Racja, sam się zastanawiałem czy da się różne .mkv jeszcze dalej skompresować. Jeżeli nie, to dołożę jeszcze do tego interesu PLN 500,- na początek, co i tak nie zmienia opłacalności tego rozwiązania w dłuższej perspektywie.rrosiak pisze: Raczej po 800GB, bo 1.6TB to pojemność z kompresją, która w przypadku multimediów (czyli danych często niekompresowalnych)
Byłem blisko...rrosiak pisze: Ale żeby było tak samo wygodne, Gal powinien kupić wersję ze zmieniarką taśm

Znalazłem ofertę na bibliotekę 9.6 TB za b. przyzwoitą cenę, a do tego sprzedawał facet mieszkający przy tej samej ulicy w mojej wiosce, więc miałbym blisko, jakby co...

Ale to była biblioteka LTO-3 (więc dwa razy więcej taśm niewiele tańszych) i nie chciałem jeszcze jednej dodatkowej skrzyni u siebie w pokoju. A ten napęd który kupiłem jest wielkości CD ROMa więc wyląduje w obudowie komputera. Większość backupu (multimedia) jest jednorazowa, a bieżący backup przyrostowy (system, dokumenty) będzie się długo obywał jedną kasetą, więc niewygoda niewielka.
Naprawdę myślę, że to jest optymalne (na moje potrzeby) rozwiązanie.