Auto dla dziada

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Impreza, Beema i jeszcze Suzuki
Polubił: 203 razy
Polubione posty: 489 razy

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 19:08

MIkad pisze:
stach22 pisze:
18 lut 2026, o 15:11
E tam, przykrywką to byłby Volvo i samobiczowaniem jednocześnie, wtedy musiałbym opowiadać bzdury, że „bez dobrego nagłośnienia nie ma jazdy”
PS. Jeśli rozdają X1 w mojej specyfikacji to jutro się zaciągam do ekipy thermomixa, co dwa zajebiste auta to nie jedno, tym bardziej, że ten niebieski jest spoko dzięki za cynk ;-)
Apropos Indyka, to czy ktoś z obecnych był w maju w Omanie? Tak mi po głowie chodzi
Byłem w lutym i jest super. Ciepło, czysto, kulturalnie i super standard hoteli (byłem w Salalah). W maju też powinno być OK, ale uważaj: później, latem, w Muskacie jest strasznie gorąco, typowy Płw. Arabski, nie do wytrzymania. Z kolei w tym samym czasie na południu, właśnie w Salalah, robi się deszczowo, zielono i chłodno. I tłoczno, bo właśnie wtedy zjeżdżają tam turyści z całego regionu (Arabia Saudyjska, Emiraty), którzy odpoczywają od upałów. Wtedy nie ma się co do Salalah pchać.

A BMW to wspaniałe samochody, układ kierowniczy nie do pobicia. Ale kupiłem Mercedesa i w trybie Dynamic też prowadzi się świetnie. To tak a propos aut dla dziada. Pozdrawiam forumowiczów, cieszę się, że forum żyje :mrgreen:
Bmw is the Best, chłopaki się droczą bo nie mogą się pogodzić że jeżdżą dziadowozami ;-)

Właśnie Salalah mam na myśli, bo Maskat byłby już za gorący. Z tym że w maju temperatury będą już w okolicy max 35 więc już trochę gorąco i okolica już pewnie wysuszona, bez wodospadów, zieleni etc. Najpiękniej byłoby tuż po porze deszczowej październik/ listopad ale nie chce mi się chyba tyle czekać a jakoś inne destynacje w tym okresie jakoś nie bardzo. Ewentualnie Seszele byłyby fajne ale to trochę większa kasa i trzebaby też na trochę dłużej IMO
Maskat trzeba by zrobić w zimie.
Ogólnie Oman mnie mocno kusi.

:drunk: KONIEC PISLANDU :thumb:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 267 razy
Polubione posty: 542 razy

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 19:16

@stach22 specjalnie dla Ciebie powinni w chińskim kalendarzu wprowadzić rok Pelikana. ;)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
FUX (19 lut 2026, o 16:33)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 19:23

Chloru pisze:@stach22 specjalnie dla Ciebie powinni w chińskim kalendarzu wprowadzić rok Pelikana. ;)
Może i pelikan, ale w solidnym aucie z przyzwoitym nagłośnieniem ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 19:49

Solidny to jest Passat B6 1.9 TDi.

MIkad
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: tęsknię za Legacy
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 20:15

stach22 pisze:
18 lut 2026, o 19:08
MIkad pisze:
stach22 pisze:
18 lut 2026, o 15:11
E tam, przykrywką to byłby Volvo i samobiczowaniem jednocześnie, wtedy musiałbym opowiadać bzdury, że „bez dobrego nagłośnienia nie ma jazdy”
PS. Jeśli rozdają X1 w mojej specyfikacji to jutro się zaciągam do ekipy thermomixa, co dwa zajebiste auta to nie jedno, tym bardziej, że ten niebieski jest spoko dzięki za cynk ;-)
Apropos Indyka, to czy ktoś z obecnych był w maju w Omanie? Tak mi po głowie chodzi
Byłem w lutym i jest super. Ciepło, czysto, kulturalnie i super standard hoteli (byłem w Salalah). W maju też powinno być OK, ale uważaj: później, latem, w Muskacie jest strasznie gorąco, typowy Płw. Arabski, nie do wytrzymania. Z kolei w tym samym czasie na południu, właśnie w Salalah, robi się deszczowo, zielono i chłodno. I tłoczno, bo właśnie wtedy zjeżdżają tam turyści z całego regionu (Arabia Saudyjska, Emiraty), którzy odpoczywają od upałów. Wtedy nie ma się co do Salalah pchać.

A BMW to wspaniałe samochody, układ kierowniczy nie do pobicia. Ale kupiłem Mercedesa i w trybie Dynamic też prowadzi się świetnie. To tak a propos aut dla dziada. Pozdrawiam forumowiczów, cieszę się, że forum żyje :mrgreen:
Bmw is the Best, chłopaki się droczą bo nie mogą się pogodzić że jeżdżą dziadowozami ;-)

Właśnie Salalah mam na myśli, bo Maskat byłby już za gorący. Z tym że w maju temperatury będą już w okolicy max 35 więc już trochę gorąco i okolica już pewnie wysuszona, bez wodospadów, zieleni etc. Najpiękniej byłoby tuż po porze deszczowej październik/ listopad ale nie chce mi się chyba tyle czekać a jakoś inne destynacje w tym okresie jakoś nie bardzo. Ewentualnie Seszele byłyby fajne ale to trochę większa kasa i trzebaby też na trochę dłużej IMO
Maskat trzeba by zrobić w zimie.
Ogólnie Oman mnie mocno kusi.
Oman jest ekstra, fajni ludzie, czysto i porządnie. Motoryzacyjnie na swój sposób też ciekawie: albo Land Cruisery wszelakie, albo stare Lexy LS. Jedź teraz, w marcu: w Polsce jeszcze zimno i brzydko, tam pięknie.
Na maj polecam Izrael, ale nie wiem, jak tam teraz sytuacja polityczno-wojenna. Nigdy nie ma dobrego momentu, żeby jechać - jak ja bylem w 2023, to na przedmieścia Tel Awiwu wystrzeliwano rakiety. Oglądałem działanie systemu obrony przeciwrakietowej, stojąc w Jafie i słysząc alarm.

"Chłopaki" mają Volvo? Fajne wnętrza, dobre wozy. Tata ma XC90 i chwali. Ale załapał się jeszcze na diesla. Jak jeździłem benzynowym XC90, to paliło mi w trasie 16 litrów. Więcej niż Defender V8.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 18 lut 2026, o 20:18

Izrael teraz to raczej niemożliwe. Oman ma jeszcze jeden atut, ciepły ocean przez cały rok.
No nic, zobaczymy.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 19 lut 2026, o 11:16

stach22 pisze:
18 lut 2026, o 18:56
W tym miejscu warto przypomnieć test sprzed 3 lat, jak BMW X1 23i Xdrive słabo skręca, słabo radzi sobie na śniegu, słabo przyspiesza
Masz tego samego kierowcę w asyście Mistrza. :-p No i to jeszcze poprzednią wersją napędu... nowa jest mocniejsza i lepsza. :razz:

Jaca68
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: S60 B5, MS 1260
Polubił: 374 razy
Polubione posty: 469 razy

Auto dla dziada

Post 20 lut 2026, o 13:09

BMW - i wszystko jasne. Jak autem z napedem 4x4 można wjechać w słup? :-p

https://stop-cham.pl/stop-cham-1418-nie ... mv_hLZ9aaw
Załączniki
bmw.png
Wszyscy umrzemy z gorąca. :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 20 lut 2026, o 13:25

Młodzież w internecie często pisze "xD" albo "iksDe". Teraz już wiem, że chodzi im o xDrive. ;)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 17 razy
Polubione posty: 293 razy

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 12:01

Znajomy do mnie zadzwonił wczoraj, że będzie w kwietniu sprzedawał swoje 4letnie M3 Competition… Nie powiem, kusi… :evilgrin:
Puszczę Chlora z moim synem na Poznaniu. Po dwóch kółkach będzie wychwalał BMW pod niebiosa żeby tylko już wysiąść :-)
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 13:40

Bilex pisze:Znajomy do mnie zadzwonił wczoraj, że będzie w kwietniu sprzedawał swoje 4letnie M3 Competition… Nie powiem, kusi… :evilgrin:
Puszczę Chlora z moim synem na Poznaniu. Po dwóch kółkach będzie wychwalał BMW pod niebiosa żeby tylko już wysiąść :-)
Nie żartuj, przecież on na co dzień jeździ rakietą, którą jak twierdzi niejednokrotnie depcze do dechy ;-)

A dziś zupełnie przypadkiem natknąłem się na recenzję Pertyna BMW X1 2023, co prawda 23d XDrive, ale w zasadzie to to samo auto co moje, nawet osiągi podobne. Nie widziałem tego przed decyzją kupna, ale wiele mogę potwierdzić, oprócz ocen systemu info, które po tym czasie zostało trochę ulepszone.

„Auto prowadzi się fantastycznie, również w zakrętach ”
„Twarde, być może zbyt twarde zawieszenie”- czyli coś o czym pisałem a wszechwiedzący chlor przyśmial nigdy nawet nie prowadząc tego auta
„Fantastyczna dwusprzęgłowa skrzynia biegów”
DNA „prawdziwego BMW XXIw.
„Olbrzymia ilość miejsca w kabinie i bagażniku”
„Kapitalnie działający radar”
Etc.
Na marginesie Pertyn jeszcze nie wiedział, że system start stop można wyłączyć jednym przyciskiem ;-)
Anyway, ciekawa recenzja potwierdzająca kilka podobnych.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 14:08

Bilex pisze:Znajomy do mnie zadzwonił wczoraj, że będzie w kwietniu sprzedawał swoje 4letnie M3 Competition… Nie powiem, kusi… :evilgrin:
@Bilex dobre auta mogę wychwalać bez straszenia. Niestety toitoie na szczudłach mają z M Competition wspólny znaczek i tyle.

Mam jeszcze parę ofert na 340i kombi w skrzynce mailowej. Gdyby nie traktowali klienta jak idiotę (przyzwoity rabat i beznadziejne finansowanie), który nie umie liczyć oraz mieli auta testowe chociaż w zbliżonej konfiguracji to kto wie, kto wie... Tak więc podejrzenia o uprzedzenie są delikatnie mówiąc z czapy.

Poza tym leciałem kiedyś w jednym forumowym Subaru przez las 2 paki, było dziurawo i dość wąsko. Wytrzymam więc chyba jednak trochę więcej niż 2 kółka na Poznaniu. ;)

@stach22 po tym jakie bzdury opowiada Pertyn przestałem go oglądać. Nawet na przyspieszeniu x1.5. Szkoda czasu. Ostatnie co obejrzałem było o XC90 T8 pod filmem było kilkadziesiąt komentarzy na temat tego jak bardzo mijał się z prawdą odnośnie napędu którym jeździł.

Złożyłem wniosek do ambasady chińskiej żeby jednak specjalnie dla Ciebie wprowadzili w swoim kalendarzu rok Pelikana.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2026, o 14:08 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 14:44

Chlor, krótką chwilę po moim poście łyknąłeś i dałeś odpowiedź, to może razem zamówmy te kalendarze? ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 14:59

stach22 pisze:Chlor, krótką chwilę po moim poście łyknąłeś i dałeś odpowiedź, to może razem zamówmy te kalendarze? ;-)
Możemy zamówić kalendarze. Ja sobie powieszę na ścianie a Ty będziesz mógł mierzyć przyspieszenie 0-100 swojego BMW. Obrazek

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 15:02

Chloru pisze:
stach22 pisze:Chlor, krótką chwilę po moim poście łyknąłeś i dałeś odpowiedź, to może razem zamówmy te kalendarze? ;-)
Możemy zamówić kalendarze. Ja sobie powieszę na ścianie a Ty będziesz mógł mierzyć przyspieszenie 0-100 swojego BMW. Obrazek
Done ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 17 razy
Polubione posty: 293 razy

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 15:17

Chloru pisze:Poza tym leciałem kiedyś w jednym forumowym Subaru przez las 2 paki, było dziurawo i dość wąsko.
Ale wtedy miałeś jeszcze niewykształcony płat czołowy :lol:
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 15:19

Bilex pisze:
Chloru pisze:Poza tym leciałem kiedyś w jednym forumowym Subaru przez las 2 paki, było dziurawo i dość wąsko.
Ale wtedy miałeś jeszcze niewykształcony płat czołowy Obrazek
Zupełnie nie rozumiem dlaczego zakladasz, że zaszły jakiekolwiek zmiany. Przecież napisałem, że rozważałem BMW. Obrazek

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 86 razy
Polubione posty: 443 razy

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 20:34

Chloru pisze:
21 lut 2026, o 14:08
Poza tym leciałem kiedyś w jednym forumowym Subaru przez las 2 paki, było dziurawo i dość wąsko.
Nie powinieneś takich rzeczy robić. To bardzo niebezpieczne i nieodpowiedzialne.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 21 lut 2026, o 20:48

jarmaj pisze:
Chloru pisze:
Poza tym leciałem kiedyś w jednym forumowym Subaru przez las 2 paki, było dziurawo i dość wąsko.
Nie powinieneś takich rzeczy robić. To bardzo niebezpieczne i nieodpowiedzialne.
Dodatkowo niezdrowe, niemoralne i może powodować tycie.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
Polubił: 86 razy
Polubione posty: 443 razy

Auto dla dziada

Post 22 lut 2026, o 09:53

Chloru pisze:
21 lut 2026, o 20:48
jarmaj pisze:
Chloru pisze:
Dodatkowo niezdrowe, niemoralne i może powodować tycie.
Na szczęście są teraz marki które nie pozwalają na takie głupstwa, mają ogranicznik i można nimi tylko jeździć Volno :-p

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 22 lut 2026, o 14:44

Można zdjąć ogranicznik jak ktoś czuje taką potrzebę. Jak udowodnił zawodowy kierowca na filmie da się tym autem pojechać po śniegu szybciej niż Subaru.

stach22
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 23 lut 2026, o 20:15

Wow, nie wiedziałem że moje auto jest aż tak dobre i ma kaganiec ObrazekObrazekObrazek, szczególnie od 19:00 min. Obrazek
.
.
.
;-)

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 118 razy

Auto dla dziada

Post 24 lut 2026, o 11:13

są okazje...
W roczniku 2023 nie brakuje też Giulii z 280-konnym benzyniakiem. W salonie w Sosnowcu można taką kupić za 179 800 zł. Porównywalna sztuka w konfiguratorze wyceniana jest na 234 400 zł.
trochę aut u dealerów różnych marek zalega

https://autokult.pl/nowe-a-juz-3-letnie ... 117437888a
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 137 razy
Polubione posty: 204 razy

Auto dla dziada

Post 24 lut 2026, o 11:18

busik pisze:
24 lut 2026, o 11:13
są okazje...
Jeżeli tegoroczna nówka kosztuje 234, to 179 w przypadku 3-latka jest raczej szukaniem jelenia. ;-)
Użytkownicy, którzy polubili ten post :
Chloru (24 lut 2026, o 11:19)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Auto dla dziada

Post 24 lut 2026, o 11:21

Salon w Sosnowcu. I wszystko jasne! ;-) :mrgreen:

ODPOWIEDZ