Poradnik młodego komputerowca
Re: Poradnik młodego komputerowca
No dobra tym razem ja potrzebuje pomocy, głównie od androidowców.
Dramatis Personae:
role główne:
1. tani tablet GoClever Tab 9300 z Androidem
2. modem Huawei E180
3. karta Aero 2
role drugoplanowe:
4. Laptop HP Elitebook
5. karta iPlus
Dostałem zadanie uruchomienia mobilnego internetu Aero 2 na tablecie jak wyżej. W tym celu została pozyskana karta Aero 2 oraz kompatybilny zarówno z urządzeniem jak i z karta modem Huawei. Niestety w zestawie 1+2+3 internetu brak.
Działają zestawy następujące:
tablet + modem + karta iPlus - działa zgodnie z instrukcją
modem + laptop albo inny PC - działa
Nie działa:
laptop Elitebook + karta w wewnętrznym modemie - program HP wywala się z fatal errorem przy próbie wprowadzenia konfiguracji nieznanego APN (w Plusie rozpoznaje sam)
oraz setup główny
Istotna różnica jest taka że po wsadzeniu do modemu karty iPlus i podpięciu do tableta w ustawieniach sama się pokazuje lista APNów do wyboru i można wybrać właściwy, po wsadzeniu karty Aero 2 trzeba konfugorwać z palca - dowolna znaleziona przeze mnie w sieci konfiguracja APN 'darmowy' nie zadziałała.
Jakieś sugestie?
Dramatis Personae:
role główne:
1. tani tablet GoClever Tab 9300 z Androidem
2. modem Huawei E180
3. karta Aero 2
role drugoplanowe:
4. Laptop HP Elitebook
5. karta iPlus
Dostałem zadanie uruchomienia mobilnego internetu Aero 2 na tablecie jak wyżej. W tym celu została pozyskana karta Aero 2 oraz kompatybilny zarówno z urządzeniem jak i z karta modem Huawei. Niestety w zestawie 1+2+3 internetu brak.
Działają zestawy następujące:
tablet + modem + karta iPlus - działa zgodnie z instrukcją
modem + laptop albo inny PC - działa
Nie działa:
laptop Elitebook + karta w wewnętrznym modemie - program HP wywala się z fatal errorem przy próbie wprowadzenia konfiguracji nieznanego APN (w Plusie rozpoznaje sam)
oraz setup główny
Istotna różnica jest taka że po wsadzeniu do modemu karty iPlus i podpięciu do tableta w ustawieniach sama się pokazuje lista APNów do wyboru i można wybrać właściwy, po wsadzeniu karty Aero 2 trzeba konfugorwać z palca - dowolna znaleziona przeze mnie w sieci konfiguracja APN 'darmowy' nie zadziałała.
Jakieś sugestie?
ad. 1 porady z jdtech są zazwyczaj pomocne, jak nie widzi aero to albo masz wersję modemu niezgodną (rzadko ale się trafia ponoć) albo firmware do aktualizacji. http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e18 ... rozwiazany ja ściągałem z ich forum jakiś programik zmieniający ustawienia fabryczne.
ad. 2 odkręcić klapkę i na wyżej podanej stronie sprawdzić czy modem jest zgodny, większość wbudowanych niestety nie jest.
ja dla mamy kupując modem wziąłem zgodny z tabelki http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html w wersji hilink, działa a ja mam spokój
ad. 2 odkręcić klapkę i na wyżej podanej stronie sprawdzić czy modem jest zgodny, większość wbudowanych niestety nie jest.
ja dla mamy kupując modem wziąłem zgodny z tabelki http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawie ... dowie.html w wersji hilink, działa a ja mam spokój

Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
inquiz, modem działa z Aero co napisałem powyżej - tylko nie w połączeniu z tabletem!
Po podłączeniu do komputera nawet bez instalacji oprogramowania z kartą Aero 2 po kilku sekundach zaczyna migać niebieska dioda oznaczająca połączenie z siecią, po podłączeniu do tableta miga zielona. Jak włożę swoją kartę iPlusową do modemu to miga niebieska i z tabletem i z modemem.
Po podłączeniu do komputera nawet bez instalacji oprogramowania z kartą Aero 2 po kilku sekundach zaczyna migać niebieska dioda oznaczająca połączenie z siecią, po podłączeniu do tableta miga zielona. Jak włożę swoją kartę iPlusową do modemu to miga niebieska i z tabletem i z modemem.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, o 18:39 przez Azrael, łącznie zmieniany 1 raz.
Azrael, jak w tą stronę jest ok to faktycznie androidowiec jest potrzebny, ja wszystkie swoje konfiguracje robiłem na windzie posiłkując się googlem.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!
Živela Jugoslavija!
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Azrael, trzeba skonfigurować odpowiedni APN z poziomu Androida IMHO.
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru, robię tak. Wklepuję wszystkie dane APN, wybieram ten APN. Nic się nie dzieje dalej zielona dioda, brak połączenia.
Czy ktoś z forumowych informatyków ma jeszcze jakieś pomysły? ja już chyba wszystkiego spróbowałem, przekopałem google itp.. jest jakaś appka na androida która pokazuje dokładnie co się dzieje z modemem komórkowym? Bo ten system nie zgłasza żadnych błędów sam z siebie ani nic takiego.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jeśli nie pomagają standardowe metody, to należy zejść głębiej, czyli na poziom poleceń AT.
Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z tym na androidzie, robiłem różne połączenia na niskim poziomie na windowsach, unixach itp...
Musisz znaleźć jakiś terminal, którym możesz łączyć się na port szeregowy tabletu (zakładam, że tak widoczny jest modem) i po prostu spróbować poleceń AT. APN podaje się w sekwencji AT+CGDCONT
Obawiam się jednak, że jeśli tablet nie jest zrootowany, to może być problem z zejściem tak nisko.
Poszukaj w googlach AT commands on android, albo coś takiego. W razie czego służę pomocą jak już dojdziesz do terminala i dialogu z modemem.
Zaznaczam, że nie mam doświadczenia z tym na androidzie, robiłem różne połączenia na niskim poziomie na windowsach, unixach itp...
Musisz znaleźć jakiś terminal, którym możesz łączyć się na port szeregowy tabletu (zakładam, że tak widoczny jest modem) i po prostu spróbować poleceń AT. APN podaje się w sekwencji AT+CGDCONT
Obawiam się jednak, że jeśli tablet nie jest zrootowany, to może być problem z zejściem tak nisko.
Poszukaj w googlach AT commands on android, albo coś takiego. W razie czego służę pomocą jak już dojdziesz do terminala i dialogu z modemem.
FUX, dość ciężko mi się spotkać z Chlorem, jestem w większość dni uziemiony w domu (opiekuję się dziadkiem z poważnym złamaniem nogi).
Konto usunięte, chyba komplikacja tego przerasta moje siły do walki z tym badziewiem. Ale jeszcze liczę że jest tu z nami jakiś androidowiec który zna temat :)
Konto usunięte, chyba komplikacja tego przerasta moje siły do walki z tym badziewiem. Ale jeszcze liczę że jest tu z nami jakiś androidowiec który zna temat :)
- So What!
- 6 gwiazdek
- Auto: Giulia V Q4
- Polubił: 309 razy
- Polubione posty: 60 razy
Jest jakiś cień szansy, że Fux chciał Ci pomócAzrael pisze:
FUX, dość ciężko mi się spotkać z Chlorem

Azrael, kup maka to będzie działać.

Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
A jak nie będzie, to przynajmniej będziesz miał satysfakcję, że zapłaciłeś za to samo 2x więcej. To wyróżnia 

Polecenia AT, ach, sweet nostalgy...
ATH1
ATDT0226220202
piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
bzzzzzzzzzzz
Witamy w Maloka BBS

ATH1
ATDT0226220202
piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
bzzzzzzzzzzz
Witamy w Maloka BBS

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Odp: Poradnik młodego komputerowca
Warto na początku dać ATZ ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chłopaki ja tu mam rzeczywisty problem z istniejącym sprzętem, który nie jest mój i naprawdę nie miałem wpływu na jego zakup. BTW: to że Android nie obsługuje kart z PINem jest po prostu żałosne. (spróbowałem z jeszcze inną kartą ale ta ma niewyłączalny PIN)
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Hmmm wlaczam tel i jak byk stoi że pin chce. To ja nie wiem.
Znaczy wiem. Za dużo chińskiego nakombinowane .
Znaczy wiem. Za dużo chińskiego nakombinowane .
Poprawka - Android w tabletach. Tak przynajmniej mówi sieć i tablet leżący przede mną.
Azrael,Azrael pisze:Poprawka - Android w tabletach. Tak przynajmniej mówi sieć i tablet leżący przede mną.
w sieci Orange, której jestem klientem, można zlecić wyłączenie pinu na karcie sim.
Można to zrobić osobiście w salonie, albo wysłać do biura obsługi klienta pismo zawierające:
1. Imię i nazwisko
2. adres
3. numer telefonu (numer przypisany do internetowej karty SIM czy SIM/R-UIM)
4. czytelny podpis
5. numer telefonu kontaktowego
6. dopisek - "Zostałem poinformowany o zagrożeniach, które mogą zaistnieć w sytuacji gdy moja karta SIM nie jest zabezpieczona kodem PIN i biorę pełną odpowiedzialność za nieautoryzowany dostęp do karty SIM"
Skoro można nawet w Orange, to podejrzewam, że tym bardziej u innych operatorów również.
Лукашэнка, tak, ale nadal nie rozwiązuje to problemu tego że nie mogę przetestować tego setupu ze służbową kartą Orange mojej mamy :)
W Plusie swoim po prostu wyłączam odpowiednią komendą i już. Aero2 nie ma PIN ale i tak nie działa w tym w czym ma działać.
W Plusie swoim po prostu wyłączam odpowiednią komendą i już. Aero2 nie ma PIN ale i tak nie działa w tym w czym ma działać.
Dido, jest tego dużo, ale zeskanowane to raczej niezbyt dobrze, OCRy słabo z nutami działają. Raczej trzeba "wklepać". Chociaż może się coś zmieniło przez ostatnich parę lat jak się tym nie interesowałem.
spróbuj tego:
http://www.noteworthysoftware.com/composer/download.htm
http://www.noteworthysoftware.com/composer/download.htm
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.