PASY - będą jaja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: PASY - będą jaja

Post 25 cze 2012, o 21:35

Konto usunięte pisze:Piłka nożna wbrew pozorom generuje mało kontuzji, mieści się w dolnej strefie kontuzjogennych sportów.
Sylwia Stwora pisze:Prowadzone przez lata statystyki odnośnie liczby kontuzji i urazów sportowców w poszczególnych dyscyplinach sportowych potwierdzają fakt, że piłka nożna jest jednym z najbardziej kontuzjogennych sportów na świecie. Urazy są głównie wynikiem bezpośredniego kontaktu między zawodnikami, zwłaszcza podczas ostrych starć, rzadziej są konsekwencją przetrenowania czy kontaktu z piłką.
http://www.experto24.pl/lifestyle/hobby ... karzy.html

Konto usunięte, udowodnij, że pani Sylwia się myli, a Ty masz rację.
Bo ja z mojego doświadzenia powiedziałbym, że ona nie mija się mocno z prawdą.

:->

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 25 cze 2012, o 21:45

owocu, nie ja a firma. Czy ja mam coś do powiedzenia? A kup diesla bez dpf-u, nowego.
Zresztą podstawa to budżet. Budzet i jednak pewna wygoda. Bo zatrzymywać się co 300-350km, to lekko bez sensu.
Poza służbowym dieslem mam 4 benzyny zarejestrowane. Więc tak tragicznie nie jest.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Gootek
6 gwiazdek

Post 25 cze 2012, o 21:48

Arno pisze:lukaszenka,
Holandia i Dania to kraje leżące nad morzem i to raczej nie bałtyckim, jest tam inny klimat. W Holandii tak jak w Anglii to nawet opon zimowych nie uświadczysz.Zresztą w Danii też nie za bardzo. Choć pozornie to Skandynawia.
Więc nie można porównywać klimatu w żaden sposób.
Arno, bywałem trochę w Holandii, w tym nad Morzem Północnym.
Faktycznie różni się ono do Bałtyku.
Na wybrzeżu Morza Północnego bardziej piździ.
I tak poza tym, to tamtejsza pogoda, chociaz nie mroźna, ani trochę nie zachęcała mnie do jazdy na rowerze.

Arno pisze:Co do wydalania CO2 przez człowieka czy samochody, to jak widzę dałeś se wyprać mózgowie ekologom i wierzysz w skutki CO2 i pewnie kupująć auto patrzsz najpierw czy auto wydala mniej niż 105co2 na miligram wagi czy jaki ten wskażnik jest.
Tutaj to chyba jakaś kreatywna nadinterpretacja.
Pisałem tylko, że rower jest ekonomiczny (mało kosztuje jeżdżącego) oraz dobry dla zdrowia.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 25 cze 2012, o 23:42

Лукашэнка pisze: Pisałem tylko, że rower jest ... dobry dla zdrowia.

Można wpaść pod samochód lub tramwaj, można się przewrócić, jak pada można się rozchorować, jak wieje też, zimą nie pojeździsz, bo zapalenie płuc. Samochód jest zdrowszy i ...

Jak jadąc rowerem pasażerka ma cię odstresować ? :evilgrin:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 26 cze 2012, o 01:26

Лукашэнка pisze: Konto usunięte, udowodnij, że pani Sylwia się myli, a Ty masz rację.

Jeżeli bedziemy rozpatrywać dyscypliny sportu pod wzgledem potencjalnych kontuzji to faktycznie lepiej grac w warcaby w parku .

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 cze 2012, o 03:17

leon pisze: Jak jadąc rowerem pasażerka ma cię odstresować ?
szowinista i homofob!

;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 26 cze 2012, o 09:51

Лукашэнка pisze:
Konto usunięte pisze:Piłka nożna wbrew pozorom generuje mało kontuzji, mieści się w dolnej strefie kontuzjogennych sportów.
Sylwia Stwora pisze:Prowadzone przez lata statystyki odnośnie liczby kontuzji i urazów sportowców w poszczególnych dyscyplinach sportowych potwierdzają fakt, że piłka nożna jest jednym z najbardziej kontuzjogennych sportów na świecie. Urazy są głównie wynikiem bezpośredniego kontaktu między zawodnikami, zwłaszcza podczas ostrych starć, rzadziej są konsekwencją przetrenowania czy kontaktu z piłką.
http://www.experto24.pl/lifestyle/hobby ... karzy.html

Konto usunięte, udowodnij, że pani Sylwia się myli, a Ty masz rację.

W tej chwili nie mogę znaleźć tej statystyki, ale znalazłem inną:

http://www.scientificpsychic.com/fitnes ... uries.html

Spójrz na wykres:

Obrazek

Może w tej statystyce siatkówka nie odbiega tak bardzo od piłki nożnej w liczbach bezwzględnych, ale przeliczając na liczbę graczy, piłka nożna generuje o wiele mniej kontuzji.

I jeszcze jeden głos:

http://www.mojakontuzja.pl/co-nowego/ra ... -siatkowa/
Dlaczego tak często słyszy się w mediach o kontuzjach siatkarzy, choć tak naprawdę nie spotykają się oni ze sobą, a granicą ich rywalizacji jest przecież siatka? – W tej dyscyplinie najbardziej dają się we znaki przeciążenia. Gra na twardym podłożu, regularne wyskoki do piłki, które wpływają głównie na pracę stawów skokowych i kolanowych, wreszcie intensywna praca barków. Do tego dodajmy długie wymiany piłek, szybki start do nich i zmiany kierunku biegu – to wszystko sprawia, że organizm człowieka ma prawo czuć się wyeksploatowany – mówi Piotr Trochimczuk, rehabilitant.

Groźnej kontuzji w listopadzie ubiegłego roku nabawił się Sebastian Świderski, zawodnik ZAKSY Kędzierzyn-Koźle. W spotkaniu z Asseco Resovią skręcił kolano i zerwał mięsień czworogłowy, pechowo wybijając się do ataku. Jeden z najpopularniejszych polskich siatkarzy wcześniej długo leczył zerwane ścięgno Achillesa. Mimo to kibice wierzą w powrót „Świdra” na parkiet.

- Jestem przekonany, że siatkarze poradziliby sobie również w innych dyscyplinach sportu. To prawdziwi twardziele. Nie mam natomiast pewności, że przedstawiciele innych dyscyplin wytrzymaliby fizycznie uprawiając siatkówkę – dodaje Trochimczuk.
To są opinie fachowców, a nie pani dziennikarki zajmującej się lajfstajlem.

Nie twierdzę, że piłka nożna nie jest kontuzjogenna - oczywiście jest, natomiast urazy piłkarskie zwykle nie są długotrwałe (chyba, że ktoś złamie nogę), natomiast w innych dyscyplinach urazy, choć nie tak widowiskowe, mają bardziej trwałe efekty. Na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że zerwane ścięgna podczas gry w siatkówkę już mi się nie zregenerują, więc choć kontuzja jest mało widowiskowa i nie przeszkadza w codziennym życiu, jest już dozgonna.

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 26 cze 2012, o 10:12

A te statystyki to pisał Tusk czy Macierewicz ? :giggle:

Gootek
6 gwiazdek

Post 26 cze 2012, o 10:45

Konto usunięte pisze:Może w tej statystyce siatkówka nie odbiega tak bardzo od piłki nożnej w liczbach bezwzględnych, ale przeliczając na liczbę graczy, piłka nożna generuje o wiele mniej kontuzji.
Konto usunięte, ale gdzie tu jest przeliczenie na liczbe graczy?
Bo to chyba tylko bezwględne liczy ludzi, który trafili po pomoc z urazami wywolanymi uprawianiem róznych sportów.
Z tego typu statystyki to raczej wynika, że jazda na rowerze i gra w koszykówkę są dużo częściej uprawianymi zajęciami przez mieszkańców USA, niż piłka nożna czy siaktówka. I chyba niewiele więcej z tego wynika...
:roll:

Konto usunięte pisze:- Jestem przekonany, że siatkarze poradziliby sobie również w innych dyscyplinach sportu. To prawdziwi twardziele. Nie mam natomiast pewności, że przedstawiciele innych dyscyplin wytrzymaliby fizycznie uprawiając siatkówkę – dodaje Trochimczuk.
To troche na zasadzie "każda pliszka..."
Podobnie mógły powiedzieć piłkarz ręczny, hokeista i wielu innych...
A ja osobiście najbardziej dostałem kiedyś w kość..
grając w w babingtona z kolega, który w odróżnieniu odemnie miał dobre pojęcie jak to się robi.
;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 cze 2012, o 11:07

Łukaszienka, piździczy nie, nie ma śniegu! To jest podstawa.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 27 cze 2012, o 17:51

Alan, Alan, Alan! pisze:
szowinista i homofob!

Dzięki za komplement. :mrgreen:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 cze 2012, o 17:55

leon pisze: Dzięki za komplement.
prosz ;-)

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 27 cze 2012, o 18:28

Konto usunięte pisze: W tej chwili nie mogę znaleźć tej statystyki, ale znalazłem inną:

http://www.scientificpsychic.com/fitnes ... uries.html

Spójrz na wykres:
Funky,
to jest wykres dla ilości interwencji na izbie przyjęć dla amatorów w wieku 35-54 lata w Ameryce. Oni nie uprawiają piłki nożnej, a raczej rekreacyjny jogging, baseball czy jazdę na rowerze, więc i ilość tych z urazami z boiska do piłki nożnej jest niewielka. Za to często się przewracają na rowerze.
Tak w ogóle, to jak chcecie dyskutować o "urazogenności" jakichś sportów, to przede wszystkim róbcie to w podziale na sport wyczynowy i rekreacyjny bo inaczej to nie ma sensu. Masz rację, że siatkówka zabija stawy, ale tylko u zawodowców. To oni skaczą przez płotki z pasami z ołowiem - amatorzy tego nie robią.
W amatorskim wydaniu niszczące dla zdrowia i urazogenne są sporty kontaktowe i związane z prędkością, w zawodowym - wszystkie.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 27 cze 2012, o 22:24

Rozróżniłbym ponadto sporty zespołowe i indywidualne. Te pierwsze są raczej bardziej kontuzjgenne. W każdym razie dochodzi czynnik zewnętrzny.

Gootek
6 gwiazdek

Post 27 cze 2012, o 23:45

So What!, w sportach indywidualnych też nie można bagatelizować znaczenia czynników zewnętrznych.
Na przykład w downhillu to będą głazy i pnie drzew... a w boksie - pięści przeciwnika.
;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 27 cze 2012, o 23:49

Bagatelizować oczywiście nie. Zdecydowanie więcej zależy jednak od samego zawodnika ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 cze 2012, o 00:17

So What! pisze: Rozróżniłbym ponadto sporty zespołowe i indywidualne.
ale przecież to nie ma znaczenia w takiej tabelce ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 cze 2012, o 00:21

Alan, Alan, Alan! pisze:
So What! pisze: Rozróżniłbym ponadto sporty zespołowe i indywidualne.
ale przecież to nie ma znaczenia w takiej tabelce ;-)
Tabelką się nie sugerowałem ;-)
Bezpieczniej się czuję uprawiając sporty indywidualne :-D

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 29 cze 2012, o 10:29

I bardzo dobrze. Statystyką nie można się podpierać. Założę się (nie o wiele bo mało mam :lol: ), że zimą więcej jest złamań nóg na nie odśnieżonych i odlodzonych chodnikach niż na lodowiskach podczas jazdy na łyżwach.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 cze 2012, o 11:34

Лукашэнка pisze:A ja osobiście najbardziej dostałem kiedyś w kość..
grając w w babingtona z kolega, który w odróżnieniu odemnie miał dobre pojęcie jak to się robi.
;-)
Kolega mógł Ci przynajmniej wytłumaczyć, że nie ma czegoś takiego jak babington. Trzeba było spróbować zagrać w badmintona. Może mniej byś dostał w kość. 8-)
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 29 cze 2012, o 11:38

vibowit pisze: nie ma czegoś takiego jak babington
Ależ jest, sprawdzone niejednokrotnie w labolatorium :cofee:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 cze 2012, o 12:00

WiS, :mrgreen:
O.K. Doprecyzuję. Nie ma takiego sportu.
czarne jest piękne...

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 29 cze 2012, o 12:01

WiS, mądrzysz się jakbyś w podstawówce był prymasem :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 29 cze 2012, o 14:11

Chloru pisze: WiS, mądrzysz się jakbyś w podstawówce był prymasem :mrgreen:

...i pieszczoszkiem pani od wuefu :giggle:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 29 cze 2012, o 14:19

Konto usunięte, myslisz, ze juz wtedy chodził w spódnicy? :giggle: :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ