I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 4 razy
- Polubione posty: 7 razy
Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'
Jak idę w gości, to dostosowuję się do zasad panujących u gospodarza. Ale u siebie w domu ja ustalam (a co najmniej współ
) zasady.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
gdzieś to już słyszałem. Na kropce?Konto usunięte pisze:Jak idę w gości, to dostosowuję się do zasad panujących u gospodarza. Ale u siebie w domu ja ustalam (a co najmniej współ) zasady.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A nie wiem. Bardzo rzadko tam bywamKonto usunięte pisze:gdzieś to już słyszałem. Na kropce?Konto usunięte pisze:Jak idę w gości, to dostosowuję się do zasad panujących u gospodarza. Ale u siebie w domu ja ustalam (a co najmniej współ) zasady.

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
jak bardzo chcesz to mogę ponarzekać. Tylko nie wiem po coFUX pisze: Ale nie narzekamy...

Mnie interesuje co się u mnie dzieje.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Takie tam ze Szwajcarii (czytać do końca):
Utrata prawa jazdy
W 2009 (podobnie jak w 2008) prawie 75000 osób straciło swoje prawa jazdy na szwajcarskich drogach. Spośród tych osób w 35003 przypadkach ludzie tracili je przez nadmierną prędkość, a w 17420 przez alkohol. W 70% przypadków ludzie tracili prawo jazdy na okres od 1-3 miesięcy. Należy jednak wspomnieć, że minimalna długość kary odebrania prawa jazdy jest wydłużana wraz z kolejnymi przypadkami wykroczeń. Po 3-4 poważnych przekroczeniach prędkości (to te karane min. 3 miesiącami odebrania prawa jazdy) w ciągu 10 lat, kolejne wykroczenia są karane okresem min. 2 lat bez prawa jazdy. Jeśli po takiej karze kierowca popełni kolejne poważne wykroczenie drogowe grozi mu odebranie prawa jazdy na zawsze. Jak widać szwajcarskie prawo uderza szczególnie surowo w recydywistów, co w polskich warunkach oznacza jakieś 80% kierowców.
Mandat zależny od dochodów
Przy szczególnie wysokich przekroczeniach prędkości (np. ponad 20 km/h w obszarze zabudowanym) wysokość mandatu dla kierowcy uzależniona jest od jego przychodów. W skrajnych przypadkach daje to naprawdę wysokie mandaty jak np. 1 mln franków szwajcarskich, czyli ok. 2,8 mln złotych w przypadku 37-letniego Szweda jadącego po autostradzie 290 km/h. Mandat wyliczany jest na podstawie „stawek dniowych”, gdzie jedna stawka waha się od 1-3000 CHF, a maksymalna ilość to 360 „stawek dniowych”. Jak łatwo policzyć maksymalny mandat to 1,08 mln CHF.
Roboty społeczne, więzienie, albo mandat w zawieszeniu
W wachlarzu kar są roboty społeczne (maksimum 6 miesięcy), na które można skazać jako karę dodatkową, jeśli sprawca się na to zgodzi (obowiązuje zakaz pracy przymusowej). Obowiązuje następujący przelicznik: 1 dzień kary pozbawienia wolności = 1 dzień stawki dziennej = 4 godziny prac społecznych. Kary można przyznawać w zawieszeniu (także mandaty, co jest rzadkością w Europie). Kara bezwarunkowego pozbawienia wolności (do 6 miesięcy) jest stosowana tylko w ostateczności, gdy np. sprawca nie rokuje poprawy, nie ma dochodów, a jednocześnie nie może pracować (np. jest niepełnosprawny) lub odmawia pracy. Dodatkowo kierowca może pozostać pod dozorem kuratora.
Na co idą mandaty
50% z mandatu jest spożytkowane dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego – z tej kwoty:
– 60% przeznaczane jest na poprawę infrastruktury, która służy do zwiększania bezpieczeństwa ruchu drogowego (np. chodniki)
– 40% przeznaczane jest na kampanie edukacyjne i szkolenia z zakresu BRD
Dzięki takiemu modelowi finansowania zmniejsza się ryzyko, że mandaty służą jedynie jako źródło dochodu kantonów.
Utrata prawa jazdy
W 2009 (podobnie jak w 2008) prawie 75000 osób straciło swoje prawa jazdy na szwajcarskich drogach. Spośród tych osób w 35003 przypadkach ludzie tracili je przez nadmierną prędkość, a w 17420 przez alkohol. W 70% przypadków ludzie tracili prawo jazdy na okres od 1-3 miesięcy. Należy jednak wspomnieć, że minimalna długość kary odebrania prawa jazdy jest wydłużana wraz z kolejnymi przypadkami wykroczeń. Po 3-4 poważnych przekroczeniach prędkości (to te karane min. 3 miesiącami odebrania prawa jazdy) w ciągu 10 lat, kolejne wykroczenia są karane okresem min. 2 lat bez prawa jazdy. Jeśli po takiej karze kierowca popełni kolejne poważne wykroczenie drogowe grozi mu odebranie prawa jazdy na zawsze. Jak widać szwajcarskie prawo uderza szczególnie surowo w recydywistów, co w polskich warunkach oznacza jakieś 80% kierowców.
Mandat zależny od dochodów
Przy szczególnie wysokich przekroczeniach prędkości (np. ponad 20 km/h w obszarze zabudowanym) wysokość mandatu dla kierowcy uzależniona jest od jego przychodów. W skrajnych przypadkach daje to naprawdę wysokie mandaty jak np. 1 mln franków szwajcarskich, czyli ok. 2,8 mln złotych w przypadku 37-letniego Szweda jadącego po autostradzie 290 km/h. Mandat wyliczany jest na podstawie „stawek dniowych”, gdzie jedna stawka waha się od 1-3000 CHF, a maksymalna ilość to 360 „stawek dniowych”. Jak łatwo policzyć maksymalny mandat to 1,08 mln CHF.
Roboty społeczne, więzienie, albo mandat w zawieszeniu
W wachlarzu kar są roboty społeczne (maksimum 6 miesięcy), na które można skazać jako karę dodatkową, jeśli sprawca się na to zgodzi (obowiązuje zakaz pracy przymusowej). Obowiązuje następujący przelicznik: 1 dzień kary pozbawienia wolności = 1 dzień stawki dziennej = 4 godziny prac społecznych. Kary można przyznawać w zawieszeniu (także mandaty, co jest rzadkością w Europie). Kara bezwarunkowego pozbawienia wolności (do 6 miesięcy) jest stosowana tylko w ostateczności, gdy np. sprawca nie rokuje poprawy, nie ma dochodów, a jednocześnie nie może pracować (np. jest niepełnosprawny) lub odmawia pracy. Dodatkowo kierowca może pozostać pod dozorem kuratora.
Na co idą mandaty
50% z mandatu jest spożytkowane dla poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego – z tej kwoty:
– 60% przeznaczane jest na poprawę infrastruktury, która służy do zwiększania bezpieczeństwa ruchu drogowego (np. chodniki)
– 40% przeznaczane jest na kampanie edukacyjne i szkolenia z zakresu BRD
Dzięki takiemu modelowi finansowania zmniejsza się ryzyko, że mandaty służą jedynie jako źródło dochodu kantonów.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A to ciekawe co by się wtedy stało.TERZO pisze:W necie już rozkminili jak prawka nie stracić. Wystarczy go nie mieć przy sobie
Za brak wymaganych dokumentów jest bodaj 50zł. Plus mandat za prędkość. Ale czy aparat przymusu zdoła w tej sytuacji poradzić sobie w z odebraniem prawka? Przy zabieraniu za punkty sobie radzi, aczkolwiek trwa to parę miesięcy, ciekawe czy tu będzie działał tak samo? Hmmmm

Trzeba poczeka dłużej jak będzie więcej przypadków i ktoś to przetestuje.
Ostatnio zmieniony 2 cze 2015, o 15:43 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Może i te szwajcarskie reguły są bardziej dotkliwe. Ale czemu mam odczucie, że są bardziej sprawiedliwe i przemyślane? No i przede wszystkim nie są nastawione na kasę, kasę, kasę..... 

-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Ot złota klatka gdzie wszyscy za mordę są trzymani. I w dodatku mają tak sprane mózgi, że się z tego ciesząKonto usunięte pisze:Może i te szwajcarskie reguły są bardziej dotkliwe

Cieszą się, bo zasady są jasne, takie same dla każdego i utrzymują porządek i poszanowanie prawa.jarmaj pisze:Ot złota klatka gdzie wszyscy za mordę są trzymani. I w dodatku mają tak sprane mózgi, że się z tego ciesząKonto usunięte pisze:Może i te szwajcarskie reguły są bardziej dotkliwe
Ja wiem, że polska ułańska dusza się broni przed ramami i ograniczeniami. Ale pytanie brzmi nie: czy słusznie, ale: dlaczego...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...
Bilex, jest jeden problem w PL.
Nie byłoby roboty dla tylu ludzi...

Nie byłoby roboty dla tylu ludzi...

Lud na ulicy nie tylko zaczął się śłimaczyć i to głownie lewym pasem. Ale zaczął także WOLNO ruszać spod świateł.
A móże by tak najpierw nim się zacznie karać, to zmienić system szkolenia - zamiast ekojazdy ( czyli chyba nieprzekraczanie 1500 obortów) to jazda po autostradzie. Zamiast parkowania uczenie zachowania w trudnych warunkach?
Przecież człowiek wychodzący z prawem jazdy z kursu nie ma pojęcia, że po autostradzie jedzie się prawym pasem.
A zadajcie sobie pytanie, któż wprowadził 10+ w radarach. 150 na autostradzie...
Będzie bal;.
A móże by tak najpierw nim się zacznie karać, to zmienić system szkolenia - zamiast ekojazdy ( czyli chyba nieprzekraczanie 1500 obortów) to jazda po autostradzie. Zamiast parkowania uczenie zachowania w trudnych warunkach?
Przecież człowiek wychodzący z prawem jazdy z kursu nie ma pojęcia, że po autostradzie jedzie się prawym pasem.
A zadajcie sobie pytanie, któż wprowadził 10+ w radarach. 150 na autostradzie...
Będzie bal;.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Dziś Kraków, tu nie ma mody na wioskach na ołówki i śmietniki z fotkami.Prędkość ludzie otrzymują licznikowe 70. 75. Ile kasy tym gminom ucieka, dziwne bo na północy poszło lawinowo.
Pamietajmy o Wołyniu.
- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Oj, i już się wycofali...
http://moto.onet.pl/aktualnosci/fotorad ... aty/5t9dxr
Ależ w 'ekipie rządzącej' musi być chaos i panika

Ależ w 'ekipie rządzącej' musi być chaos i panika

Dokładnie, a w nocy wody w kiblu nie można spuścić bo się sąsiedzi obudzą na przykład.jarmaj pisze: Ot złota klatka gdzie wszyscy za mordę są trzymani. I w dodatku mają tak sprane mózgi, że się z tego cieszą![]()
A to jakby pisał jakiś policmajster pod przykrywką, generalnie nie jest to prawna polemika z anuluj-mandat tylko jakieś pitu pitu. Ja na długi weekend chowam prawo jazdy gdzieś w aucie.FUX pisze: http://motoryzacja.interia.pl/raport-po ... Id,1828255
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Czyli jednak warto ponarzekaćGodlik pisze:Oj, i już się wycofali...
Ależ w 'ekipie rządzącej' musi być chaos i panika![]()

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Arno pisze: A zadajcie sobie pytanie, któż wprowadził 10+ w radarach. 150 na autostradzie...
Kto? Kimkolwiek był, teraz grzecznie przeprogramuje radary na +1
Juz nieaktualne.Konto usunięte pisze: teraz grzecznie przeprogramuje radary na +1
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Nie wiem czy to jest analiza domorosłych prawników ale mi to wygląda dość konkretnie. ;)
http://anuluj-mandat.pl/blog/post/jak-s ... 3-miesiace
W jednym się zgadzają: zabranie prawa jazdy jest decyzją administracyjną od której możliwe jest odwołanie i zaskarżenie...
Marcin
-_-
-_-
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
A mnie to wygląda na konkretnie domorosłychTERZO pisze:Nie wiem czy to jest analiza domorosłych prawników ale mi to wygląda dość konkretnie. ;)
http://anuluj-mandat.pl/blog/post/jak-s ... 3-miesiace
W jednym się zgadzają: zabranie prawa jazdy jest decyzją administracyjną od której możliwe jest odwołanie i zaskarżenie...

Zapomnieli, że oprócz ustawy o ruchu drogowym jest ustawa o kierujących pojazdami, w której jest art. 102 nadający staroście uprawnienia do zatrzymania prawa jazdy. Poza tym bzdurą jest, że można będzie się od takiej decyzji odwołać i dalej sobie jeździć, bo w tym przepisie wprost jest napisane, że decyzji starosty nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności. Czyli jest ona skuteczna bez względu na to, że można się od niej odwołać.
A co jeśli kierowca nie przyjmie mandatu? ;)
Marcin
-_-
-_-
- Slawskip
- 3 gwiazdki
- Auto: Subaru Legacy MY07
- Polubił: 12 razy
- Polubione posty: 4 razy
nie ma to znaczenia, kara administracyjna jest niezależna od mandatu. Możesz się nie zgadzać, wtedy musisz się odwołać, ale prawko zabiorą do czasu aż się skutecznie nie odwołasz.
Jak kara administracyjna jest niezależna od mandatu? Jak jest kara to musi być wina, a wina jest nie jest jeszcze udowodniona
Na jakiej podstawie starosta wszczyna postępowanie? O tym chyba mówi art. 137.
Jeśli jednak to idzie w takim trybie, to kto przy skutecznym odwołaniu będzie odpowiedzialny za ewentualne szkody np w postaci utraty zarobków bądź pracy?

Na jakiej podstawie starosta wszczyna postępowanie? O tym chyba mówi art. 137.
Jeśli jednak to idzie w takim trybie, to kto przy skutecznym odwołaniu będzie odpowiedzialny za ewentualne szkody np w postaci utraty zarobków bądź pracy?
Marcin
-_-
-_-
-
stefanekmac
- 5 gwiazdek
- Auto: był forek XT jest OBK 2,5
- Polubił: 26 razy
- Polubione posty: 91 razy
Mój były prezydent miasta, postać typowego nieudacznika miał jednak plusy.Zabronił gonić pachołkom babcie z warzywami i odmawiał zakupu fotoradaru dla straży.A wnioskowali kilka razy.Co zrobi obecny nie wiem, na razie wyppp dawnych szefów wydziałów .Czyli sprząta.
Pamietajmy o Wołyniu.