dlaczego media mają wpływ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: dlaczego media mają wpływ?

Post 25 wrz 2012, o 12:11

WiS pisze:I nie liczyć, że jak się włazi na onety, wu-pe i inne gazety.pl to się tam nagle znajdzie coś mądrego...
i pamiętać, że jak ktoś przedstawia się/jest przedstawiany jako profesor iksiński, to zazwyczaj generuje treści na poziomie tylko trochę wyższym of tvn24.
:whistle:

:evilgrin:

cubikon
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Subarek Legarek
Polubione posty: 0

Post 29 wrz 2012, o 07:51

całkiem przyjemny wywiad z Najsztubem: http://wyborcza.pl/1,75478,12575680,Pio ... iadem.html
"Choďte srát s vaším psem před váš dům"

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 21 paź 2012, o 08:35

Jeśli chodzi o telewizję, to oglądam dość regularnie kanał MiniMini i od czasu do czasu jeszcze kanały BBC.

Niedawno nocowałem w hotelu i włączyłem wieczorem telewizję (mieli naziemne kanały cyfrowe), bo chciałem w ten sposób się zrelaksować przed stresującym dniem nazajutrz. No i niestety nie dało się. Nie oglądając od dawna TVP, Polsatu i TVN nawet nie zdawałem sobie sprawy jaki to obecnie jest shit. Wyłączyłem odbiornik po jakiś 15 minutach.

Może dlatego zgadzam się w większości z tym co na temat naszej współczesnej telewizji mówi Mariusz Max Kolonko:
http://wiadomosci.onet.pl/wiadomosci/ja ... omosc.html

A z drugiej strony ni edziwi mnie, że tak wielu ludzi domaga się obecnosci telewizji Trwam w cyfrowym formacie naziemnym.
To być może jakiś instynkt, który każe bronić się przed trucizną współczesych komercyjnych mediów.
A jeśli już wspominam telewizję Trwam, to polecam wysłuchanie tej rozmowy, która własnie tam została nagrana przed marszem "Obudź się Polsko"

Link: http://www.youtube.com/watch?v=HYLiqtrnBj8
:cofee:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 12:20

Trwam tak samojakkażda inna teewizja i Radio maryja i wszelcy tele-ewangeliści - ma na celu zarabianie pieniędzy. Ludzie nie oglądają Trwam, bo w innych kanałach jest kiszka, oglądają, bo tam jest generalna linia.
Trwam jest tak samo trucizną, tylko że serwują jad innego rodzaju. A i tak chodzi tylko o $$- o czym zapomnieli idący na marsz. Szli wspierać prywatną instytucję, prowadzoną przez chyba wiadomo kogo. Równie dobrze moglibyśmy powiedzieć, że Radio Maryja to odtrutka na Eskę itepe..
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 18:09

to wprawdzie nie ten wątek, ale (według mnie) pan Z jak zwykle. najpierw, że społeczeństwo się zmieniło (od przed wojny) i nie można tego nie zauważać a potem "stwierdzenie Dmowskiego sprzed 100 lat pasuje jak ulał". najpierw, że władza "doi" resztę obywateli a potem (no ok. nie wprost) że "nasi", czyli okolice PiS, są panaceum na to dojenie.
Arno pisze:Szli wspierać prywatną instytucję, prowadzoną przez chyba wiadomo kogo
no właśnie. czy aby przypadkiem nie szli, żeby zostać wydojonymi?

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 21 paź 2012, o 18:29

Przecież tu chodzi o biznes ze sprzedażą dekoderów z logo TV Trwam a nie o nic innego.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 21 paź 2012, o 18:44

Azrael pisze: Przecież tu chodzi o biznes ze sprzedażą dekoderów z logo TV Trwam a nie o nic innego.
Z jednej strony tak, ale też o efekt wyparcia. Coraz więcej osób przechodzi z oglądania głównych kanałów na tematyczne a naziemna cyfrówka będzie substytutem tańszych pakietów płatnych w kablówkach i satelitach. Ci co się załapali na multipleksy dostaną kopa do przodu a wielu by odczuło dyskomfort gdyby w tej grupie była tv trwam.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 19:03

Niech posprzątają w swoich szemranych finansach to też dostaną koncesję. Dla mnie sprawa jest skrajnie polityczna i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Rydzykowi się będzie gwałtownie kurczyła grupa docelowa ze względów demokratycznych i musi teraz zgromadzić jak najwięcej wpływów żeby odcinać później kupony, bo za chwilę już tak łatwo nie będzie. Internet trafił pod strzechy a tam już nie powalczy.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 22:07

damaz pisze:to wprawdzie nie ten wątek, ale (według mnie) pan Z jak zwykle. najpierw, że społeczeństwo się zmieniło (od przed wojny) i nie można tego nie zauważać a potem "stwierdzenie Dmowskiego sprzed 100 lat pasuje jak ulał". najpierw, że władza "doi" resztę obywateli a potem (no ok. nie wprost) że "nasi", czyli okolice PiS, są panaceum na to dojenie.
Jakis sprzeczności sie dopatrzyłeś? Gdzie dokładnie?

Dla mnie wartościowe jest tu już próbowanie zdiagnozowania przyczyn problemu i wychodzenie z pomysłami naprawy; czyli w ogóle otwarte dyskutowanie.
Żyję tu i teraz i już nie niepokoi mnie tylko przeraża jak to społeczenstwo się degraduje, i to w tak wielu wymiarach.
Choć oczywiście mógłbym przyłączyć się do popularnej postawy, że skoro ja sobie dobrze radzę, to znaczy że tak w sumie to jest dobrze; a skoro jacyś inni sobie nie radzą, to już ich problem, nie mój. A Ci co się na cały ten wspaniały system (de facto złodziejsko-mafijny) nie godzą - to jakieś oszołomy, czy wręcz horda godna tępienia.
Otóż moim zdaniem obiektywnie jest coraz gorzej i warto o tym rozmawiać - właśnie na zasadzie jakiejś publicznej debaty.
A nie okłamywać się, ze cukierkowy świat pokazywany przez TVN ma coś wspólnego z rzeczywistością.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 22:58 przez Gootek, łącznie zmieniany 1 raz.

Gootek
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 22:34

Azrael pisze:Przecież tu chodzi o biznes ze sprzedażą dekoderów z logo TV Trwam a nie o nic innego.
??

Przecież aby oglądać w starych odbiornikach TV inne kanały nadawane na tych cyfrowych multipleksach też trzeba dokupić tuner DVB-T.
To jednak nic drogiego. Ich ceny w sklepach to około 100zł.
To taki wielki biznes?
:roll:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 23:28

Łukaszenka, biznes nie jest z dekoderów w tym przypadku, a z reklam.
Co do upadku - upada wszystko, świat się zmienia. Latałem TWA, PANAMEM - nie ma ich...
Tak samo jak one zniknęły, zniknie pewnie kiedyś telewizja. Nie teraz, bo w terenie, w Polsce B na komputerach na razie się nie ogląda. Ale i to tam przyjdzie.
Następują wielkie zmiany w konsumowaniu mediów. I na szczęście będzie można wybierać i nie oglądać TVNu, a wybrane w VOD filmy, etry, dokumeny czy poronosy... do wyboru.
Ale nie zmydlaj se oczu, że Trwam czymkolwiek się różni od innych telewizji, poza linią politczną. Zarabiają pieniądze, to główny cel, tylko innym badziewiem handlują.
A może ojciec derektor tylko własne dekodery pozwoli sprzedawać??

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 21 paź 2012, o 23:31

Лукашэнка, Dla zwolenników PiS każdy popierający PO to oszołom . Dla zwolenników PO kazdy kazdy popierający PiS to oszołom . Teraz wytłumacz gdzi jest prawda bo "stoje w rozkroku " niczym premier JAK ŻYĆ ? :whistle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 21 paź 2012, o 23:57

Лукашэнка pisze: Azrael napisał(a):Przecież tu chodzi o biznes ze sprzedażą dekoderów z logo TV Trwam a nie o nic innego.

??

Przecież aby oglądać w starych odbiornikach TV inne kanały nadawane na tych cyfrowych multipleksach też trzeba dokupić tuner DVB-T.
To jednak nic drogiego. Ich ceny w sklepach to około 100zł.
To taki wielki biznes?
:roll:

No firma Rydzyka ma na to patent, poprzednio sprzedawali anteny satelitarne i szły jak ciepłe bułeczki. Pierwszy artykuł w googlach, pewnie można znaleźć lepsze:

http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzeni ... erach.html

Tutaj oburzenie jest dlatego że jak wyłączą telewizję naziemną analogową to wszyscy sobie kupią dekodery i nie będzie pretekstu tak dobrego do sprzedawania tych z logo. To zwykła walka o rynek jest.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 07:54

Kubik, masz prosty wybór: obie parcje są mocno prawicowe, antyaborcyjne... można na przykład na podstawie światopoglądowej odrzucić obie partie.
Jedyny problem jest w tej sytuacji taki, że nie ma innej siły, która mogłaby rządzić. Można też przestać się tymi bzdurami zajmować.
Skoro głównym problemem opozycji i rządu jest zemsta za dach nad stadionem, to może nie warto słuchać tych panów.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 11:55

Kubik1 pisze:Лукашэнка, Dla zwolenników PiS każdy popierający PO to oszołom . Dla zwolenników PO kazdy kazdy popierający PiS to oszołom . Teraz wytłumacz gdzi jest prawda bo "stoje w rozkroku " niczym premier JAK ŻYĆ ? :whistle:
Kibik1,
mógłbym odpowiedzieć, że pewno różnica jednak jest. Na przykład taka, że zwolennicy PiS nie mordują jeszcze działaczy PO.
Tymczasem, odwrotna sytuacja już miała miejsce.

Jeśli o mnie chodzi, to mam naiwne podejście, które w wyborach do sejmu (podobnie też na liście do senatu) każe mi zaznaczyć konkretną osobę, którą chcę poprzeć. I tak robię. Na przykład w ostatnich wyborach postawiłem krzyżyk przy nazwisku kandydata na liście PO, choć we wcześniejszych wyborach prezydenckich zagłosowałem na głównego rywala Bronisława Komorowskiego. Czyli, nie jestem przywiązany do żadnej z partii. A jeśli chodzi o moją naiwność, to piszę o tym dlatego, ze liderzy partyjni w dużym stopniu zamienili posłów swoich ugrupowań w maszynki do głosowania działające zgodnie z instrukcją szefa. To chyba defekt naszej demokracji.

A na pytanie "jak żyć" w sensie - kogo popierać? Staram się popierać tych, którzy jak sądzę mogą zrobić w danym momencie więcej dobrego dla Polski… a jeśli trudno mi takich znaleźć, to zastanawiam się, którzy chociaż mogą zrobić mniej złego.

A tak w nawiązaniu do tego o czym pisze Arno, czyli o zmianach technologicznych, które nastepują i które zmieniają sposób konsumpcji mediów.
To fakt.
I myśle, że powoli należałoby się zastanawiac również nad wykorzystaniem tych technologi dla demokracji.
To znaczy, zredykować znaczenie wybieranych ciał na rzecz bezpośredniego głosowania przez obywateli.
Kiedyś wymyślono zgromadzenia przedstawicieli, bo nie sposób było, żeby w każdej sprawie zbierało się kilka milionów ludzi i podejmowało decyzje.
Ale obecnie może być inaczej.
Wystarczy, że każdy uprawniony do głosowania obywatel będzie miał telefon komórkowy z odpowiednią aplikacją i może jednym kliknięciem oddać głos w jakiejś sprawie.
W ten sposób moglibyśmy bezpośednio podejmować decyzje w bardzo wielu sprawach, o których decyduje obecnie parlament.
Projekty ustaw mógłby przygotowywać rząd oraz różne grupy obywateli (nie tylko partie, ale również inne stowarzyszenia, czy nawet ruchy społeczne działające tylko w jednej konkretnej sprawie). Niewielkie ciało senackie mogłoby sprawdzać jedynie zgodność z przepisami nadrzędnymi czy jakies inne kryteria formalne, a potem już każdy z nas poprzez glosowanie wypowiadałby się w tej sprawie.
Co o tym sądzicie?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 12:11

Лукашэнка pisze:Jakis sprzeczności sie dopatrzyłeś? Gdzie dokładnie?
dokładnie tam, gdzie napisałem, że się dopatrzyłem.
Лукашэнка pisze:A nie okłamywać się, ze cukierkowy świat pokazywany przez TVN ma coś wspólnego z rzeczywistością.
czyli milcząco założyłeś, że skoro nie przytaknąłem redaktorowi Z., to na pewno oglądam TVN i wierzę w pokazywaną tam rzeczywistość. prawda?
biorąc pod uwagę (na przykład) pierwszy post w tym wątku, to naprawdę interesujące założenie.

pozwolę sobie zacytować kogoś, kto media zna z bliska i w dodatku od zaplecza:
Arno pisze:Ale nie zmydlaj se oczu, że Trwam czymkolwiek się różni od innych telewizji, poza linią politczną

a co do pomysłów na naprawę, to sam jeden z nich wskazałeś. już o tym była mowa w innym wątku. dopóki ktoś (ktokolwiek. z lewej, prawej, góry, dołu) nie mówi o zmianach w systemie działania partii (finansowanie, ordynacje wyborcze), czy o wprowadzeniu odpowiedzialności urzędniczej, to o zmianach nie mówi w ogóle. choćby "patriotyzm" odmieniał przez wszystkie 7 przypadków.

Gootek
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 13:46

damaz pisze:
Лукашэнка pisze:Jakis sprzeczności sie dopatrzyłeś? Gdzie dokładnie?
dokładnie tam, gdzie napisałem, że się dopatrzyłem.
To OK.
Tyle, że ja się akurat nie dopatrzyłem.
Przez co nie twierdzę, że ich nie ma, a jedynie, że ja ich nie widzę.

damaz pisze:
Лукашэнка pisze:A nie okłamywać się, ze cukierkowy świat pokazywany przez TVN ma coś wspólnego z rzeczywistością.
czyli milcząco założyłeś, że skoro nie przytaknąłem redaktorowi Z., to na pewno oglądam TVN i wierzę w pokazywaną tam rzeczywistość. prawda?
biorąc pod uwagę (na przykład) pierwszy post w tym wątku, to naprawdę interesujące założenie.
Nie, nic takiego nie założyłem w stosunku do Ciebie.
Słowami, które zacytowałeś, skomentowałem pewną popularną postawę społeczną, bez zakładania czy (i ewentualnie w jakimś stopniu) może ona dotyczyć Ciebie.

A tak nawiasem mówiąc, niektóre zarzuty, które sformułował Ziemkiewicz wobec nas jako obywateli, uważam za trafne i co więcej niektóre z nich odnoszę również do siebie. Czyli dał mi trochę do myślenia jeśli chodzi o moje własne postawy... i jestem mu za to wdzięczny.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 16:56

Łukaszenka,
Demokracja bezpośrednia, czy jakby to nazwać, chyba nie będzie właściwa, bo doskonale wiemy, jak łatwo porwać tłumy ( Monachium, Plac 3 Krzyży..). Masami się łatwo manipuluje, i wystarczy leciutko sobie pogmerać i masz wynik wyborczy gotów. Ja tam niewykształconym, biednym ( przez to podatnym na kiełbachę) wyborcom nie oddawał władzy. Wystarczy przecież, żeby wszyscy księżą w dzień wyborczy właściwą rzecz powiedzieli....
Nie zgadzam się na cóś takiego

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 paź 2012, o 19:36

Rozenek do Sejmu

Dlaczego media mają wpływ? - pytamy. Mają, bo ludzie myślą, że Rozenek Perfekcyjna jest w programie taką samą osobą, jaką jest w życiu osobistem. I jakież rozczarowanie, gdy fotograf jakiś cwany pstryknął fotkę NIANI!!! i Służącej! Rozenek Perfekcyjnej. A ludzie myśleli, że ona siedzi na planie genialnego programu 12 godzin dziennie, a jednocześnie w domu zapierdziela jak głupia.
I właśnie to ostatnie słowo jest kluczowe w zrozumieniu wpływu medialnego. Głupota. Nasza głupota. Głupota przypadkowego społeczeństwa. Słuchamy tych bałwanów i wierzymy. Oglądamy i wierzymy. Co głupsi wierzą w Rozenek, a nie w format. Ale właśnie kiedyś wiara w słowo pisane a dziś w słowo ekranowo/radiowo/internetowe sprawia, że manipulacja jest skuteczna. Bo wiara czyni cuda.
Co więcej wiara w prawdziwość Rozenek jest tak silna, że przeniesiono ten program z podrzędnego kanału do głównego i pakuje się pieniądze w jej wizerunek medialny ( co za parszywa nowomowa). Masa złych wiadomości o Rozenek sprawia jedynie, że ludność lgnie do ekranu. Gapi się na ślepia zrobione i słucha porad.

To samo zjawisko dotyczy polityki w TV. Jest program Kawa na Ławę, w którym koledzy z ławek sejmowych siedzą co niedziela za stołem i z uśmiechem wbijają sobie szpile, doskonale wiedząc, jakich pajaców z siebie robią. Im bardziej są śmieszni, głupi, tym bardziej są oglądani. Bo nie traktują ich poważnie widzowie, tylko patrzą na cyrk. No właśnie, patrzą i wybierają swoich klownów, zapominając, że cyrkówki i akrobaci kretynów z widzów robią. Wybiera widz potem  na podstawie tego, co widzi w pudle. Tego co mu hipokryci serwują. Zapomina lud omamiony, że cyrkowcom chodzi jedynie o pieniądze. A ty bałwanie za to zapłacisz. I zapominasz, że to cyrk, i bierzesz ich bałwaństwa na poważnie.

Wychodzą też przed ekran artyści spokojni. Nie rzucają chamskich bon motów, nie uśmiechają się ironicznie, nie prychają. Mówią płynnie, elokwentnie, mają poparcie instytucji moralnych, i pchają nam do łbów to, co im ktoś każe - wbrew temu, co było kiedyś w programie wyborczym. Bo czy ktoś kiedyś ich po wyborach naprawdę rozlicza? No nie. Bo znowu - media mają wpływ. Wyjdzie jeden z drugim przed kamery, zacznie kłamać bez mrugnięcia okiem, a ludność aż jadaczki otwiera z zachwytu i tylko im z tej bezmyślności ślina kapie z uszt karminu.

Bo one, te z cyrku, doskonale widzą, jaki jest poziom IQ przypadkowego społeczeństwa. Mogą se mówić, co chcą. I tak ich wybiorą. Jak nie teraz to za 4 lata. "zapomną"...A Media wspomogą.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 23 paź 2012, o 10:35

Arno pisze: Demokracja bezpośrednia, czy jakby to nazwać, chyba nie będzie właściwa, bo doskonale wiemy, jak łatwo porwać tłumy
ostatecznie i tak lepsza od tego cyrku co jest teraz, pod warunkiem radykalnego ograniczenia czynnego prawa wyborczego.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 24 paź 2012, o 19:03

Tak w kwestii eN tivi.
byłem parę dni poza RP. Mam blokadę na połączenia bez identyfikacji. Przesladował mnie nr z początkiem 42
Myślę, może coś pilnego, wypadek, etc.
Po 5 próbie odebrałem. Tiwi en, czy przedłużę umowę?
Mówię, że jestem poza RP i maja dzwonić za tydzień. Do widzenia. Dywagacje przekroczyłyby pewnie roczny abonament.
Przesladowali mnie jeszcze 12 razy!
Urwa, nie przedłużę z eN.
Ale Walter ma parcie przed plajtą....

barton
6 gwiazdek

Post 25 paź 2012, o 19:12

Kiedyś Arno, pisał o błędach językowych u dziennikarzy.... Ja dziś trafiłem przypadkiem na inną perełkę (może to znak czasów, że łatwiej o widza, niż o czytelnika, więc kręci się filmy), mianowicie program "to jest kino" (prowadzi to chłopak: Marek Kuprowski i dziewczyna: Kornelia Sobczak) na stronie http://kultura.gazeta.pl i jest rzeźnia, jeśli chodzi o dykcję obu osób: jedno bardzo sepleni, a drugie świszczy (momentami nie da się nic zrozumieć) :wall: Gdyby to jeszcze był jakiś videobloger to bym zrozumiał, ale w przypadku podobno poważnego i profesjonalnego medium, za jakie chce uchodzić portal to jakaś degrengolada...

tutaj link bezpośredni: http://kultura.gazeta.pl/kultura/0,127932.html :wall: :wall: :wall: :wall:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, o 19:40 przez barton, łącznie zmieniany 2 razy.
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Azrael
6 gwiazdek

Post 25 paź 2012, o 19:26

inquiz pisze: pod warunkiem radykalnego ograniczenia czynnego prawa wyborczego

To i to jest teraz by radykalnie się zmieniło.

Kubik1
5 gwiazdek
Auto: impreza 2,0

Post 25 paź 2012, o 19:52

Ja nie rozumiem np. R Czarneckiego i dlatego "wyłanczam" kanał na którym on nadaje . Nie znoszę takiego języka jaki posługuje się Sobecka . Nie rozumiem co Z Ziobro ma na myśli (często), poniewaz jego zdania są zbudowane wielopietrowo i wielowątkowo . Jutro rano posłucham W Mana i to mnie podbuduje :whistle:

Oqrek
4 gwiazdki
Auto: Volvo XC70
Polubione posty: 1 raz

Post 25 paź 2012, o 20:49

ODPOWIEDZ