Przepisy i przypisy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:46

Konto usunięte pisze: topinambur w dużej ilości hmmmm to jak fasolka

Sody szczyptę do gara daj i będziesz miała raj :mrgreen:
Konto usunięte pisze: do tego schab albo golonka i paluszki lizać. :roll:

:roll:

Co kto lubi :cofee:

Można kotlety z ryżu i grochu, też dobre :idea:



Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 21:55

Będąc niewinną panienką na pomysł wpadłam taki
żeby mięsa nie jeść wcale, tylko kiełki fasolkę buraki.
Rok tak dzielnie się trzymałam, lecz przyszedł głód tak wielki, że na dworcu PKP w Nowym Sączu hamburgera skonsumowałam.
I był to proszę kolegi najlepszy kawał świni jaki jadłam

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 22:01

Konto usunięte, grazie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 22:08

Zaiste powodem wielkich tych omamów
Że dworcowy hamburger to wyżyny garów
Był błąd taki że pokątnie śniłaś o szyneczkach
kaszankach, polędwiczkach, innych wątróbeczkach.
A ja panno droga mięso jeść przestałem
Albowiem się obżarłem nim że niemal rzgałem
I żołądek przyszedł z sercem porozmawiać
żeby go już na tak ciężkie próby nie wystawiać
A że dla zdrowia i sumienia dobre to było
Jak się tak zaczęło, tak i nie skończyło

:->

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 22:12

Dla sumienia i zdrowia to ja rzuciłam palenie.
I żadna ze mnie panna.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2015, o 22:18 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 22:17

Ale to nie jest do rymu
a panna ma dwie sylaby i mi akurat pasowało
żeby rytm w uszach grał, by dźwięczało
nie szukałem dymu

:mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 24 sty 2015, o 22:19

Konto usunięte, nie dymię, zapomniałam emotek. :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 14 kwie 2015, o 16:54

Obrazek

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 20 kwie 2015, o 19:00

Potrzebuję dobry i sprawdzony przepis na obiad z cielęciny.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: wieś mazowiecka
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 kwie 2015, o 09:10

Rolada z mostka cielęcego.

Mostek bez kości pozbaw błon o tyle o ile to możliwe (bez przesadyzmu), posól, popieprz, rozłóż równomiernie kawałeczki masła, rozrzuć 15-20 gałązek tymianku (jeżeli łodyżki są zielone, bo jak są już całkiem zdrewniałe to same listki bez łodyżek). Mięso zroluj i ściśle obwiąż sznurkiem masarskim (albo jakimś innym sznurkiem bawełnianym) tak jak baleron. Ważne aby mięso było zrolowane bardzo ściśle. W brytfannie solidnie obsmaż roladę (na brązowo), dodaj szalotkę lub cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj białe wino, następne 10-20 gałązek tymianku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj rosół wołowy, przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Duś godzinę, potem zmniejsz temp. do 160 i duś jeszcze około dwie godziny (zależy od wielkości mostka) kilkakrotnie przewracając mięso. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, odstaw pod folią ALU na 3 min, zdejmij sznurek i pokrój w plastry. W tym czasie zmiksuj sos na gładko i dopraw solą i pieprzem (można dodać trochę śmietany, ale nie ma konieczności). Dobrze pasuje z kopytkami lub innymi gnocchi (sosu jest dużo).
Dobre danie na przyjęcia, bo może czekać w piekarniku i niewiele jest roboty z wydaniem na stół. Jak rolada zostanie, to cienko pokrojona nadaje się do kanapek.
Proporcje:
Na 1kg mostka;
1 duża cebula lub cztery - pięć szalotek
1 duża marchewka
300 ml białego wina
300 ml rosołu wołowego
a ponadto;
50 -100 g masła
sól, pieprz, pęczek tymianku

A jak chcesz, to na przystawkę jeszcze vitello tonnato http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nnato.html
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Przepisy i przypisy

Post 23 kwie 2015, o 23:30

Gal pisze:Rolada z mostka cielęcego.

Mostek bez kości pozbaw błon o tyle o ile to możliwe (bez przesadyzmu), posól, popieprz, rozłóż równomiernie kawałeczki masła, rozrzuć 15-20 gałązek tymianku (jeżeli łodyżki są zielone, bo jak są już całkiem zdrewniałe to same listki bez łodyżek). Mięso zroluj i ściśle obwiąż sznurkiem masarskim (albo jakimś innym sznurkiem bawełnianym) tak jak baleron. Ważne aby mięso było zrolowane bardzo ściśle. W brytfannie solidnie obsmaż roladę (na brązowo), dodaj szalotkę lub cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj białe wino, następne 10-20 gałązek tymianku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj rosół wołowy, przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Duś godzinę, potem zmniejsz temp. do 160 i duś jeszcze około dwie godziny (zależy od wielkości mostka) kilkakrotnie przewracając mięso. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, odstaw pod folią ALU na 3 min, zdejmij sznurek i pokrój w plastry. W tym czasie zmiksuj sos na gładko i dopraw solą i pieprzem (można dodać trochę śmietany, ale nie ma konieczności). Dobrze pasuje z kopytkami lub innymi gnocchi (sosu jest dużo).
Dobre danie na przyjęcia, bo może czekać w piekarniku i niewiele jest roboty z wydaniem na stół. Jak rolada zostanie, to cienko pokrojona nadaje się do kanapek.
Proporcje:
Na 1kg mostka;
1 duża cebula lub cztery - pięć szalotek
1 duża marchewka
300 ml białego wina
300 ml rosołu wołowego
a ponadto;
50 -100 g masła
sól, pieprz, pęczek tymianku

A jak chcesz, to na przystawkę jeszcze vitello tonnato http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nnato.html
Wielkie dzięki. Przetestuję jak wrócę w całym kawałku ze skoków.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 27 kwie 2015, o 23:06

Gal, miło zobaczyć paszczę dinozaura :-)
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 12:20

Kubik1 pisze:
Gal pisze:Rolada z mostka cielęcego.

Mostek bez kości pozbaw błon o tyle o ile to możliwe (bez przesadyzmu), posól, popieprz, rozłóż równomiernie kawałeczki masła, rozrzuć 15-20 gałązek tymianku (jeżeli łodyżki są zielone, bo jak są już całkiem zdrewniałe to same listki bez łodyżek). Mięso zroluj i ściśle obwiąż sznurkiem masarskim (albo jakimś innym sznurkiem bawełnianym) tak jak baleron. Ważne aby mięso było zrolowane bardzo ściśle. W brytfannie solidnie obsmaż roladę (na brązowo), dodaj szalotkę lub cebulę i marchewkę pokrojone w kostkę i smaż jeszcze chwilę. Dodaj białe wino, następne 10-20 gałązek tymianku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu 5 minut. Dodaj rosół wołowy, przykryj brytfannę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Duś godzinę, potem zmniejsz temp. do 160 i duś jeszcze około dwie godziny (zależy od wielkości mostka) kilkakrotnie przewracając mięso. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, odstaw pod folią ALU na 3 min, zdejmij sznurek i pokrój w plastry. W tym czasie zmiksuj sos na gładko i dopraw solą i pieprzem (można dodać trochę śmietany, ale nie ma konieczności). Dobrze pasuje z kopytkami lub innymi gnocchi (sosu jest dużo).
Dobre danie na przyjęcia, bo może czekać w piekarniku i niewiele jest roboty z wydaniem na stół. Jak rolada zostanie, to cienko pokrojona nadaje się do kanapek.
Proporcje:
Na 1kg mostka;
1 duża cebula lub cztery - pięć szalotek
1 duża marchewka
300 ml białego wina
300 ml rosołu wołowego
a ponadto;
50 -100 g masła
sól, pieprz, pęczek tymianku

A jak chcesz, to na przystawkę jeszcze vitello tonnato http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchn ... nnato.html
Wielkie dzięki. Przetestuję jak wrócę w całym kawałku ze skoków.
Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :
-10 dag cielęcej wątróbki
-2 jajka
-bułka jak lubisz słodkawo można zamiast bułki chałkę
-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-2 łyżki masła
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-1/2 szklanki mleka
Utrzyj masło i ucierając dodawaj po jednym żółtku i łyżeczce zmielonej wątróbki. Wymieszaj z natką, potraktuj solą, pieprzem i gałką. pianę z białek ubij na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Można też pokombinować z migdałami i rodzynkami (jak rodzynki od WiSa to będą namoczone w dobrym trunku ) do farszu. To tak trochę będzie po żydowskim smaku ,tylko nie wiem czy to poprawnie i uczuć religijno-poglądowych nie uraziłem ;) :evilgrin:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 16:43

Kruszyn pisze: Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :

Oooo i celebryta się pokazał :mrgreen:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 17:08

Konto usunięte pisze:
Kruszyn pisze: Może też dodać farsz i będziesz miał mostek faszerowany :

Oooo i celebryta się pokazał :mrgreen:
No wpadłem i pacze a tu burdel ... "piękny dzień" gdzieś na trzeciej stronie "coś niedobrego" jak zwykle czołówka ,"w polityce.. " jak zwykle Ci sami tetrycy ... w "szpilkach "jakieś okropieństwa .... "Chlejady w umieralni" ,jakieś kolorki cuda wianki kurwa co tu się dzieje :-) :giggle: Widzę że porządki trza zrobić :evilgrin: :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 17:11

Kruszyn pisze: Widzę że porządki trza zrobić
Obiecanki cacanki... :evilgrin:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 17:12

FUX pisze: Obiecanki cacanki... :evilgrin:
Zostawic Was na chwilę to jak dzieci w mgle.... Fux jak Ty tu dbasz o porządki ? :-)
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: ze sofy.
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 20:35

Nowe porządki się rozpychają a Wy na jakis pejsach urzędujecie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 82 razy
Polubione posty: 6 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 28 kwie 2015, o 20:42

FUX, gdzie się rozpychają? :o

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 kwie 2015, o 16:30

No i co? Przyszedł, narobił szumu i wrócił w celebrycki świat? ;-)

A żeby nie było off topic. Jaka wołowina jest najlepsza na hamburgery?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 kwie 2015, o 16:49

Konto usunięte pisze: Jaka wołowina jest najlepsza na hamburgery?
pewno z każdej mięsnej krowy, ze 20% tłuszczu potrzebujesz.
Część krowy raczej obojętna.

U kogoś jadłem też ze zwykłej polskiej wołowiny, dobrze pomielone i były ok.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: W-wa, Kutno
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 30 kwie 2015, o 17:15

Konto usunięte pisze: No i co? Przyszedł, narobił szumu i wrócił w celebrycki świat? ;-)

Tutaj nie wygląda na szczęśliwego. Pewnie kazali mu biegać :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 3 maja 2015, o 10:15

No dobra, coś na szybko na śniadanie. Zajadam się tym od tygodni

Hiszpańska (katalońska gwoli ścisłości) grzanka z pomidorami, czyli "Pa amb tomàquet"

Czas przygotowania - 4 minuty.

2-3 pomidory kroimy na ćwiartki i wrzucamy do blendera
do tego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy 2-3 ząbki czosnku, 10 małych oliwek i miksujemy całość blenderem na papkę. Jeśli jest za rzadkie wrzucamy odrobinę białego (może być czerstwe) pieczywa i miksujemy aż do uzyskania rzadkiej papki, która nie spłynie nam z grzanki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu...

Z grzanką skropioną oliwą z oliwek smakuje po prostu wybornie.
Smacznego :)

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Lokalizacja: Czeczenia
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2015, o 14:21

rrosiak pisze: Tutaj nie wygląda na szczęśliwego. Pewnie kazali mu biegać :mrgreen:
Nie kazali ,sam sobie to zgotowałem :-p :giggle:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Piter 35
6 gwiazdek
Lokalizacja: Jelenia Góra
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Re: Przepisy i przypisy

Post 5 maja 2015, o 16:40

O jest Nasz gwiazdorek :evilgrin: a autograf na Chlejadach dasz :giggle:

ODPOWIEDZ