Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
Eeee co to za komunikat? Nigdy takiego nie widziałem, a mam duże uptime.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Idiotyczny ten komunikat. Choć może Microsoft dostosował się do "speców" od tego systemu, który twierdzą, że do normalnej pracy windy wymagany jest codzienny reset i raz na miesiąc format twardego dysku. 
EDIT. A tak poważnie, to pewnie w międzyczasie zassał jakieś krytyczne aktualizacje i musi się resetnąć.

EDIT. A tak poważnie, to pewnie w międzyczasie zassał jakieś krytyczne aktualizacje i musi się resetnąć.
czarne jest piękne...
U mnie uptime kilkutygodniowy to nic dziwnego na Win 7 i nigdy czegoś takiego nie widziałem, komunikaty od aktualizacji wyglądają inaczej. Może to od jakiegś dedykowanego softu do tej maszyny który się zaktualizował?
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
coś tam ssał, ale go olewałem, bo nie chciało mi się czekać na resetvibowit pisze: EDIT. A tak poważnie, to pewnie w międzyczasie zassał jakieś krytyczne aktualizacje i musi się resetnąć.

no pacz pan, a tu normalnie chodziło, nawet bym nie wpadł, że tyle nie resetowałem....vibowit pisze: który twierdzą, że do normalnej pracy windy wymagany jest codzienny reset i raz na miesiąc format twardego dysku.

Mam taki problem z kompem mojej rodzicielki - jakiś czas temu zaczął wypluwać BSOD, nie chciał się odpalać (problemy z bootowaniem czy coś w tym stylu). Wszyscy znajomi znawcy mówili, że to na pewno uwalony dysk (nie chciały go wykryć programy do testowania dysków). Wymieniłem więc dysk, komp ze dwa dni pochodził normalnie (postawiłem system itd), po czym sytuacja się powtórzyła...
W necie czytałem, że to może być wina kabla, ale po podmianie kabla sytuacja się nie zmienia. Any ideas co to może być ? Płyta ?

WRC fan, a próbowałeś wpiąć dysk w inny port płyty?
Problemy pojawiają się przy uruchamianiu, czy w trakcie działania też potrafi się wywalić?
BIOS nie gubi konfiguracji dysku?
Problemy pojawiają się przy uruchamianiu, czy w trakcie działania też potrafi się wywalić?
BIOS nie gubi konfiguracji dysku?
czarne jest piękne...
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
WRC fan, moze byc zasilacz albo padajace kondensatory na plycie glownej.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Tak,b/z.vibowit pisze: WRC fan, a próbowałeś wpiąć dysk w inny port płyty?
Właściwie przy uruchamianiu. Wyglądało to tak: działał, po którymś włączeniu normalnie uruchomił się windows, po czym komp się zawiesił i po resecie już ruszyć nie chce.vibowit pisze: Problemy pojawiają się przy uruchamianiu, czy w trakcie działania też potrafi się wywalić?
Jak/gdzie to się objawia ?vibowit pisze: BIOS nie gubi konfiguracji dysku?
Zasilacz chyba jakiś mam to spróbuję podmienić. Najgorsze, że to w sumie stary komp i szkoda kasę w niego pakować.
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
WRC fan, obejrzyj kondensatory na plycie glownej. Jezeli sa lekko wypukle tak jak tu
to znalazles winnego.

WRC fan, a tego dysku to nie chciały wykryć programy do diagnozowania na tym kompie, czy na innych też?
czarne jest piękne...
vibowit, na tym. Na innych nie sprawdzałem.
Chloru, dzięki - sprawdzę.
Chloru, dzięki - sprawdzę.
WRC fan, tak dumam. Skoro to stary komputer to może być problem taki jak napisał Chloru, może umarł RAM, a może po prostu bateria na płycie padła i bios głupieje.
Tyle, że padnięta bateria nie powinna spowodować zwisu działającego systemu.
Tyle, że padnięta bateria nie powinna spowodować zwisu działającego systemu.
czarne jest piękne...
- Chloru
- 6 gwiazdek
vibowit, jezeli to ATX (a tu mamy jakies 99% pewnosci) to dalej ma podtrzymanie napiecia na plycie. Bateria nie powinna miec tu nic do rzeczy. Ja stawiam w tej kolejnosci:
1. Kondensatory
2. Zasilacz
3. RAM
WRC fan, czasami zdarzalo sie, ze komputer po rozkreceniu na czesci pierwsze i skreceniu dzialal stabilnie. Moze po prostu gdzies jakis syf, kurz czy cos sie dostalo i powoduje takie zachowanie.
1. Kondensatory
2. Zasilacz
3. RAM
WRC fan, czasami zdarzalo sie, ze komputer po rozkreceniu na czesci pierwsze i skreceniu dzialal stabilnie. Moze po prostu gdzies jakis syf, kurz czy cos sie dostalo i powoduje takie zachowanie.
A, jeszcze jedno - z kompem zaczęły się takie jaja po przewiezieniu go samochodem.
Powyciągaj wszystko i wepchnij nazad.WRC fan pisze:A, jeszcze jedno - z kompem zaczęły się takie jaja po przewiezieniu go samochodem.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Bergen, nie nabijaj się z mniejszości lingwistycznych, nieładnie.
WRC fan, jak po prewiezeniu to warto rozebrać i złożyć - może jakiś niekontakt, RAMu albo czegoś, ale może też się coś mechanicznie uszkodziło i wtedy będzie ciężko.
Jaki zasilacz tam masz?
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
Zastanawiam się nad odbiornikiem analogowej tv do laptopa. Czyli w praktyce na usb.
Da się takie coś oglądać ? Bawił się ktoś już czymś takim ?
Da się takie coś oglądać ? Bawił się ktoś już czymś takim ?
leon, czemu koniecznie na USB?
Da się oglądać, nie jest to ideał ale oglądać się da, oglądaliśmy tak wyścigi F1 na wyścigach w sezonie 2009.
Da się oglądać, nie jest to ideał ale oglądać się da, oglądaliśmy tak wyścigi F1 na wyścigach w sezonie 2009.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Fido, pisales ostatnio o nowym Ubuntu. Musialem odpalic cos w celach diagnostycznych i padlo wlasnie na 11.04. Calkiem sprytnie to miedzymordzie pomyslane. Troche cukierkowe, za to calkiem zmyslnie podeszli do kwesti oszczednosci miejsca na pulpicie. No i z patyka USB dziala calkiem znosnie to przegladania sieci i takich tam prostych zadan.