Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Dyzio_d
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Subaru impreza WRX MY '06
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Mroźny poranek 13 grudnia A.D. 1981

Post 15 lut 2010, o 13:50

Skoro wątek już się tak rozszerzył to jeszcze taka rocznica:
http://facet.interia.pl/ciekawostki/roz ... 38456,4823

Nie ma tego złego co by nam nie wyszło ;-)

kajot
2 gwiazdki

Post 15 lut 2010, o 20:13

WiS pisze: a pewna, też niebagatelna, kapowała na Żydów. Czujnie przejmując następnie majątek zakapowanych.
To chyba w Kielcach i/lub okolicach.
Tam, skąd pochodzę to im pomagano.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 lut 2010, o 21:02

kajot pisze: To chyba w Kielcach i/lub okolicach.
Jeśli to miała być złośliwość pod moim adresem, to niestety pudło.
Bo taka jest prawda - w Kielcach i okolicy zjawisko było zapewne relatywnie częste. Z prostego powodu: różnica w przeciętnej zamożności Żydów i Polaków była tu przed wojną relatywnie duża, więc i poziom zawiści polskiego chłopa i drobnomieszczanina dosyć wysoki. A to sprzyja świństwu.
kajot pisze: Tam, skąd pochodzę to im pomagano.
Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?

Dla wyjaśnienia - z dokumentów, którymi dysponują historycy, zdaje się wynikać że zjawisko dotyczyło (acz w różnym stopniu) wszystkich ziem przedwojennej Polski. Nie było - zastrzegam - powszechne czy większościowe, ale było. Do tego stopnia poważne, że bodaj od 1943 władze Polski Podziemnej wprowadziły za takie zachowania karę śmierci. Która była orzekana - i wykonywana, co zostawiło liczne ślady w dokumentach.
M.in. na tej podstawie powstało parę książek i opracowań, których rzetelność niełatwo podważyć - najłatwiej znaleźć przez portal IPN (który, wbrew temu co niektórzy o nim sądzą, nie zajmuje si ęwyłącznie utrudnianiaem życia byłym ubekom).

Kwiat Paproci
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Golf III
Polubił: 7 razy
Polubione posty: 7 razy

Post 15 lut 2010, o 21:44

WiS pisze: Bo taka jest prawda - w Kielcach i okolicy zjawisko było zapewne relatywnie częste. Z prostego powodu: różnica w przeciętnej zamożności Żydów i Polaków była tu przed wojną relatywnie duża, więc i poziom zawiści polskiego chłopa i drobnomieszczanina dosyć wysoki. A to sprzyja świństwu.
Dlatego w Kielcach miał miejsce w 1947 roku tzw. "Pogrom Kielecki". Zdaje się są dokumenty świadczące o tym, że była to prowokacja UB, ale nie jestem tego pewien.

kajot
2 gwiazdki

Post 15 lut 2010, o 23:47

WiS pisze: Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?
Nie wiem, czy enklawa. Na Podlasiu.
Wiadomo, zawsze znajdzie się jakaś świnia czy inny typ. Ale z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie.
Jeśli chodzi o tych "złych" to tu było różnie, ale bywało tak, że byli to ludzie współpracujący z Niemcami a później z naszą bezpieką.
Słyszałem o przypadku, że jak już grunt zaczynał się palić pod nogami-dostawali "przeniesienie" w inny rejon Polski.
Jeśli chodzi o wojnę-jak wiadomo wtedy za pomoc Żydom Polakom groziła śmierć. Ale jednak wielu mimo to pomagało. Często nie mogli ich schować w domu (rewizje), ale pomagali. Tak więc ta pomoc nie była tak łatwa jak przekazanie 1% teraz.
A państwo podziemne za wiele różnych zachowań karało w ten sposób.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 15 lut 2010, o 23:51

kajot pisze: Na Podlasiu.
to gdzieś w okolicach Jedwabnego? :whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:09

Podlasie teraz jest w granicach Białorusi, jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.

Jedwabne to Kurpie.

minimus
5 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:11

Konto usunięte pisze: jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.
a nie podlaskim? :o

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 lut 2010, o 00:12

minimus pisze:
Konto usunięte pisze: jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.
a nie podlaskim? :o
A część nawet w mazowieckim :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 16 lut 2010, o 00:14

Zaraz się okaże, że Podlasie to potęga i jest nawet w lubuskim :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 16 lut 2010, o 00:19

zofija pisze:Zaraz się okaże, że Podlasie to potęga i jest nawet w lubuskim :mrgreen:
Jak na razie to wiadomo, że mamy dziwny podział administracyjny :-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

minimus
5 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:19

a kajot jest z Zielonej Góry :lol:

minimus
5 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:20

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:26

minimus, to jest tylko podział administracyjny. Np. w województwie mazowieckim jest Radom, rzeczywiście prastare mazowieckie miasto :evilgrin:

Tu masz mapę Mazowsza

Obrazek

Te zieleńsze tereny to Mazowsze "właściwsze". Łomża, w której powiecie leży Jedwabne, zawsze była częścią Mazowsza...

minimus
5 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 00:32

ale kajotnie jest aż tak stary żeby nam mówić o czasach krzyżackich :-p

kajot
2 gwiazdki

Post 16 lut 2010, o 09:40

minimus pisze:ale kajotnie jest aż tak stary żeby nam mówić o czasach krzyżackich :-p
Nie jestem, nie jestem, ale obecne województwo Podlaskie do Podlasia ma się nijak. O ile jeszcze w południowej części tak, to już środek raczej nie za bardzo do tego pasuje.
I nie jestem z Zielonej Góry, z Jeleniej zresztą też nie :-)
Edycja: A odnośnie Jedwabnego: czekałem kiedy to się pojawi, nie zawiodłem się :mrgreen:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 lut 2010, o 10:17

Konto usunięte pisze:Podlasie teraz jest w granicach Białorusi, jakaś część jeszcze w województwie Lubelskim.

Jedwabne to Kurpie.
Sam jesteś Kurpie.
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 10:41

kajot pisze: z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie
Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentów ;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 16 lut 2010, o 15:46

WiS pisze: Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentów
Ale są przykłady których nie ma w dokumentach a wiedzą o nich nieliczni, pod miejscowością w której pochodzę ukrywali się Żydzi a jak ich Niemcy znaleźli to Żydów zabrali a całą polską rodzinę rozstrzelali na miejscu, oczywiście kobiety i dzieci też. I stoi sobie pomnik zapomniany do którego żadne przewodniki nie prowadzą dlatego trudno mierzyć jedną miarą.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

minimus
5 gwiazdek

Post 16 lut 2010, o 20:48

inquiz pisze: Ale są przykłady których nie ma w dokumentach a wiedzą o nich nieliczni, pod miejscowością w której pochodzę ukrywali się Żydzi a jak ich Niemcy znaleźli to Żydów zabrali a całą polską rodzinę rozstrzelali na miejscu, oczywiście kobiety i dzieci też. I stoi sobie pomnik zapomniany do którego żadne przewodniki nie prowadzą dlatego trudno mierzyć jedną miarą.
Z pewnością takich sytuacji było mnóstwo. Polacy to taki naród - bardzo zróżnicowany ;)
Bo zapewne tę odważną rodzinę zakapowali sąsiedzi.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 17 lut 2010, o 01:24

WiS pisze:
kajot pisze: z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie
Historia z opowiadań z reguły jest fajniejsza od tej z dokumentów ;-)
tjaaaa...
a ja zdania nie zmienię. historia z opowiadań to takie samo - cholera - źródło jak dokumenty. się panowie historycy, w końcu, nauczą. :x

i żeby nie było: jak nie moja SKROMNA ( :razz: ) opinia, to IPN, powinien wskazać: i dokumenty i źródła "mówione" MOŻNA traktować wybiórczo, a POWINNO SIĘ traktować ... yyy... historycznie? weryfikować, znaczy i syntezę robić.

natomiast namiętnie notorycznie pomijający stosunek historyków do źródeł "mówionych" uznaję za brak naukowego podejścia.o.

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 17 lut 2010, o 03:25

kajot pisze:
WiS pisze: Wyłącznie? Interesujące - można wiedzieć, gdzie taka enklawa istniała?
Nie wiem, czy enklawa. Na Podlasiu.
Wiadomo, zawsze znajdzie się jakaś świnia czy inny typ. Ale z opowiadań raczej słyszałem o tej pozytywnej postawie.
Jeśli chodzi o tych "złych" to tu było różnie, ale bywało tak, że byli to ludzie współpracujący z Niemcami a później z naszą bezpieką.
Słyszałem o przypadku, że jak już grunt zaczynał się palić pod nogami-dostawali "przeniesienie" w inny rejon Polski.
Jeśli chodzi o wojnę-jak wiadomo wtedy za pomoc Żydom Polakom groziła śmierć. Ale jednak wielu mimo to pomagało. Często nie mogli ich schować w domu (rewizje), ale pomagali. Tak więc ta pomoc nie była tak łatwa jak przekazanie 1% teraz.
A państwo podziemne za wiele różnych zachowań karało w ten sposób.
Nie wiem gdzie to słyszałes i jak było w czasie wojny ale teraz na podlasiu gdzie mieszkam Żydzi sa traktowani jako żródło wszelkiego zła i antysemityzm tutaj dobrze się trzyma . Nie bez powodu podlasie uważa się za bastion PIS-u i kiedys Samoobrony :-(

minimus
5 gwiazdek

Post 17 lut 2010, o 08:59

damaz pisze: natomiast namiętnie notorycznie pomijający stosunek historyków do źródeł "mówionych" uznaję za brak naukowego podejścia.o.
Ale to wcale nie jest tak, że źródła mówione sa pomijane. Są źródła i źródła. Opowiadanie w barze przy piwku to jedno, a zeznawanie zaprzysiężonych świadków przed sądem to co innego. Oczywiście jest cała masa pomiędzy. Bardziej wiarygodne źródła są jak najbardziej uznawane.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 17 lut 2010, o 09:44

danikl pisze:Nie bez powodu podlasie uważa się za bastion PIS-u i kiedys Samoobrony :-(
Jasne. Zwłaszcza Białystok. :cofee:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 lut 2010, o 10:47

damaz, ależ ja nie napisałem tego, co Cię zbulwersowało :-d
minimus pisze: to wcale nie jest tak, że źródła mówione sa pomijane. Są źródła i źródła. Opowiadanie w barze przy piwku to jedno, a zeznawanie zaprzysiężonych świadków przed sądem to co innego. Oczywiście jest cała masa pomiędzy.
I to jest klu. Dzięks 8-)

Szczególnie mało wiarygodne są (z reguły) opowieści typu "dziadek-wnukom", no bo przecie mało który dziadek przyzna się, że był w dawnych czasach idotą, tchórzem, dezerterem, itd. - a szczególnie, że rodowa chałupa powstała nie z rąk jego ciężkiej pracy, jeno za złoto zrabowane Żydom. Acz - zdarzały się ponoć badaczom "historii mówionej" i takie przypadki :whistle:

ODPOWIEDZ