Telefony, telefony...

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Re: Telefony, telefony...

Post 22 lis 2013, o 23:15

Podobno Ci z ajfonami codziennie rozwiązują 20 sudoku :giggle: :mrgreen:

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 22 lis 2013, o 23:27

Chloru, bujaj się... :razz:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 lis 2013, o 00:10

Лукашэнка pisze: A jak wiadomo, wszystkie organy trzeba trochę ćwiczyć, bo inaczej zaczynają zanikać.
To kiedy zmieniasz furę, z dupowozu na coś ostrzejszego :idea: :razz:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 23 lis 2013, o 00:33

FUX, tylko Ci ambitni :evilgrin: :mrgreen:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 23 lis 2013, o 01:18

Лукашэнка pisze: Wygląda to na dobrze przemyślany wybór.

Rzuciłem monetą. :whistle:
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Post 23 lis 2013, o 11:21

Piter 35 pisze:To kiedy zmieniasz furę, z dupowozu na coś ostrzejszego :idea: :razz:
Czytasz w moich planach!
Właśnie przysłali mi pod biuro nową furę, abym ją potestował i porównał z dotychczasową (w tle zdjęcia):
https://www.dropbox.com/s/fkeo8lggqgfkoha/IMAG0023.jpg
:cofee:

;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 23 lis 2013, o 14:59

Chloru, to się nie ma co śmiać z tych od sudoku. Nie będą mieli sklerozy aż takiej, to jak krzyżowki, ćwiczenie umysłu.
A my wszyscy przestaliśmy ćwiczyć pamięć. Za młodu pamiętałem dziesiątki numerów telefonicznych, adresy. Dziś? A po co - wszystko mam w telefonie.
Pamiętam ze trzy numery na krzyż. To niestety jest straszne
Przestajemy pamiętać nazwy ulic, bo mamy GPSy itepe...
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 15:06

Arno pisze: Dziś?

Kilka pinów, nipów, peseli, haseł do banku, itp. Na resztę nie starcza bufora, mózg naturalnie zapomina informacje które można łatwo zdobyć.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 15:47

Chloru pisze: Podobno Ci z ajfonami codziennie rozwiązują 20 sudoku :giggle: :mrgreen:

A to jakiś powód do wstydu? Mam się kajać, że rozwiązuję sudoku?

A Ci co mają Androidy jaki mają trening intelektualny? Codziennie kompilują na nowo system?

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 16:44

leon, no właśnie. mózg nie trzyma informacji i nie uczy się jej zatrzymywać. To że informacja jest dostpęna wszędzie i o każdej porze wcale nie jest dla mózgu i jego kompetencji dobre.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 16:58

Konto usunięte pisze: A to jakiś powód do wstydu? Mam się kajać, że rozwiązuję sudoku?

Nie dopóki nie jest to ostatnia deska ratunku do tego by przestali oddychać i przebierać nogami :giggle:
Konto usunięte pisze: A Ci co mają Androidy jaki mają trening intelektualny? Codziennie kompilują na nowo system?

Muszą wstać codziennie rano i zdecydować jaką wersję zainstalować. Z rootem czy bez, co się stanie z flagą knox i przeczytać listę błędów dla wybranej wersji, żeby w ciągu dnia nie okazało się, żę chcielismy walnąć śłit focię ale akurat w naszej kompilacji aparat nie działą :-p :mrgreen:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 lis 2013, o 17:00

Arno, trzyma.
Każdy z nas inaczej koduje.
Jednemu łatwo przychodzi rzucanie dowcipów i dykteryjek, inny będzie sypał danymi technicznymi czy liczbowymi, kolejny ze szczegółami opisze miejsca czy wydarzenia.

Cenne jest p[osiadanie wiedzy/umiejętności, gdzie szybko potrzebną wiedzę znaleźć i wykorzystać.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 17:13

Arno pisze: mózg nie trzyma informacji

Dziwne, mój trzyma. ;-)

Pamiętam nr pierwszego telefonu, jeszcze zakładanego przez "Poczta Telegraf Telefon", takiego 5-cio cyfrowego, i jak później się zmieniał.
I tutaj FUX ma rację, każdy pamięta inaczej. Pamiętam pierdylion cyferek, ale najprostszego wierszyka nie potrafię zapamiętać.
FUX pisze: Cenne jest p[osiadanie wiedzy/umiejętności, gdzie szybko potrzebną wiedzę znaleźć i wykorzystać.

Czyli trzeba pamiętać gdzie leży telefon. :whistle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 lis 2013, o 17:32

Лукашэнка pisze: FUX,
ja się właśnie obawiam tej wygody.
Przy innych systemach trzeba choć czasem pomyśleć.
A jak wiadomo, wszystkie organy trzeba trochę ćwiczyć, bo inaczej zaczynają zanikać.

To trochę jak różnica między windows 98 a windows XP. Przy takim toku rozumowania, przy windows 98 trzeba było czasami pomyśleć, zwłaszcza jak rzucał blue screenem ;-) Przy XP było już dużo lepiej, ale strach pomyśleć jak to negatywnie wpłynęło na sprawność naszego mózgu ;-)

Moim zdaniem jedyna znacząca różnica między systemem operacyjnym iphone (BTW nie mam pojęcia co tam jest), a androidem, jest stabilność działania. Wyłączałem androida niezliczoną liczbę razy nie mogąc zmusić go do transmisji danych. Niby ikonka świeci, strzałeczki kolorowe mrugają w tę i we w tę, a połączenia jak nie było tak nie ma.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 20:30

Chloru pisze: Nie dopóki nie jest to ostatnia deska ratunku do tego by przestali oddychać i przebierać nogami

Hmmm. Niech zgadnę. Miało być coś dowcipnego i złośliwego. Nie wyszło ani jedno ani drugie.

:cofee:

Przy okazji, gram też w szachy, ale to jednak zajmuje zdecydowanie więcej czasu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 20:31

Konto usunięte pisze: systemem operacyjnym iphone (BTW nie mam pojęcia co tam jest)

Darwin, czyli BSD :idea:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 20:44

Konto usunięte, niepotrzebnie bierzesz wszystko do siebie. Dodam, że rano zaraz po zmianie romu koniecznie sprawdzam wydajność w antutu!
:giggle:

iOS... pochodzący od OS X, który to pochodzi od BSD. Tak więc mówienie, że iOS to BSD nazwałbym lekkim nadużyciem ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 20:52

Chloru, czy ja biorę do siebie? Nie po prostu ta poezja jest zbyt abstrakcyjna dla mnie.
Chloru pisze: iOS... pochodzący od OS X, który to pochodzi od BSD. Tak więc mówienie, że iOS to BSD nazwałbym lekkim nadużyciem

Mach-3 + BSD brzmi lepiej?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 21:01

Konto usunięte, XNU (Mach, FreeBS, kod Apple) będzie bardziej poprawne... do tego userland bazowany na FreeBSD.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 21:09

FUX, no właśnie nie jest tak jak piszesz, to znaczy częściowo nie jest, albowiem:
Tak to prawda, każdy z nas pamięta inne rzeczy, jeden wiersze inny excele. Ale tu nie chodzi o to CO pamiętamy, ale o to, czy staramy się zapamiętać, czy nasza pamięć jest w tym ćwiczona. A my przestaliśmy ją ćwiczyć, bo WIEMY GDZIE SZUKAĆ. I to że wiemy gdzie szukać jest chwalebne, ale stosowanie tego jako wymówki, żeby się np nie uczyć jest bezdenne.
Przyznasz chyba, że lepiej umieć coś łatwo zapamiętać, niż nie.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 23 lis 2013, o 21:46

Nie mam jabłaka ale stabilność systemu jest powalająca . Mogę to powiedzieć po ipadzie :idea:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 22:39

Stabilnoć systemu genialna. Ale moja córka właśnie powiedziała: koleżanka zalała mi komputer, trzeba będzie nowy kupić.
Niech kuliżanka kupuji.

Gootek
6 gwiazdek

Post 23 lis 2013, o 23:25

Arno pisze: Niech kuliżanka kupuji.
Jak znam życie, to kupować będzie jednak ten co zwykle...
:giggle:

Dlatego rada praktyczna na przyszłość:
http://www.komputronik.pl/uslugi/ubezpieczeniowe/

Mój znajomy, który prowadzi na zasadzie franczyzy sklep Komputronika, powiedział mi kilka dni temu o klientce, która w ciągu roku cztery razy z własnej winy popsuła tablet (w tym dwa razy "jej dziecku" wpadł on do wody podczas kąpieli w wannie)...
i za każdym razem w ramach tego ubiezpieczenia bez problemu dostawała bezpłatną naprawę lub wymianę na nowy.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 00:16

No tak, to dobra jest, bo przez pięć lat płaci się 1000pln na oko. czyli o powiedzmy 50-30% więcej za sprzęt.
No ale OK, płcimy te kilkanaście złotych miesięcznie. i jaka jest szansa, że dziecko rozpieprzy sprzęt?
No właśnie, czy jest to szansa 30-50% czy może 14%... na razie sprzęty wytrzymywały, poza aparatami fotograficznymi, którymi chyba rzucała...
Ale jest to jednak interesujące rozwiązanie warte przmyślenia.
tam applea ni ma

Gootek
6 gwiazdek

Post 24 lis 2013, o 00:42

Arno,
bo te Apple to w ogóle dość delikatne są.

A może by tak zainwestować w solidność?
http://www.gettoughtoday.com/p-244-toug ... ablet.aspx
lub taniej:
http://www.gettoughtoday.com/p-238-toug ... ablet.aspx

;-)

ODPOWIEDZ