Światy równoległe... czyli seriale

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Światy równoległe... czyli seriale

Post 6 cze 2014, o 11:52

Sobie jeszcze duński Rząd (Borgen) na wakacje weź...
:giggle:

rafal85
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: subaru legacy outback 2006
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 10 cze 2014, o 15:13

od kilku lat oglądam seriale, które ściągam z internetu [nie mam telewizora], ale jakoś tytuły podane na liście są mi obce. zaraz biorę się za sprawdzanie, pewnie coś nowego wpadnie :) pozdrawiam i polecam wilfreda
Ostatnio zmieniony 19 sie 2014, o 12:06 przez rafal85, łącznie zmieniany 1 raz.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 11 cze 2014, o 00:04

Moje nowe odkrycia:
- Salem (czarownice są wśród nas - przewrotna wariacja na temat znanej historii znanego miasteczka; mocne, klimatyczne, malownicze, nie dla wrażliwych);
- Turn (poczciwa opowiastka historyczno-obyczajowa, na faktach, o najlepszej siatce szpiegowskiej Washingtona podczas amerykanskiej wojny o niepodległosć),
- Happy Town (piękna dziewczyna, demoniczny Sam Neill, małe miasteczko na amerykańskiej prowincji i mroczne tajemnice z przeszłości),
- Longmire (znów amerykańska prowincja, góry, preria, duże hamburgery, indiański rezerwat, kolonia menonitów, ciężkie strzelby w każdym domu, poobijane pikapy i twardy szeryf borykający się z codziennymi sprawami... morderstwa, porwania... wybory szeryfa... nieodpowiedni faceci córki... morderstwa...)
- Crossbones (John Malkovich jako Czarnobrody bez czarnej brody, czyli inteligentny serial o piratach z Karaibów).

teodor111
0 gwiazdek
Auto: xv

Post 11 cze 2014, o 17:28

Moje nowe (stare) odkrycie to Królowie przeklęci sprzed 10lat, francuski serial. Zagrany średnio, postaci dobrane kiepsko, ale fakty się zgadzają. Ciekawa pozycja, polecam :)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 11 cze 2014, o 17:36

Znajomy zafascynowany jest ostatnio "Fargo" (serialem, nie filmem kinowym).
Podobno niezłe.
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lip 2014, o 22:58

Z wymienionych dwa posty wyżej: Salem i Longmire rozwijają mi się nad podziw, im dalej w las, tym drzewa (i nie tylko drzewa) coraz lepsze :thumb:

Z nowych odkryć: jestem po pierwszym odcinku Hemlock Grove.
Ktoś mi rekomendował jako amerykański thriller kryminalny, ale wyraźnie idzie w kierunku wilkołaków. Dziwna narracja, ale fajne i z klimatem.
Btw, piękne retro coupe się przewija (już od pierwszych scen pierwszego odcinka) - ktoś podpowie, co to jest? Bo przecie znam tę linię, ale nie mogę skojarzyć z marką i modelem... :wall:

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 11 lip 2014, o 23:19

WiS, jaguar xk150 chyba udało mi się wygrzebać ;-)
Obrazek
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lip 2014, o 23:32

No tak po cichu obstawiałem Kota 8-)

Dzięks, bo mnie męczyło.

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 lip 2014, o 10:03

po powrocie z Chlejad zapuściliśmy The Bridge (Na Granicy)
ten klimat El Paso, które odwiedziłem naście lat temu, ten most pamiętam i strach przechodząc na drugą stronę. Taksówkarze i lokalesi w pociągu ostrzegali mnie - trzymaj się głównej ulicy, nie skręcaj w żadną uliczkę boczną
Jedziemy 1 sezon na VOD i rozkręca się nieźle, skandynawscy scenarzyści, producenci, holywoodzka obsada i wykonanie - dobrze zrobiony kryminał

na FOX leci już 2 sezon, ale nie oglądamy zanim nie skończymy pierwszego, tylko że na VOD brakuje 1 odcinka drugiej serii - coś trza będzie pokombinować :-)
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Odp: Światy równoległe... czyli seriale

Post 22 lip 2014, o 12:18

A oryginał widziałeś ???
Teraz widzę że leci też wersie "ewropejska" pod nazwą "Tunel" ;-)
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

busik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: DS5
Polubił: 48 razy
Polubione posty: 117 razy

Post 22 lip 2014, o 12:54

jaki Tunel?
jaki oryginał?
dawaj więcej info :mrgreen:
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lip 2014, o 13:03

busik, oryginał nazywa się "Most nad Sundem" i to ci polecam zobaczyć ;-) "Most" hamerykański i rzeczony "Tunel" to wersie zrobione na licencji właśnie :arrow: http://www.filmweb.pl/serial/Most+nad+S ... 011-603823 ,a z opinii ludzi którzy widzieli, oba nie dorównują oryginałowi ;-)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 22 lip 2014, o 13:40

A ja zacząłem wczoraj oglądać "Power".
Jeżeli ktoś lubi hip-hop i współczesne gangsterskie klimaty to nawet polecam.
Jestem po dwóch odcinkach i jak na razie daje radę.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 23:53

ja obecnie jestem po 3ech odcinkach "Rectify". Dość ciekawy bo i pomysł dość oryginalny. Główny bohater po 19tu latach w celi śmierci wychodzi na wolność gdyż dowody DNA wyszły na jego korzyść. Nie przekłada się to jednak na odbiór jego w małym , amerykańskim miasteczku gdzie jest podział na tych którzy go uważają za winnego i takich dla których jednak nie. Ciekaw są obserwacje powrotu kolesia do życia wśród ludzi po takim doświadczeniu oraz strach bo były prokurator nie zamierza składać broni i chce mu udowodnić ,że jednak jest winny.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 24 lip 2014, o 23:59

michal70 pisze:Power? Średnio polecam chyba że komuś nudzi. Taki typowy serial dla murzynów z getta i wydaje mi sie bardzo infantylny. Gra aktorska kuleje, fabuła sama w sobie też jakoś mocno nie porywa. Do tej pory ( u mnie 2 odcinki) bardzo przewidywalny.
No ja nie twierdzę, że to dzieło geniusza :-) ale muza fajna i całkiem porządnie zrealizowany.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 25 lip 2014, o 00:12

The Fall zacząłem.
Belfast, seryjne morderstwa na tle seksualnym, w tle wiadome napięcia katolicko-protestanckie, jako oberśledcza bardzo dobra Gillian Anderson, już znacznie dojrzalsza niż w Archiwum X.
Dziwne trochę - taka ciut "nordycka" niespieszna narracja, zero strzelanek i mordobić, czasem interesujący szczególik w kadrze, bardzo zwykli ludzie - ale wciąga. Jeśli komuś się podobał "Most nad Sundem" czy "Forbrydelsen", to powinien docenić.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 25 lip 2014, o 07:34

Bilex, straciłeś czujność zupełnie ;-) Ta spamerska menda wszystkie swoje posty kopiuje na żywca z różnych zakątków Internetu, a skopiowana opinia pochodzi stąd :evil:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 21 wrz 2014, o 22:02

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2014, o 15:37

:thumb:

Gdyby ktoś ze współ-fanów przeoczył, to uprzejmie informuję, że w necie jest już drugi sezon "Mostu nad Sundem".

Koleżanka Saga nadal w formie - zwłaszcza, gdy usiłuje naśladować zwykłych śmiertelnikow i przejawiać poczucie humoru lub empatię :mrgreen: I nadal jeździ starą 911-tką.

Bonus - czarne charkatery tym razem to... a nie, nie powiem, może tylko tyle, że wielu na The Forum powinien się ten koncept spodobać :cofee: ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2014, o 15:57

WiS, na "Ale Kino" leciało już jakiś czas temu i zapomniałem przypomnieć w temacie. Fakt dobre , ale jakoś pierwszy sezon był dla mnie lepszy.
Ja teraz jestem po serii "Gomorra" i jeśli ktoś szuka klimatu "Ośmiornicy" z lat `80tych gdzie jako szczeniak siedziałem i czekałem na czwartkowe seanse (choć rodzice mnie gonili ale jakoś się udawało ;-) ) to polecam. Tym razem jednak autorzy nie pokazują dzielnej walki oficera policji ,a skupiają się na życiu mafi. Serial powstał na bazie książki za którą autor dostał KS od "chłopców z ferajny" więc chyba pokazuje dość dużo. Bardzo dobre gatunkowe kino. Film długometrażowy nie był tak dobry ale serial naprawdę oddaje super klimat i mocno polecam.
Obejrzałem już "Ripper Street" dość fajny , teraz biorę się za "Salem".

danikl
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
Polubił: 102 razy
Polubione posty: 168 razy

Post 26 wrz 2014, o 17:10

Jakoś specjalnie za serialami nie przepadam, ale ostatnio zaciąłem się na "Masters of Sex" (Pierwszy sezon leci właśnie na Ale Kino).
http://www.alekinoplus.pl/program/film/ ... -sex_42853

Od siebie dodam, że genialnie nakreślone i zagrane zwłaszcza Masters i poza tym wiele ciekawych obserwacji dotyczących seksu i jego postrzegania :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2014, o 20:16

burat pisze: Serial powstał na bazie książki
Książkę znam, dobra, ale wydaje mi się zupełnie nieprzekładalna na język filmu... pewnie kiedyś spróbuję zobaczyć, z ciekawości 8-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2014, o 20:32

WiS, serial bardzo polecam pierwsza trójka w tym roku po Vikingach i HoC (który odkryłem dopiero teraz) , film fabularny który właśnie jest oparty na książce to tak jak mówisz , dość ciężko chyba było przełożyć to na taśmę filmową.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 wrz 2014, o 20:40

Literatura skandynawska i filmy na jej bazie jest ok.
Szkoda, że w PL karmia nas tak zepsutym pokarmem.
Faktycznie jeszcze Ale kino trzyma jako tako poziom, czasami którys z Canalów.
Powoli zaczynam być na granicy wywalenia tv płatnej z domu i odbiornika również.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 wrz 2014, o 20:49

nie ukrywam ,że tv w domu służy głównie moim dzieciakom do oglądania bajek ,a mi Discovery i inne takie. Ale filmy to kino lub szukam sobie po necie ewentualnie ALE Kino i Comedy Central.

ODPOWIEDZ