Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 11 kwie 2012, o 21:47

Gal pisze: Zestaw jest taki:
- Komputery z GB kartami, 2 switche Gb podłączone do routera Gb, a i tak w zależności od konkretnego kabla, działa to na Gb albo 100Mb teoretycznie. W praktyce jest to kilka Mb.

No to faktycznie coś z instalacją choć niekoniecznie z kablami (zakładam, że przełączniki i router w miarę przyzwoite). Najlepiej zaproś do siebie jakiegoś gościa z Flukiem niech sprawdzi wszystkie połączenia, bo kiepskie gniazda lub źle rozszyte kable w patchpanelu potrafią skutecznie zabić sieć.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 11 kwie 2012, o 21:49

Azrael pisze:Gal, a jak testowałeś szybkość sieci, bo zwykle testy nie oddają jej prawdziwej przepustowości.

Np. tutaj o tym piszą:

http://www.tomshardware.com/reviews/gig ... ,2321.html
Nie "testowałem".
Po prostu jak patrzę na prędkość kopiowania plików przez sieć to jest żałosna.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 11 kwie 2012, o 23:26

jarmaj, ja używam konwertera online. jak pdf nie jest zabezpieczony działa - używam takiego jednego z pierwszej strony googla co obrabia polskie czcionki a jedyną wadą jest to że tekst nie jest ciurkiem ale w polach tekstowych. idealnie się kopiuje do power pointa.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 kwie 2012, o 23:45

Chloru pisze:
Gal pisze: Założenie jest takie, że każdy RAID software'owy padnie prędzej czy później, ale, że jest mała szansa, że oba równocześnie. Więc jak będzie sprawny backup z jednego na drugi, to się da dane uratować..
Może się łudzę.

Gal po to się robi RAID, że jak wysypie się dysk wsadzasz inny i voila. Tylko dyski drogie teraz niczym VPower100.
2TB sa juz przyzwoicie wyceniane.
Gal pisze:
Chloru pisze: Gal po to się robi RAID, że jak wysypie się dysk wsadzasz inny i voila. Tylko dyski drogie teraz niczym VPower100.
W RAIDzie sprzętowym (4, 5, 6, itd) tak to powinno działać i zwykle działa, choć nie zawsze. W RAIDzie software'owym działa jak chce. Jak nie chce to nie działa. A ja mam pecha.
Dlatego uważam, że dla mnie backup jest konieczny.
Sprzetowy tez sie kaszani (np. w moim Synology costam cos).

IMHO najlepsze wyjscie:
duze pudlo, dobra plyta (duzo gniazd sata), duzo ramu, modul flash ide, FreeNAS na ZFS.

g.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 00:06

Gal, coś w sam raz dla Ciebie. Co prawda to nadal jest tylko Ethernet, ale urządzenie bardzo szybkie i ma dwa porty, więc jeden podepniesz bezpośrednio do swojej zamulonej sieci, a drugi w razie potrzeby połączysz kawałkiem porządnego kabelka z kompem, z którym chcesz mieć dobry transfer. Możesz też skonfigurować sobie iSCSI.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 12 kwie 2012, o 11:25

Gal pisze: Nie "testowałem".
Po prostu jak patrzę na prędkość kopiowania plików przez sieć to jest żałosna.

W tym artykule wyżej pokazują że zwykle problem nie leży po stronie sieci tylko wydajności systemów dyskowych w urządzeniach podpiętych do tej sieci. Oczywiście może u Ciebie tak nie jest.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 11:38

Azrael pisze: zwykle problem nie leży po stronie sieci tylko wydajności systemów dyskowych w urządzeniach podpiętych do tej sieci.
Azrael, ale żeby transfer był na poziomie 5-6 MB/s to te systemy musiałby być naprawdę żałosne :idea:

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 11:48

rrosiak pisze: zrael, ale żeby transfer był na poziomie 5-6 MB/s to te systemy musiałby być naprawdę żałosne

To fakt. Ale np., mój NAS tylko koło 8-9MB/sek wyciąga i to też dopiero po nowym firmware.Tak czy siak powinien na sieć Gala jakiś fachowiec spojrzeć bo to niemożliwe żeby to tak się ślimaczyło. Ja mam ze świata znacznie lepsze transfery.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 12:18

Azrael pisze: mój NAS tylko koło 8-9MB/sek wyciąga

To akurat w przypadku tanich urządzeń norma, bo procesory są tam bardzo powolne. Ja używam D-Linka 323 i mam średni transfer ok 13-14 MB/s, ale już nowszy model 325 wyciąga 20MB/s. Dla porównania zalinkowany przeze mnie 1200 wyciąga 80MB/s.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 13:13

rrosiak, a co byś polecił w rozsądnej kasie - do backupów i archiwum audiobooków/e-booków, muzyki? Ja mam WD My Book World Edition i to kupa g... jest.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 13:50

Azrael, nie bawiłem się aktualnymi modelami niskobudżetowymi, ale zanim zdecydowałem się na D-Linka przetestowałem naprawdę dużo zabawek. D-Link wygrał przede wszystkim ze względu na system plików. Jest to zwykły ext3 i przy RAID1 w razie awarii urządzenia podpinasz jeden z dysków do dowolnego kompa i masz dostęp do danych. (Np. w przypadku Thecusa był to jakiś dramat, bo teoretycznie xfs, ale do czego bym go nie podpiął to w najlepszym razie miałem info, że jest to część macierzy i w takiej postaci jest nieczytelny).
Na dzień dzisiejszy do domu D-Link DNS-320 lub jeśli potrzebujesz ciut większą wydajność i dodatkową funkcjonalność DNS-325 (dwukrotnie droższy). Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest Zyxell NSA320, bo funkcjonalnie oferuje więcej od DNS-325, a jest od niego sporo tańszy.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, o 14:58 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 12 kwie 2012, o 14:18

Azrael pisze: Ja mam WD My Book World Edition i to kupa g... jest.
Dlaczego kupa? Kurcze, bo sobie właśnie zamówiłem WD My Book Live...

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:24

Godlik, choćby dlatego że się wiesza, np. podczas backupu, ale czasem bez powodu, po prostu znika z sieci i da się zrestartować tylko wyciągnięciem wtyczki. Plików .mkv jego wbudowany serwer mediów nie umie udostępniać. Działa przeraźliwie wolno.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:25

rrosiak, a masz zdanie o produkrach Synology? Niektórzy się strasznie podniecają nimi.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 12 kwie 2012, o 14:27

No nic, może ten Live będzie lepszy...
Bo tak sobie patrzę, że za to cudo o którym pisze rrosiak, plus dysk(i), zapłaciłbym jednak sporo więcej

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:30

rrosiak pisze:Gal, coś w sam raz dla Ciebie. Co prawda to nadal jest tylko Ethernet, ale urządzenie bardzo szybkie i ma dwa porty, więc jeden podepniesz bezpośrednio do swojej zamulonej sieci, a drugi w razie potrzeby połączysz kawałkiem porządnego kabelka z kompem, z którym chcesz mieć dobry transfer.
- On jest na Linuchu a ja z Linucha jestem jak zielona pietruszka - trochę mnie to niepokoi.
- Widzę też tam w specyfikacji "2 x USB 2.0 Ports for UPS, printer and external storage". Czy to znaczy, że mogę go podpiąć do jakiegoś kompa jako "external storage" po USB, czy też, że do niego można podpiąć "external storage" po USB?
- Wiesz gdzie znaleźć listę dysków certyfikowanych do niego? W wielu NASach TO jest prawdziwy problem (tzn. dyski które ni hu hu nie współpracują).
rrosiak pisze: Możesz też skonfigurować sobie iSCSI.
?
Co mi to daje?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:32

Azrael pisze: a masz zdanie o produkrach Synology?

Nie, ale to zupełnie inna półka cenowa.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:33

Gal pisze: - Widzę też tam w specyfikacji "2 x USB 2.0 Ports for UPS, printer and external storage". Czy to znaczy, że mogę go podpiąć do jakiegoś kompa jako "external storage" po USB, czy też, że do niego można podpiąć "external storage" po USB?

Raczej że możesz wpiąc pena/dysk po USB.

Azrael
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:37

rrosiak pisze:
Nie, ale to zupełnie inna półka cenowa.

No nie, są takie które się mieszczą w okolicy D-linków.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 14:41

Gal pisze: - On jest na Linuchu a ja z Linucha jestem jak zielona pietruszka - trochę mnie to niepokoi.
Tak jak prawie wszystko teraz, ale przecież do zarządzania masz przejrzysty interfejs webowy.
Gal pisze: do niego można podpiąć "external storage" po USB?
Tak
Gal pisze: Wiesz gdzie znaleźć listę dysków certyfikowanych do niego? W wielu NASach TO jest prawdziwy problem (tzn. dyski które ni hu hu nie współpracują).
Nie, ale raczej nie będziesz miał z tym problemów.
Gal pisze: Co mi to daje?
Wydzielona przestrzeń z macierzy jest widoczna i obsługiwana tak jak fizyczny dysk podłączony do kompa. W Twoim przypadku bardziej "ciekawostka" niż realne zastosowanie :)

Azrael pisze: No nie, są takie które się mieszczą w okolicy D-linków.

Najtańszy dwudyskowy Synology jest trzykrotnie droższy od najtańszego dwudyskowego D-Linka :->

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 12 kwie 2012, o 14:51

Gal pisze: - On jest na Linuchu a ja z Linucha jestem jak zielona pietruszka - trochę mnie to niepokoi.

Jest spora szansa, że Twój telewizor też jest na linuchu (mój jest np. na FreeBSD). A Twój smartfon Samsung to już na bank jest na linuchu. Dlatego tym się nie powinieneś szczególnie przejmować.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 12 kwie 2012, o 14:54

Konto usunięte pisze: mój jest np. na FreeBSD
Ciekawe, że nie na NetBSD.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 15:12

rrosiak pisze: Gal napisał(a):
- On jest na Linuchu a ja z Linucha jestem jak zielona pietruszka - trochę mnie to niepokoi.

Tak jak prawie wszystko teraz, ale przecież do zarządzania masz przejrzysty interfejs webowy.
Sypnął mi się właśnie NAS (a właściwie RAID 1 na tym NASie) i mam nadzieję, że da się dane odzyskać, ale nie mam żadnego komputera z Linuxem, więc będę musiał prosić kolegów. Drobna niedogodność ale zawsze jakaś.
ITD - nie znam się totalnie, więc muszę się prosić o pomoc. Mógłbym się nauczyć, ale mi się nie chce. Starość nie radość.

BTW: Wspomniany NAS - IcyBox 4220-B http://en.nas-4220.org/index.php/Main_Page Ta strona opisuje problemy związane z tym NASem. Bez podstawowej orientacji w Linuxie trudno zaradzić problemom.
Jak ktoś chętny na tego NASa, to jest on do dyspozycji. W zamian za odzyskanie danych.
rrosiak pisze: Gal napisał(a):
do niego można podpiąć "external storage" po USB?

Tak
Czyli "nie". Nie da się tego NASa podpiąć do komputera jako dysk zewnętrzny na USB. Szkoda.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2012, o 15:20 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.

Bergen
Awatar użytkownika
Moderator
Polubione posty: 1 raz

Post 12 kwie 2012, o 15:16

Gal pisze: Mógłbym się nauczyć, ale mi się nie chce. Starość nie radość.
Lenistwo, nie starość :whistle:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 kwie 2012, o 15:22

Gal pisze: ale nie mam żadnego komputera z Linuxem

fsproxy Twoim przyjacielem ;-)

Gal pisze: Czyli "nie". Nie da się tego NASa podpiąć do komputera jako dysk zewnętrzny na USB. Szkoda.

Już chyba doszliśmy do wniosku, że 2w1 się nie da. Ale tak jak napisałem wcześniej, jeden z interfejsów sieciowych możesz wykorzystać do bezpośredniego podłączenia z kompem, na którym chcesz mieć szybki transfer.

ODPOWIEDZ