Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 6 maja 2012, o 21:09

Alan, Alan, Alan! pisze: też odkryłem wirtualizację, ale kiedyś odkryłem rozwalenie systemu, więc całkowicie bym się nie zdecydował. Bo co jak padnie host. Chyba, że znasz jakiś darmowy lekki system, który będzie robił za host - to może nie byłoby głupie.

Wszystko zależne od potrzeb, nie trzeba od razu instalować hypervisora, żeby mieć wirtualizację. Zresztą VMWare-owy ESX był (i chyba wciąż jest) za darmo.

Ja mam na lapku windę XP jako bazę do codziennej pracy i odpalam na VirtualBox'ie albo VMware Playerze image systemu, który mi aktualnie potrzebny (ubuntu, centos, solaris). I zupełnie przyzwoicie to działa na starym Core2Duo i 4GB RAM, nawet jeśli odpalę taki image z zewnętrznego dysku via USB.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: XC 70
Polubił: 85 razy
Polubione posty: 316 razy

Post 6 maja 2012, o 21:14

Azrael pisze:Gal, we wszystkich mi znanych maszynach różnica w szybkości jest ogromna, szczególnie w laptopach które zwykle mają straszliwie wolne dyski. Oczywiście nowsze systemy operacyjne lepiej to wykorzystują. Z tym że szybkośc startu to akurat dla mnie mało ważne kryterium bo ja komputerów nie wyłączam.

TRIMa musi wspierać też system, inaczej trzeba go ręcznie wymuszać.
W MacBookach dzieci mi potwierdzały, że chodzą dużo szybciej, ale w normalnym PC z nowym dyskiem (ST2000DM001), a starą płytą z SATA II, nie ma praktycznie różnicy.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.

Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Post 6 maja 2012, o 21:16

Gal, ja mam "normalny" (no nie do końca normalny ale pod tym względem normalny) PC także z SATA II i wsadziłem najtańszy archaiczny dysk Kingstona i była spora różnica, także w starcie systemu. Zmieniałem z 7 letniego HDD Samsunga.

Ponieważ SSD maza mały to częśc rzeczy mam na normalnym twardzielu i widać sporóą różnicę w odpalaniu się programów.

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:19

Alan, Alan, Alan! pisze: Przypomnij mi czym testowałeś to zobacze jak to u mnie wygląda. Mam SATA3, więc powinien iść pełną parą.
Przecież masz wydruki! :giggle:
ATTO.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 maja 2012, o 21:20

Konto usunięte pisze: Zresztą VMWare-owy ESX był (i chyba wciąż jest) za darmo.

Ale to się nadaje tylko do serwerów, bo na monitorze maszyny fizycznej zobaczysz tylko nazwę płyty głównej i IP :->
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 maja 2012, o 21:25

Gal pisze: Przecież masz wydruki!
nie mam, posprzątałem :mrgreen:

dobra, to zaraz podrzucę Ci wyniki. Jak wyjdą dobre :mrgreen:

Gal
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:28

Azrael pisze:Gal, ja mam "normalny" (no nie do końca normalny ale pod tym względem normalny) PC także z SATA II i wsadziłem najtańszy archaiczny dysk Kingstona i była spora różnica, także w starcie systemu. Zmieniałem z 7 letniego HDD Samsunga.

Ponieważ SSD maza mały to częśc rzeczy mam na normalnym twardzielu i widać sporóą różnicę w odpalaniu się programów.
Testowałem ostatnio kilka dysków HDD i wyniki są następuujące (read):
- Samsung/Seagate 1TB z 2007 - średnio 70 MB/s
- WD Caviar Green z 2010 - średnio ok. 100 MB/s
- Seagate ST2000DM001 z 2012 - średnio 186MB/s, burst - 220MB/s

HDD się też poprawiają.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:34

rrosiak pisze:
Konto usunięte pisze: Zresztą VMWare-owy ESX był (i chyba wciąż jest) za darmo.

Ale to się nadaje tylko do serwerów, bo na monitorze maszyny fizycznej zobaczysz tylko nazwę płyty głównej i IP :->
No ale dałbyś sobie z tym radę Robert? :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 21:45

U mnie wychodzi ~240MB/sek na SSD (SSD Now V-series) i 120MB/sek na HDD (Samsung HD103SJ). Odpaliłem test pisząc na forum i nie wyłaczając programów więc możliwe że wyniki trochę zaniżone.

Co ciekawe ten sam program odpaliłem w lapku i wyciąga ledwo ponad 100MB/sek z 2 letnim SSD Intela.

Tylko o ile ja dobrze rozumiem to największą zaletą SSD jest czas wyszukiwania i random read, a nie maksymalny transfer. A więc to co realnie przyspiesza pracę systemuw codziennej pracy.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 22:06

Zrobiłem i wyszło tak jak Galowi. Dziwne bo ten dysk powinien latać 550mb/s, HDD ma jakieś 80mb/s więc u mnie i tak duża różnica.

No nic powalczę o te 550 zaraz ;-)

Zmierzyłem start
Win na SSD. 14 sek do logowania, Po haśle 10 4-5sek do pulpitu, 17 14 sek do w pełni załadowanego (z antywirem, dropboxem, skypem etc etc)

Azrael
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 23:42

Alan, Alan, Alan! pisze: No nic powalczę o te 550 zaraz

Moze masz w złym trybie kontroler dysków w BIOSie, albo źle wykryty w Windowsie? Wiele płyt głównych wymaga sterownika mimo że Windows ma coś wbudowanego.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 maja 2012, o 23:52

Azrael, już doszedłem, że jednak SATAII. No nic lapka zmieniać nie będę i tak jest ok.

Dziwna sprawa. Chciałem zmierzyć dla Gala jak wyglądało to z HDD i próbowałem zbootować system z /dev/sda1 jakie było moje zdziwienie jak odpalił się jeszcze szybciej niż z SSD :-d

Okazało się, że odpalił się ten z SSD... ale szybciej, w związku z czym update w poprzednim poście. :mrgreen:

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca
Polubione posty: 0

Post 11 maja 2012, o 22:15

Kurdeż, Panowie (i Panie w mniejszości jakże szlachetnej) pomóżta...

Osiołkowi (jarmaj pardon ;-) ) w żłoby dano, na chwilkę.
Otóż planuję odpiąć się od dotychczasowego dostawcy netu (jakiś lokalny biznesik, ale złego słowa nie powiem, super współpraca, dedykowane IP, telefon 24/7, ot cena/siła słabo wychodzi), a podłączyć się pod Nowego, równie lokalnego, ale nieco większego dostawcę (net w pakiecie z tv, zmienne IP i dodatkowe pudełko w domu, ale transfer i ping faaajne).

Teraz okoliczności geograficzne:
pod Nowego (gniazdo RTV--> modem--> rourter wifi) podłączyłem po kablu NASa, z wifi korzysta reszta sprzętu domowego, czyli drukarka i wszystko co mobilne z telefonami włącznie;
ALE
cholera, nowy kabel z gniazda RTV jest daleko od dotychczasowego Głównego Centrum Sterowania ('GCS', win7) w mieszkaniu.

GCS, które wcześniej działało jak burza, bo miało przy sobie inny kabel ze ściany(lokalesa)--> router-->kabel do się, a reszta jak wyżej, ma wciąż przy sobie ów 'lokalny kabel ze ściany' (i dopóki nie ustalę które rozwiązanie jest lepsze, będzie miał)

A teraz to, co mam (uprzedzam, lekki bajzel)
Nowy, wraz z wifi, działa jak należy, NAS podpięty tam kablem pod router, za chwilę (jak się dostawca sprawdzi), jakieś HTPC pod to planuję (bo blisko główny odbiornik TV w mieszkaniu).
GCS jest wciąż podpięte pod Lokalesa, bo przez wifi do Nowego rwie oglądanie np. Małży seriale przez www (przykład najbardziej dla mnie bolesny ;-), tam - czyli na GCS - często ogląda)

Dopóki obie 'sieci' trzymam osobno, jest ok - wszystkie urządzenia (poza GCS) korzystają z Nowego (i NASa) jak burza, naprawdę jest super.
GCS, sam sobie przez Lokalesa też, łącznie z serialami M.
Ale GCS, jak tylko ma dodane dodatkowe IP do lokalnej 10.0.0.X (głównie aby się do NASa dobrać), po wifi , zaczyna strasznie w sieci mulić. To, co się ewidentnie wywala to upload (wg speedtestu wręcz nie do przejścia).

Coś napieprzyłem w ustawieniach, ale czy przechodziliście kiedyś takie cuś? Jestem kompletnym laikiem sieciowym, większość wiedzy wyłapałem z jakiś przypadkowych postów w obcych językach, więc nie wiem nawet, co może być źródłem problemu...
Co powinienem sprawdzić? Albo czego nie robić?

W skrócie - GCS po kablu działa, ale bez wewn. wifi, po podłączeniu jednocześnie wifi i IP wewn, dostęp do NASa jest (i to szybki) ale internet kuleje. Napieprzyłem coś z bramami, itp..?

Przepraszam za tak długi post (i tak pewnie najważniejszego nie napisałem), ale jak to ugryźć? O co pytać?

Wszystko to na czas posiadania obu kabli ze ściany (w końcu któryś się wytnie, ale dopóki nie zdecyduję, który problem mniej boli.. zostają oba...), ale wiedza zawsze się przydać może.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 22:51

marcyś pisze: Napieprzyłem coś z bramami, itp..?
Tak to wygląda. Dla karty wifi ustaw statyczne IP, ale nie podawaj bramy.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 11 maja 2012, o 22:55

marcyś, Twój problem zwie się routing ;-)
marcyś pisze: Ale GCS, jak tylko ma dodane dodatkowe IP do lokalnej 10.0.0.X (głównie aby się do NASa dobrać), po wifi , zaczyna strasznie w sieci mulić. To, co się ewidentnie wywala to upload (wg speedtestu wręcz nie do przejścia).

Bo ma pewnie domyślny routing na obie sieci, próbuje gadać z dwoma miejscami naraz i pojawia się dużo timeoutów. Wejdź do ustawień TCP/IP karty sieciowej dla sieci 10.0.0.X i usuń domyślną bramę (po prostu zostaw tam puste miejsce). Jeśli adres do tej sieci dostajesz z DHCP, to łatwiej będzie nadać GCS-owi stały adres w tej sieci, bez domyślnego gateway'a.

GCS do NAS'a trafi (zakładam, że NAS jest też w sieci 10.0.0.0/24), a internetu będzie szukał w tej drugiej sieci. Powinno się zasadniczo poprawić.

EDIT, rosiu był pierwszy ;-)

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 12 maja 2012, o 11:17

rrosiak, Konto usunięte, DZIĘKI!

teraz pięknie wszystko działa ...
jakoś nie byłem świadom, że można nie podać bramy.

Tak to jest, jak się ustawia coś, czego za bardzo się nie rozumie.

No dobra, następne zadanie to już pewnie podniosę w 'Majstersztyku' - czyli jak delikatnie i estetycznie pociągnąć kabel przez całe mieszkanie ;-).

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 14 maja 2012, o 11:13

marcyś pisze:No dobra, następne zadanie to już pewnie podniosę w 'Majstersztyku' - czyli jak delikatnie i estetycznie pociągnąć kabel przez całe mieszkanie ;-).
Jest tylko jeden sposób. Ukryć fakt ciągnięcia kabli przed żoną. Jeśli będzie miała świadomość, że taki kabel istnieje, to jakbyś się nie starał i jak dokładnie byś go nie chował i tak jej będzie przeszkadzał. :giggle:
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 11:54

poodkurzałem laptoka, bo wyłączył się ze dwa razy z przegrzania. Temp normlnej pracy spadła o 20C, a teoretycznie nie był jakiś mocno zapchany kurzem.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 14 maja 2012, o 11:57

Alan, Alan, Alan!,
tylko nie zapomnij na przyszłą zimę znowu podnieść tą temperaturę.
Żebyś nie marzł przy pracy.
;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 12:15

Лукашэнка pisze: Alan, Alan, Alan!,
tylko nie zapomnij na przyszłą zimę znowu podnieść tą temperaturę.
Żebyś nie marzł przy pracy.
mam lepszy sposób na podniesienie temp. zimą... właściwie to można powiedzieć latem ;-)

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki

Post 14 maja 2012, o 15:02

vibowit pisze: Jest tylko jeden sposób. Ukryć fakt ciągnięcia kabli przed żoną. Jeśli będzie miała świadomość, że taki kabel istnieje, to jakbyś się nie starał i jak dokładnie byś go nie chował i tak jej będzie przeszkadzał.

taaa, to już wiem. Nawet nie próbuję uzyskać 'zgody nadzoru'... :giggle:
Muszę Ją wysłać na jakieś długie zakupy...

Choć mam jedno wredne podejście w zanadrzu: 'wolisz kabel czy megawypaśny sprzęt elektroniczny za wór złociszy, który pozwoli onych kabli uniknąć?'
Może wystarczyć nie tylko na kabel, ale nawet na przeciągnięcie go środkiem salonu :lol:

Choć chyba nie chce mi się myśleć, co w zamian Ona może mieć w zanadrzu...

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 15:15

Pytanie do forumowych ekspertów - potrzebuję króciutki kabel RS-232 męsko/żeński do podpięcia UPSa do PC. Wszędzie tylko 2m albo lepiej, a i te długie ciężko kupić, a mnie wystarczy tak naprawdę 20cm. Mam i tak taką plątaninę kabli że się ciężko połapać. Any ideas?

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 14 maja 2012, o 15:19

Azrael pisze: potrzebuję króciutki kabel RS-232 męsko/żeński do podpięcia UPSa do PC

APC ? Mam takich kabli kilka.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Azrael
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 15:24

APC?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 maja 2012, o 15:30

Azrael pisze:APC?
American Power Conversion

Ja też powinienem gdzieś mieć takie kabelki.

ODPOWIEDZ