Poradnik młodego komputerowca

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
siewcu
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Post 29 wrz 2012, o 11:39

ja bym był za ipadem...

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi
Polubione posty: 0

Re: Poradnik młodego komputerowca

Post 1 paź 2012, o 19:55

Chloru pisze: Możesz poczekać jeszcze na Nexusa.
Tak zrobiłem zamówiony Nexus 7 16 GB jutro ma być mam nadzieję że spełni wszystkie oczekiwania dzięki za podpowiedź Chloru,

Jeżeli chodzi o iPad to jakoś bardziej jestem za otwartością androida :D ale tobie też dzięki za odpowiedź siewcu.
Pozdrawiam. Bzikus7.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 paź 2012, o 22:24

bzikus7 pisze: Nexus 7 16 GB jutro
Rozumiem ,że modem jest osobno :idea: , bo zdaje się nexus nie ma wbudowanego :idea:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 3 paź 2012, o 13:41

Piter 35 pisze: Rozumiem ,że modem jest osobno , bo zdaje się nexus nie ma wbudowanego
my się upieraliśmy przy modemie w tablecie, dopóki nie odkryliśmy, że w zasadzie jest on zbędny. I rzeczywiście przez kilka miesięcny przydałby się raz, ale dostał wifi z komórki. Szkoda kasy tak naprawdę.

bzikus7
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy MY06 2.0 165KM kombi

Post 4 paź 2012, o 09:16

Piter 35 pisze: Rozumiem ,że modem jest osobno , bo zdaje się nexus nie ma wbudowanego
Dobrze rozumiesz nexus nie ma modemu gsm ale jak się zastanowiłem to 90% czasu będę go używał w miejscach gdzie mam wi-fi do tego możesz przez tel po bt lub wi-fi udostępnić neta.
Dodatkowo na xda mają już sposób jak uruchomić modem huawei przez kabel ota więc można wpiąć tradycyjny modem.

A jeżeli chodzi o nexus-a to jestem zadowolony działa super - wrzuciłem customowy rom i kernel ale na standardzie od google też jest dobrze. Jaka na razie jestem w 100% zadowolony.
Pozdrawiam. Bzikus7.

KamilP
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: FXT MY04, MX-5 Miracle MY00

Post 4 paź 2012, o 10:48

bzikus7, ile trzyma bateria? jak jest z jakoscia wykonania? dobrze sie "trzyma" / uzywa?

zastanawiam sie miedzy tym Nexusem, a Tabem 2..

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 14 paź 2012, o 18:20

Moi Młodzi potzrbują dwa zestawy słuchawek z mikrofonami do kompa. Mogą byz z dwoma pojedynczymi końcówkami do podłączenia pod zestaw głośników zewnętrzxnych z regulacją głośności na biurku, ew. coś, co będzie można z pojedynczego rozredukować na oddzielne wejścia do panelu redukcyjnego i regulacji głośności w jednym.
Maja Logitech S-220
Obrazek

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 14 paź 2012, o 19:24

FUX, wejście liniowe jest passe ;-) Ja mam jakies słuchawki Microsoftu na USB z mikrofonem. Są kapitalne, odkąd je kupiłem ani razu nie pierdzieliłem się z ustawieniami głośności mikrofonu. Po podłaczeniu system (Win7) sam wykrywa domyślne urządzenie audio i głośniki przestają grać.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 paź 2012, o 19:48

Chloru, tzn. mam szukać takich po USB?

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED

Post 14 paź 2012, o 19:54

FUX, ja mam coś takiego -

Używałem sporadycznie do skajpa, dawały radę. Do grania też są ok. Po jakiś 4 latach zaczęła odchodzić ta pseudosora na gąbkach ale dramatu nie ma. Cenie je za to, że po prostu się je podłącza i nie trzeba nic regulować ani ustawiać.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 paź 2012, o 20:41

Piszesz o USB a te z linka to jack. Z tym pokrętłem, co wyżej w moim poście, nie pójdzie....
Biega o to, aby można było w każdej chwili wypiąć, jak chce się muzy posłuchać.
Głośniej. ;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 14 paź 2012, o 20:51

FUX, te co wkleiłem to są USB... Jak je wypinasz to zaczynają grać normalne głośniki.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 paź 2012, o 07:10

Dzięki.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 16 paź 2012, o 22:31

Ja sobie dzisiaj pracowicie redagowałem w WORD 2010 przez jakieś pięć godzin pewien dokumencik... aż tu niespodziewanie WORD oświadczył, że musi się zamknąć, po czym jak zapowiedział tak zrobił. To pierwsza taka sytuacja raz od bardzo bardzo dawna.
Ale co jeszcze ciekawsze, mimo, że mam ustawione autozapisywanie (co 10 minum), nie udało mi się odnaleźć żadnego niezapisanego pliku .asd, ani żadnego .docx z ostatnich godzin mojej pracy. Mam jedynie dokument w takiej postaci w jakiej znajdował się zanim zacząłem dzisiaj go redagować.
Nie wiem co mnie bardziej martwi, czy to że straciłe wiele godzin pracy czy to, że kompletnie nie mam pojęcia co, jak i dlaczego?
:roll:

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 16 paź 2012, o 22:36

To bardzo dziwne, to z gatunku mega dziwnych zdarzeń. Rozumiem ze sprawdziłeś standardowe lokalizacje itp.? Jest artykuł KB o tym jak szukać takiego pliku na stronie MS.

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 16 paź 2012, o 22:40

Лукашэнка, to pewnie był atak hakerów na twoją dyktaturę :mrgreen:

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 paź 2012, o 22:44

Azrael,
poczytałem sporo w pomocy Microsoft dla Worda, zastosowalem się do tamtych wskazówek, ale kompletnie bez efektu.
Czyli mogę potwierdzić - sprawa bardzo dziwna.
Dlatego nie wykluczam niczego, nawet hipotezy przedstawionej przez Pitera 35.
:roll:

;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 16 paź 2012, o 23:06

Лукашэнка, Mnie się takie coś kiedyś zdarzyło, ale było związane z awarią systemu plików, a to znowu z awarią dysku. No i było to w czasach WORDA 2002 czy coś.

Gootek
6 gwiazdek

Post 16 paź 2012, o 23:57

Azrael pisze:Лукашэнка, Mnie się takie coś kiedyś zdarzyło, ale było związane z awarią systemu plików, a to znowu z awarią dysku. No i było to w czasach WORDA 2002 czy coś.
No, trochę to potrwało, ale udało się !! :thumb:
Zupełnie zmieniona nazwa pliku i jakiś dziwny folder, do którego się dogrzebałem i go przekopałem.
Wyszukiwarka plików na nic się nie zdała.
Windowsy to dla mnie dżungla niestety.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 paź 2012, o 00:07

Good. Sprawdź jak masz ustawioną domyślna ścieżkę zapisu kopii zapasowych i częstotliwość. Można włączyć też dodatkową kopię w folderze gdzie jest główny plik.

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 paź 2012, o 14:40

Koleżanki, koledzy pomocy. Nie ogarniam. Znajomi spece też drapią się w głowy.

Mam internet z UPC z tym ich modemo-routerem. Na tym mam sieć w domu postawioną. Wszystko działa. Czasem jednak jak chcę pobrać jakiś duży plik -> np. dziś aktualizację Automapy, ostatnio nowy sterownik Nvidii to plik pobiera się uszkodzony. Mogę sobie pobierać 100 razy różnymi przeglądarkami czy jakimś managerem pobierania i dalej uszkodzony. Poproszę kogoś żeby pobrał do siebie i mi wystawił albo wysłał Skypem i jest OK. Pliki pobierają się z właściwym rozmiarem, ale nie otwierają. Moja wiedza o sieciach podpowiada że średnio jest możliwe żeby coś tak losowo siało uszkodzonymi pakietami i to tylko w dużych plikach.
Wydaje mi się że kiedy to się dzieje pliki ściągają się podejrzanie szybko, ale może mi się wydawać bo mam łącze 120Mbit i wszystko dzieje się szybko.

Jakieś pomysły co sprawdzić?

zino
4 gwiazdki
Auto: FWD A4 + RWD TRX450R + AWD Forester 2,5 XT AT MY2007

Post 17 paź 2012, o 15:33

kojarzę coś, że paczka danych była za duża albo za długo się ściągała - limit czasu
ale może coś mylę... :whistle:

zaraz ktoś oświeci :-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 17 paź 2012, o 18:05

A czy duże a niepopularne pliki się pobierają dobrze? Może ładują popularne rzeczy na FTP aby oszczędzać na transmisji danych.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Azrael
6 gwiazdek

Post 17 paź 2012, o 20:16

Mam wrażenie że to jest niedeterministyczne. Też podejrzewam jakieś przezroczyste proxy, ale jak to sprawdzić?

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 17 paź 2012, o 20:58

Godlik pisze:Chloru, leon, ale to nie do tego modelu :-(

Ja potrzebuję do Studio 1747, czyli coś takiego:
http://www.newmodeus.com/shop/index.php ... cts_id=270
No i ostatecznie kupiłem ramkę z linka powyżej. Jestem w szoku, bo zamówiłem 10 października z opcją najtańszej przesyłki, a już dzisiaj wyciągnąłem list ze skrzynki. Myślałem, że to będzie płynąć ze 3 tygodnie...
Teraz czas na wybór jakiegoś dysku. Polecacie coś konkretnego? Skoro zostawiam sobie tradycyjny 500GB, to na sam system powinno mi wystarczyć jakieś maleńkie 120, chyba nie ma sensu przepłacać za więcej.

ODPOWIEDZ