WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: WRX czy STI ???? Potrzebuję wsparcia... informacji ;-)

Post 14 gru 2010, o 19:35

owoc666 pisze: Tarcze przód 1500
Tarcze tył 1200
Klocki przód 700
klocki tył nie pamiętam, ale załóżmy 400
Ja tak bardzo po cichu (i offtopem) powiem, że za komplet tarcz ATE (w tym przód pałerdyski z brandzlaśnym rowkowaniem, które mnie tylko wkurza ;)) plus klocki i szczęki do rękawa do trójcy zapłaciłem coś około tysiaka (bez montażu)... Nawet bez zniżki u znajomego, handlującego częściami, byłoby to najwyżej około 1.3k

3.8k za sam hamulunek, to jest całkiem gruba kapusta. A mówili Będziesz Miał Wydatki ;)
owoc666 pisze: To po co wkładałeś silnik od sti (i to dwa razy), skoro spokojnie wystarczała moc WRXa?
Bo doszedł do takiego momentu, że wymontowanie ukladu hamulcowego nie chciało go przyspieszyć ani o ułamek sekundy ;)))

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 19:43

Ernesto,
pomysłu oczywiście gratuluję :thumb:

Kalkulacja owocowa bardzo w porządku i w prosty sposób uświadamia to nad czym od miesięcy się zastanawiam :wall: :mrgreen:

Esi, skoro masz pomysł zanabycia STi tak z maksymalnie 2002r. to utwórz sobie rezerwę (tak z 10.000 PLN) na ewentualny "mały" remont jednostki - jakieś tam panewki, może tłoki z pierścieniami, rozrząd... No ja bym tak kombinował, coby STi potem nie stał markotnie ;-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 14 gru 2010, o 19:45

owoc666 pisze:
jarmaj pisze: Dokładnie. Akurat moc to najmniej istotna sprawa.

No już nie bądźmy hipokrytami.

To po co wkładałeś silnik od sti (i to dwa razy), skoro spokojnie wystarczała moc WRXa?

Po co wszystkie remapy, pierdoły, itp?
Bo to była ostatnia rzecz jaką zrobiłem.

Najpierw zrobiłem cały zawias, poliuretany, stabilizatory itp. I tak jakiś czas jeździłem.
Ostatnie co zrobiłem, najmniej istotne to było bawienie się z silnikami.

Owocku, ja cię proszę, nie brandzluj się mocą, nie klękaj przed Evo gdzie konie to same się mnożą, a prowadzenie ponoć takie, że nawet z domu wychodzić nie trzeba żeby skręcał jak pojeb....y (choć to niewątpliwie dobry samochód), nie podniecaj się ilością kasy włożonej w przeróbki itp.
I Ciebie, i mnie, i pewnie każdego na tym forum, w dowolnym samochodzie, na dowolnym odcinku, czy to po śniegu, czy też po asfalcie, objedzie dobry driver jadący wolnym ssakiem.

Więc? ;-)

Edit
A tak odnośnie mojego podnoszenia sobie ilości koni - parę lat jeździłem kompletnie seryjnym WRX-em. Nawet mi do głowy nie przyszło remapy robić. Po co, skoro te auto było szybsze ode mnie...?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, o 20:02 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 14 gru 2010, o 20:01

jarmaj pisze: Więc? ;-)

No czymś brandzlować się trzeba, na tym forum akurat stanęło na samochodach ;)

Ileż można czytać o tym jak WiS kupuje Subaru, czy wychwala skodę, co? :mrgreen:

I już tak nie przesadzaj, bo Ciebie można zaliczyć do grona "dobrych driverów" jak to ładnie określiłeś ;-)
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 20:06

owoc666 pisze:I już tak nie przesadzaj, bo Ciebie można zaliczyć do grona "dobrych driverów" jak to ładnie określiłeś ;-)
Tak.

I nie.

I nie ma w tym żadnej fałszywej skromności. Wiem gdzie jest moje miejsce w szeregu.
Może tych lepszych jest dużo mniej niż tych gorszych, ale za to różnica po obu stronach jest niestety jednakowo bardzo duża....

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 14 gru 2010, o 20:13

jarmaj ma rację.. Jeśli esi będzie latał po torze, to bardziej będzie go technika interesowała, niż sama moc, która w WRXie do robienia baaaardzo wielu rzeczy jest wystarczająca... I będzie mógł się uczyć za mniejszą kasę...
ky pisze: 3.8k za sam hamulunek, to jest całkiem gruba kapusta
można koło 3k, sam mam taki setup, dosyć intensywnie upalany i sobie mocno chwalę :thumb: Co nie zmienia sytuacji, że to duża kasa.. Ale jeśli Esi będzie używał go okazjonalnie, to nie będzie wymieniał co miesiąc, bez jaj... Niuńkowi tarcze starczyły na niecałe 40kkm..

A odnośnie skilli, to ostatnio w górach, swoim 125 konnym wolnnym ssakiem Kijek, brat Artiego kilkukrotnie wklepał Evo IX, tak więc to skille czynią drivera, a nie moc. Na asfalcie różnice w mocy są bardziej odczuwalne i RXem za dużo się nie zrobi, ale WRX ma tej mocy prawie 2x tyle, co RX, więc już starczy na pobawienie się na asfalcie, zwłaszcza tak śliskim, jaki jest w kielcach...

Tak dla przypomnienia, opis tej sytuacji z Evo:
Arti pisze:Wczoraj z Jimbem udaliśmy się na pole bitwy celem dokonania debiutu zimowego Jimbowej Żaby. Na Szwarcwaldzie spotkaliśmy się Kijkiem, który od wczoraj powinien być nazywany pogromcą Lancerów. :evilgrin: Streszcze historię:
spotkaliśmy lancernika edycji dziewiątej i ugadaliśmy się, że będziemy jeździć razem żeby się nawzajem nie pozabijać. Zjechaliśmy grzecznie na dół, nawrotka za mostkami i czekamy. Lancer pierwszy, Kijoszko startuje za nim, dostał drogą radiową polecenie ataku. Na szczycie po tym jak Kijoszko o mało nie wyprzedził po drodze eveliny tylko pytanie na radiu: ''chłopaki, to wy jesteście na kolcu? '' :mrgreen: Drugi przejazd, Kijoszko leci pierwszy, za nim Lancer się spina. Kijek na prostej przed Kuligowym zakrętem dostrzegł evelinę tam gdzie ostatnio Emti zaparkował czyli grubo ponad 30 s straty na połowie OSu. Na szczycie miny gości takie: :o i komentarz: ''niezły magik''. Zjazd w dół, nie utrzymane ciśnienie, błąd lancelota na mostkach i wodowanie w bandę Burata. Odkopaliśmy Lancera, pożegnaliśmy się, dziękuję, do widzenia, nie ma takiego bicia. :evilgrin: Oczywiście nie omieszkałem w tak zwanym między czasie napomnieć, że Piotruś nie ma turbiny w aucie i ma tylko 125 koni. :-d Szedł jak zły, nawet na mnie zrobiło to wrażenie.
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 20:18

Dobra, to kupcie sobie po Imprezie 1.6 kombi, bo taką najlepiej się jeździ i uczy.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

jarmaj
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 20:26

Przepraszamy, że podważamy Twój porządek świata.... ;-)

:mrgreen:

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 20:30

Po prostu widzę tutaj kipiące ilości hipokryzji i czasem nie mogę :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 20:48

Ale pamiętaj, im więcej kuni, tym oklep bardziej boli ;))

r.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 gru 2010, o 20:52

ky, już wiem po co sie kupuje STi ... zawsze można zwalić winę na DCCD albo jakieś inne ustrojstwo :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 14 gru 2010, o 21:08

owoc666 pisze: Po prostu widzę tutaj kipiące ilości hipokryzji
Hipokryzja byłaby wtedy, jakbyśmy z jarmajem używali fury tak samo, jak zamierza esi, a tymczasem zapominasz tylko o 1 ważnej rzeczy - esi chce ten samochód do pobrykania od czasu do czasu, pobawienia się, do banan na twarzy. Tymczasem jarmaj zapierd.. non stop i tak tratkuje furę, że WRX by tego na dłuższą metę nie zniósł zważywszy, że fury używa na codzień. Ja też używam fury na codzień, traktuję ją dużo łagodniej niż Jarek, ale dla odmiany startuję w różnych zawodach, spinam się na treningach ze stoperem itd itp i ja wiedziałem, że mi WRX nie wystarczy, bo szybko coś będę musiał w nim poprawiać i modyfikować.. Do samej radochy z jazdy i uczenia się WRX jest jak najbardziej ok :-)
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 14 gru 2010, o 21:14

eMTi pisze: esi chce ten samochód do pobrykania od czasu do czasu, pobawienia się, do banan na twarzy.

Esi kup sobie PlayStation i nie denerwuj owoca :giggle:

A tak poważnie to faktycznie ciężko się zdecydować. Nie bądź mientki kupuj STi ,zresztą zaraz wpadnie księżniczka to Ci wytłumaczy co lepsze do zapierdalania :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:16

Jak od czasu do czasu to tym bardziej STi.

Można sobie dyskutować o tym kto lepszy drajwer, kogo boli jakiś oklep, komu co przeszkadza - jak dla mnie taki samochód ma sprawiać kupę frajdy. I wiem, że WRX by mi takiej radochy nie dawał. Mało tego i pójdę dalej - uważam, że im więcej mocy i lepszy samochód tym większa zabawa i radość z jazdy. Przynajmniej dla mnie.

I naprawdę - mam szczerze wyjebane na to, kto by mnie objechał, gdzie i czym.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 14 gru 2010, o 21:17

Esi, weź WRX'a. Nie zamkniesz sobie drogi ewolucji od razu. Radochy i tak da Ci więcej niż Twój stary forek. I zawsze będziesz mógł go jeszcze zamienić na STi i mieć kolejną porcję frajdy w życiu.
owoc666 pisze: Można sobie dyskutować o tym kto lepszy drajwer, kogo boli jakiś oklep, komu co przeszkadza - jak dla mnie taki samochód ma sprawiać kupę frajdy. I wiem, że WRX by mi takiej radochy nie dawał. Mało tego i pójdę dalej - uważam, że im więcej mocy i lepszy samochód tym większa zabawa i radość z jazdy. Przynajmniej dla mnie.
Ach ta dzisiejsza młodzież :mrgreen: Żyją szybko, a potem leczą depresję, bo się szybko cele kończą :-P

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:20

Konto usunięte pisze: Esi, weź WRX'a. Nie zamkniesz sobie drogi ewolucji od razu. Radochy i tak da Ci więcej niż Twój stary forek. I zawsze będziesz mógł go jeszcze zamienić na STi i mieć kolejną porcję frajdy w życiu.

O, takie coś przemawia do mnie dużo bardziej niż całe to brandzlowanie nad tym, czym można kogo objechać :mrgreen: .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Arti
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT Rally Car & STI GH

Post 14 gru 2010, o 21:22

Jakbym miał szmal to bym brał STi bez zastanowienia. Jeśli kasa nie jest barierą to pewnie, że lepiej wziąć coś co jest na dzień dobry lepsze.
Obrazek

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:22

owoc666 pisze: takie coś przemawia do mnie dużo bardziej
Rozumiem, że prawie trzy kafle miesięcznie kosztów użytkowania STi nie są powodem do zadumy? Chyba operujemy w innych matriksach ;>

r.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 gru 2010, o 21:23

eMTi pisze: Tymczasem jarmaj zapierd.. non stop
Tak pisze... :cofee:

:mrgreen:
Dolce far niente ;-)

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:25

ky pisze:
Rozumiem, że prawie trzy kafle miesięcznie kosztów użytkowania STi nie są powodem do zadumy? Chyba operujemy w innych matriksach ;>

A ile będą WRXa? Dwa?

Kwestia tylko i wyłącznie tego, co ile jest dla Ciebie warte. Dla mnie fun, który mam z posiadania STi jest warty 3k/m-c.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 14 gru 2010, o 21:28

Konto usunięte pisze: Esi, weź WRX'a. Nie zamkniesz sobie drogi ewolucji od razu. Radochy i tak da Ci więcej niż Twój stary forek. I zawsze będziesz mógł go jeszcze zamienić na STi i mieć kolejną porcję frajdy w życiu.
To chyba najlepsze rozwiązanie w sytuacji Esilona - kupić w miarę seryjnego WRX'a w dobrym stanie. Jak mu się znudzi, to zawsze jest opcja zmiany na STi.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:32

Arti pisze: Jakbym miał szmal to bym brał STi bez zastanowienia. Jeśli kasa nie jest barierą to pewnie, że lepiej wziąć coś co jest na dzień dobry lepsze.

O i ja za tym. Bierz STi, nie marnuj kasy na WRX.

Z tym objeżdżaniem kogoś przez kogoś, to kochani wybaczcie ale pełna zgoda z owocowym. Co mnie to kurna obchodzi, ja mam zabawkę, która ma MI sprawiać frajdę, wszystko.

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:34

owoc666 pisze: A ile będą WRXa? Dwa?
Drobiazg. Mieć 12k/rocznie, a nie mieć. Cztery lata i masz na kolejnego, używanego WRX-a. Akurat starego popędzisz i kolejnego masz ,,za darmo''.

Oczywiście jak po opłaceniu wszystkich kosztów życia swojego i rodziny, rat, odłożeniu na przyszłość, etc, zostaje Ci jeszcze np. 4-5, czy może 10k/mies do puszczenia z dymem, to czemu nie. Albo mieć te kilka tysi na miesiąc i zero zobowiązań. Ale jeśli ktoś się zastanawia, czy aby na pewno powinien brać STi, to znaczy że może nie mieć takich rezerw.

Jak to kiedyś powiedział Tytus u Wojewódzkiego: jak masz lat dziesiąt, kasy jak lodu, wszystkie sprawy pozałatwiane, życie poukładane, to możesz sobie kupić wiadro koksu i wsadzić weń łeb. Ale jak nie masz, to takie postępowanie nie jest OK ;)

r.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:37

ky pisze: Ale jeśli ktoś się zastanawia, czy aby na pewno powinien brać STi, to znaczy że może nie mieć takich rezerw.

Pełna zgoda.
ky pisze: Jak to kiedyś powiedział Tytus u Wojewódzkiego: jak masz lat dziesiąt, kasy jak lodu, wszystkie sprawy pozałatwiane, życie poukładane, to możesz sobie kupić wiadro koksu i wsadzić weń łeb. Ale jak nie masz, to takie postępowanie nie jest OK ;)

Wybacz, ale to co jest OK, a co nie jest - dopóki nie dotyka innych to tylko i wyłącznie osobista sprawa ;-) .
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 gru 2010, o 21:46

owoc666 pisze: Wybacz, ale to co jest OK, a co nie jest - dopóki nie dotyka innych to tylko i wyłącznie osobista sprawa ;-) .
Wiadro z koksem zawsze dotyka kogoś prócz Ciebie :) Chyba że jesteś naprawdę sam jeden, jako ten palec drwala, na świecie.

Ale my nie o tym, tylko o WRX vs STi.

r.

ODPOWIEDZ