Forumowicze na Facebook-u

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Forumowicze na Facebook-u

Post 8 lip 2011, o 14:15

vibowit pisze: czytuję wpisy paru piłkarzy, dziennikarzy i polityków. Czasami fajnie poczytać takie notki z pierwszej ręki.
Na Twitterze pisują: Owen, Fabregas, Van Persie, ...
Naprawdę wierzysz, że wszyscy sami pisują i że nie ma tam żadnej "drugiej i piątej" ręki po drodze...? 8-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 8 lip 2011, o 14:20

WiS, a czy ja powiedziałem, że wszyscy?
Są tacy, którzy sami to robią. Możesz mi wierzyć.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 14:23

Doprecyzuję; powinno być: "(...) wszyscy, których czytujesz".
vibowit pisze: Są tacy, którzy sami to robią. Możesz mi wierzyć.
Skąd czerpiesz pewność w konkretnych przypadkach?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 14:35

WiS, z dedukcji.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 14:53

Czy mogę się do Ciebie zwracać per "Sherlocku"? ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 8 lip 2011, o 14:57

Lepiej by pasowało "drogi Watsonie" :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 14:57

Możesz się do mnie zwracać jak chcesz, tylko nie próbuj mi udowadniać, że jestem głupszy niż jestem. ;-)
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 15:07

zofija pisze: Lepiej by pasowało "drogi Watsonie"
Nie, nie, od dedukcji był Holmes - a Watson od inspiracji i tworzenia stosownej atmosfery do dedukcji. Czyli Watsonem jest w tym układzie Luiza, względnie my, jako The Forum, czyli taki Watson zbiorowy :idea:
vibowit pisze: nie próbuj mi udowadniać, że jestem głupszy niż jestem.
Żesz skąd, w życiu bym nie śmiał, tylko tak delikatnie sugeruję ostrożność i szacunek dla przeciwnika. Kilka lat temu, amatorsko, po starej przyjaźni, pisywałem pewne teksty "do netu" dla pewnego VIPa - dbając o pozory wiarygodności do tego stopnia, że np. naśladowałem pewne jego charakterystyczne błędy językowe.
Dobrze opłacani zawodowcy zapewne starają się jeszcze bardziej, żeby było wiarygodnie.
Piłkarz czy polityk to dziś towar rynkowy warty cięzkie miliardy - więc jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby jego teksty w popularnych i masowych zakątkach netu nie były starannie reżyserowane i profesjonalnie obrabiane, w efekcie mając niewiele wspólnego z "pierwszą ręką".

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: OBK

Post 8 lip 2011, o 15:28

Nie popadajmy w paranoję. Pewne wpisy pojawiają się w chwili, bądź natychmiast po sytuacjach/wydarzeniach, w których dana jednostka bierze udział i są to bardziej komentarze na gorąco niż głęboko przemyślane wypowiedzi pod publikę. Myśląc tymi kategoriami, w nikogo i nic nie powinniśmy wierzyć, bo wszystko to wyreżyserowany marketing, którym się nas karmi. Bez przesady.

Ja np. m. in. "śledzę" tweety Jake'a Humphreya (prowadzący F1 w BBC), który dużo tweetuje podczas weekendów F1. Często ciekawe newsy z padoku, czy też z podróży i F1 od kuchni.
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 8 lip 2011, o 15:32

vicu pisze: Pewne wpisy pojawiają się w chwili, bądź natychmiast po sytuacjach/wydarzeniach, w których dana jednostka bierze udział
To akurat przemawia za tezą WiS'a. Trudno sobie bowiem wyobrazić wpisy piłkarza w trakcie meczu, w którym bierze udział :giggle:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 15:33

vicu pisze: Myśląc tymi kategoriami, w nikogo i nic nie powinniśmy wierzyć, bo wszystko to wyreżyserowany marketing,
Ja dla odreagowania wierzę w Świętego Mikołaja i w Królewnę Snieżkę ;-)

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 15:37

So What!, zawsze się przyczepi, prawnik jeden. Napisałem "dana jednostka", a nie piłkarz :evilgrin:

Wy stetryczali, zgryźliwi pesymiści doszukujący się spisku złych sił w każdej sytuacji. Ciut nie PiS :mrgreen:
Obrazek

"Speed never killed anyone, suddenly becoming stationary, that's what gets you." - J. Clarkson

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 15:42

So What! pisze:To akurat przemawia za tezą WiS'a. Trudno sobie bowiem wyobrazić wpisy piłkarza w trakcie meczu, w którym bierze udział :giggle:
Oj tam. Dudek np. miał dużo czasu na tweetowanie. ;-))
czarne jest piękne...

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 8 lip 2011, o 15:58

wpisy znanych osób są w większości moderowane albo robione przez wyspecjalizowaną firmę, komunikacja marketingowa ma być spójna i już. no u nas to jeszcze czasem jest siermiężnie ale generalnie tak to działa. zaraz barb wpadnie i wyzbędzie was ze złudzeń.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 8 lip 2011, o 16:58

A dajcie jakieś linki na ciekawe wpisy. Takie, żeby zaciekawiły normalnego zjadacza. Da się to czytać po RSS-ie?

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 17:17

Konto usunięte, pewnie dało by się jakoś dopisać do tego RSSa, ale moim zdaniem to bez sensu. Ja czytuję Twittera głównie w telefonie, gdy jest taki ścisk, że nie ma jak książki wyciągnąć i w tak zwanym międzyczasie.

np. -> http://twitter.com/#!/OfficialLRGP
czarne jest piękne...

vicu
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 8 lip 2011, o 17:17

Twitter recently stopped supporting basic authentication over RSS in favor of OAuth, an authentication method that lets you use applications without giving them your password. You can read more about the change here: http://blog.twitter.com/2010/08/twitter ... oauth.html

Because of this change, we no longer directly support RSS feeds on Twitter.

If you would like to continue using RSS feeds from Twitter accounts, we recommend using a 3rd-party service.
Or, if you are comfortable with coding, use our developer resources to retrieve statuses.
The following link provides information about how to use OAuth to retrieve statuses: http://dev.twitter.com/doc/get/statuses/home_timeline
Please note that you will first need to sign up for a Twitter application if you would like to use the method linked above. You can sign up for an app here: http://dev.twitter.com/apps/new
I wspominany wcześniej -> http://twitter.com/#!/jakehumphreyf1
Obrazek

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek

Post 8 lip 2011, o 19:02

Ha, a ja już wiem do czego jest pejsbuk ... dziś dostałem całe 4% rabatu na zakup bagażnika na dach tylko dzięki temu że "polubiłem" sklep na pejsie :)
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 9 lip 2011, o 00:49

inquiz pisze:wpisy znanych osób są w większości moderowane albo robione przez wyspecjalizowaną firmę, komunikacja marketingowa ma być spójna i już. no u nas to jeszcze czasem jest siermiężnie ale generalnie tak to działa. zaraz barb wpadnie i wyzbędzie was ze złudzeń.
No przecież że. My (branża) z tego żyjemy ;-)
Oczywiście zdarzają się jednostki szczególne, które bawią się w to osobiście, ale to rzadkość, bo to marketing i PR i trzeba kontrolować każdy ruch żeby robić kase kase kase.
Czasem ktoś pisze sam, ale zazwyczaj dotyczy to ludzi z mojego pokolenia (czyli koło 30), którzy to po prostu lubią i ich bawi. Mało który polityk, gwiazdor, czy sportowiec jeśli nie czuje sam klimatu usiądzie i zacznie się wynurzać na Twitterze. Nie oszukujmy się, jednak większość tych ludzi ma znacznie ważniejsze sprawy i mocno napięte harmonogramy ;-)

Edit: nie zmienia to jednak faktu że bardzo często jest tak, że wypowiedzi są autoryzowane, a osoby odpowiedzialne za publiczny profil rzeczonej gwiazdy to naprawdę Specjaliści od komunikacji, którzy potrafią to zrobić tak, że kapcie spadają. Płaci się za to niemało, ale poziom zaangażowania takiego speca jest ogromny. Zadaje sobie naprawdę bardzo wiele trudu żeby być wiarygodnym i zgodnym z jednej strony z osobowością gwiazdy a z drugiej żeby markieting się kręcił, a pieniążek sypał.
A generalnie PR to temat na grubą książkę ;-)

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 sty 2012, o 00:13

http://technowinki.onet.pl/inne/artykul ... rukuj.html
zastanawiam się kiedy nadejdzie ta chwila, że nie uda mi się dłużej wymigiwac od zarejestrowania na tym facebooku
:roll:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 16 sty 2012, o 00:34

Лукашэнка pisze: zastanawiam się kiedy nadejdzie ta chwila, że nie uda mi się dłużej wymigiwac od zarejestrowania na tym facebooku
Oby jak najdłużej :!:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 16 sty 2012, o 00:37

Totalna inwigilacja. A kto za tym stoi ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 16 sty 2012, o 00:38

leon pisze: Totalna inwigilacja. A kto za tym stoi ?
Kieszeń Zuckerberga.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 16 sty 2012, o 00:39

leon pisze: Totalna inwigilacja. A kto za tym stoi ?
Obcy :!: , chcą wiedzieć jakie są ich steki :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 sty 2012, o 09:08

Ja tam wierzę w jakiś instynkt samozachowawczy tłumu (a przynajmniej tych mądrzejszych jednostek). Tak jak kiedyś nie daliśmy się monopolowi Microsoftu, tak i teraz nie damy się monopolowi Facebooka. Google ma tak dobrze zrobioną pocztę, dokumenty i kilka innych usług, że jakaś równowaga powinna być zachowana.

Najgorsze dla zdrowego rynku jest to, że ci giganci mają masę kasy i wykupują z marszu wszystkie firmy, które rozwijają technologie mogące zagrozić ich pozycji. Czasami jak patrzę w jaki sposób wielcy kupują małe prężne firemki i jak od razu zaprzepaszczają ich potencjał, to mi się nóż w kieszeni otwiera.

ODPOWIEDZ