STI sedan MY'11 - oficjalnie

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: STI sedan MY'11 - oficjalnie

Post 11 kwie 2010, o 18:14

ky, jak dla mnie to silnikiem może sterować nawet superkomputer NASA. Byle jazdą sterowały 3 pedały, dźwignia biegów i kierownica (każde ze w 100% mechanicznym realizowaniem funkcji).

Większość z wymienionych gadżetów jest mi kompletnie zbędna. Pewnie nawet albo bym ich nie użył, albo nie zauważył różnicy gdyby były.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 kwie 2010, o 18:36

Kiedy mądrze [1] zrobione sterowanie przepustnicą by-wire jest zdecydowanie lepsze: brak stanów nieustalonych, bo ECU nie musi nadążać za sterowaniem, tylko ECU steruje ;)))
jarmaj pisze: nie zauważył różnicy gdyby były.
O to właśnie chodzi w dobrym gadżecie: nie zauważasz go, ale ułatwia Ci życie :)

r.

[1] -- czyli poza przypadkami skrajnymi typu próby deptania dna na ostatnim biegu z obrotów biegu jałowego czy próba dokręcenia całkowicie zimnego silnika pełnym dnem do czerwonego pola sterowanie powinno mieć stałą, liniową charakterystykę.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 11 kwie 2010, o 18:38

Jest jeden jedyny gadżet - ficzer, który chciałbym mieć. Nightvision, czy jak to się w MB nazywa. Cała reszta mnie wali.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 kwie 2010, o 18:42

Ja tam nie wiem, co mnie wali a co ni. Na razie nie znam tego samochodu. Nie wiem co ma, czego nie. To sie dopiero okaze pozniej.
najprawdopodobniej sporo owych pierdafonów może całkiem ułatwiać życie codziennie.
Bo można podchodzić do tego symplicystycznie i twierdzić, że wycieraczki w autach z lat dwudziestych na wajchę pchaną ręcznie były najlepsze.
Że hamulce bez wspomagania, to jet coś, bo dopiero wtedy się naprawdę czuje auto. Że wspomaganie kierownicy wywalić, bo tylko wtedy czuć szosę...

Ale to jest antyrozwojowe. A jeśłi by poejść do zagadnienia konstruktywnie, to pare owych dupereli w Imprezie by się przydało.
Dlaczego odżegnywać się od czegoś, czego się po pierwsze nie ma?
Nie jest to obiektywne. To jest raczej stanie na pozycjach epigońskich.

Ale kązdy panem swojego losu.
Jak za jakiś czas zobaczę co oznacza ten samochód, to dam znać.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 kwie 2010, o 18:47

ky pisze:
O to właśnie chodzi w dobrym gadżecie: nie zauważasz go, ale ułatwia Ci życie :)
Oczywiście tak wytrawny dyskutant zapewne widzi różnicę pomiędzy "nie zauważyłbym różnicy gdyby były", a "nie zauważasz go, ale ułatwia Ci życie", więc wyjaśniać tego nie muszę, bo to świadoma manipulacja. :-P

Witek
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: A500 @ Piotruś II
Polubił: 20 razy
Polubione posty: 15 razy

Post 11 kwie 2010, o 18:55

To straszne. Aaaaaaaa! Zgadzam się z ky! I Arno, ale to już takie straszne nie jest.

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 17 kwie 2010, o 17:46

Arno, posmigalem c200 kompressor, bardzo wygodne, komfortowe auto z fajnym bo tylnym napedem, duzo flikflakow ulatwiajacych zycie (wersja avantcostam) .. po ponad 1kkm moge powiedziec, ze chcial bym bedac w Twoim wieku takie auto miec ;-) aaa i zawias, swietnie odizolowany od budy zawias.. mniam

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 kwie 2010, o 18:51

Trochę fotek z premiery dorzucili:
http://carscoop.blogspot.com/2010/04/su ... i-and.html
czarne jest piękne...

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 26 kwie 2010, o 18:58

:wall:
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 kwie 2010, o 20:33

gregski pisze:Arno, posmigalem c200 kompressor, bardzo wygodne, komfortowe auto z fajnym bo tylnym napedem, duzo flikflakow ulatwiajacych zycie (wersja avantcostam) .. po ponad 1kkm moge powiedziec, ze chcial bym bedac w Twoim wieku takie auto miec ;-) aaa i zawias, swietnie odizolowany od budy zawias.. mniam
Przejechalem dopiero z 600 km. bardzo wygodnie, istotnie. Co dalej zobaczymy, docieram.
Izolacja bardzo zauwazalna.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 27 kwie 2010, o 19:59

Ostatnio rozmawiałem z Markiem z Dzierżoniowa i się zgadaliśmy o nowym Sti i Marek zauważył iż z boku wygląda jak EVO VI , coś w tym jest ma trochę z tego auta .
Ale klapa bagażnika to słaba , wręcz brzydka :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2010, o 14:11

czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 kwie 2010, o 14:13

Piter 35 pisze: wręcz brzydka

po zastanowieniu sie stwierdzam oficjalnie że mógłbym mieć takie STi z taka brzydka klapa, serio

choćby tylko na testy :evilgrin:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 kwie 2010, o 14:32

Brzyyydaaaal!!! :)

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 29 kwie 2010, o 15:03

a ja już chyba jestem zindoktrynowany bo mi się ona nawet podoba

vibowit, tapetka ustawiona ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

citan
5 gwiazdek
Auto: japońskie
Polubił: 41 razy
Polubione posty: 14 razy

Post 29 kwie 2010, o 15:05

burat pisze: vibowit, tapetka ustawiona
Tapetka brzydka nie jest, szkoda, że wrzucili tam to nijakie auto, psuje całość.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 kwie 2010, o 15:13

burat pisze: a ja już chyba jestem zindoktrynowany bo mi się ona nawet podoba
Też się przyzwyczaiłem ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 31 maja 2010, o 21:09

Anglicy podają, że przyspieszenie do setki wynosi teraz 3,7
torche drogo ale jakby poprawili wszystko
ma kosztować 49 995 funtów
:arrow: http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3110

Przemeq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Plejady Plakietka STI'06 i Spuścizna Turbo '94

Post 31 maja 2010, o 22:54

O jej - tego wątku czytać się nie da. A jam jego autorem! :evilgrin:

Koniec świata, żeby na bądź co bądź forum SUBARU prym wiedli - z całym szacunkiem - tetrycy od flotowego mercedesa, marudy, co wolą evo ev. focusa RS itp. Gdzie jest rock and roll, pytam się?

Co to za niedorzeczny pomysł, żeby pisać, że mercedes napędzany paliwem rolniczym ma to, czy tamto i robi to czy tamto. Who gives a fuck? Niech on nawet lata, kosztuje tyle, co butelka piwa i dodaje na biznesowym lunchu osiemnaście i pół punktu rispeka. Proszę bardzo, ale to nie znaczy, że jest w nim cokolwiek, czym można się zainteresować.

Dla mnie STI to The Real McCoy i basta. A Evo jest mocno przereklamowane - Clarkson też o Evo X pierniczył pół godziny dyrdymały, jakie to ono szybkie, sprawne i chirurgicznie dokładne. I co? I szybszy był miękki, nieprecyzyjny i ogólnie pożal się Boże lanos.

I co też z tego, że AMG jest szybsze od STI? A niech będzie. STI, w które wrzuci się połowę różnicy pomiędzy jego ceną, a ceną AMG, będzie mu odjeżdżać w każdy możliwy sposób. I co z tego? A wbrew pozorom nic. Szukając w ten sposób porównań, zawsze można udowodnić dowolną tezę. Ale tu przecież nie chodzi o some fuckin' credit scoring, ale o emocje, o otoczkę, o przyjemność, o coś nienamacalnego...

C200 kompressor? Może jeszcze czego - skoda k**** octavia RS?

:wall:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 maja 2010, o 22:58

Przemeq pisze: Gdzie jest rock and roll, pytam się?

Link: http://www.youtube.com/watch?v=syrrhcq3aMw

r.

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 31 maja 2010, o 22:59

Przemeq pisze: C200 kompressor? Może jeszcze czego - skoda k**** octavia RS?
A to już inny wątek:
http://forum-subaru.pl/bb3/viewtopic.ph ... 95#p176195
:mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 maja 2010, o 23:03

Przemeq, ale istnieja na tym swiecie inne auta niz Subaru. Dla mnie nowy RS wyglada jak milion dolcow, jeździ podobno zacnie i tyle. Gdybym tylko miał te drobne 120 kPLN to czekałbym pod salonem Forda jak nastolatki przed sklepami Appla na premierze iPhone ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 31 maja 2010, o 23:15

esilon pisze:torche drogo ale jakby poprawili wszystko
ma kosztować 49 995 funtów
esi, wątki Ci się pozajączkowały.
Cosworth nie wziął się za najnowszego STI, a przerabiał poprzedniego.
No i na pewno nie jest to sedan.
Chloru pisze:Przemeq, ale istnieja na tym swiecie inne auta niz Subaru. Dla mnie nowy RS wyglada jak milion dolcow, jeździ podobno zacnie i tyle.
Ależ oczywiście. Istnieją też inne fora. :razz:
Pamiętam, że np. na pms byli tacy, dla których ford granada wyglądał i jeździł jak milion dolców (przed denominacją). :giggle:
czarne jest piękne...

Przemeq
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Plejady Plakietka STI'06 i Spuścizna Turbo '94

Post 31 maja 2010, o 23:23

No tak tak, wszystko fajnie - mnie denerwuje tylko programowe potępianie subaru na, kurde mol, forum SUBARU. Rozumiem, że umarł król - niech żyje król, ale dziwi mnie bierność tych, dla których impreza nadal jest synonimem emocji. I to powoduje moje wzburzenie :evilgrin:.

RS fajny jest, wygląda jak milion dolców, jeździ fajnie itp. itd. Wiem tylko jedno: wsiądziecie do tych RS-ów, pojeździcie i będzie, jak z GT-Rem. Też wszyscy sikali z radości na samo hasło GT-R, a gdy przyszło co do czego, okazało się, że to ok, bardzo szybki i RELATYWNIE do osiągów niedrogi wóz, ale też ma swoje wady itp. i porschem turbo on wciąż nie jest. Nawet, jeśli w teście x, czy w dwudziestu testach x y z i z powrotem do p owo porsche wyprzedził.

Lanos nie był udanym modelem, subaru to nie jest bożek, którego należy czcić, ale nadal będę twierdził, że posiadanie szybkiego STI, czy GT to zajefajna radocha. Bo Evo jeżdżą faceci, którym ktoś programowo, wraz z wręczeniem kluczyków, wsadził kijek w dupę, porszakami jeżdżą tzw. celebryci (co za koszmarne słowo), "biznesmeni" mają wielocylindrowe TDI (touareg, q7, a6, a8), cwaniacy M cośtam.

Skąd ta cała moja krucjata w obronie imprezy? Ano stąd, że od kiedy mam STI, bawię się w grę "jaki mógłby być mój następny samochód" i niezmiennie od czterech lat nic mi nie przychodzi do głowy. GT-R byłby najbliżej, ale wiem, że o ile przed kupnem STI przez pół roku nie spałem po nocach, to przy GT-R byłoby "ok, fajny, szybki, let's move on" :evilgrin:

PS Ostatnio zbudowano mi szybkie STI i wiem, o czym mówię :evilgrin:.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 31 maja 2010, o 23:36

vibowit pisze: Istnieją też inne fora. :razz:

Owszem, powiem więcej. Korzystam z pomocy osób które tam urzędują. Ot choćby w temacie zakupu elementów składowych silnika spalinowego :wall:
vibowit pisze: Pamiętam, że np. na pms byli tacy, dla których ford granada wyglądał i jeździł jak milion dolców (przed denominacją). :giggle:

Tak wiem... to auto nie wpadało w poślizg to auto samo miękko kładło się do rowu. ;-)

Przemeq, bardzo bym chciał mieć Subaraka. Niestety pewne okoliczności życia codziennego nie bardzo chcą mi na to pozwolić. Banana na pysku generować mogą różne produkty róznych marek (tzw. wkurwa serwisowego również ;-) ). Poza tym już dawno ustalono, że to nie jest forum motoryzacyjne 8-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

ODPOWIEDZ