Jaka myjka ciśnieniowa / podnośnik

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Re: Jaka myjka ciśnieniowa

Post 16 mar 2009, o 17:28

Konto usunięte pisze: Tą chcę
To sprawdź ceny obu. Zauważ, że różnią się dość znacznie. Lanca stalowa, dłuższy wąż, regulacja ciśnienia.
Sprawdź różnicę w cenie w RP. Jakieś ceneo, sklep normalny i daj znać.

Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 16 mar 2009, o 17:44

ky pisze:Tylko czemu jest tak koszmarnie drogi...
Ło matko!
ky pisze:Tylko żebyś nie musiał robić przerwy co jedną, dwie śruby, to musi być konkretniejszy od popierdułki 20-50 litrów i 100parę litrów na minutę ;)
O tym nie pomyślałem...
ky pisze:Natomiast to co mi się nie podoba, to charakterystyka zaworu -- nie można opuścić auta powoli, bo obrót o mały kąt od razu otwiera niemalże pełny przepływ.
Czyli zawsze muszę prosić kogoś, żeby mi auto przytrzymał przy opuszczaniu? :-) W sumie nie jest to duża wysokość, ale i tak takie łup nie jest przyjemne.

Jaki ładny wątek o wyposażeniu domowego zacisza się zrobił.
Kto poleci jakąś wyciągarkę do silników?

Żartowałem. :giggle:
czarne jest piękne...

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 16 mar 2009, o 17:55

Dajcie zarobić serwisom, a nie podnośniki sobie kupujcie! Kryzys jest, jak warsztaty padną, to nie będzie kto miał naprawiać auta po tym jak wy je własnoręcznie w garażu popsujecie!

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: Jaka myjka ciśnieniowa / podnośnik

Post 17 mar 2009, o 15:58

Niestety, Karcher to jakiś kwas jest. Jeśli kupuje się na fakturę, to 2 letnia gwarancja nie obowiązuje, a tylko roczna rękojmia. Dziwne, bo do tej pory mi się wydawało, że rękojmia to tylko dla osób fizycznych, a nie dla firm. Może to jest sprytny pomysł firmy, żeby w ogóle wypiąć się na klientów "fakturowych".

Tak czy siak, Karcher niech sobie swoje warunki wsadzi głęboko w nos. Szukam czegoś innego.

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 17 mar 2009, o 17:38

Może Nilfisk Alto ?
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 17:46

Konto usunięte pisze: Szukam czegoś innego
Najpierw sprawdź, czy w srodku nie znajdziesz tego samego... :whistle:
Dolce far niente ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki
Auto: forester my09

Post 17 mar 2009, o 18:05

Jeśli kupuje się na fakturę, to 2 letnia gwarancja nie obowiązuje, a tylko roczna rękojmia.
tak samo jest w HP. Kupiłemcórce notbooka na firmę 1 rok gwarancji , gdybym kupił jako osoba fizyczna 2 lata gwarancji. I oczywiście zepsuł się po 13 miesiącach

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 18:34

tadeklodz pisze: Jeśli kupuje się na fakturę, to 2 letnia gwarancja nie obowiązuje, a tylko roczna rękojmia.

To jest jakaś absolutna bzdura.

FUX pisze: ajpierw sprawdź, czy w srodku nie znajdziesz tego samego... :whistle:

Mogę znaleźć nawet dokładnie to samo, ale co innego jest mieć gwarancję na piśmie, a co innego rękojmię, która wg mojej wiedzy nie podpada (w przypadku gdy kupuję na fakturę) pod przepisy o sprzedaży konsumenckiej. A więc sprzedawca może się spokojnie wypiąć na mnie w przypadku jakiejkolwiek awarii sprzętu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 18:37

Konto usunięte pisze:Tak czy siak, Karcher niech sobie swoje warunki wsadzi głęboko w nos. Szukam czegoś innego.
A.. ja gdzieś kiedyś kiedyś czytałem, że Karcher tłumaczył się tym, że gdy ktoś kupuje myjkę na firmę, to będzie jej używał do celów zarobkowych, a to nie jest sprzęt profesjonalny. Stąd ten warunek. :-d
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 18:46

vibowit, to jest oczywiście bardzo wygodne dla firmy sprzedającej, ale:

1. to poddaje w wątpliwość jakość produktów (pewnie mają mnóstwo reklamacji, skoro imają się takich sztuczek)
2. jak prowadząc działalność gosp p.t. "Usługi księgowe" mam używać myjki do celów zarobkowych? Użytkowanie zarobkowe to takie, które poprzez używanie danego przedmiotu generuje zysk. Czyli taksówkarz używa auta zarobkowo, właściciel myjni używa myjki zarobkowo, rolnik używa pługu zarobkowo. Ale księgowa myjąca swój samochód IMHO nie używa myjki zarobkowo. Więc przepis jest absurdalny i korzystny tylko dla sprzedawcy sprzętu. Do szczytu absurdu brakuje nam, żeby dealer samochodowy dawał gwarancję tylko na auto, które kupujemy sobie prywatnie...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 19:07

Konto usunięte,
wiesz..
Ostatnio widzialem dewelopera, ktory ma w nazwie 'Stolarnia-Betoniarstwo Export-Import' :-d

Niemiec, jeżeli będzie miał przeznaczenie dom i ogród, to nie będzie jej używal na myjni TIR 24h/dobę.

W Polsce można wszystko. Prawie.
Zgodzę się, że Karcher Polska z lekka przesadzil, ale przypuszczam, że oparl to na doświadczeniach, j.w.
Dolce far niente ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 19:15

Konto usunięte pisze:Ale księgowa myjąca swój samochód IMHO nie używa myjki zarobkowo.
To ja zaognię nieco... :whistle:
A dlaczego, rzeczona księgowa miałaby kupować myjkę ciśnieniową na firmę?
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 17 mar 2009, o 19:19

Konto usunięte, kombinujesz kombinujesz a film instruktarzowy jest w sieci a ekspert na forum :giggle:

Link: http://www.youtube.com/watch?v=UYN59saJ ... annel_page

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 20:06

vibowit pisze:
To ja zaognię nieco...
Nic nie zaogniasz.
Dzisiaj dzwonie do US i pytam, czy rower mogę wrzucić w koszty i odliczyć VAT? :oops:
Mile Panie odparły, że jeżeli sluży wygenerowaniu przychodu, to tak. Mam podstawy, aby zaliczyć.
Ale z księgową masz rację...
Nie!
Nie masz!

Kasę będzie prała... :-d
Dolce far niente ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 17 mar 2009, o 20:55

Konto usunięte Na cholerę Ci ta myjka ciśnieniowa? Przy myciu auta tylko się zmoczysz, ubrudzisz, żona będzie Ci "proponowała" co drugi dzień umycie samochodu. Nie lepiej dać zarobić chłopakom na myjni oni też muszą z czegoś utrzymać siebie i rodziny

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 22:05

vibowit pisze: To ja zaognię nieco... :whistle:

Eeee tam, kapcaniejesz vibek, słabe to zaognienie :razz:

Ona jeździ do klientów, więc ma samochód firmowy. I sobie ten samochód firmowy sama chce myć, bo jej wychodzi, że to wyjdzie taniej niż wydaje na myjnię. Oto wyjaśnienie :-) Czy służy wygenerowaniu przychodu? Moim zdaniem - tak. Bo samochód służy dojazdom do klientów, a ten musi być czysty, bo czystym samochodem podnosi prestiż swojej firmy, przez co ma większe stawki ;-)
tadeklodz pisze: Konto usunięte Na cholerę Ci ta myjka ciśnieniowa? Przy myciu auta tylko się zmoczysz, ubrudzisz, żona będzie Ci "proponowała" co drugi dzień umycie samochodu. Nie lepiej dać zarobić chłopakom na myjni oni też muszą z czegoś utrzymać siebie i rodziny

Zasadniczo masz rację. Ale wkurza mnie okrutnie błoto z moje wiejskiej drogi, które wbija się ciągle w felgi powodując wibracje. Poza tym będę mógł egzekwować czysty skuter od młodego ;-)

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 17 mar 2009, o 22:10

Poza tym będę mógł egzekwować czysty skuter od młodego
Czy wierzysz w to ? Prędzej Ci drogę "wyasfaltują" niż od młodego wyegzekwujesz mycie skutera. Prędzej jak Mu jakaś dziewczyna nawybrzydza na brudny skuter to umyje.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 22:15

tadeklodz pisze: Czy wierzysz w to ? Prędzej Ci drogę "wyasfaltują" niż od młodego wyegzekwujesz mycie skutera. Prędzej jak Mu jakaś dziewczyna nawybrzydza na brudny skuter to umyje.

Cicho, bo on tu czasem zagląda ;-)

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 17 mar 2009, o 23:16

Konto usunięte pisze: jak prowadząc działalność gosp p.t. "Usługi księgowe" mam używać myjki do celów zarobkowych?

Konto usunięte pisze: Ona jeździ do klientów, więc ma samochód firmowy. I sobie ten samochód firmowy sama chce myć, bo jej wychodzi, że to wyjdzie taniej niż wydaje na myjnię. Oto wyjaśnienie :-) Czy służy wygenerowaniu przychodu? Moim zdaniem - tak. Bo samochód służy dojazdom do klientów, a ten musi być czysty, bo czystym samochodem podnosi prestiż swojej firmy, przez co ma większe stawki ;-)

Czy tylko ja tutaj czegoś nie rozumiem? :?

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 18 mar 2009, o 00:14

EterycznyŻołądź, czego nie rozumiesz?

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 18 mar 2009, o 12:27

EterycznyŻołądź pisze:Czy służy wygenerowaniu przychodu? Moim zdaniem - tak.
formalnie komputera też nie trzeba używać. w księgowości.

a co do wyposażenia garażu:
znajomy mechanik, jak po raz enty w ciągu roku przyjechaliśmy ze zmianą kół, założeniem/zdjęciem chlapaczy to powiedział, żeby nabyć zestaw garażowy uniwersalny:
- kompresor
- pneumatyczny klucz do kół (taką wiertarkę na powietrze)
- podnośnik TYPU POMPOWANA PODUCHA (przykład: http://www.swistak.pl/a4385791,PODNOSNI ... JACK-.html)

jeszcze się nie rozglądałem, ale ziarenko zostało zasiane.
a ten mechanik zazwyczaj wie, co mówi.

tadeklodz
2 gwiazdki

Post 18 mar 2009, o 12:33

tylko ja zawsze przy przełożeniu kół jesienią czy wiosną każe wyważać zakładane koła. W Twoim zestawie brak wyważarki

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 mar 2009, o 12:52

damaz pisze: - podnośnik TYPU POMPOWANA PODUCHA
Nie podoba mi się to, że silnik trzeba odpalić.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 18 mar 2009, o 12:55

damaz pisze: podnośnik TYPU POMPOWANA PODUCHA (przykład: http://www.swistak.pl/a4385791,PODNOSNI ... JACK-.html)

jeżeli ta poduszka naprawdę działa to jest to niezły bajer ( na offoradzie czasem zamiast traktora) ,
tadeklodz pisze: tylko ja zawsze przy przełożeniu kół jesienią czy wiosną każe wyważać zakładane koła

zawsze można kółka zawieźć w bagażniku

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 18 mar 2009, o 13:05

esilon pisze: zawsze można kółka zawieźć w bagażniku
Dokładnie. Daję koła do wyważenia, kiedy mi wygodnie. Przekładkę robię samodzielnie w garażu. Zwłaszcza na początku zimy ma to znaczenie - nie muszę stać w gigantycznej kolejce do wulkanizatora.

ODPOWIEDZ