Bilex pisze:
No. Dlatego uważam, że taki gaźnik, panie dzieju, dobra rzecz.
Ja to tam nie wierze w te nowomodne wtryski, panie dzieju...
To psuć się będzie, panie dzieju... A taki gaźnik, to raz pan przedmuchasz i spokój...
gregski pisze:
Re: Makowy pręgierz / Hejt Line - tutaj szydzimy z Apple
Post 2014-01-14, 09:52
Bilex,
Ta, niby takie nowoczesne towarzycho, strimingi, wtryski i inne pierdoły a jak przyjdzie co do czego to skrzynia biegów tylko manualna
Jestem nieco zawiedziony. Wczoraj usiadłem przed apple tv i sądziłem, że mogę po prostu kliknąć coś na iPhone, żeby puścić nań muzykę czy filmy. i co? Dupa. Nie wiedziałem jak to zestawić ze sobą
Świat się kończy. Wybieram właśnie laptopa i okazuje się, że w założonym budżecie wymagania najlepiej spełnia mbpro 13 retina z zeszłego roku. Ktoś posiada i mógłby podzielić się wrażeniami?
Chloru pisze:Świat się kończy. Wybieram właśnie laptopa i okazuje się, że w założonym budżecie wymagania najlepiej spełnia mbpro 13 retina z zeszłego roku. Ktoś posiada i mógłby podzielić się wrażeniami?
Dyktator - oba są droższe i mają gorszą specyfikację (rozdzielczości i dysk). Ten o którym myślę to 256 ssd, 8 giga ram i retina. Można to kupić za ok. 4200 netto.
Chloru pisze:Dyktator - oba są droższe i mają gorszą specyfikację (rozdzielczości i dysk). Ten o którym myślę to 256 ssd, 8 giga ram i retina. Można to kupić za ok. 4200 netto.
Bilex pisze:Posiadam bez retiny. Lofciam
Arno pisze:Też mam bez retiny, nie widzę przeciwskazań.
Chloru,
czyli, pierwszą sprawę już ustaliliśmy. Retina jest zbędna.
Pozostałe dwa kryteria, 256GB SSD i 8GB RAM, proszę bardzo na przykład,:
Лукашэнка, akurat na dobrym ekranie mi zależy aczkolwiek to co pokazałeś wygląda naprawdę nieźle. Nie musi być aż tak mocny i spróbuję poklikać trochę za bardziej spasowaną konfiguracją. Używasz może takiego?
Arno, nie daję. Ten MB co mi wpadł w oko to fajny sprzęt ale ma mi służyć do pracy. Czasami coś natywnie windowsowego muszę odpalić i mimo całej fajności obawiam się jednak pewnych problemów z kompatybilnością. Do tej pory chciałem iść po linii partii i przyzwyczajeń z ostatnich 3 lat i brać Dell'a ale ich posrało z brakiem możliwości konfiguracji. Te 14 calowe thinkpady S wyglądają przyzwoicie. Mam normalnie większy problem niż Fido z wyborem fury
Chloru pisze:Лукашэнка, akurat na dobrym ekranie mi zależy aczkolwiek to co pokazałeś wygląda naprawdę nieźle. Nie musi być aż tak mocny i spróbuję poklikać trochę za bardziej spasowaną konfiguracją. Używasz może takiego?
Chloru, mnie też zależy na dobrym ekranie, a ten w ThinkPadzie jest bardzo dobry.
Tak, wiem, że Retina też jest bardzo fajna (żona ma iPada z Retiną), ale ja po prostu nie lubię przeglądać się w ekranie kiedy przy nim pracuję.
Tak, używam doładnie takiego, jak na filmie poniżej: T430. Możliwości konfiguracyjnych jest ogromnie dużo i to tez jest jedna z zalet.
Na przykład ten na filmie ma 9-komorową wystającą baterię, ja mam 6-komorową, nie wystającą z obrysu.
Taką baterię można wymienić jednym ruchem dłoni, czyli można mieć w teczce naładowany zapas. (a jak to wygląda w MB? )
Nic nie mogę zarzucić temu T430, to solidny sprzęt i bardzo funkcjonalny.
No i jeszcze taki drobiazg jak kompatybilność.
W moim środowisku zawodowym Mac jest ezgotyczny, a linia modeli Lenovo ThinkPad całkiem popularna. Jeśli pojadę do dystrybutora albo klienta, a zapomnę zasilacza, mam dużą szansę, że on będzie miał pasujący.
To samo z Windows. Tak wiem, że to okropny system, a iOS jest genialny.
Ale tak się dziwnie składa, że moja żona, która sprawiła sobie iPada gdy się loguje z niego w największym systemie rezerwacyjnym (swoim podstawowym narzędziu pracy), to nie ma pełnej funkcjonalności. Gdy się loguje z peceta, to wszystko działa pięknie.
To nie znaczy, że pecet jest lepszy, tylko po prostu jest on bardziej popularny na tej częsci globu, z wynikającymi z tego konsekwencjami.
To jest fajny filmik, obiektywny moim zdaniem. Żaden z tych komputerów nie jest zły, ale po prostu są inne:
Łukaszenko, ale iPad to nie komputer. I nie ma np JAvy zdaje się.
Komputer to straszliwy problem.
Moja matka lat 88.5 właśnie zaczyna pisać następną książkę, na komputerze.
Ale lata płyną, i choć już od 88 roku chyba pracuje na komputerze, wysyła maile, grafiki robi… teraz ma kłopot z wysyłaniem maili,
Na przykład, przychodzi mail z załącznikiem, który ma poprawić.
Otwiera go z mail, poprawia, na górze dokumentu Wordowskiego wpisuje adres emailowy i dziwi się że nie wysłało się.
Laptopa ma już starego, zamówiłem u jej chłopaka od IT, nowy sprzęt z większym monitorem, ale musimy coś wymyślić upraszczającego procedury.
Aha, no oczywiście matka zaczęła wszystkie dokumenty z maili zapisywać w TEMP…
No po prostu cudo.
Chyba muszę wydrukowac jej super prostą instrukcję, jak który krok ma wyglądać.
Co najlepsze, nas wszystkich czeka to samo.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2014, o 23:48 przez Arno, łącznie zmieniany 1 raz.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Nie potrzebuję jakieś strasznie mocnej karty grafiki. Wolę trochę dłuższy czas pracy na baterii i/lub mniejszą masę.
To też jest bardzo dobry model. Jeśli nie potrzebujesz wbudowanej nagrywarki DVD i gniazda ExpessCard, a wolicz sprzęt sporo lżejszy i o prawie centymert smuklejszy, to oczywiście.
Co do grafiki, ten, który wybrałeś ma Intel HD Graphics 4400, która jest w zupełności wystarczającą kartą do większości zastosowań.
Tamta droższa nVidia Quadro NVS 5400M to już do zastosowań wielomonitorowych i cholera wie jeszcze do czego.
Arno pisze:Łukaszenko, ale iPad to nie komputer. I nie ma np JAvy zdaje się.
Ja tam się dokładnie na tym nie znam.
Ale z tego co mi się obiło o uszy to firma Apple faktycznie częściej lubi się kłócić i walczyć z innymi firmami, niż z nimi współpracować.
Przykład: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_and_ ... ontroversy
Arno pisze:Łukaszenko, ale iPad to nie komputer. I nie ma np JAvy zdaje się.
Ja tam się dokładnie na tym nie znam.
Ale z tego co mi się obiło o uszy to firma Apple faktycznie częściej lubi się kłócić i walczyć z innymi firmami, niż z nimi współpracować.
Przykład: http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_and_ ... ontroversy
Mój drogi, ale porównałeś prosty tablet z wypasionym komputerem.
A inne firmy nigdy z nikim się nie kłócą, bo nie są korporacjami w ogóle.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.