sycowa prawie się wpierniczyłem w pachołki; jest tam ich istny labirynt, można się zagubić szczególnie jak się jest za kółkiem 20 godzin. Pięknie wymyślili sam zjazd do Sycowa 

pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Podejrzewam, że to był czarny orzeł - niewykluczone, ze nawet dwugłowyKonto usunięte pisze:FUX pisze: Ostatnio budowa S8 koło Sycowa bodajże, została wstrzymana na kilka miesięcy, bo się orzeł musiał wygrzmocić....
Ptak z gatunku, który człowieka nie bardzo lubi i woli tereny przez niego nie odwiedzane.
Tak czy siak i tak przeniósł by się w inne miejsce.
Jak możesz tak mówić, to nasze godło, on musi kochać Polskę![]()

problem z tym że w naszym godle wcale nie jest orzeł ale orłanKonto usunięte pisze: Jak możesz tak mówić, to nasze godło, on musi kochać Polskę![]()
![]()

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Tak się zastanawiam , na czyje zawołanie się pisze takie artykułu , zielona energia , zielona wyspa , zielona gospodarka . Co za bzdury
http://finanse.wp.pl/kat,104122,title,P ... omosc.html 

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
Piter 35, Na własne i sponsorów. Jak się żyje z Unijnego cycka za gadanie głupot to trzeba krakać jak żądają. Z dołu artykułu:
"Instytut Badań Strukturalnych i Instytut na rzecz Ekorozwoju przy wsparciu finansowym European Climate Foundation realizują projekt Niskoemisyjna Polska 2050."
Tutaj geniusz z 2008 r http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 04081.html - ładnie byśmy dostali w d... jakby wtedy tych klakierów słuchać.
"Instytut Badań Strukturalnych i Instytut na rzecz Ekorozwoju przy wsparciu finansowym European Climate Foundation realizują projekt Niskoemisyjna Polska 2050."
Tutaj geniusz z 2008 r http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 04081.html - ładnie byśmy dostali w d... jakby wtedy tych klakierów słuchać.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Piter 35, Trochę w RP się dzieje na poboczu tego sektora.
Koło Szczecina produkuje się śmigła do wiatraków, kilkanaście km od mojej wsi powstaje hiszpańska fabryka, która będzie produkowała wieże do tychże.
Jedna z polskich stoczni wyspecjalizowała się w produkowaniu statków do stawiania morskich farm wiatrowych i ich obsługi.
OZE jest przyszłością, gdyż prędzej/później pokłady paliw kopalnych się wyczerpią.
Parę dni temu czytałem o połączeniu wytwarzania energii z wiatru do produkcji wodoru w okresie, gdy prądu w sieci jest za dużo.
Powstają biogazownie, wykorzystujące odpady organiczne.
Samemu także kombinujesz, jak obniżyć koszty związane z użytkowaniem mieszkania, więc wpisujesz się w zilonopodobne działania.
Zakładając kolektory słoneczne sprawiasz, że mniej wydalisz do atmosfery CO2 jako pochodną spalania.
Koło Szczecina produkuje się śmigła do wiatraków, kilkanaście km od mojej wsi powstaje hiszpańska fabryka, która będzie produkowała wieże do tychże.
Jedna z polskich stoczni wyspecjalizowała się w produkowaniu statków do stawiania morskich farm wiatrowych i ich obsługi.
OZE jest przyszłością, gdyż prędzej/później pokłady paliw kopalnych się wyczerpią.
Parę dni temu czytałem o połączeniu wytwarzania energii z wiatru do produkcji wodoru w okresie, gdy prądu w sieci jest za dużo.
Powstają biogazownie, wykorzystujące odpady organiczne.
Samemu także kombinujesz, jak obniżyć koszty związane z użytkowaniem mieszkania, więc wpisujesz się w zilonopodobne działania.
Zakładając kolektory słoneczne sprawiasz, że mniej wydalisz do atmosfery CO2 jako pochodną spalania.
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
W przypadku wiatraków jest bzdurą lansowaną przez słabo kumających brodatych kolesi we flanelowych koszulach w kratkę i sandałach, którymi sterują ludzie zarabiający na tym majątki.FUX pisze: OZE jest przyszłością,
Jak dobrze pamiętam, energia elektryczna z wiatraków wychodzi 4 razy drożej, niż z konwencjonalnych źródeł. Powinno się skończyć dotować ten koszmarnie drogi prąd i powycinać te wszystkie wiatraki, bo wszyscy za te fanaberie płacimy.
Na obecny stan wiedzy i dostępnej technologii jest tylko jedna sensowna alternatywa wobec spalania paliw kopalnych. Tylko tu irracjonalna histeria daje znać o sobie i blokuje rozwój.
jarmaj, masz złe dane.
I akurat nie promują Ci, co w sandałach chodzą i koszulach w kratę.

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Dobre.
Opłaca się jedynie dzięki kasie, którą ja do tego dokładam.
A energia z paliw kopalnych obciążona jest koniecznością płacenia za emisję CO2 (co jest największym chyba absurdem tego świata)
Sam koszt uzyskania energii elektrycznej z wiatraków, licząc oczywiście wszystko, koszty inwestycji, konserwacji itp, są kilka razy wyższe, niż podobne z elektrowni węglowej.
Oczywiście najniższy jest koszt z elektrowni atomowej. Ale kogo to obchodzi w świecie fantastów manipulowanych przez wielki biznes.
Opłaca się jedynie dzięki kasie, którą ja do tego dokładam.
A energia z paliw kopalnych obciążona jest koniecznością płacenia za emisję CO2 (co jest największym chyba absurdem tego świata)
Sam koszt uzyskania energii elektrycznej z wiatraków, licząc oczywiście wszystko, koszty inwestycji, konserwacji itp, są kilka razy wyższe, niż podobne z elektrowni węglowej.
Oczywiście najniższy jest koszt z elektrowni atomowej. Ale kogo to obchodzi w świecie fantastów manipulowanych przez wielki biznes.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2012, o 16:37 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Obaiwam się≤ że ma dobre dane, ale ci co dawniej chodzili w sandałach, teraz w TV występują w eleganckich garniakach.FUX pisze:jarmaj, masz złe dane.
Idole z danych lat...
Zawsze za wszystkim stoi jedynie kasa.
Nic się nie dzieje bez przyczyny
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Nie. Rozmawiamy na ten moment o kilku-kilkudziesięciu %, a nie kilkuset %.
Wolę wiatrak koło domu, niż komin elektrociepłowni. Do atomu nic nie mam.
Na dzisiaj branża konwencjonalnej energetyki nie jest zainteresowana żadnymi optymalizacjami, redukcjami, etc.
To jest branża hamująca także atom.
W sąsiedniej gminie jest dym z odkrywkowa kopalnią, a w zasadzie próbami pierwszych odwiertów.
Donosy, policja, szarpaniny, zastraszanie, etc.
Wolę wiatrak koło domu, niż komin elektrociepłowni. Do atomu nic nie mam.
Na dzisiaj branża konwencjonalnej energetyki nie jest zainteresowana żadnymi optymalizacjami, redukcjami, etc.
W sąsiedniej gminie jest dym z odkrywkowa kopalnią, a w zasadzie próbami pierwszych odwiertów.
Donosy, policja, szarpaniny, zastraszanie, etc.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Wypisz-wymaluj, ja, na jakichś chlejadach, pod koniec kolacjijarmaj pisze: słabo kumających brodatych kolesi we flanelowych koszulach w kratkę i sandałach,

Powiedziałbym, że przede wszystkim, a nie "także".FUX pisze: Na dzisiaj branża konwencjonalnej energetyki nie jest zainteresowana żadnymi optymalizacjami, redukcjami, etc.
Niedawno jeden dość zorientowany gościu szacowal przy mnie, że za sponsoring (i w konsekwencji za sterowanie działalności) antyatomowej zielenizny w skali globalnej odpowiadają: w ok. 30% Rosjanie, w ok. 30% Saudowie i okolice, i w ok. 30% shelle, BiPi i inne zachodnie haliburtony. Oczywiście, nikt z nich nie czyni tego w imię rozwoju wiatraków

niech wyschnie źródło w górach ale niech mi płynie woda w miejskich rurach...FUX pisze: Wolę wiatrak koło domu, niż komin elektrociepłowni. Do atomu nic nie mam.
brzmi całkiem prawdopodobnie.WiS pisze: Niedawno jeden dość zorientowany gościu szacowal przy mnie, że za sponsoring (i w konsekwencji za sterowanie działalności) antyatomowej zielenizny w skali globalnej odpowiadają: w ok. 30% Rosjanie, w ok. 30% Saudowie i okolice, i w ok. 30% shelle, BiPi i inne zachodnie haliburtony. Oczywiście, nikt z nich nie czyni tego w imię rozwoju wiatraków![]()
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Z tą opłacalność tych wiatraków jest mocno dyskusyjna. Mało kto wie, albo zdaje sobie sprawę ile kosztuje konserwacja takiego cuda. Np. wiatraczki trzeba od czasu do czasu wyczyścić z ptasich kupek i innych bogactw natury. 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Klema pisze: Np. wiatraczki trzeba od czasu do czasu wyczyścić z ptasich kupek i innych bogactw natury.
A po co???
Konto usunięte pisze: A po co???
zapewne wydajnośc spada w związku ze wzrostem wagi części ruchomych oraz zwiększonym oporem osranych łopat

albo nierównomierne zwiększenie wagi na takich śmigłach powoduje problemy jak błoto w kołach przy 150 km/h
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Co zarazem powoduje szybsze zużycie elementów mechanicznych i jeszcze większe koszty. Hura !inquiz pisze:albo nierównomierne zwiększenie wagi na takich śmigłach powoduje problemy jak błoto w kołach przy 150 km/h

inquiz pisze: niech wyschnie źródło w górach ale niech mi płynie woda w miejskich rurach...
Mam studnię głębinową, gdyby co...

No i co ciekawe! W wiatrakach jest największa śmiertelność na kilowat - właśnie przez obsługę. Większa niż przy węglu: a tu wydobycie, transport...Konto usunięte pisze:Klema pisze: Np. wiatraczki trzeba od czasu do czasu wyczyścić z ptasich kupek i innych bogactw natury.
A po co???
Ale niestety, przy wiatrakach pisze się jedynie o pozytywach, bo większość redaktorków wierzy w ich dobroczynny charakter, zapominając o tym, że to wiatraki do napędzania kasy jedynie.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
zamiast krasnala w ogrodzie mogłaby byc taka szalona konstrukcjka, wprowadza zapewne niepokój przy grillu ale wygląda ciekawie, najlepiej jak nie ma wiatru
Link: http://www.youtube.com/watch?v=qp2VAkZD ... r_embedded#!

Link: http://www.youtube.com/watch?v=qp2VAkZD ... r_embedded#!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
esilon, widzę, że jest w Polsce dystrybutor. Ciekawe czy trzeba magazynować tą energię i jak się ma do energii z sieci
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
coś mi się wydaje, ale nie chce mi się szukać, że musisz ją sprzedawać powyżej jakiejś mocy, a później odkupić czy jakośKonto usunięte pisze: esilon, widzę, że jest w Polsce dystrybutor. Ciekawe czy trzeba magazynować tą energię i jak się ma do energii z sieci