Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981
- Dyzio_d
- 2 gwiazdki
- Auto: Subaru impreza WRX MY '06
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981
Skoro wątek już się tak rozszerzył to jeszcze taka rocznica:
http://facet.interia.pl/ciekawostki/roz ... 38456,4823
http://facet.interia.pl/ciekawostki/roz ... 38456,4823
Nie ma tego złego co by nam nie wyszło 

To chyba w Kielcach i/lub okolicach.WiS pisze: a pewna, też niebagatelna, kapowała na Żydów. Czujnie przejmując następnie majątek zakapowanych.
Tam, skąd pochodzę to im pomagano.
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Jeśli to miała być złośliwość pod moim adresem, to niestety pudło.kajot pisze: To chyba w Kielcach i/lub okolicach.
Bo taka jest prawda - w Kielcach i okolicy zjawisko było zapewne relatywnie częste. Z prostego powodu: różnica w przeciętnej zamożności Żydów i Polaków była tu przed wojną relatywnie duża, więc i poziom zawiści polskiego chłopa i drobnomieszczanina dosyć wysoki. A to sprzyja świństwu.
Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?kajot pisze: Tam, skąd pochodzę to im pomagano.
Dla wyjaśnienia - z dokumentów, którymi dysponują historycy, zdaje się wynikać że zjawisko dotyczyło (acz w różnym stopniu) wszystkich ziem przedwojennej Polski. Nie było - zastrzegam - powszechne czy większościowe, ale było. Do tego stopnia poważne, że bodaj od 1943 władze Polski Podziemnej wprowadziły za takie zachowania karę śmierci. Która była orzekana - i wykonywana, co zostawiło liczne ślady w dokumentach.
M.in. na tej podstawie powstało parę książek i opracowań, których rzetelność niełatwo podważyć - najłatwiej znaleźć przez portal IPN (który, wbrew temu co niektórzy o nim sądzą, nie zajmuje si ęwyłącznie utrudnianiaem życia byłym ubekom).
- Kwiat Paproci
- 2 gwiazdki
- Auto: Golf III
- Polubił: 7 razy
- Polubione posty: 7 razy
Dlatego w Kielcach miał miejsce w 1947 roku tzw. "Pogrom Kielecki". Zdaje się są dokumenty świadczące o tym, że była to prowokacja UB, ale nie jestem tego pewien.WiS pisze: Bo taka jest prawda - w Kielcach i okolicy zjawisko było zapewne relatywnie częste. Z prostego powodu: różnica w przeciętnej zamożności Żydów i Polaków była tu przed wojną relatywnie duża, więc i poziom zawiści polskiego chłopa i drobnomieszczanina dosyć wysoki. A to sprzyja świństwu.
Nie wiem, czy enklawa. Na Podlasiu.WiS pisze: Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?
Wiadomo, zawsze znajdzie się jakaś świnia czy inny typ. Ale z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie.
Jeśli chodzi o tych "złych" to tu było różnie, ale bywało tak, że byli to ludzie współpracujący z Niemcami a później z naszą bezpieką.
Słyszałem o przypadku, że jak już grunt zaczynał się palić pod nogami-dostawali "przeniesienie" w inny rejon Polski.
Jeśli chodzi o wojnę-jak wiadomo wtedy za pomoc Żydom Polakom groziła śmierć. Ale jednak wielu mimo to pomagało. Często nie mogli ich schować w domu (rewizje), ale pomagali. Tak więc ta pomoc nie była tak łatwa jak przekazanie 1% teraz.
A państwo podziemne za wiele różnych zachowań karało w ten sposób.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Podlasie teraz jest w granicach Białorusi, jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.
Jedwabne to Kurpie.
Jedwabne to Kurpie.
a nie podlaskim?Konto usunięte pisze: jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
A część nawet w mazowieckimminimus pisze:a nie podlaskim?Konto usunięte pisze: jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

Zaraz się okaże, że Podlasie to potęga i jest nawet w lubuskim 

Czarownica prawdę Ci powie :D
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Jak na razie to wiadomo, że mamy dziwny podział administracyjnyzofija pisze:Zaraz się okaże, że Podlasie to potęga i jest nawet w lubuskim

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
minimus, to jest tylko podział administracyjny. Np. w województwie mazowieckim jest Radom, rzeczywiście prastare mazowieckie miasto
Tu masz mapę Mazowsza

Te zieleńsze tereny to Mazowsze "właściwsze". Łomża, w której powiecie leży Jedwabne, zawsze była częścią Mazowsza...

Tu masz mapę Mazowsza

Te zieleńsze tereny to Mazowsze "właściwsze". Łomża, w której powiecie leży Jedwabne, zawsze była częścią Mazowsza...
ale kajotnie jest aż tak stary żeby nam mówić o czasach krzyżackich 

Nie jestem, nie jestem, ale obecne województwo Podlaskie do Podlasia ma się nijak. O ile jeszcze w południowej części tak, to już środek raczej nie za bardzo do tego pasuje.minimus pisze:ale kajotnie jest aż tak stary żeby nam mówić o czasach krzyżackich
I nie jestem z Zielonej Góry, z Jeleniej zresztą też nie

Edycja: A odnośnie Jedwabnego: czekałem kiedy to się pojawi, nie zawiodłem się

Sam jesteś Kurpie.Konto usunięte pisze:Podlasie teraz jest w granicach Białorusi, jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.
Jedwabne to Kurpie.
czarne jest piękne...
- WiS
- 6 gwiazdek
Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentówkajot pisze: z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie

Ale są przykłady których nie ma w dokumentach a wiedzą o nich nieliczni, pod miejscowością w której pochodzę ukrywali się Żydzi a jak ich Niemcy znaleźli to Żydów zabrali a całą polską rodzinę rozstrzelali na miejscu, oczywiście kobiety i dzieci też. I stoi sobie pomnik zapomniany do którego żadne przewodniki nie prowadzą dlatego trudno mierzyć jedną miarą.WiS pisze: Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentów
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
Z pewnością takich sytuacji było mnóstwo. Polacy to taki naród - bardzo zróżnicowany ;)inquiz pisze: Ale są przykłady których nie ma w dokumentach a wiedzą o nich nieliczni, pod miejscowością w której pochodzę ukrywali się Żydzi a jak ich Niemcy znaleźli to Żydów zabrali a całą polską rodzinę rozstrzelali na miejscu, oczywiście kobiety i dzieci też. I stoi sobie pomnik zapomniany do którego żadne przewodniki nie prowadzą dlatego trudno mierzyć jedną miarą.
Bo zapewne tę odważną rodzinę zakapowali sąsiedzi.
tjaaaa...WiS pisze:Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentówkajot pisze: z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie
a ja zdania nie zmienię. historia z opowiadań to takie samo - cholera - źródło jak dokumenty. się panowie historycy, w końcu, nauczą.

i żeby nie było: jak nie moja SKROMNA (

natomiast namiętnie notorycznie pomijający stosunek historyków do źródeł "mówionych" uznaję za brak naukowego podejścia.o.
- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Nie wiem gdzie to słyszałes i jak było w czasie wojny ale teraz na podlasiu gdzie mieszkam Żydzi sa traktowani jako żródło wszelkiego zła i antysemityzm tutaj dobrze się trzyma . Nie bez powodu podlasie uważa się za bastion PIS-u i kiedys Samoobronykajot pisze:Nie wiem, czy enklawa. Na Podlasiu.WiS pisze: Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?
Wiadomo, zawsze znajdzie się jakaś świnia czy inny typ. Ale z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie.
Jeśli chodzi o tych "złych" to tu było różnie, ale bywało tak, że byli to ludzie współpracujący z Niemcami a później z naszą bezpieką.
Słyszałem o przypadku, że jak już grunt zaczynał się palić pod nogami-dostawali "przeniesienie" w inny rejon Polski.
Jeśli chodzi o wojnę-jak wiadomo wtedy za pomoc Żydom Polakom groziła śmierć. Ale jednak wielu mimo to pomagało. Często nie mogli ich schować w domu (rewizje), ale pomagali. Tak więc ta pomoc nie była tak łatwa jak przekazanie 1% teraz.
A państwo podziemne za wiele różnych zachowań karało w ten sposób.

Ale to wcale nie jest tak, że źródła mówione sa pomijane. Są źródła i źródła. Opowiadanie w barze przy piwku to jedno, a zeznawanie zaprzysiężonych świadków przed sądem to co innego. Oczywiście jest cała masa pomiędzy. Bardziej wiarygodne źródła są jak najbardziej uznawane.damaz pisze: natomiast namiętnie notorycznie pomijający stosunek historyków do źródeł "mówionych" uznaję za brak naukowego podejścia.o.
Jasne. Zwłaszcza Białystok.danikl pisze:Nie bez powodu podlasie uważa się za bastion PIS-u i kiedys Samoobrony

czarne jest piękne...
- WiS
- 6 gwiazdek
damaz, ależ ja nie napisałem tego, co Cię zbulwersowało
Szczególnie mało wiarygodne są (z reguły) opowieści typu "dziadek-wnukom", no bo przecie mało który dziadek przyzna się, że był w dawnych czasach idotą, tchórzem, dezerterem, itd. - a szczególnie, że rodowa chałupa powstała nie z rąk jego ciężkiej pracy, jeno za złoto zrabowane Żydom. Acz - zdarzały się ponoć badaczom "historii mówionej" i takie przypadki

I to jest klu. Dzięksminimus pisze: to wcale nie jest tak, że źródła mówione sa pomijane. Są źródła i źródła. Opowiadanie w barze przy piwku to jedno, a zeznawanie zaprzysiężonych świadków przed sądem to co innego. Oczywiście jest cała masa pomiędzy.

Szczególnie mało wiarygodne są (z reguły) opowieści typu "dziadek-wnukom", no bo przecie mało który dziadek przyzna się, że był w dawnych czasach idotą, tchórzem, dezerterem, itd. - a szczególnie, że rodowa chałupa powstała nie z rąk jego ciężkiej pracy, jeno za złoto zrabowane Żydom. Acz - zdarzały się ponoć badaczom "historii mówionej" i takie przypadki