Fabia vs. Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Fabia vs. Subaru

Post 21 wrz 2011, o 19:16

Witek pisze: Subaru ma ponad 11 metrów, tylnonapędówki, nawet poniżej 5.
Ten drugi parametr zapewne dotyczy skutera Osa. Tylnonapędowego, jak najbardziej. :giggle:
Uwaga, Witek, nie myl średnicy z promieniem.
Alan, Alan, Alan! pisze: eteryzujecie.
:thumb:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 wrz 2011, o 19:25

promień skręty wyklętej przez WiSa alfy wynosi 10.9. a nie jakieś fałszywie podane 12. Ale on robił w kampaniach wyborczych
Mercedes: 10.84
nwy sti - 11.8
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 21 wrz 2011, o 19:26

ky pisze: 1290 i 1345kg.
50kg. Nie ma znaczenia, bo i tak masa aut rośnie. 100 to już coś.
Za te 50 kg dostajemy jednak coś konkretnego, a nie mp3 w radio ;-)
Witek pisze: Gazem takiej różnicy nie nadrobisz,
nadrobię niesłychanym skillem. Na trzy. Albo na dwa. Auto mam po to żeby je prowadzić.
Witek pisze: to tym co robią te wszystkie odchudzone wersje typu superlaggera, gt3, scuderia, rs.
te wersje są robione w jakimś konkretnym celu. Powiedz czy w ulicznym użytkowaniu ma to jakikolwiek sens.
Witek pisze: Jest to rozwiązanie droższe niż ośka i jest to wada w porównaniu z tym rozwiązaniem. Prosty fakt, więc czemu się kłócisz?
po pierwsze to się nie kłócę, bo nie ma o co. Po drugie to nie jest wada. Jak Cię nie stać na plazmę 3D to bierzesz kineskop. I to nie jest wina plazmy, że Cię nie stać, ani nawet jej producenta, który powinien zarabiać na niej tyle ile uważa i ile się da.
Witek pisze: Dużo łatwiej spalić sprzęgło w awd niż ośce.
no łatwiej, ale nie jest to wielki problem. Przecież napisałem.
Witek pisze: Przecież wada to jest niepożądana, zła właściwość.
ale jak chcesz auto mało palące to nie kupujesz 4 litrówki 500 konnej. To nie wada, tylko właściwość.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 21 wrz 2011, o 19:29

eteryzowanie - 1. poddawanie pacjenta uśpieniu za pomocą eteru, sugerowane jak najprostsza droga eutanazji przez H.Kissingera. 2. odpalanie malucha za pomocą eteru doprowadzonego przed gaźnik za pomocą grubej igły do zastrzyków wbitej w łącznik gumowy bezpośrednio przed gaźnikiem. 3. narkotyzowanie się eterem przez tzw. warszwkę w latach dwudziestych zeszłego wieku
(za - słownik nowego języka polskiego)
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 19:31

Arno, ale jak pewno się domyślasz nie chodzi o takie znaczenie ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 21 wrz 2011, o 19:44

Witek pisze: Nie raz różnica sięga dwukrotności. Subaru ma ponad 11 metrów, tylnonapędówki, nawet poniżej 5. Gazem takiej różnicy nie nadrobisz, a różnica w parkowaniu w ciasnych miejscach znacząca.

Rzekłbym, że różnica między promieniem zawracania a średnicą zawracania zawsze będzie dwukrotna :razz: :mrgreen:

Tumaniści jego mać... :wall: :wall: :wall:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 21 wrz 2011, o 19:49

WiS pisze: Ten drugi parametr zapewne dotyczy skutera Osa. Tylnonapędowego, jak najbardziej. :giggle:
Uwaga, Witek, nie myl średnicy z promieniem.

Mazda MX5 ma 5 metrów średnicy zawracania między ścianami. Przeszło dwa razy mniej niż podobnej wielkości A500 czy podobnej wagi GTek. Skoro to dla Ciebie skuterek Osa, to rozumiem, że załatwisz mi takie auto za cenę owego skutera? :razz:

Alan, Alan, Alan! pisze: 50kg. Nie ma znaczenia, bo i tak masa aut rośnie. 100 to już coś.

Głupie bmw3 czyli auto średniej wielkości 1505 kg vs 1615 kg 105 kg różnicy to nic tak? :roll:
Alan, Alan, Alan! pisze: Po drugie to nie jest wada. Jak Cię nie stać na plazmę 3D to bierzesz kineskop. I to nie jest wina plazmy, że Cię nie stać, ani nawet jej producenta, który powinien zarabiać na niej tyle ile uważa i ile się da.

Chcesz kupić telewizor. Porównujesz kilka, wadą "plazmy 3d ful hd itp." nad kineskopem jest cena. Jest to coś co w tabelce porównywania tych dwóch sprzętów będzie jako wady. Dla niektórych będzie to wana bez znaczenia, dla innych przesądzająca o kupnie, ale wada. Masz modele tego samego auta, różnią się tylko napędem. Ten z awd jest droższy i to jest jego wada nad ośką jak duża, zależy od kupującego.

Alan, Alan, Alan! pisze: ale jak chcesz auto mało palące to nie kupujesz 4 litrówki 500 konnej. To nie wada, tylko właściwość.

Lepsze 500 konne auto które pali mniej niż więcej. Tak? Przy takim samym modelu różniącym się napędem awd będzie powodować większe spalanie. Co z tego, że kogoś stać na droższe auto w zakupie i eksploatacji jeśli nie jest mu potrzebne awd? Albo nie jest tak potrzebne, aby godzić się na o tyle większe wydatki? Przy zakupie, dla normalnego człowieka drożej = gorzej. Widać za długo przebywasz w Warszawie, skoro tak nie uważasz. :-p

Chloru pisze: Rzekłbym, że różnica między promieniem zawracania a średnicą zawracania zawsze będzie dwukrotna :razz: :mrgreen:

Tumaniści jego mać... :wall: :wall: :wall:

Pisałem o różnicy tego samego parametru, więc może zamiast mnie obrażać przeprosisz? :roll:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 19:53

Witek pisze: Co z tego, że kogoś stać na droższe auto w zakupie i eksploatacji jeśli nie jest mu potrzebne awd?
przecież napisałem, że nie ma przymusu AWD. To po co ete... się kłócisz. :mrgreen:
Witek pisze: Lepsze 500 konne auto które pali mniej niż więcej.
jeśli chodzi o 500 konne, to lepsze, to które mi się bardziej podoba (parametrami czy czymkolwiek) ;-) Jak Ci za dużo pali to go nie kupujesz i już.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 21 wrz 2011, o 19:54

Witek pisze: Mazda MX5 ma 5 metrów średnicy zawracania między ścianami.

Witek, promień, promień, promień (powtarzaj sobie do rana). Mazda ma prawie 4m długości, musiałaby zatem zawracać niemal w miejscu, aby zmieścić się w okręgu o średnicy 5m :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 21 wrz 2011, o 19:55

Witek pisze: Mazda MX5 ma 5 metrów średnicy zawracania między ścianami

Bzdura! :wall: :wall: http://www.carbuddy.com.au/car/values/s ... X-5&y=2011

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 19:55

Witek pisze: Mazda MX5 ma 5 metrów średnicy zawracania między ścianami.
a lancer evo jakieś tam nie jest w stanie zawrócić na pasie startowym na raz. Wniosek z tego taki, że RWD jest idealne a AWD nieskończenie głupie. Tak? Kupuję to :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 19:56

Witek pisze: Pisałem o różnicy tego samego parametru, więc może zamiast mnie obrażać przeprosisz?

Nie. Nie rozróżniasz promienia od średnicy. Co sam udowodniłeś.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 21 wrz 2011, o 20:03

Alan, Alan, Alan! pisze: Przyjemne jest ruszyć jak inni mają problemy. Nie dlatego, że mają tylko, że możemy, nie?

no właśnie z pierwszego zdania wynika że chyba tak,
bo skoro przyjemnie jest dopiero jak maja problemy a my nie bo my możemy , czyli zobaczymy że wyjątkowo możemy dopiero jak oni nie moga, czyli przyjemnie nam że nie mogą, czy inaczej ? :->

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:05

Chloru pisze: Bzdura! :wall: :wall: http://www.carbuddy.com.au/car/values/s ... X-5&y=2011
Ja tam wolę oficjalne dane http://www.mazda.pl/upload/country/pl-p ... 1.2010.pdf
rrosiak pisze: Witek, promień, promień, promień (powtarzaj sobie do rana). Mazda ma prawie 4m długości, musiałaby zatem zawracać niemal w miejscu, aby zmieścić się w okręgu o średnicy 5m :-)

No i zawraca niemal w miejscu. Aż nie mogłem uwierzyć. Myślałem, że coś się popsuło kiedy na bocznej wąskiej uliczce zawróciła na raz. ;-) N Nigdy nie zawracałeś zawracałeś Mazdą MX5, czy co? Przecież musiałeś skoro się mnie czepiasz. Nie pamiętasz widocznie dobrze tej sytuacji. :razz:
Alan, Alan, Alan! pisze: a lancer evo jakieś tam nie jest w stanie zawrócić na pasie startowym na raz. Wniosek z tego taki, że RWD jest idealne a AWD nieskończenie głupie. Tak? Kupuję to :mrgreen:

Przy parkowaniu w ciasnych miejscach tak. :razz: WiS chciał wady awd, jak każdy rodzaj napędu ma te wady. Dla innych będą one kluczowe, da jeszcze innych będą nieistotne, ale będą więc czemu cały czas twierdzisz , że awd to napęd bez wad? :roll: Gdyby taki był to innych by nie było.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:06

esilon pisze: Alan, Alan, Alan! napisał(a):
Przyjemne jest ruszyć jak inni mają problemy. Nie dlatego, że mają tylko, że możemy, nie?

no właśnie z pierwszego zdania wynika że chyba tak,
bo skoro przyjemnie jest dopiero jak maja problemy a my nie bo my możemy , czyli zobaczymy że wyjątkowo możemy dopiero jak oni nie moga, czyli przyjemnie nam że nie mogą, czy inaczej ?
esilon, no z Twojego wynika, że za długo kombinujesz nad jednym postem i dlatego tak mało ich nabiłeś.

Zupełnie przeciwnie do mnie. Nawalam jak z pepeszy, gdyż albowiem, jak będę dużo pisał jest dużo większa szansa, że napiszę coś mądrego.

:mrgreen:

esilon
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:10

Alan, Alan, Alan!, nie czepiaj się, po prostu średnicę zawracania mam w d. i dlatego zastanowił mnie Twój podchwytliwy post :-p

swoją drogoa to ciekawe że niby wersja 2,5 legaca ma mniejsza srednice niz 2.0 ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:11

Witek, oficjalne podaja 4.7 (https://www.mazda.co.uk/upload/country/ ... GBR_EN.pdf), te co ja podałem 9,4. Widziśz pewną prawidłowość? ;-)

EDIT: Rzut oka na Mazda US - http://www.mazdausa.com/MusaWeb/musa2/p ... cs_MX5.pdf .... no proszę podają 30.8 ft = 9,38 metra. CBDU.

Swoją drogą rewelacyjny wynik. Miejskie pierdopędy często nie są aż tak zwinne.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 20:15 przez Chloru, łącznie zmieniany 1 raz.

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:15

Chloru pisze: Witek, oficjalne podaja 4.7 (https://www.mazda.co.uk/upload/country/ ... GBR_EN.pdf), te co ja podałem 9,4. Widziśz pewną prawidłowość? ;-)

Że twoja strona podwoiła średnicę? Turning circle kerb to kerb, to jest promień?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:15

a może tam taka kurza łapa z podwozia wychodzi? :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:16

Witek, moja strona podwoiła promień i prawidłowo go nazwała. Sugerujesz, że w USA Miata jest mniej zwinna niż w Europie? :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:18

Chloru, nic nie sugeruję. Czytam to co napisali producenci tego auta w oficjalnych danych. Skoro według nich auto zawróci w mniej niż 5 metrów, to piszą o promieniu, nie średnicy. tak, czy nie?

esilon
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:18

spoko niedługo do centrum miasta tylko takim będa wpuszczać
Link: http://www.youtube.com/watch?v=lmC8EJdY ... re=related

wiem że było ale promień ma rewelacyjny

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:22

Witek, jeżeli zawróci to piszą o średnicy. Podpowiem Ci, że kiedyś z Azraelem tłumaczyłem stronę takiego jednego producenta i wiemy skąd biorą się błędy ;-)

P.S. To była strona z Land Roverami ... czujemy się więc po części odpowiedzialni za zakupy Fuxa :mrgreen:

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2011, o 20:23

esilon pisze: wiem że było ale promień ma rewelacyjny

Nie prościej zrobić, aby koła po prawej stronie kręciły się z taką samą prędkościa, ale w odwrotnym kierunku niż te po lewej? Przy autach elektrycznych, w których jeden silnik napędza jedno koło to byłaby jedynie kwestia oprogramowania. I w takim wypadku awd miało by duży plus przy parkowaniu. :-)

Chloru pisze: Witek, jeżeli zawróci to piszą o średnicy. Podpowiem Ci, że kiedyś z Azraelem tłumaczyłem stronę takiego jednego producenta i wiemy skąd biorą się błędy ;-)

Czyli błąd nie leży po mojej stronie i ja, jako szaraczek polegający na oficjalnych danych się nie pomyliłem? Czyli jednak możesz mnie przeprosić? :-)

Teraz pytanie która strona o MX5 się pomyliła. Auto rzeczywiście sprawia wrażenie jakby zawracało w miejscu.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 21 wrz 2011, o 20:28

Chloru pisze:
Alan, Alan, Alan!, no i po obejrzeniu VBH mozemy sie dowiedziec, ze angielki nie sa takie złe... i, że RWD jest najlepsze :mrgreen:
To zależy od oczekiwań ;-)
Link: http://www.youtube.com/watch?v=udb-g9Hy ... re=related

ODPOWIEDZ