Na pewno jeśli chodzi o software i usługi IT, Indie nie są już hitem. Klienci z Europy wolą pracować z europejczykami. W związku z czym vendorzy otwierają w europie swoje centra usługowe/R&D itp, gdzie mają stosunkowo tanią siłę roboczą, ale przynajmniej zbliżoną mentalnością do klientów.FUX pisze:brysko, gdzieś czytałem, że po podliczeniu wszystkich plusów dodatnich i ujemnych, warto niektóre rzeczy przenosić bliżej Europy.
Polskie produkty
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Re: Polskie produkty
Konto usunięte pisze: Indie nie są już hitem. Klienci z Europy wolą pracować z europejczykami.
Bo łatwiej się dogadać.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
Konto usunięte, dokładnie.
Nawet gregowi trzeba tłumaczyć, co to są Niemce w domu....

Nawet gregowi trzeba tłumaczyć, co to są Niemce w domu....

zgodnie z duchem forum najpierw napiszę tak:brysko pisze:Dodam, że jest bardzo duża grupa firm z sektoru motoryzacyjnego produkująca podzespoły dla wielu koncernów samochodowych. Dużo produkujemy w sektorze górniczo-nafotwym i lotniczym. Przypomnę, że cały czas piszę o 100% polskich firmach.Do tego mamy jedne z lepszych autobusów czyli Solaris oraz pociągów i tramwajów czyli Pesa.
przed tym cytatem należałoby jednak postawić bezmyślnik*

a dopiero teraz konkretniej:
ztcw. większość podzespołów samochodowych (których rzeczywiście produkuje się u nas bardzo dużo) robiona jest w 100% nie polskich firmach.
przemysł lotniczy 100% polski? to ja poproszę lupę albo inny wykrywacz.
Solaris i wyroby Pesa nie są jednymi z lepszych. Solaris jest raczej tani niż dobry. wyroby PESA nie są "jedne z lepszych". w Europie jest 3 liczących się producentów pojazdów szynowych (rośnie 4). wyroby PESA są po prostu na poziomie, który pozwala wygrywać przetargi z największymi. między innymi ceną i np. warunkami gwarancji. inaczej pisząc: handlowcy PESA nie gwiazdują. bo nie mogą.
ciekawostka:
tych 3 największych od pewnego czasu ciężko pracuje nad pudłami (wagonami) z kompozytów. czytaj: lżejszych. ciekawy jestem, co zrobi PESA jak te nowe zabawki wejdą na rynek

damaz. Masz pewnie na myśli firmy typu TRW, Delphi czy np. Brembo. Ja pisałem o mniejszych firmach będacych w polskich rękach a produkujących dla zachodnich koncernów samochodowych. Podobnie jest w sektorze lotniczym. Owszem - w Polsce produkuje się Blackhawki w Mielcu czy Augusty w Świdniku, ale to już zachodnie koncerny. Są jednak firmy, które produkują podzespoły i są polską własnością.
Bardzo polecam produkty firmy LiebherrKonto usunięte pisze:Chloru, no nie mów, że nie słyszałeś pojęcia "Planned obsolescence". To nie jest brednia tylko fakty. Nad tym, żeby pralka zepsuła Ci się dokładnie po 3 latach pracują całe sztaby inżynierów.

To już druga kolejna lodówka tej firmy (inny model), która umiera dokładnie 2 miesiące po upływie terminu gwarancji.

Tak szczerze to jednak zakładam, że to przypadek, ale dla mnie strasznie wkurzający przypadek.

czarne jest piękne...
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
vibowit, ale z drugiej strony zobacz jaka wygoda. Przy trzeciej lodówce, będzesz wiedział dokładnie kiedy masz rozglądać się za nową 
Dziwne, że producenci AGD nie wymyślili jeszcze modeli PaaS (platform as a service). Wolałbym płacić subskrypcję i przestać się martwić o to co zrobić jak się kończy gwarancja. Środowisko by cierpiało mniej, producenci mogliby znowu skoncentrować się na jakości, a pieniądze by mieli z subskrypcji...

Dziwne, że producenci AGD nie wymyślili jeszcze modeli PaaS (platform as a service). Wolałbym płacić subskrypcję i przestać się martwić o to co zrobić jak się kończy gwarancja. Środowisko by cierpiało mniej, producenci mogliby znowu skoncentrować się na jakości, a pieniądze by mieli z subskrypcji...
Konto usunięte pisze: Dziwne, że producenci AGD nie wymyślili jeszcze modeli PaaS (platform as a service). Wolałbym płacić subskrypcję i przestać się martwić o to co zrobić jak się kończy gwarancja. Środowisko by cierpiało mniej, producenci mogliby znowu skoncentrować się na jakości, a pieniądze by mieli z subskrypcji...
Kredyt to się nazywa.

Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.
vib stawiam na przypadek, moje staruszki maja zamrażarkę tej firmy od prawie 10 lat - zero problemów, nic złego się nie dzieje od dnia zakupu i włączenia
a co do postarzania produktów i niemożliwości ich naprawienia - to już Apple tu jest mistrzem, zresztą wklejałem kiedyś film o tym tu na forum
a co do postarzania produktów i niemożliwości ich naprawienia - to już Apple tu jest mistrzem, zresztą wklejałem kiedyś film o tym tu na forum
"Pamiętaj, że wartość ma nie to, co ty mówisz, ale to jak się to odbija w mózgu słuchającego" J.Piłsudski
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
leon, kredyt to coś innego. Ja mówię o tym, że producent wstawia mi urządzenie a ja płacę miesięczną opłatę za usługę pt. "chłodzenie żywności". I nie interesuje mnie to, że urządzenie się zepsuje. Jeśli się zepsuje, to producent wstawia nowe. Więc w interesie producenta jest produkować niezawodne urządzenia.
A co z pracownikamiKonto usunięte pisze: Więc w interesie producenta jest produkować niezawodne urządzenia.

https://www.youtube.com/watch?v=6eI2AqyTYW4
Śnieżna zabawa
Śnieżna zabawa
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Piter 35, może nie byłoby tak źle. Na pewno wykształciłby się spory rynek partnerów, którzy robiliby przeglądy urządzeń, wymienialiby, naprawiali itd. Myślę, że bilans miejsc pracy byłby dodatni. Oczywiście liczba fabryk zmniejszyłaby się, ale wciąż trzeba by było produkować.
Lodówka warta 2000, która psuje się po 2 latach kosztuje nas 80zł miesięcznie. Uwzględniając amortyzację, usługa chłodzenia może pewnie zejść do jakichś 60zł miesięcznie.... Kto by wolał tak płacić?
Lodówka warta 2000, która psuje się po 2 latach kosztuje nas 80zł miesięcznie. Uwzględniając amortyzację, usługa chłodzenia może pewnie zejść do jakichś 60zł miesięcznie.... Kto by wolał tak płacić?
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Konto usunięte pisze: Lodówka warta 2000, która psuje się po 2 latach kosztuje nas 80zł miesięcznie. Uwzględniając amortyzację, usługa chłodzenia może pewnie zejść do jakichś 60zł miesięcznie.... Kto by wolał tak płacić?
Ja nie. Mój zestaw AGD - pralka + lodówka za 2500 PLN działa już 5 lat. Twoja oferta jest wysoce niekonkurencyjna

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
Chloru,
My po wielu próbach i porażkach kupiliśĶy odkurzacz Miele. Nie jest to wydatek mordujący, co prawda. I już - wymiana zwijacza kabla i wymiana rury bo wyła.
Kupiliśmy piekarnik Miele (w Austrii - tanio i to z transportem). Bardzo przyzwoity model. I co? Po trzech latach nie kontaktuje coś tam, ale:!!!
Nawet jakby to padło, to wziąłbym jeszcze raz podobny sprzęt - precyzja temperatury, szybkość nagrzewania, sukcesy kulinarne małżonki...
Niestety - nie raz słyszelim od serwisantów, że jak w przyadku tego Libherra - wszystko wyliczone
My po wielu próbach i porażkach kupiliśĶy odkurzacz Miele. Nie jest to wydatek mordujący, co prawda. I już - wymiana zwijacza kabla i wymiana rury bo wyła.
Kupiliśmy piekarnik Miele (w Austrii - tanio i to z transportem). Bardzo przyzwoity model. I co? Po trzech latach nie kontaktuje coś tam, ale:!!!
Nawet jakby to padło, to wziąłbym jeszcze raz podobny sprzęt - precyzja temperatury, szybkość nagrzewania, sukcesy kulinarne małżonki...
Niestety - nie raz słyszelim od serwisantów, że jak w przyadku tego Libherra - wszystko wyliczone
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
Arno, mam sąsiada serwisanta AGD.
Miele jest ok.
Takie sprzed 5-10 lat.
Chłop ma wszystko w domu z tej firmy.
Z drugiej ręki. Działa bez zarzutu, bo Niemiec kilkuletni sprzęt wywalił, gdyż nie było tabletu na ściance czołowej.
Te z tabletami się sypią; poprzednie działają.
Mam taka pralkę sprzed kilkunastu lat i jeszcze nic przy niej nie było grzebane.
Oby jak najdłużej!
P.S. Odkurzacze electrolux się rozsypały.
Teraz budżetowy Zelmer ogarnia.
Miele jest ok.
Takie sprzed 5-10 lat.
Chłop ma wszystko w domu z tej firmy.
Z drugiej ręki. Działa bez zarzutu, bo Niemiec kilkuletni sprzęt wywalił, gdyż nie było tabletu na ściance czołowej.
Te z tabletami się sypią; poprzednie działają.
Mam taka pralkę sprzed kilkunastu lat i jeszcze nic przy niej nie było grzebane.
Oby jak najdłużej!
P.S. Odkurzacze electrolux się rozsypały.
Teraz budżetowy Zelmer ogarnia.
Ok,pewnie i ci najlepsi obliczają żywotność (do czego zmusza ich chińska konkurencja
),ale czy przez ten czas użytkowania,z reguły zresztą o wiele dłuuuuuższy niż w chińskich zabawkach - nie jest miło i przyjemnie użytkować ?
Odkurzać a nie zakurzać,prać a nie moczyć,piec a nie palić itd itd
Przynajmniej zostaną Nam w głowie jakieś wzorce,jak dany sprzęt powinien działać.
Odkurzacz-Nilfisk,żona twierdzi że nie ma co porównywać z poprzednikiem (jakieś coś).

Odkurzać a nie zakurzać,prać a nie moczyć,piec a nie palić itd itd
Przynajmniej zostaną Nam w głowie jakieś wzorce,jak dany sprzęt powinien działać.
Odkurzacz-Nilfisk,żona twierdzi że nie ma co porównywać z poprzednikiem (jakieś coś).
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Z czego pewnie 4 lata to kawalerskie pranie raz w miesiącu i chłodzenie głównie piwaChloru pisze:Konto usunięte pisze: Lodówka warta 2000, która psuje się po 2 latach kosztuje nas 80zł miesięcznie. Uwzględniając amortyzację, usługa chłodzenia może pewnie zejść do jakichś 60zł miesięcznie.... Kto by wolał tak płacić?
Ja nie. Mój zestaw AGD - pralka + lodówka za 2500 PLN działa już 5 lat. Twoja oferta jest wysoce niekonkurencyjna![]()

- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Konto usunięte pisze: Z czego pewnie 4 lata to kawalerskie pranie raz w miesiącu i chłodzenie głównie piwa![]()
Prawda leży gdzieś po środku. Prałem 2 razy w miesiącu a dodatkowo w lodówce miałem lód do drinków i światło

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, tak. Jakieś 25 lat temu. Nawet mieliśmy w domu taki profi sprzęt do prasowania ich. Niestety nie wiem czy jeszcze działa 

To jeszcze należy się jedno słowo dotyczące mojej lodówki.
Polski dystrybutor Liebherr postanowił wymienić naszą lodówkę na nową, mimo że termin gwarancji już minął.
Za pierwszym razem, gdy nasza lodówka zdechła zaproponowano nam nową z 50% rabatem. Zgodziliśmy się wychodząc z założenia, że 2 razy identyczna usterka nie może się przytrafić. Zwłaszcza, że braliśmy odświeżony model. Mieliśmy więc nadzieję, że wady zostały poprawione. Pomyliliśmy się. Teraz wymienią na nową nieodpłatnie. Do 3 razy sztuka. Może tym razem wytrzyma nieco dłużej.
Polski dystrybutor Liebherr postanowił wymienić naszą lodówkę na nową, mimo że termin gwarancji już minął.
Za pierwszym razem, gdy nasza lodówka zdechła zaproponowano nam nową z 50% rabatem. Zgodziliśmy się wychodząc z założenia, że 2 razy identyczna usterka nie może się przytrafić. Zwłaszcza, że braliśmy odświeżony model. Mieliśmy więc nadzieję, że wady zostały poprawione. Pomyliliśmy się. Teraz wymienią na nową nieodpłatnie. Do 3 razy sztuka. Może tym razem wytrzyma nieco dłużej.

czarne jest piękne...
Wyłączaj na noc i jak Was nie ma; będzie działać dłużej.vibowit pisze: Może tym razem wytrzyma nieco dłużej.