Discovery 4 vs. LandCrusier 150 czy ktoś wie?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Discovery 4 vs. LandCrusier 150 czy ktoś wie?

Post 12 mar 2011, o 23:11

Bilex, ja dodam nieskromnie, a moze skromnie, kto mnie tam wie, ze STIjem zabieralismy sie w 4 osoby z nartamni w srodku do TYROLU!
Trochu pokory sie nazywa. nie rozupszczac bahrostwa. Kupowac auto do jazdy w miescie, i raz na wakacje. A nie na odwrot

Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 mar 2011, o 23:23

Arno, to następnym razem jak będziecie jechać, zostaw komuś swojego mesia i weź jakieś miejskie auto. Żeby oczywiście nie rozpuszczać bahorstwa. Czego nie robi się dla wychowania dzieci :razz: ;-)

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 12 mar 2011, o 23:47

Arno pisze:Kupowac auto do jazdy w miescie, i raz na wakacje
No to akurat do tego Pajero jest o niebo lepsze od Sti:
- wygodniej, ciszej w środku
- lepsza widoczność (wyżej się siedzi)
- bardziej komfortowo na wybojach, dziurach w jezdni, betonowych płytach, itp..
- łatwiej zaparkować na jakiś wysokim chodniku, nierównym poboczu, w zaspie, itp..
- mniej pali
- automatyczna skrzynia (kto jej nie doceni w korkach?)
- pojemny bagażnik przyda się na niejednych zakupach (nie trzeba wynajmować bagażówki, żeby przywieść szafkę z Ikei albo pralkę z Mediamarktu)

To w mieście.

A na wakacje też wszsytkie te zalety + możliwość przejechania sie pojakimś bezdrożu.

Jakieś zalety Sti?
;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 00:12

Лукашэнка pisze:
Jakieś zalety Sti?

Łatwiej się parkuje ;-)
Mnie się też z całej tej plejady najbardziej podoba Pajero. Tyle tylko, że to krowa straszliwa jest. Kiedyś było coś co się nazywało pajero sport. Mniej krowiaste, bardziej proste i niezawodne, ale już nie produkują.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 13 mar 2011, o 00:20

Konto usunięte, ale Pajero Sport było zbudowane na bazie L200, a to raczej dobrze komfortowi jazdy/prowadzeniu nie wróżyło.

Robią go zresztą dalej, ale nie jest dostępny w PL:
Obrazek

j33mbo
5 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 00:55

Лукашэнка pisze: No to akurat do tego Pajero jest o niebo lepsze od Sti:
- wygodniej, ciszej w środku
-wygodniej? zawsze nowy powód by schudnąć
-ciszej? a jak cicho jest w Kia Magentis?
Лукашэнка pisze: - bardziej komfortowo na wybojach, dziurach w jezdni, betonowych płytach, itp..
-pod warunkiem, że się jedzie 30km/h lub mniej
Лукашэнка pisze: - łatwiej zaparkować na jakiś wysokim chodniku, nierównym poboczu, w zaspie, itp..
-ciężko się kłócić z tym, że wysokie auto podjedzie pod wyższy krawężnik, ale skoro porównujemy w nierównych kategoriach, to czy Pajero można wykonać gwałtowny ruch kierownicą o 90st. przy 100km/h bez rolki?
Лукашэнка pisze: - mniej pali
-może przy 90km/h
bo już przy 120 pewnie nie!
Лукашэнка pisze: - automatyczna skrzynia (kto jej nie doceni w korkach?)
-kto nie doceni mrowienia w brzuchu powodowanego prze bulgot wydechu przy każdym dodaniu gazu ???
Лукашэнка pisze: - pojemny bagażnik przyda się na niejednych zakupach (nie trzeba wynajmować bagażówki, żeby przywieść szafkę z Ikei albo pralkę z Mediamarktu)
-znowu nie równy argument, więc>>>>>>>>>> nie trzeba wynajmować gokartów, żeby mieć fun!!

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 mar 2011, o 01:13

Wszystko dorabianie ideologii 8-)

Gdyby tu chodziło o sprawy praktyczne to byłoby tak:

- Po mieście w zasadzie można jeździć byle-czym, nawet starym punto za dychę (i jeszcze się człowiek jakoś mniej martwi, że mu obiją pod supermarketem albo w ciemnym zaułku na jakiejś Pradze). Ostatecznie, można sobie znaleźć punciaka w automacie, jesli kogoś męczy częste wysprzęglanie w korku.
- O ile szafki i lodówki wozi się rzadziej, niż raz na tydzień - jednak bardziej opłaca się wynająć bagażówkę albo kupować w sklepach dostarczających towar do domu, z wniesieniem na piętro włącznie. Ewentualnie kupić sobie oprócz punciaka żuka za pięć stów, i trzymać go w szopie u wujka na wsi, do użytku specjalnie na taką okazję.
- Na wakacje raz do roku też w sumie można auto wynająć, zamiast przez cały rok wozić powietrze jakimś autostradowo sprawnym i wszystkomogącym gigantem za chore pieniądze. Ewentualnie kupić w tym celu Skodę Octavię kombi diesel, szalenie praktyczną na dłuuugie wyjazdy z dziećmi i bambetlami, za jakieś 65 tys. - wciąż komplet wypada taniej, niż jedno Pajero, o X6 nie wspominając ;-)
- Na wypadek zamieci śnieżnej i kopnych zasp w mieście albo na okazjonalne wypady w teren na ryby dokupujemy starego UAZ-a, a kto bardziej antykomunistyczny, Samuraja. Przy wypasionym Samuraju w dobrym stanie, mając już cztery auta na różne okazje, dotknęlismy już pierwszej setki tysięcy peelenów. Wciąż taniej, niż jedno Pajero :evilgrin:
- W tej sytuacji, ponieważ żaden z w/w pojazdów nie nadaje się do upalania na MG, dokupujemy jeszcze zielonego GTeka od Pitera.

Resztę pieniędzy przepijamy z kumplami, wydajemy na dziwki albo przenaczamy na benzynę i ropę do w/w maszyn.

I mamy większy szacun na dzielni, niż jeżdżąc cały rok (o suchym pysku) nawet najbardziej wypasioną, ale wciąż tą samą, superterenówą.

Nie...? ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 mar 2011, o 12:50

Bilex, kupżesz Ty auto jakie Ci się podoba ;-) Chcesz terenówkę to weź. Nic w tym złego.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 13 mar 2011, o 12:56

Słuchajcie, może i Pajero jest samochodem kompletnie bezsensownym ale...

Załóżmy, że posłucham głosu rozsądku i zdecyduję się na duże kombi. Nowe.
Niech to będzie powiedzmy A6 Avant. Rozsądny samochód.
Quattro, najsłabszy diesel, wyposażenie na miarę Mitsubishi = 60, 80k więcej...
To samo BMW, Mercedes.
Oczywiście cały czas przy założeniu napędu na cztery, bo zdania nie zmienię. 8-)
No nie da się przebić Pajero. Jest po prostu relatywnie najtańsze.

No chyba, że full wypas Ford Galaxy.
I połowę dzieci z Łomianek będę mógł zabierać do szkoły... :giggle:
A nie, zapomniałem - Ford nie odkrył jeszcze napędu na 4... :whistle:

Albo Outback. Tyle, że musiałbym kupić w Niemczech i w razie napraw gwarancyjnych bujać się z fakturami, rozliczeniami i innymi utrudnieniami, które zafunduje mi nasz kochany SIP.
A Rogalskiemu po raz czwarty zarobić nie dam. :evil:
Choćby mi tego Outbacka za pół ceny proponował.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 mar 2011, o 13:07

Bilex pisze: Słuchajcie, może i Pajero jest samochodem kompletnie bezsensownym ale...

Bilex, ale przecież auto ma Tobie dawać radochę i być takie jak chcesz. Jak mawiali starożytni Indianie: Sąsiedzi nie płacą Twoich rachunków. ;-)

Ja mam auto bez sensu i następne też będzie bez sensu :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 13 mar 2011, o 14:17

remek pisze: Bilex, kupżesz Ty auto jakie Ci się podoba Chcesz terenówkę to weź. Nic w tym złego.
Też jestem za. Ale Bilex chyba jeszcze chce błogosławieństwa :mrgreen:

Bilex, kupuj to, w czym najbardziej czujesz że Ci rośnie :evilgrin: I nie krępuj się, ja - gdyby tylko było mnie stać - też przecież nie dzieliłbym zaszczytu wożenia mojego tyłka między Yarka, SXa a wypożyczane Skody, tylko między Morgana, Cayenna i s-klassę 8-) .

Reszta to, jak pisałem, tylko dorabianie ideologii.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dobry (znaczy się, stosownie przedłużający i pogrubiający) wybór.

Twój starszy kozetkowy,
W.

;-)

PS.
Bilex pisze: Rogalskiemu po raz czwarty zarobić nie dam.
Jakie to niskie.

I jakie fajne :thumb:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 17:56

WiS pisze: Nie...? ;-)

Nie. Bo patrzysz ze swojej perspektywy. Podobnie jak z mojej raczej sobie pajero nie kupimy w tym życiu. Ale jeśli ktoś w tydzień zarabia tyle co my w rok, to nie widzę najmniejszego powodu, żeby kupował sobie samochód, który dla mnie będzie barokowym pałacem, a dla niego po prostu wygodnym wozidłem.

Z wypożyczeniem na wakacje wcale nie jest tak hej do przodu (aktualnie to przerabiam). Wypożyczenie vana na 2 tygodnie to jakieś 3 tysiące dodatkowo do wakacji plus paliwo. Sporo. Lepiej chyba sobie kupić używkę, pojechać, wrócić i a nuż się spodoba...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 13 mar 2011, o 17:59

Konto usunięte pisze: Wypożyczenie vana na 2 tygodnie to jakieś 3 tysiące dodatkowo

sprzedaz uzywki tuz po prawdopodobnym zainwestowaniu niechby chociaz w elementy eksploatacyjne plus utrata wartości - 10kpln (minimum zapewne)
Konto usunięte pisze: pojechać, wrócić i a nuż się spodoba
od razu lepiej się przyznac że vana się chce a nie że wakacje czy cośtamcośtam :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 18:26

esilon, chyba trochę czarnowidzisz ;-)

Auto za powiedzmy 50 tys zł w maju, nie będzie warte 42 tys w sierpniu. Aż tak używki nie tanieją. Obstawiam, że w tych 3-4 tys można się zmieścić z całkowitym bilansem jeśli auto będzie bez większych niespodzianek. Więc wyjdzie circa about na to samo, a można sobie pod koniec wakacji zadać pytanie co dalej ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 13 mar 2011, o 18:37

Konto usunięte pisze: jeśli auto będzie bez większych niespodzianek

tego życzę z całego serca
Konto usunięte pisze: chyba trochę czarnowidzisz
jest tez niestety szansa że po prostu realnie ;) zresztą samo ubezpieczenie trochę połknie

Kruszyn
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: KARAWAN
Polubił: 111 razy
Polubione posty: 95 razy

Post 13 mar 2011, o 18:54

Zakup plus ubezpieczenia serwis da ponad przez 5 lat ponad 60 tys. Relatywnie możesz wynajmować auto przez 20 lat tylko na wakacje ,kasa ta sama. Tylko młody za chwilę prawko zrobi ,to dasz mu hondę w prezencie a sam jakimś VW transporterem czy Vito do pracy będziesz jeździł :mrgreen:
Mądremu wystarczy napomknąć, a głupiego nawet biciem się nie nauczy...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 19:00

Koncpcja WiSa, wielo pojazdowa jest wląściwa.
Nie mogę się jedynie zgodzić z waszymi pomysłami na kupowanie używanych aut na długie wielo tysięczne wyjazdy letnie z dziećmi.
Nie bardzo wiadomo ci się kupuje i kiedy się to rozwali. Może się nie rozwali.

Jechalem na wakacje malymi samochodami, ( ktoś kazał zostawić Mesia w domu...).
I ładą i Impreza w 4 osoby z nartai w srodku... daje się.

Bilex, kupuj kombi, bo jak zaraz pierdzielna ceny benzyny to sie nie pozbierasz z tym Pajero. Czy muisz miec auto ktore jest wyścigowe? Gdzie bedziesz nim popylal. Tyle mocy co w moim wystarcza i mozna jeszcze 30 koni brabusa wstawic nie likwidujac gwarancji. Rozumiem pragnienie powierzchni. Tylko ze naprawde z bahorami jezdzisz rzadko.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 19:08

Konto usunięte pisze:Arno, to następnym razem jak będziecie jechać, zostaw komuś swojego mesia i weź jakieś miejskie auto. Żeby oczywiście nie rozpuszczać bahorstwa. Czego nie robi się dla wychowania dzieci :razz: ;-)
Fidolino - poprzedni samochod - Impreza, poprzedni Impreza. No nie sa to auta szczegolnie pakowne. Prxed tem Saab 9-3 stara buda. Duzy bagaznik. Ale auto w srodku male.
Przed tem Honda accord. No toez nie potentat bagażnikowy.
Jesteśmy rozpuszczeni. Budujemy za duze domy, kupujemy za duze auta. Wszystko dla dzieci.
Dzieci sie wyprowadzaja z domu. I dom okazuje sie o 200 m za duzy.
Jedzie do roboty i nie zaparkujesz bo auto po pierwsze nie skreca, takie pajero, a po drugie jest szerokie.
Taka moda z tymi terenowymi. Wszyscy kupuja te wielkie auta do miasta. Jest zaleta bo sie widzi dobrze... Ale poza tym...
BILEX - Nie poddawaj sie modzie. Co wiecej, twoja koncepcja, ze auto ma jechac, to chyba jednak Pajero sie nie lapie, w kwestii przyspieszenia.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 21:08

Konto usunięte pisze: Ale jeśli ktoś w tydzień zarabia tyle co my w rok
LOL. :lol:
Gdyby tak było to pod moim domem już dawno stałby Range Vogue w wersji supermetalikdwadvdiwodotrysk. 8-)

Pajero jest wariantem ekonomicznym. Spełnia wiele warunków praktycznych a na dodatek jest samochodem, który mi się podoba.
To jedyna opcja cenowa, która pozwala mi zmienić samochód (Forka) nie sprzedając Imprezy.
Każda inna opcja - droższa w sensie - niestety taki ruch wymusi.

Co za tym idzie - to jest odpowiedź na pytanie Arno:
Arno pisze: twoja koncepcja, ze auto ma jechac, to chyba jednak Pajero sie nie lapie, w kwestii przyspieszenia.
Pajero ma około 10 sek. do setki. To akceptowalne - o ile zatrzymam Imprezę :evilgrin:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 21:10

Arno pisze: jak zaraz pierdzielna ceny benzyny to sie nie pozbierasz z tym Pajero
10 litrów ropy w mieście... Chyba dam radę... :evilgrin:

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 13 mar 2011, o 21:12

Bilex pisze: No chyba, że full wypas Ford Galaxy.
I połowę dzieci z Łomianek będę mógł zabierać do szkoły...
To jak już rozważasz Galaxy, to chyba lepiej S-Maxa ?

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 21:15

Nieee... miałem dwa fordy i nigdy więcej... :wall:

Ciekaw byłem po prostu ile kosztują mniej ekskluzywne duże auta w wypasionych wersjach i cena Galaxy mnie zaskoczyła.
Chociaż jeżeli to prowadzi się jak Focus to może warto się zastanowić... :cofee:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 21:19

Bilex pisze: Chociaż jeżeli to prowadzi się jak Focus to może warto się zastanowić... :cofee:

Focus się dobrze prowadzi? :o
Miałem na parę dni ostatnio fokusa w dizlu. Na katowickiej to się bujał tak, że sobie ramiona o asfalt poobcierałem ;)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 13 mar 2011, o 21:24

A nie wiem, nie jeździłem. Słyszałem tylko, że jakiś tam nowy patent w zawieszeniu mają i super się prowadzi... Ale najwyraźniej propaganda... :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 13 mar 2011, o 21:40

Po szynach to tylko prosię jeździ, gdzyz ma system pochylania się do wewnątrz zakrętu.
Wqu..jące jest, po zmianie zimowek na lato, 235/65x18 na 255/60x18, myszkowanie w glebokich koleinach.
Mam to od zeszlego tygodnia po przekladce.
Strach sie bać, co sie dzieje przy szerokości 300 :o
Dolce far niente ;-)

ODPOWIEDZ