dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 9 sty 2012, o 15:31

Konto usunięte pisze: To jest jakiś skandal, że nie ma relacji na żywo z huraganu Irene
za to jest relacja z próby samobójczej :wall:

nie wiem, jakie kwalifikacje moralne i psychiczne trzeba mieć, żeby zostać reporterem. zastanawia mnie, jak się robi nabór...
polecam uwadze zachowanie panów od kamer po napisie "pada strzał"
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... _Pada.html

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 9 sty 2012, o 16:35

damaz pisze: polecam uwadze zachowanie panów od kamer po napisie "pada strzał"
wierzyli, że naciśnięcie REV cofnie sytuację...
Dolce far niente ;-)

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 kwie 2012, o 22:11

przykład władzy mediów to mit Marka Papały jako chartownego psa, najwięksi gangsterzy w Polsce zmieniający bieliznę na sam dźwięk tego nazwiska, wielki policjant... Ale jak sobie obejrzałem dokument Latkowsiego, poczytałem o karierze zawodowej legendy to już nie wiem czy się śmiać czy płakać...
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Gootek
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 09:12

Barthol pisze:przykład władzy mediów to mit Marka Papały jako chartownego psa, najwięksi gangsterzy w Polsce zmieniający bieliznę na sam dźwięk tego nazwiska, wielki policjant... Ale jak sobie obejrzałem dokument Latkowsiego, poczytałem o karierze zawodowej legendy to już nie wiem czy się śmiać czy płakać...
Barthol,
media to tylko media.
Problemem tego kraju są służby specjalne, których ludzie mając wiele swobody w tym co robią i niewiele nad soba kontroli lubią dorabiać na własną rękę, kręcić jakieś lody na boku, bawić się w cudzej piaskownicy, aportować kilku panom na raz, itd, itp...
Czasem przy tym stanowczo za dużo nawywijają.
A potem inni ludzie ze służb tuszują pewne sprawy, rzekomo w imię racji stanu albo interesu państwa.
To nie jest zresztą polska specyfika.
Może jedynie skala tych patologii jest w Polsce stosunkowo duża.

barton
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2012, o 12:23

Лукашэнка, coś w tym jest... I w sumie brak jakichś widoków na zmiany, bo system się samoreplikuje...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 09:49

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 23 wrz 2012, o 11:30

Dopóki ludie nie przełączą na inne kanały nic się nie zmieni. Oglądalność=pieniądze. Piniądze - to premie i wysokie zarobki.
Przypomnę jedynie, że media krwiopijcze były zawsze. Maria Skłodowska Curie. Niedługo przed drugim noblem miałą, po śmierci swego mężą, romans z jego asystentem, którego biłą żona. Media dorwały się do ich listów i w edytowanej formie prezentowały okrutną i bezwzględną polkę, kradnącą męża francuzce. I to wtedy, kiedy trzeba rodzić chłopców, bo wojna się zbliża.
Tłumy wybijały jej okna, drąc się, żeby obcokrajową sukę wywalić z kraju.
Kiedy odbierała nobla, jeden ze szwedów z komitetu powiedział jej, że gdyby o tym wiedział Nobla by nie było. Odpowiedziała mu, że opiera się na mediach i czy Nobla przyznaje się na zachowanie czy odkrycia.
Wróciła z Noblem do Paryża. Nadal ataki, prasa na dalekiej stronie małym drukiem wspominała o Noblu, ale na pierwszej pisała o straszliwym romansie.
Curie wpadłą w depresję, ukrywała się...
Nastała wojna, zorganizowała ruchome puntky RTG - wiele osób z władz jej przeszkadzało. Zrobiono RTG milionowi żołnierzy. Po wojnie nie dostała żadnej nagrody od żabojadów. Bo przecież miała romans z żonatym...
Media, to coś cudnego, bo karmią naszą potrzebę SCHANDEFREUDE.
Trzeba mieć niezłe zaplecze finansowe i kręgosłup silny, żeby prowadząc imperium medialne nie stoczyć się na dno moralne. A takich ludzi brak.
Nawet etos gazetyjny na swoich stronach internetowych daje nieźle popalić.
To nie jest koniec świata - to jest norma, przed którą nas przed laty, za złej komuny broniono. Co z tego, że spust surówki. Lepszy spust surówki niż ten syf sączący się z TV.
Komuna miała zalety.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 11:38

No. I GW się stacza. W formie papierowej... ;-)
Ale paluszek jest trzymany właściwie, bo kto tyle reklam i ogłoszeń daje, ha?

A w USA, GB, FR też jest tak poprawnie, jak u nas, czy jakieś standardy są? No lub staraja sie mieć...I nie chodzi mi tu o Sun czy inne BILD Zeitung.

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarynka RX

Post 23 wrz 2012, o 14:56

Co by dopełnić smaczku to trzeba by jeszcze dopisać jakie cudowne mniemanie o sobie mają co niektórzy dziennikarze. Istna elita .... patafianów. :razz:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 wrz 2012, o 17:26

Dziennikarz ma taki zawód że musi się wysługiwać opiniotwórczo swemu pracodawcy.
Jeśli TVN postanowiła odresować cały program do kretynów, to tuzy TVNowe dziennilarstwa muszą to wspierać. Tak jak kiedyś wspierali komune... czy właścicieli gazet. Dziennikarz wieje jak wiatr wieje.

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 23 wrz 2012, o 21:46

FUX pisze: No. I GW się stacza.
a portal się stoczył już dawno ... na tendencyjność przymykałem oko ale tabloidyzacja jest nie do zniesienia.
Co czytać w necie?
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 23 wrz 2012, o 23:13

Ja na stronie startowej mam gazeta.pl. Na tą chwilę oczy mnie nie bolą. Po przesiadce z onetu, a jeszcze wcześniej z WP i tak czuję kolosalną różnicę. :razz:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 24 wrz 2012, o 01:29

Arno pisze:Dziennikarz ma taki zawód że musi się wysługiwać opiniotwórczo swemu pracodawcy.

Niestety nie tylko. Pracownicy akademiccy tez...

g.

barton
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2012, o 01:53

Kiedyś rozmawiałem z jedną adeptką dziennikarstwa (czynnie piszącą do różnych portali) z Krakowa i ona nie widziała nic złego w tym, że nie jest przygotowana merytorycznie do pisania artykułu. Zresztą jak sama stwierdziła idąc na wywiad i nie mając wiedzy to potem zawsze można coś wyciągnąć.... Na mają uwagę, że będąc nieprzygotowanym łatwo jest popełnić błędy merytoryczne i być zmanipulowanym przez rozmówcę, usłyszałem że co się przypierdzielam, ona właśnie kończy 2'gi kierunek i może doktorat będzie pisać oraz ma kilka różnych fuch...

Ale z drugiej mańki (co też było konkluzją tej rozmowy) jak można mieć wymagania do "dziennikarza", gdy ktoś dzwoni z portalu o 11'tej i mówi, że na 18'stą chciałby mieć artykuł o rynku nieruchomości w Gdańsku z wypowiedzią lokalnych ekspertów i daje za tekst 100 złotych, a potencjalny piszący może nawet nigdy w Gdańsku nie był... Przecież to jakaś kpina...

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 24 wrz 2012, o 02:07

Barthol, i to jest po prostu smutne :-/ :wall: :wall: :wall:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2012, o 02:20

burat, warto sobie zadać pytanie czy np. podniesienie stawek za tekst, poprawiłoby też ich jakość.... Ja jestem sceptyczny, bo to tak naprawdę zależy od człowieka i jego podejścia do pieniędzy i tym samym czy będzie miał poczucie obowiązku przed samym sobą by nie zrobić lipy za daną stawkę...

A po drugie media z racji swojego dynamicznego informowania, strzeliły sobie też w kolano i nie ważna jest jakość zawartości, tylko bycie szybszym od konkurencji. No i szukanie oszczędności gdzie się da (tylko, że to też odbija się na jakości) i przy okazji może być polem do naciągania obrazu rzeczywistości (np. kupowanie materiałów gotowych do emisji od dużych graczy przez lokalne media)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2012, o 02:25 przez barton, łącznie zmieniany 1 raz.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 24 wrz 2012, o 02:21

To nie media sobie strzelają w kolano tylko my wszyscy sobie strzelamy bo mamy coraz niższe wymagania. Podobnie z filmami, literaturą, muzyką... polityką....samochodami.

barton
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2012, o 02:42

Azrael, coś w tym jest... wszak przesłanie mediów jest w sumie jedno: przestań myśleć, bądź bezrefleksyjnie szczęśliwy podążając utartym schematem i konsumuj...

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 24 wrz 2012, o 14:15

Najtrudniej jest czytać w popularnych mediach artykuły na tematy, o których ma się pojęcie (choć blade).
Dla mnie takim przykładem jest budownictwo i czytając codziennie wypociny ignorantów o budowie metra, o całej sprawie pod tunelem wisłostrady, o inwestycjach budowlanych w rejonie (i nie tylko) itp włos jeży się na głowie. Przekręcanie nazw, mające znaczenie literówki, bełkot logiczny w opisie tej czy innej technologii.

Klasycznym dla mnie przykładem jest słynna sprawa katastrofy hali wystawowej w Katowicach kilka lat temu. No ilość bezmyślnych bzdur wypisywanych przez idiotów nie mających o tematyce budowlanej najmniejszego pojęcia, przeszła wszelkie granice. Wypisuje taki debil "na dachu leżało milion ton śniegu" ... no i człek prosty czyta i potrafi sobie wyobrazić ile to jest ... "wiadomo, w ch.j i jeszcze więcej". No to człek taki sobie myśli "to oczywiste, że musiało się zawalić, pod takim ciężarem" . I nie wspomni debil jeden na jakiej powierzchni to było rozłożone. Wymowa artkuliku się jest jedna i trzeba ja sprzedać.

A przerażające jest to, że tak się dzieje w każdej branży. Ci sami debile rozpisują się o leczeniu raka, o katastrofach lotniczych, o zgubnym wpływie picia tranu ... no o wszystkim innym, o czym ja sam pojęcia nie mam i ocenić nie mogę. I ja z tego wiem jedno - większość z tego co czytamy to bezmyślny bełkot ignorantów.
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

barton
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2012, o 14:27

cubikon, pełna zgoda...

Ja bym jeszcze dodał, że media operują kontrowersją, która ma często przykryć niedostatki jakiegoś przedsięwzięcia i/lub wzbudzić zainteresowanie jakąś sprawą i dzięki temu lepiej sprzedać historię (lub coś innego)...

Klema
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 24 wrz 2012, o 17:37

Pytanie jak się przed tym bronić ? Wszak człowiek nie jest wstanie znać się na wszystkim. Chyba jedyna metoda to korzystać z różnych źródeł + dobierać odpowiednie media.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 24 wrz 2012, o 19:41

Klema pisze:Pytanie jak się przed tym bronić ? Wszak człowiek nie jest wstanie znać się na wszystkim. Chyba jedyna metoda to korzystać z różnych źródeł + dobierać odpowiednie media.
Ale wiesz że nie wszystko jest w kilku mediach . Czasem pokazuje sie tylko w jednej telewizji i maja wyłączność, albo inne redakcje tym sie nie zajmują .
Wkurzyło mnie jak jakiś debil z TVN latał z mikrofonem za nową dyrektorka szkoły bo była podobno niezgodnie z prawem mianowana . Podobno poprzednia dyrektor została odwołana bezprawnie . Wymuszanie wypowiedzi w chwili rozpoczęcia uroczystości i w czasie święta szkolnego to już masakra . Boje się że ten sam głupek wtargnie na sale operacyjną i będzie wymuszał wywiad u ordynatora w czasie transplantacji . :wall: :wall: :wall:

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 24 wrz 2012, o 19:51

:-)
Załączniki
398546_454125704640069_192907867_n.jpg
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 wrz 2012, o 21:32

Usage, pizze na ajpadzie wiec bedside groza klawiatrua Czeska
Rano ogladalem kawalek wywaidu kajdanowicza z malyszem. To ze sportswiec dekarz am klopoty z polskim nie dziwi I nie drazni ale za kajdanowicz mowi: poltorej miesiaca?????? No Ludzis I jeszcze ma mine jakby madrzejszy byl do krowy, Koniec swiata

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 24 wrz 2012, o 21:39

Klema pisze: jedyna metoda to korzystać z różnych źródeł + dobierać odpowiednie media.
O, to, to :cofee:
I nie liczyć, że jak się włazi na onety, wu-pe i inne gazety.pl to się tam nagle znajdzie coś mądrego - owszem, wchodzić można, ale bez złudzeń. W końcu one, te onety, mają kasę zarabiać - nie zaś charytatywnie realizować Misję. A kasę się zarabia na milionach much, nie zaś na pojedynczym motylku.
Jest na świecie, a nawet w Polsce, kilka portali zupełnie sensownych. Jeden (specyficznie branżowy) od jakiegoś czasu reklamuję w swoim profilu; z "bardziej ogólnych" politycznie mogę polecić (dość zgodnie z poglądami) liberte.pl i kulturaliberalna.pl, na przykład.

Kruszyn, :mrgreen:

ODPOWIEDZ