Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 30 wrz 2014, o 11:01

vibowit, jak to nieprzydatne? Świadczą o potencjale rozwoju Twojej okolicy ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 30 wrz 2014, o 11:45

vibowit pisze: Alan, Alan, Alan!, za to, że sobie oszacuję (na oko), jakie w mojej okolicy są obroty w handlu koką, to raczej mnie do paki nie wsadzą. A że te szacunki są kompletnie od czapy i kompletnie nieprzydatne to już inna para kaloszy. Ważne, że mam zajęcie w jesienne wieczory.
Vibuś, wliczenie prostytucji do PKB to jest korzyść ;-)
np. rating, możliwość zaciągnięcia większego długu, notowania partii rządzącej... 8-)

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Post 1 paź 2014, o 07:01

FUX pisze::thumb: :thumb: :thumb:
niestety - z tego, co trochę śledziłem Gazetę, - pod wiadomością (i cytatem z burmistrza) jest też sporo tekstów "ale górnicy powinni tyle zarabiać, bo bardzo ciężko pracują. należy im się".

ostatnio dowiedziałem się, że górnicy od miedzi pracują w dość podobnych warunkach do węglowych. do 1000 m w dół, typowe kopalniane chodniki inne takie. nawet jak parę lat temu do produkcji trzeba było dopłacać (czytaj; cięli pensje), to jakoś nikt nie narzekał. w każdym razie nie na całą Polskę.

a już najmniej śmieszne jest to, że w jakimś kolejnym programie pt: "gadające głowy" były premier Pawlak z jednym panem ekspertem (tym razem bez cudzysłowu) w prostych czterech zdaniach wyjaśnili, co trzeba zrobić, żeby górnictwo (kamienne) zadziałało. i w dodatku to, co powiedzieli miało głęboki sens. czytaj: wiadomo co zrobić, tylko "nikt" nie chce tego zrobić.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 1 paź 2014, o 07:25

damaz pisze: wiadomo co zrobić,
Pod Sejm podjechać, spalić parę opon, etc.
:wall:

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 1 paź 2014, o 10:45

W Turcji też się robi nieciekawie.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,139954,titl ... &_ticrsn=5
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 1 paź 2014, o 12:34

hogi pisze: W Turcji też się robi nieciekawie.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,139954,titl ... &_ticrsn=5
Boją się ekstremistów islamskich , maja wystarczająco dość swoich problemów .
Nie ma co się bać , to kraj w którym przy każdym mieście stoi garnizon wojska mniejszy lub większy - Ataturk już to dawno dobrze zorganizował - zamordyzm w pewnych kwestiach jest u Nich pewny :idea:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 1 paź 2014, o 13:14

Piter 35 pisze: Ataturk już to dawno dobrze zorganizował
Co nie przekodziło jego następcy skutecznie pierd...
Opinie Turków, nie moje.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 28 paź 2014, o 21:40

Przeczytałem właśnie 2 artykuły:
http://biznes.onet.pl/amazon-otworzyl-d ... al-galeria
cytat: "Dwa pierwsze centra logistyczne w Bielanach Wrocławskich oficjalnie otworzył we wtorek światowy gigant sprzedaży wysyłkowej Amazon. Pracuje w nich 2,5 tys. osób, a w okresie świąt tymczasowo zatrudnionych zostanie dodatkowo 3,5 tys. osób. (...).
Kamień węgielny na budowie wmurowano w lutym 2014 r. "

http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/76953 ... -reki.html
"Perspektywa wydobycia niekonwencjonalnego gazu w Polsce jest odległa jak nigdy dotąd. Koncerny masowo wycofują się z poszukiwań. Z wierceń zrezygnowały m.in. ENI, ExxonMobil, Total, Canadian Oil czy Marathon Oil. Okazało się, że warunki geologiczne są trudniejsze, niż sądzono, zasoby znacznie mniejsze, a warunki podatkowo-prawne do prowadzenia takiej działalności – niesprzyjające. Przedstawiciele zagranicznych firm naftowych mówią jednak wprost, że największym problemem jest administracja, której brakuje doświadczenia, elastyczności, znajomości branży, która narzuca tłamszące inicjatywę procedury."

I tak sobie myślę czy nie powinniśmy naszych władz przenieść do sekcji- bo ja wiem - gimnastycznej(nabierze optymizmu, jeszcze więcej optymizmu bo przecież go już ma i przestanie rządzić co też jest ważne), a menedżerom amazonu zlecić reformę naszej energetyki
pozdrawiam
Grzegorz

gregski
6 gwiazdek
Auto: Mammut
Polubione posty: 5 razy

Post 28 paź 2014, o 22:39

Amazon to zwykly supermarket, tyle, ze sieciowy, zabije male sklepy jak supermarkety zabily male sklepy w realu..
Info o wycofaniu sie z lupkowych w PL to najlepsza informacja jaka slyszalem od dawna.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 28 paź 2014, o 22:59

Ja tego nie oceniam czy Amazon, łupki są cacy czy be. Uderza mnie tylko kontrast w szybkości, sprawności działania mimo że skale przedsięwzięcia są nieporównywalne.
pozdrawiam
Grzegorz

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 paź 2014, o 23:34

Grzegorz, jest jedna zasadnicza różnica między Amazonem, a Wiejską. Pan Bezos i jego koledzy płacą i ryzykują własnymi pieniędzmi ;-)

a czy skale rzeczywiście są takie nieporównywalne? jechałem koło tego centrum we wrocku. byle magazyn to to nie jest, a i ruch jaki to generuje mógłby pewno zawstydzić informatyzatorów ZUSu, którzy za 1mld pln rocznie są w stanie jako tako utrzymać zdaje się dość kiepsko działający system ;-) no, ale może mi się zdawać ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 paź 2014, o 00:06

Alan, Alan, Alan! pisze: którzy za 1mld pln rocznie są w stanie jako tako utrzymać zdaje się dość kiepsko działający system

A skąd Ty takie bzdury wynajdujesz? Umowa za utrzymanie KSI to 96 mln rocznie :idea:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2014, o 01:17

rrosiak pisze: A skąd Ty takie bzdury wynajdujesz? Umowa za utrzymanie KSI to 96 mln rocznie
może być, że stąd, choć oryginalnie to skąd inąd :mrgreen: :
http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/Interp ... &view=null
Z uwagi na obsługę przez Internet, konieczność gromadzenia i przetwarzania danych musi posługiwać się systemem informatycznym. W wyniku błędnie podpisanych umów podczas zawierania kontraktu na informatyzację roczny koszt obsługi samego tylko systemu wynosi 800 mln zł. Na obsługę ZUS wydaje rocznie wpływy ze składek emerytalnych wszystkich polskich przedsiębiorców z jednego miesiąca.
choć nie bardzo rozumiem liczbę mnogą bzdur. Ale też nie wszystko muszę rozumieć ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2014, o 08:25

Kamień węgielny to wmurowali pewnie po uzyskaniu PNB, więc postawienie hali z gotowców jest w takim czasie realne.
Łupki. Jak cokolwiek może być szybko, skoro decyzja środowiskowa była robiona po omacku. Nikt tego prędzej nie robił, a poszukiwania gazu miały miejsce jeszcze za komuny, gdzie nikt sobie głowy nie zawracał papierami w takiej skali!

Przy okazji dec, środ. na halę Amazona, a na kurnik z kurami czy płyte pod gnojnik, to dwie różne bajki.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 29 paź 2014, o 08:47

Alan, Alan, Alan!, interpelację może napisać każdy poseł i zawrzeć w niej dowolne bzdury, choć 800mln to nadal nie miliard :mrgreen:

Natomiast fakty są zupełnie inne :whistle:

Jest i odpowiedź na interpelację.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 29 paź 2014, o 09:08

Fakty to są takie, że jak za coś bierze się przedsiębiorca prywatny, to efekt jest szybko, a jak bierze się za to nasze państwo, niezależnie od zarządzających, to wszystko się ślimaczy, gówno z tego wychodzi i najważniejsze - jest bardzo drogo i do poprawki no i z pewnością nie dla wygody obywatela.

Co prawda metro drugą nitkę zrobili stosunkowo szybko, ale wygoda obywatela została jednak pognębiona, dzięki jednopasmowej Świętokrzyskiej - stojącej podobno cały czas w korku... Za to chodniki mają teraz po 50 metrów...
Bardzo mi to Rosję przypomina - tam się robi obywatelom na złość. Zawsze i wszędzie. Niech se nie myślą.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 paź 2014, o 12:35

gregski pisze:Info o wycofaniu sie z lupkowych w PL to najlepsza informacja jaka slyszalem od dawna.
Najlepsza dla kogo i dlaczego?
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2014, o 14:54

gregski jest mieszkańcem eko-taliblandu. Stąd ta radość.

gregski
6 gwiazdek

Ekonomia praktyczna w pigułce czyli o kryzysie strasznym

Post 29 paź 2014, o 15:01

Nie, po prostu od dzieciaka uwazam(wycieczka po terenie trwajacej wtedy budowy pierwszego reaktora w Zarnowcu), ze powinno sie inwestowac w czyste zrodla energii czyli atom. Wlasnie tam ma sie dobre porownanie np do elektrowni szczytowo-pompowej na zarnowieckim. Wstrzykiwanie goowna pod ziemie ktore kruszy skaly ktorego skladu nikt nie ma prawa znac ma sie nijak do mojego zamilowania do picia czystej wody ze studni glebinowych.
Akcje typu odkrywka pod Belchatowem wzmagaja we mnie podobne odczucia

A juz zupelnie smieszyl mnie huraoptymizm ekonomiczny wynikajacy z lupkowego. - wyobrazcie sobie, ze PL lezy na najwiekszych zlozach uranu i zlota...
Myslicie, ze w kilka lat zostalibysmy druga Szwajcarja? :)
Ja mysle, ze blizej nam w innym kierunku.
Dlatego czasem tak jak jest, nie do konca znaczy zle.

Arno, jesli ekotaliblandy charaktryzuja sie czystymi lasami bez gor smieci to jestem za.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 paź 2014, o 15:54

gregski, jak wiesz ja jestem całkowicie proatomowy.
Czyste lasy i śmiecie nie są w centrum zainteresowania ekotalibaństwa, interesuje ich jedynie walka z tanią energią i własna kasa.
Walka o czystość rzek, lasów, pół i przysiółków nie ma nic wspólnego z wiatrakami - wiatrak jest jedynie doskonałym źródłem zarobku i bardzo drogiej energii - prowadzącym w końcu do wykończenia Europy. Ale to nie jest informacja dla ciebie, gregski, ale dla naiwnych

gregski
6 gwiazdek

Post 29 paź 2014, o 16:09

Musimy upasc na pysk by wstac i upadniemy.
Trzeba usiasc przy ognisku i pomyslec gdzie kupic kawalek/ki dzialki by to przetrwac.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 29 paź 2014, o 16:19

Arno pisze:Walka o czystość rzek, lasów, pół i przysiółków
Tym zajmują się np. myśliwi, ale oni jak wiadomo są wybitnie antyekologiczni. :whistle:
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 29 paź 2014, o 17:29

atom, wiatraki he he he, żeby było czyste środowisko.....abstrakcja.......wystarczy wyjść na spacer na dowolnej wsi gdy zapadnie zmrok , w dupie maja wszyscy ekologie chyba że tak właśnie rozumieja dbanie o środowisko, spalając smieci :wall:
na zebraniu w sprawie budowy gazociągu żaden z lokelsów nie był zainteresowany choć podobno Unia miała dać, co wtedy ze śmieciami, płacic więcej? nigdy!

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 29 paź 2014, o 17:37

esilon pisze: na zebraniu w sprawie budowy gazociągu żaden z lokelsów nie był zainteresowany choć podobno Unia miała dać, co wtedy ze śmieciami, płacic więcej? nigdy!
Ale za wywóz śmieci jest teraz opłata stała, niezależnie od ich ilości. No chyba, że chodzi Ci ogrzewanie śmieciami spalanymi w piecu.

ODPOWIEDZ