Poradnik młodego komputerowca
A tak jeszcze wracając do tematu dysków, danych itp - jak skutecznie robić backup? Szukam czegoś o w miarę przyzwoitej cenie, najlepiej w ogóle jak da się to pożenić z HTPC
to problem się rozwiąże. Tylko nie jestem do końca przekonany, czy to dobre wyjście. Stawiać ważne dane na komputerku, który poza tym będzie pełnił funkcje multimedialne...

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: Poradnik młodego komputerowca
siewcu, co masz na myśli pisząc skutecznie? Skuteczna kopia zapasowa to taka którą jesteś w stanie odtworzyć po awarii
Tylko tyle i aż tyle.
Pomyśl jak ważne dla Ciebie są te dane. Ważnych rzeczy nie trzymałbym na urządzeniu (HTPS) które ciągle mieli dyskiem i może być bardziej awaryjne niż samo źródło danych.
Myślę, że oddzielny dysk zewnętrzny + kawałek skryptu lub narząd do regularnego kopiowania plików nań wystarczy do ważnych rzeczy. Od czasu do czasu należy przeprowadzić próbę odtworzenia tych danych dla świętego spokoju.
Do multimediów i pierdół kupiłbym kolejny dysk i podpiął pod HTPC. Jak padnie to strata niewielka raczej. Zdjęcia z wakacji i ważniejsze pamiątki w ramach możliwości trzymałbym na dysku do danych o wyższym priorytecie. Tutaj strata jest niemierzalna

Pomyśl jak ważne dla Ciebie są te dane. Ważnych rzeczy nie trzymałbym na urządzeniu (HTPS) które ciągle mieli dyskiem i może być bardziej awaryjne niż samo źródło danych.
Myślę, że oddzielny dysk zewnętrzny + kawałek skryptu lub narząd do regularnego kopiowania plików nań wystarczy do ważnych rzeczy. Od czasu do czasu należy przeprowadzić próbę odtworzenia tych danych dla świętego spokoju.
Do multimediów i pierdół kupiłbym kolejny dysk i podpiął pod HTPC. Jak padnie to strata niewielka raczej. Zdjęcia z wakacji i ważniejsze pamiątki w ramach możliwości trzymałbym na dysku do danych o wyższym priorytecie. Tutaj strata jest niemierzalna

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Oj ważne, ważne... Poza tym, to było bardziej na zasadzie HTPC z dwoma dyskami - jakiś zwykły na magazynowanie jakichś filmów zdjęć itd(to co mniej potrzebne), i drugi dysk(może SSD?) na właśnie te ważne dane.
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
siewcu, ważne dane powinny być trzymane w miejscu na ważne dane. HTPS takowym imho nie jest ;)
Taki jeden facet na forum OCZ ma w stopce (wolny cytat): "Czytając to forum nabieram podejrzenia, że niektórzy użytkownicy sądzą, że dyski SSD służą do przechowywania danych..."siewcu pisze: i drugi dysk(może SSD?) na właśnie te ważne dane.

Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
Zaraz, zaraz.
To wg Was tworzenie kopii zapasowej nie jest ważnym miejscem do gromadzenia danych?
To w takim razie na czym/gdzie przechowywać???
To wg Was tworzenie kopii zapasowej nie jest ważnym miejscem do gromadzenia danych?

To w takim razie na czym/gdzie przechowywać???
Dolce far niente 

- Chloru
- 6 gwiazdek
FUX, w/g nas tworzenie kopii zapasowej to nie miejsce tylko czynność. 

Gal pisze: Taki jeden facet na forum OCZ ma w stopce (wolny cytat): "Czytając to forum nabieram podejrzenia, że niektórzy użytkownicy sądzą, że dyski SSD służą do przechowywania danych..."
Z OCZ rzeczywiście ludzie miewają nienajlepsze doświadczenia ale np. z Intela dyskiem mam 100% perfekt doświadczenia mimo kilku już lat intensywnej eksploatacji - recenzje i opinie ludzi z branży datacenter są podobnie pozytywne.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
Azrael pisze: ale np. z Intela dyskiem mam 100% perfekt doświadczenia mimo kilku już lat intensywnej eksploatacji - recenzje i opinie ludzi z branży datacenter są podobnie pozytywne.
Gdzieś w szufladzie mam jakiegoś 17-letneigo Caviara, który nadal działa, ale to o niczym nie świadczy. Tylko twardziele wierzą w bezawaryjność "twardzieli" i nie robią kopii zapasowych ważnych danych

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

To w takim razie jak to zrobić skutecznie i bezpiecznie? Nie wydając przy okazji fortuny na to.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Re:
To zależy ile masz tych ważnych danych. Jeśli niewiele, to wywalić w chmurę (choć ja tym wszystkim wirtualnym rzeczom nie ufamsiewcu pisze:To w takim razie jak to zrobić skutecznie i bezpiecznie? Nie wydając przy okazji fortuny na to.

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2012, o 08:39 przez rrosiak, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

takie było pytanie;FUX pisze:na czym/gdzie
czy widzisz gdzieś pytanie o pomieszczenie?Chloru pisze:FUX, w/g nas tworzenie kopii zapasowej to nie miejsce tylko czynność.

Dolce far niente 

- Chloru
- 6 gwiazdek
FUX, przeczytaj swoje pytanie raz jeszcze i nie kręć.
Napisałeś głupotę EOT. Ważne dane gromadzimy w miejscu na ważne dane. Już zostało napisane, że to gdzie to zgromadzimy zależy od ilości oraz ważności tych danych.
FUX pisze: To wg Was tworzenie kopii zapasowej nie jest ważnym miejscem do gromadzenia danych?![]()
Napisałeś głupotę EOT. Ważne dane gromadzimy w miejscu na ważne dane. Już zostało napisane, że to gdzie to zgromadzimy zależy od ilości oraz ważności tych danych.
Zdaje się, że narobiłem zamieszania
Teza jest taka, że dyski SSD w ich obecnej (ciągle jeszcze raczkującej) postaci, Nie Nadają Się Do PRZECHOWYWANIA Danych. Nader często wylatują w powietrze (z dyskami OCZ na czele), a odzyskanie z nich danych przez OnTracka czy inną firmę zaczyna się od 6'000 "na dzień dobry".
Stary HDD w RAIDzie sprzętowym (ROC) 1, 5, 6, 0+1, 10, 50 czy 60 jest znacznie bezpieczniejszy.
Dyski SSD są ciągle tylko sposobem na przyspieszanie systemu.
Tylko o to mi chodziło.

Teza jest taka, że dyski SSD w ich obecnej (ciągle jeszcze raczkującej) postaci, Nie Nadają Się Do PRZECHOWYWANIA Danych. Nader często wylatują w powietrze (z dyskami OCZ na czele), a odzyskanie z nich danych przez OnTracka czy inną firmę zaczyna się od 6'000 "na dzień dobry".
Stary HDD w RAIDzie sprzętowym (ROC) 1, 5, 6, 0+1, 10, 50 czy 60 jest znacznie bezpieczniejszy.
Dyski SSD są ciągle tylko sposobem na przyspieszanie systemu.
Tylko o to mi chodziło.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Odp: Poradnik młodego komputerowca
Gal i oczywiście masz racje. Przy czym należy pamiętać, że jaki by ten raid nie był to nie zastępuje on backupu!
I dlatego kupiłem napęd LTO-4.Chloru pisze: Przy czym należy pamiętać, że jaki by ten raid nie był to nie zastępuje on backupu!
Bo to jest prawdziwy backup.
Choć przy moim szczęściu, pewnie taśma się wkręci.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Gal pisze: Streamer z oczywistych względów odpadł.
Gal pisze: I dlatego kupiłem napęd LTO-4.
He he, kawior

- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
to własciwie zalezy od tego jak to sobie wymysliszChloru pisze: Przy czym należy pamiętać, że jaki by ten raid nie był to nie zastępuje on backupu!

Nie - dusigrosz.rrosiak pisze: He he, kawior

Kupiłem na ebay'u.
Potrzebowałem backupu dla 6 (póki co, a później więcej) TB danych.
LTO-4 + SAS HBA + 5 kaset po 1.6TB (czyli 8TB miejsca) kosztowało tyle samo co D-link + 5 dysków 2TB (czyli 7.2TB w RAID 5)...
Każde następne 1.6TB będzie mnie kosztowało PLN 110 - 120 (koszt kasety) a w wypadku NASa musiałbym zmieniać dyski na większe (i jeszcze miałbym zabawę z migracją macierzy).
Wybrałem rozwiązanie tańsze i pewniejsze. Czysta kalkulacja i skąpstwo.

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, o 07:36 przez Gal, łącznie zmieniany 1 raz.
Gal, a Ty jeszcze OBeKa masz, czy podpis cokolwiek nieaktualny...
Dolce far niente 

A dlaczego nie mam mieć?
To dobry samochód.
To dobry samochód.
- Chloru
- 6 gwiazdek
Alan, Alan, Alan!, wtedy masz backupa na raidzie 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Gal pisze: 5 kaset po 1.6TB
Raczej po 800GB, bo 1.6TB to pojemność z kompresją, która w przypadku multimediów (czyli danych często niekompresowalnych) ma zazwyczaj odwrotny skutek.

- Chloru
- 6 gwiazdek
rrosiak, czepiasz sie. To i tak duzo taniej niż wiaderko dysków 

- rrosiak
- 6 gwiazdek
Prostuję, żeby ktoś się nie zdziwił, ze zamiast 1,6TB, weszło mu niecałe 800GBChloru pisze: rrosiak, czepiasz sie.

Ale żeby było tak samo wygodne, Gal powinien kupić wersję ze zmieniarką taśmChloru pisze: To i tak duzo taniej niż wiaderko dysków