Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Sprzęgła i dwumasy w Outbackach Boxerach Dieslach

Post 3 lis 2009, o 12:25

Jakob pisze: Jak ktos widzial, jak wyglada proces malowania auta w fabryce (ja widzialem BMW3), to zrozumie jaka jest roznica w porownaniu od lakierni w serwisie.
Mam dziś w sobie dużo litości i skrócę Twe męczarnie. Poszperaj w archiwum i sprawdź, gdzie Al Dżarmadż Myturbin Izburnin pracuje.

Joykilla.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 3 lis 2009, o 14:10

jarmaj, a masz foty jak malujecie auta ręcznie? :D

Jakob
0 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 14:24

Mam dziś w sobie dużo litości i skrócę Twe męczarnie. Poszperaj w archiwum i sprawdź, gdzie Al Dżarmadż Myturbin Izburnin pracuje.
Az sie boje - ze strachu nie napisze z czym Al Dżarmadż Myturbin Izburnin skojarzylo mi sie jako pierwsze :)
Tak czy siak, wnosze, ze wie cos na ten temat i zna roznice.

Pozdro.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 3 lis 2009, o 14:38

Jakob, szefuje na lakierni w fabryce samochodów

Jakob
0 gwiazdek

Post 3 lis 2009, o 14:42

No to moze potwiedzic :-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 3 lis 2009, o 15:04

Jakob pisze: No to moze potwiedzic :-)

pewnie to zrobi, jak już znajdzie na jutubie ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 3 lis 2009, o 21:46

Azrael pisze: jarmaj, a masz foty jak malujecie auta ręcznie? :D

Wałkiem ? :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 4 lis 2009, o 00:13

Nie, własnym pędzlem :giggle:

:mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 4 lis 2009, o 00:15

Pędzlowanie migdałków? ;))

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 7 lis 2009, o 17:49

Oglądałem dziś w TVN program pt "Turbo kamera". Goście pomagają pokrzywdzonym przez producentów, mechaników itp w wyegzekwowaniu praw.

Może warto do nich napisać. A nuż temat wyda im się interesujący...

http://www.tvnturbo.pl/news/114/view

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 8 lis 2009, o 02:19

Było mniej więcej tak. Lato, piękna pogoda otwarcie serwisu niszowej marki z kraju kwitnącej wiśni. Pompa reklama finkfildrajw etc. Myślę bomba serwis tańszy o 400 kilometrów (tam i z powrotem zanim nadeszła ta wielka chwila). Łapię za słuchawkę cześć i czołem mogę zapędzić obka na przegląd 15000,00 a tam miły głos nie ma sprawy kiedy chcesz. Bajka! Jadę, miły Pan wypisuje kwity pyta co i jak czy się na coś autko skarży itd. Prosi o klucze, daje...samochód stoi przed wjazdem do serwisu. PEłna profeska. Piję sobie pycha kawę a za szybą koleś instaluje kondonik na siedzenie. Łyk kawy a koleś siedzi w aucie wychodzi , patrzy i tak chyba z 10 minut (sory że tak przynudzam) po kolejnych 5 miły pan z recepcji pyta mnie "gdzie w tym kluczyku jest kluczyk i jak się odpala to auto" (mam wersję z guzikiem keyless czy jakoś tak).
Dramat.
Jak sobie pomyślę, że za jakiś cza (odpukać) ten sam ciul będzie mnie pouczać i wykazywać różnicę miedzy FWD i AWD i twierdzic że mam się zapisać na SJS albo przebudować wjazd do garażu to ..... może już skończę :cofee:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 8 lis 2009, o 02:33

pkh, tylko oby Cie poczucie humoru nie opuściło :thumb:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 8 lis 2009, o 02:52

Dawaj wicej; fajnie się czyta. My takie klimaty baaaardzo lubimy...
Dolce far niente ;-)

APE
0 gwiazdek
Auto: OBK XT

Post 8 lis 2009, o 22:47

jaszyn pisze:a jeszcze jedno wczoraj poczytałem na forum o gwarancji i według dyrekcji gwarantem jest głównie sprzedawca i jak np kupi się samochód w Niemczech a zepsuje sie w Polsce to w polskim serwisie dzwonia do Niemiec i ustalają czy zapłacą za naprawę czy nie - to mi się wydaje jakieś dziwne - ciekawe czy w Niemczech też dzwonia do Polski jak samochód był u nas zakupiony. Ciekawi mnie też może ktoś ma taka wiedze czy te same zasady dotyczą innych marek samochodu. Bo np jak kupiłem sobie zegarek pewnej znanej marki to dostałem kartę gdzię jest wyraźnie napisane że w ramach gwarancj zegarek zostanie naprawiony w każdym oficialnym srwisie na świecie -i nie ma żadnego znaczenia gdzie go kupowałem, tak chyba jest tez z innymi produktami czyżby samochody albo tylko Subaru było wyjątkiem. z góry dzieki za odpowiedzi?
Jest coś takiego jak Europejska gwarancja Subaru. Może się nie dokładnie tak nazywa ale tak działa. Subaru kupione gdziekolwiek w Europie u autoryzowanego dealera może być serwisowane gwarancyjnie w dowolnym serwisie na terenie tejże Europy. Wyjątkiem są Polska i Słowacja.... W sensie że auta kupione w tych krajach mogą być serwisowane gwarancyjnie tylko tam.
To jest info z Subaru Liberec. Mieszkam w Pradze i tam jeżdzę do serwisu i tak sobie czasem pogadamy z szefem serwisu...

kajot
2 gwiazdki

Post 8 lis 2009, o 23:55

damaz pisze: - egzemplarz demo, który w czasie demo zaliczył rolkę, czyli dachowanie

obydwa zostały sprzedane w salonie. nie wiem, czy z jakimś rabatem, czy bez, ale na pewno klientom nikt historii tych samochodów nie opowiadał.
A możesz bliżej określić o jaki samochód chodziło?
I jaki dealer miał taki "gest i tak ładnie się zachował"?

piksii
0 gwiazdek
Auto: Outback Diesel

Post 17 lut 2010, o 11:24

Witam wszystkich,
Wątki o spalonych sprzęgłach skłoniły mnie do napisania pierwszy raz na forum. U mnie w Outbacku kupionym w lipcu 2008, sprzęgło spaliło się po przejechaniu 18 tys. km przy prędkości 90 na V biegu w trasie pomiędzy Słupskiem a Szczecinem. Żona została dowieziona jakieś 200 km do Szczecina holownikiem z dwójką małych dzieci. Oczywiście pierwsze co usłyszała to, to ze nie umie jeździć i pewnie cały czas prowadzi w butach na obcasach że, tym samochodem to trzeba umieć jeździć itp. itd. Naprawa była w miarę szybka i sprawna i po uiszczeniu "drobnej" opłaty , oraz słowach ,że jak kogoś stać na taki samochód to stać go też na naprawy dostaliśmy nasze cudo z powrotem.
Później wszystko było dobrze, kolejny przegląd przy 29 tys i pojechaliśmy do Włoch na narty. W drodze powrotnej gdzieś tak w Austrii zaczęły się wydobywać z silnika dziwne dźwięki, miałem wrażenie ze prowadzę traktor, miarowy mechaniczny stukot podczas jazdy , ale tez na postoju. Szczęśliwie dojechaliśmy do domu.
Musze jeszcze dodać ze wraz ze stukotem tuż przed granicą z Polską , zaczął być odczuwalny przy zmianie biegów, charakterystyczny dla Outbacka zapach podpalanego sprzęgła. Jutro jadę do serwisu i aż się boję. Teoretycznie mam gwarancję jeszcze przez półtora roku ale.....Chcę dodać, że to wielka szkoda ze w tak fajnym samochodzie dzieją się takie dziwne rzeczy i ze producent i jego przedstawiciele w Polsce nie podejmują żadnych działań, aby rozwiązać te problemy w sposób korzystny dla właścicieli a nie tylko kosztem posiadaczy nowych pojazdów.
Miałem okazję pojeździć imprezką dieslem w śniegach itp. i ani razu nie poczułem zapachu sprzęgła.

Jest to mój post umieszczony w powitaniu 07.02.2010

Obecnie samochód znajduje się w ASO, brak jeszcze końcowej diagnozy, ale to co udało mi się ustalić do tej pory to:
- Znaleziono opiłki metalowe w misce olejowej
- Poszła jedna panewka
Jak dotąd przyczyn panowie nie znają. Sytuacja jest taka, że będą wymieniać silnik lecz nie cały tylko tzw "dolny rząd " czyli generalnie układ korbowo- tłokowy.
Mój niebieski rumak ma na liczniku około 31tys km.
Dodam jeszcze , że pan kierownik serwisu stara się być pomocny w obecnej sytuacji.

Pozdrawiam

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx, legacy disel, evo X

Post 23 lut 2010, o 22:27

piksii pisze:Witam wszystkich,
Wątki o spalonych sprzęgłach skłoniły mnie do napisania pierwszy raz na forum. U mnie w Outbacku kupionym w lipcu 2008, sprzęgło spaliło się po przejechaniu 18 tys. km przy prędkości 90 na V biegu w trasie pomiędzy Słupskiem a Szczecinem. Żona została dowieziona jakieś 200 km do Szczecina holownikiem z dwójką małych dzieci. Oczywiście pierwsze co usłyszała to, to ze nie umie jeździć i pewnie cały czas prowadzi w butach na obcasach że, tym samochodem to trzeba umieć jeździć itp. itd. Naprawa była w miarę szybka i sprawna i po uiszczeniu "drobnej" opłaty , oraz słowach ,że jak kogoś stać na taki samochód to stać go też na naprawy dostaliśmy nasze cudo z powrotem.
Później wszystko było dobrze, kolejny przegląd przy 29 tys i pojechaliśmy do Włoch na narty. W drodze powrotnej gdzieś tak w Austrii zaczęły się wydobywać z silnika dziwne dźwięki, miałem wrażenie ze prowadzę traktor, miarowy mechaniczny stukot podczas jazdy , ale tez na postoju. Szczęśliwie dojechaliśmy do domu.
Musze jeszcze dodać ze wraz ze stukotem tuż przed granicą z Polską , zaczął być odczuwalny przy zmianie biegów, charakterystyczny dla Outbacka zapach podpalanego sprzęgła. Jutro jadę do serwisu i aż się boję. Teoretycznie mam gwarancję jeszcze przez półtora roku ale.....Chcę dodać, że to wielka szkoda ze w tak fajnym samochodzie dzieją się takie dziwne rzeczy i ze producent i jego przedstawiciele w Polsce nie podejmują żadnych działań, aby rozwiązać te problemy w sposób korzystny dla właścicieli a nie tylko kosztem posiadaczy nowych pojazdów.
Miałem okazję pojeździć imprezką dieslem w śniegach itp. i ani razu nie poczułem zapachu sprzęgła.

piksii powiem ze jak czytam takie rzeczy to włos mi się jerzy na głowie. Bede pilnie czekał na jakieś wieści bo sam mam legasia w ON. A kurcze ja troche nerwowy jestem i nie wiem jakbym się zachował w servisie po takim przypadku.

Jest to mój post umieszczony w powitaniu 07.02.2010

Obecnie samochód znajduje się w ASO, brak jeszcze końcowej diagnozy, ale to co udało mi się ustalić do tej pory to:
- Znaleziono opiłki metalowe w misce olejowej
- Poszła jedna panewka
Jak dotąd przyczyn panowie nie znają. Sytuacja jest taka, że będą wymieniać silnik lecz nie cały tylko tzw "dolny rząd " czyli generalnie układ korbowo- tłokowy.
Mój niebieski rumak ma na liczniku około 31tys km.
Dodam jeszcze , że pan kierownik serwisu stara się być pomocny w obecnej sytuacji.

Pozdrawiam
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 lut 2010, o 22:54

cerbera, prócz skopiowania, co jeszcze chcialeś wyartykułować...
Dolce far niente ;-)

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 lut 2010, o 23:03

piksii powiem ze jak czytam takie rzeczy to włos mi się jerzy na głowie. Bede pilnie czekał na jakieś wieści bo sam mam legasia w ON. A kurcze ja troche nerwowy jestem i nie wiem jakbym się zachował w servisie po takim przypadku
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

pmlody
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Leśnik 2.0xt

Post 24 lut 2010, o 07:53

citan pisze:kiedy my do tego dorośniemy
poczytaj watek na kropce o autachzeszwajcarii.pl
dopuki mamy ludzi tak myslacych jak pan k. obronca pana r. to pewnie nigdy... :cofee:

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 lut 2010, o 10:34

Fux poprostu zle mi sie wpisało,nie badz taki czepialski :-p

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 24 lut 2010, o 22:13

A czy coś słychać jak się zachowują te silniki gnojowniki w imprezach :?: Bo nic nie słychać by one też tak się sypały :idea:

pablonas
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Zielone z turbinom i srebrne też z turbinom
Polubił: 1 raz

Post 24 lut 2010, o 23:24

Zajechał do mnie wczoraj niespodziewanie OBK diesel na umocowanie płyty pod silnikiem. Autko jeździ sporo po lesie i wzięli i urwali płytę. Do serwisu 50 km więc zawitał chłop do mnie.
Auto od nowości w jednych rękach. Przebieg - ponad 70k kilometrów. Zapytałem o sprzęgło i problemy z nim - wielkie zdziwienie. "Panie, sprzęgło gitez. A dużo po lesie i błocie jeżdżę ale nic się nie dzieje."
Z ciekawości ruszyłem kilka razy... podobnie się rusza jak GTkiem. Nie widzę mówiąc szczerze nic dziwnego w ruszaniu tym autem.

Temat tych sprzęgieł strasznie mnie interesuje. Jak to możliwie, że są ludzie którzy robią dziesiątki tysięcy km bezawaryjnie (na kropce kilka osób do takich przebiegów się przyznaje), a z drugiej strony mamy osoby u których sprzęgło nawet 7k km nie wytrzymało.
Kontrola jakości przy produkcji sprzęgieł nieteges? Czy może faktycznie kwestia takiej, a nie innej obsługi lewego za przeproszeniem pedału(a).

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 25 lut 2010, o 19:37

Piter 35 pisze:A czy coś słychać jak się zachowują te silniki gnojowniki w imprezach :?: Bo nic nie słychać by one też tak się sypały :idea:
Za bardzo nie ma się co sypać bo w tamtym roku sprzedali 46 szt Imprezy D . Poza tym jeden pan (AK) na kropce mówił ,że problem dotyczy głównie OBK i Forka dlatego ,że ich właściciele myślą ,że mają "terenowe' auta i pakują się w głęboki snieg i błoto , w przeciwieństwie do posiadaczy Legacy i Imprezy

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 25 lut 2010, o 20:10

pablonas pisze: Z ciekawości ruszyłem kilka razy... podobnie się rusza jak GTkiem. Nie widzę mówiąc szczerze nic dziwnego w ruszaniu tym autem.

i podobne odczucie miałem podczas jazdy testowej legacy z dielsem, ruszało sie identycznie jak forkiem turbo w którym pierwsze sprzęgło wymieniłem dość szybko :-) (ale nie kosztowało to 6kpln)

ale po tym co toyota i pare innych marek z kontrolą jakości/jakościa produktów odstawia ostatnio to wszystko jest mozliwe

ODPOWIEDZ