I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
srnk
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 15 gru 2015, o 17:04

ptk22 pisze: Co ciekawe to trąbienie coś oznacza
echolokacja

fitter happier more productive

komor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Forester SG 2.0X MY03
Polubione posty: 1 raz

Post 15 gru 2015, o 17:15

Godlik pisze: w Warszawie przejeżdżanie na czerwonym to jakaś plaga...
Bo za blisko Związku Radzieckiego znajduje się to miasto… :whistle:

lukass
5 gwiazdek
Auto: Proto WRC'17 i 4 razy 4x4 - czyli w sumie 5 razy 4x4
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 146 razy

Post 16 gru 2015, o 10:10

jarmaj pisze: Mam identyczną obserwację - zresztą pamiętam, że już kiedyś o tym wspominałem tutaj.
Jak zacząłem w miarę regularnie do Warszawy przyjeżdżać to byłem wręcz zaszokowany skalą zjawiska. Nigdzie indziej czegoś podobnego nie spotykałem tak powszechnie. I nie mówię tu o gonieniu na późne żółte. Światła się zmieniają już na czerwone, a jadące samochody nawet nie próbują zwalniać, tylko iluś tam najzwyczajniej w świecie jedzie przez skrzyżowanie.
Widocznie w wawie duzo daltonistów mieszka :razz:

Ale mam znajomego który jest daltonista i ma prawko. No i generalnie nia ma problemu, bo wiadomo że górne to czerwone a dolne to zielone. Ale chyba w 2011 roku jak wracaliśmy z Chorwacji i omijaliśmy korek na granicy to był mały stres - jedziemy na 4 auta i akurat on został ciut z tyłu tak z 800-1000 metrów. Przejeżdżamy przez skrzyżowanie jak gdyby nigdy nic, a za pół minuty słychać paniczne pytanie na CB jaki jest kolor światła bo dojeżdża do tego skrzyżowania i nie wie czy może jechać, bo na nim były sygnalizatory wiszące nad jezdnią - tylko nie pionowe a poziome i jego system rozpoznawania świateł legł w gruzach :giggle:
był WRX powered by Jako & PB98 i STi MY'05 EU DCCD

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 16 gru 2015, o 10:49

komor pisze:
Godlik pisze: w Warszawie przejeżdżanie na czerwonym to jakaś plaga...
Bo za blisko Związku Radzieckiego znajduje się to miasto… :whistle:
cos w tym jest.
jezdze często A2 na odcinku Lodz-Swiecko, znam ta droge na pamięć.
wybrałem się niedawno na wschod z Lodzi i zdebialem.
zupelnie inny styl jazdy, wyprzedzanie prawym pasem nagminne, do tego jeszcze mega ruch.
ze tam nie ma trzech pasow..

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 16 gru 2015, o 10:58

gregski pisze: ze tam nie ma trzech pasow..

Wszystko przez to, że bardzo wiele dróg dwupasmowych w PL jest oznaczona znakiem D-3. A to oznacza, że można wyprzedzać prawym pasem, nawet jeśli są tylko dwa.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 gru 2015, o 12:32

Konto usunięte pisze: Wszystko przez to, że bardzo wiele dróg dwupasmowych w PL jest oznaczona znakiem D-3. A to oznacza, że można wyprzedzać prawym pasem, nawet jeśli są tylko dwa.

D-3 nie jest wymagane.

http://info-car.pl/infocar/artykuly/Wyp ... episy.html
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2015, o 13:21

rrosiak, ZTCW "jezdnia jednokierunkowa" nie posiada swojej definicji w żadnych przepisach, więc IMHO jedynym jej znacznikiem jest D-3.

PRD mówi:
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Bardzo podoba mi się stwierdzenie mojego ulubieńca - mr. Konolewskiego :wall:
Bardzo często wystarczy, jadąc za wolniejszym pojazdem, dać do zrozumienia, że powinien zjechać na prawy pas. W ten sposób ograniczamy ryzyko związane z wykonywaniem tego manewru" – mł. insp. Marek Konkolewski Biuro Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji.

Wystarczy pomachać chorągiewką? Czy też niezgodnie z przepisami użyć świateł długich, które mogą oślepić delikwenta?? A może podjechać blisko narażając się na niezachowanie bezpiecznej odległości?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 gru 2015, o 13:42

Konto usunięte pisze: Wystarczy pomachać chorągiewką? Czy też niezgodnie z przepisami użyć świateł długich, które mogą oślepić delikwenta?? A może podjechać blisko narażając się na niezachowanie bezpiecznej odległości?

Od razu strzelać :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie
Polubione posty: 0

Post 16 gru 2015, o 13:51

Konto usunięte pisze: rrosiak, ZTCW "jezdnia jednokierunkowa" nie posiada swojej definicji w żadnych przepisach, więc IMHO jedynym jej znacznikiem jest D-3.
Dz. U. z 1999r. Nr 43, poz. 430 § 14. 2. Droga klasy A, a także ulica klasy S powinny mieć co najmniej dwie jezdnie, każdą przeznaczoną dla jednego kierunku ruchu.

:razz:
Marcin

-_-

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2015, o 13:53

Czyli na dobrą sprawę można z prawej wyprzedzać wszędzie, gdzie są dwa pasy w tym samym kierunku. Po kiego więc przepis o 3 pasach??
rrosiak pisze: Od razu strzelać :mrgreen:

uwielbiam Konkolewskiego i jego mądrości w TV. Tego to bym od razu zastrzelił na drodze :evilgrin:
Ostatnio zmieniony 16 gru 2015, o 14:29 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 gru 2015, o 13:59

Konto usunięte pisze:rrosiak, ZTCW "jezdnia jednokierunkowa" nie posiada swojej definicji w żadnych przepisach, więc IMHO jedynym jej znacznikiem jest D-3.
Ale jest definicja jezdni, wiec określenie "jezdnia jednokierunkowa" jest dość oczywiste.
czarne jest piękne...

TERZO
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: niebieskie

Post 16 gru 2015, o 14:31

Konto usunięte pisze: Czyli na dobrą sprawę można z prawej wyprzedzać wszędzie, gdzie są dwa pasy w tym samym kierunku. Po kiego więc przepis o 3 pasach??

dla jezdni dwukierunkowych
Marcin

-_-

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 gru 2015, o 14:40

TERZO pisze:
Konto usunięte pisze: Czyli na dobrą sprawę można z prawej wyprzedzać wszędzie, gdzie są dwa pasy w tym samym kierunku. Po kiego więc przepis o 3 pasach??

dla jezdni dwukierunkowych
Kumam, chodzi o coś takiego
Obrazek

Poza terenem zabudowanym to sporo takich dróg mają nasi południowi sąsiedzi. Bo u nas, poza miejscami gdzie jest "trzeci" pas do wyprzedzania, to chyba bardzo rzadko się takie zestawienie spotyka... Poza terenem zabudowanym.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Ostrzeżenia: 1
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 244 razy
Polubione posty: 524 razy

Post 16 gru 2015, o 15:58

Konto usunięte pisze: Wystarczy pomachać chorągiewką? Czy też niezgodnie z przepisami użyć świateł długich, które mogą oślepić delikwenta?? A może podjechać blisko narażając się na niezachowanie bezpiecznej odległości?

Wystarczy włączyć lewy kierunek Ty troglodyto! ;-)
rrosiak pisze: Od razu strzelać :mrgreen:

Kolejny! :giggle:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 gru 2015, o 16:03

Konto usunięte pisze: Kumam, chodzi o coś takiego.
Dokładnie.
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 16 gru 2015, o 16:40

ja, od kiedy zrobiłem prawko, to pamiętam, że jest tak: http://info-car.pl/infocar/artykuly/Wyp ... episy.html

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

I jeszcze słówko do projektu 'fotoradarowego'

Post 16 gru 2015, o 18:48

To wyjezdzajacym za zachodnia granice podpowiem, ze wyprzedzanie z prawej strony kosztuje min 100€ za miastem i min 30€ w miescie niezaleznie od ilosci pasow. Nie wolno. A unia miala jednolicic kodeksy...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 16 gru 2015, o 19:07

Tu był post o tym, że jeżdżę w DE po lewym, ale, że nikt się nie złapał w 30 min to usunąłem. Bo za pół roku, bym nie pamiętał - lub co gorsza zaczął bronić :mrgreen: ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 gru 2015, o 13:52

komor pisze: Bo za blisko Związku Radzieckiego znajduje się to miasto… :whistle:

Bo za dużo nam się nazjeżdżało elementu z Wrocławia... :whistle:
gregski pisze: wybrałem się niedawno na wschod z Lodzi i zdebialem.
zupelnie inny styl jazdy, wyprzedzanie prawym pasem nagminne, do tego jeszcze mega ruch.
ze tam nie ma trzech pasow..

O trzech pasach trąbi się od samego początku, po prostu natężenie ruchu jest duże.

A że prawym pasem? Wloką się jakieś sieroty lewym i nie chcą zjechać, to co robić. Walić centralnie w zadek można, ale auta szkoda.

W ogóle policja zamiast stać z suszarkami powinna dla bezpieczeństwa ruchu zgarniać te wszystkie sieroty co jadą środkowym / lewym pasem chociaż po prawej jest wolne, to by bardzo usprawniło ruch. Na Trasie Siekierkowskiej cały ruch wstrzymują te kolumny lapet które się wloką środkiem :x

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 17 gru 2015, o 17:15

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 gru 2015, o 17:22

No bo tu jest pewne nieporozumienie.

Wielu się wydaje, że egzamin praktyczny na prawo jazdy ma dać informację, n/t praktycznych umiejętności jazdy kandydata. To piramidalna bzdura. Egzamin praktyczny na prawo jazdy ma dać odpowiedź n/t umiejętności zdawania egzaminu praktycznego na prawo jazdy.

Uświadomienie sobie tego faktu pozwala na uniknięcie wielu bolesnych (i kosztownych) błędów.

To napisałem ja, parokrotny zdawacz egzaminu na prawo jazdy - za każdym razem zdany za pierwszym razem! ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 gru 2015, o 17:35

jarmaj pisze: To napisałem ja, doświadczony zdawacz egzaminu na prawo jazdy - za każdym razem zdany. ;-)

Może czas na napisanie książki? Ile to razy było? ;-)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 17 gru 2015, o 17:54

Konto usunięte pisze:
jarmaj pisze: To napisałem ja, doświadczony zdawacz egzaminu na prawo jazdy - za każdym razem zdany. ;-)

Może czas na napisanie książki? Ile to razy było? ;-)
Są na tym forum tacy, co mieli tę okazję chyba więcej razy niż ja. Więc ilością nie ma tu się co chwalić ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 7 sty 2016, o 16:23

Wielka miotła wymiotła też naszego forumowego kolegę:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,194 ... BoxBizLink

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 9 lut 2016, o 23:03

Jedna jaskółka wiosny nie czyni ale to bardzo dobra wiadomość, też trafiła mi się taka próba wymuszenia przez dociskanie nieoznakowanym ale się w porę zorientowałem.
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,To-po ... rc01=6a4c8

A przy okazji, chyba widać brak przychodów z fotoradarów bo straż wiejska zrobiła się aktywna w nietypowych miejscach. Zarządca nasyła i pół bloku dostało wezwanie za parkowanie za B1, czy ktoś się orientuje jakie mają możliwości przerobowe i czy wyrobią się w terminie z wysłaniem mandatu jak się nie zgłoszę ze świstkiem zza wycieraczki?
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ