to tak jak położyc monetę na końcy śmigła helikoptera - katastrofa gwarantowanainquiz pisze:albo nierównomierne zwiększenie wagi na takich śmigłach powoduje problemy jak błoto w kołach przy 150 km/h

też mię się tak wydaje, że PL prawo energetyczne nie pozwala Ci samemu sobie generować prądu - musisz miec podpisaną umowę (jak na odprowadzanie ścieków) - a prąd z wiatraka odsprzedajesz (wpuszczasz w sieć) i masz niższe rachunki - nic więcej.Alan, Alan, Alan! pisze: coś mi się wydaje, ale nie chce mi się szukać, że musisz ją sprzedawać powyżej jakiejś mocy, a później odkupić czy jakoś
Ale apropos wiatraków - swego czasu oglądałem program o wiatrakach montowanych na dachach wieżowców, wykorzystujących silne prądy powietrza w miastach pomiędzy budynkami. Na pewno tańsze niż te wielkie kolosy (mniejsze chociazby). Ustawiane na dachu pod kontem chyba coś koło 45st, tak że napędzały się wiatrem wznoszącym w górę. Nie są w stanie zaspokoić zapotrzebowania takiego budynku, ale chyba do 20-30% są w stanie - a to juz dużo.
Ciekawi mnie jak sobie Andasol radzi w Hiszpanii

wg wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Andasol_So ... er_Station produkuje 21 MW rocznie, na 200ha. Obecnie chyba działają już dwie jednostki, czyli są w stanie zapewnić prąd dla 400 tys ludzi -
czy ktoś może mi objaśnić - w sensie porównac z innymi źródłami - czy to dużo czy mało? w sensie koszty wytworzeniaAndasol 1 cost around €300 million (US$380 million) to build.[5] Thermal energy storage costs roughly US$50 per kWh of capacity (150 lbs of salt per kWh at a storage temperature of 400 °C), according to Greg Glatzmaier of the U.S. National Renewable Energy Laboratory (NREL), totaling about 13% of Andasol's initial cost.[5]
The developers say Andasol's electricity will cost €0.271 per kilowatt-hour (kW·h) to produce.[6] Under current government policy in Spain, solar-thermal electricity will receive a feed-in tariff of just under €0.27/kW·h for the next 25 years