Konto usunięte pisze: topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka
Sody szczyptę do gara daj i będziesz miała raj

Konto usunięte pisze: do tego schab albo golonka i paluszki lizać.![]()

Co kto lubi

Można kotlety z ryżu i grochu, też dobre

Konto usunięte pisze: topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka
Konto usunięte pisze: do tego schab albo golonka i paluszki lizać.![]()
Wielkie dzięki. Przetestuję jak wrócę w całym kawałku ze skoków.Gal pisze:Rolada z mostka cielęcego.
Mostek bez kości pozbaw błon o tyle o ile to możliwe (bez przesadyzmu), posól, popieprz, rozłóż równomiernie kawałeczki masła, rozrzuć 15-20 gałązek tymianku (jeżeli łodyżki są zielone, bo jak są już całkiem zdrewniałe to same listki bez łodyżek). Mięso zroluj i ściśle obwiąż sznurkiem masarskim (albo jakimś innym sznurkiem bawełnianym) tak jak baleron. Ważne aby mięso było zrolowane bardzo ściśle. W brytfannie solidnie obsmaż roladę (na brązowo), dodaj szalotkę lub cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj białe wino, następne 10-20 gałązek tymianku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj rosół wołowy, przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Duś godzinę, potem zmniejsz temp. do 160 i duś jeszcze około dwie godziny (zależy od wielkości mostka) kilkakrotnie przewracając mięso. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, odstaw pod folią ALU na 3 min, zdejmij sznurek i pokrój w plastry. W tym czasie zmiksuj sos na gładko i dopraw solą i pieprzem (można dodać trochę śmietany, ale nie ma konieczności). Dobrze pasuje z kopytkami lub innymi gnocchi (sosu jest dużo).
Dobre danie na przyjęcia, bo może czekać w piekarniku i niewiele jest roboty z wydaniem na stół. Jak rolada zostanie, to cienko pokrojona nadaje się do kanapek.
Proporcje:
Na 1kg mostka;
1 duża cebula lub cztery - pięć szalotek
1 duża marchewka
300 ml białego wina
300 ml rosołu wołowego
a ponadto;
50 -100 g masła
sól, pieprz, pęczek tymianku
A jak chcesz, to na przystawkę jeszcze vitello tonnato http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nnato.html
Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :Kubik1 pisze:Wielkie dzięki. Przetestuję jak wrócę w całym kawałku ze skoków.Gal pisze:Rolada z mostka cielęcego.
Mostek bez kości pozbaw błon o tyle o ile to możliwe (bez przesadyzmu), posól, popieprz, rozłóż równomiernie kawałeczki masła, rozrzuć 15-20 gałązek tymianku (jeżeli łodyżki są zielone, bo jak są już całkiem zdrewniałe to same listki bez łodyżek). Mięso zroluj i ściśle obwiąż sznurkiem masarskim (albo jakimś innym sznurkiem bawełnianym) tak jak baleron. Ważne aby mięso było zrolowane bardzo ściśle. W brytfannie solidnie obsmaż roladę (na brązowo), dodaj szalotkę lub cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj białe wino, następne 10-20 gałązek tymianku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj rosół wołowy, przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Duś godzinę, potem zmniejsz temp. do 160 i duś jeszcze około dwie godziny (zależy od wielkości mostka) kilkakrotnie przewracając mięso. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, odstaw pod folią ALU na 3 min, zdejmij sznurek i pokrój w plastry. W tym czasie zmiksuj sos na gładko i dopraw solą i pieprzem (można dodać trochę śmietany, ale nie ma konieczności). Dobrze pasuje z kopytkami lub innymi gnocchi (sosu jest dużo).
Dobre danie na przyjęcia, bo może czekać w piekarniku i niewiele jest roboty z wydaniem na stół. Jak rolada zostanie, to cienko pokrojona nadaje się do kanapek.
Proporcje:
Na 1kg mostka;
1 duża cebula lub cztery - pięć szalotek
1 duża marchewka
300 ml białego wina
300 ml rosołu wołowego
a ponadto;
50 -100 g masła
sól, pieprz, pęczek tymianku
A jak chcesz, to na przystawkę jeszcze vitello tonnato http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nnato.html
Kruszyn pisze: Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :
No wpadłem i pacze a tu burdel ... "piękny dzień" gdzieś na trzeciej stronie "coś niedobrego" jak zwykle czołówka ,"w polityce.. " jak zwykle Ci sami tetrycy ... w "szpilkach "jakieś okropieństwa .... "Chlejady w umieralni" ,jakieś kolorki cuda wianki kurwa co tu się dziejeKonto usunięte pisze:Kruszyn pisze: Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :
Oooo i celebryta się pokazał
Zostawic Was na chwilę to jak dzieci w mgle.... Fux jak Ty tu dbasz o porządki ?FUX pisze: Obiecanki cacanki...![]()
pewno z każdej mięsnej krowy, ze 20% tłuszczu potrzebujesz.Konto usunięte pisze: Jaka wołowina jest najlepsza na hamburgery?
Konto usunięte pisze: No i co? Przyszedł, narobił szumu i wrócił w celebrycki świat?![]()
Nie kazali ,sam sobie to zgotowałemrrosiak pisze: Tutaj nie wygląda na szczęśliwego. Pewnie kazali mu biegać![]()