Pif paf! Ratatata!

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
SzamaN
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 11 lut 2008, o 14:58

A ja gram obecnie w:

GTR2, jak narazie to wczuwam się w tą grę bo jest troszkę trudny model jazdy :-P

CS 1.6 klasyka, już od ponad roku bez przerw, mi się to chyba nigdy nie znudzi :evilgrin:

CS CZ, od niedawna, ale bardzo miło się gra 8-)

LFS, no wiadomo, kto w to nie gra :mrgreen: :evilgrin:

NFS U2, czy ktoś wykręcił lepszy czas niż 2,7 s do setki :evilgrin:

to raczej wszystko 8-)

"I ukryci w podziemiu, rzucamy klątwę na świata zło."

Obrazek

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lut 2008, o 20:44

No taki wątek devlino założył a jak akurat na Elbie biwakowałem...

Czas nadrobić :
1) Flight Simulator w wersji 9 (nowa wersja tzw. FSX jest tak genialnie dopracowana, jak produkt tego samego developera zwany Vistą - mamy obecnie trzy standardy, co powoduje, że dodatki, które stanowią "klu" zabawy są kompatybilne z główną platformę niemalże w sposób losowy :evilgrin: Nadmieniam, drogie słuchactwo, że FS9 wraz z aplikacjami towarzyszącymi (tzw. add-onami) zajmuje około 80 Gb przestrzeni dyskowej. Fizyka lotu jest co prawda oddana gorzej niż w X-plane, natomiast świat i otoczenie lotnicze jest dużo bardziej bogate ,
2) CMR ale w wersji 2005 ;-))) Wiem, stary i słaby ale...ja też jestem stary i słaby i dlatego tę wersję bardzo lubię :mrgreen:

To wsistko :-P
Brak podpisu.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Nienajgorsza asterka

Post 18 lut 2008, o 20:52

Grzesiek_67 pisze:zajmuje około 80 Gb przestrzeni dyskowej
:shock: :shock: :shock:
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Dłubię to, dłubię tam to. :)

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 18 lut 2008, o 20:57

Mój wspólnik ma hopla na punkcie FSXa - widocznie minął się z powołaniem :mrgreen:

zadziwiło mnie na przykład, że istnieje system, dzięki któremu można w czasie rzeczywistym śledzić ruch lotniczy na całym świecie :shock: a po zainstalowaniu do FSXa cały ten ruch jest dokładnie odwzorowany w grze, również w czasie rzeczywistym :shock: :shock:

AirNav sie to to nazywa...
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 18 lut 2008, o 21:08

Bilex, jest taka aplikacja, kóra z tzw. AI Traffic odtwarza autentyczne ruch lotniczy, który ma w danym czasie miejsce w tzw. realu.

Chaotycznie i na szybko - jest też dużo fajniejsza możliwość zabawy a zwie się ona VATSIM (virtaul air traffic simulation). Umożliwia ona bowiem interakcję człowiek-człowiek. Są organizacje wirtualnych linii lotniczych są równieź tzw. VACCi , które zrzeszają kontrolerów ruchu lotniczego. Nie rzadko i po jednej i po drugiej stronie mamy do czynienie z profesjonalistami z realu ;-) Stosowane są realne procedury lotnicze (mapy, aktualizacji baz nawigacyjnych zgodna z cyklami AIRAC)... To naprawdę duży fun, jeżeli powstanie na forum zapotrzebowania na wprowadzenie bliższe braci forumowej w świat wirtualnego lotnictwa, podejmuje się tej heroicznej próby :mrgreen:
gimof, są dodatki, które "ważą" i 2 Gb... :-P Uwierz mi, nie trudno jest uzbierać taką kolekcję. Na dodatki do FSa wydałem...niemałe pieniędze 8-)

Pozdrawiam
Grzegorz
Brak podpisu.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 18 lut 2008, o 23:03

Grzesiek_67 pisze:są dodatki, które "ważą" i 2 Gb..
2 ok, ale 80 :shock:

Co trzeba na początek posiąść (prócz komputera ;) ) aby zacząć się w to bawić?
"...Z dużymi rozmiarami kół jest jak z condomami w rozmiarze XL- Krótka chwila dobrej autoprezentacji nie jest warta późniejszych kłopotów."-Krzysztof Hołowczyc

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 09:23

gimof pisze:2 ok, ale 80

Co trzeba na początek posiąść (prócz komputera ) aby zacząć się w to bawić?
Ad.1 Tak, ale 2Gb waży tylko jeden dodatek, przykładowo, landclass, linie brzegowe wód śródlądowych i morskich, sieć dróg komunikacyjnych (auto i kolejkowe) Europy. Przyzwoita sceneria dodatkowa każdego lotniska waży około 30-40 Mb, dobrze wykonany model samolotu ok 200 Mb. Przemnóż to sobie przez wielość lotnisk na świecie (nie dla wszystkich są oczywiście, dodatkowe płatne scenerie !). Samolotów też developerzy wyprodukowali nie mało. Dodatkowo, masz wszelkiego rodzaju oprogramowanie wspomagające - a to generatory pogody, a to rejestratory lotu, a to itd, itp. ;-)))

Ad.2 Bardzo mocny komputer. Niestety Microsoft (r), nie optymalizuje engine FS już od bardzo dawna. Rzecz charakterystyczna - najnowsze aplikacje obciążają głównie GPU (karta graficzne) zostawiając sporo luzu CPU, w FS jest na odwrót. Wniosek - choćbyś kupił nie wiem, jak wypasioną kartę graficznę i tak najważniejszy (bo najmocniej obciążany operacjami przeliczeniowymi) będzie CPU. A więc zdecydowanie mocne CPU. Poza tym, dla podniesienia tego nieszczęśnego realizmu zabawy, oczywiście dobry kontroler. Na przykład komplet CH Products (wolant i pedały lotnicze), ostatnio również Seitek wydał takie kontrolery (są one jednak obarczone mnóstwem przypadłości tzw. wieku dziecięcego - na razie IMO nie warto). Można oczywiście budować replikę kokpitu, dedykowaną konkretnemu typowi maszyny ale to już są pieniądze przekraczające w swej wartości cenę używanego subaraczka, czyli, jak dla mnie oczywiście, nie warto ;-) Bardzo drogie oprogramowanie, jeszcze droższy hardware...a i tak realnych odczuć nie ma. Brak realnej interakcji otoczenie-samolot.

Tyle, w dużym skrócie.
Brak podpisu.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 14:17

A zagra ktoś Opposing Fronts przez ynterneta?

hemek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 14:43

Kiedyś byłem fanem Americas Army gralem równo trzy lata. Teraz zakupiłem xboxa i tłuke burnout paradise i gitar hero(to jest dopiero czad :-P ,trening paluszków i zaj.. muza --polecam)

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lut 2008, o 16:05

Grzesiek_67 pisze:A więc zdecydowanie mocne CPU.
Jak mocne?
Grzesiek_67 pisze:Niestety Microsoft (r), nie optymalizuje engine FS już od bardzo dawna
wiec co polecasz?

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 16:09

gimof, do FS9, minimum AMD (r) 64+ 4000, nie ma potrzeby inwestować przy tej platformie w "dwujajeczne" procesory, gdyż i tak drugie jądro będzie niewykorzystane.
Do FSX, szczerze mówiąc, nie ma na rynku jeszcze takiego procesora, który pociągnie w maks detalach tę aplikację na stabilne 30 fps. Ale jeżeli już ta jakieś core duo 6800 minimum (wyłącznie procesory INTELa (r)).
Brak podpisu.

gimof
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 19 lut 2008, o 16:13

Grzesiek_67 pisze:minimum AMD (r) 64+ 4000,
Z prockiem mieszcze się w granicach.
Ale czy moja stosunkowo słaba grafika nie będzie sprawiała problemów? geforce 7100

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 16:20

Da radę, nie ma potrzeby inwestycji w tym wypadku w lepszą grafikę. Wcześniej miałem starego, poczciwego Radka 9800 Pro i przesiadając się na NVIDIA (r) 7900 GT (blisko dwa lata temu, to była karta absolutnie topowa) nie zauważyłem żadnej różnicy (sic!).
Brak podpisu.

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 19:46

Grzesiek_67 pisze:Da radę, nie ma potrzeby inwestycji w tym wypadku w lepszą grafikę. Wcześniej miałem starego, poczciwego Radka 9800 Pro i przesiadając się na NVIDIA (r) 7900 GT (blisko dwa lata temu, to była karta absolutnie topowa) nie zauważyłem żadnej różnicy (sic!).
Nic dziwnego, bo zamieniłeś siekierkę na kijek.

Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 20:39

EterycznyŻołądź,
idż ty Żołędziu jeden, się znasz na ....dzikach :-P
Brak podpisu.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 19 lut 2008, o 20:53

hemek pisze:gitar hero(to jest dopiero czad :-P ,trening paluszków i zaj.. muza --polecam)
He he he - polecam real a nie jakieś guitar hero -

xbox360 - jakieś 1150 zeta
guitar hero - powiedzmy 350 zeta

razem 1500 zeta za erzac prawdziwego wymiatania :-/

niezła gitara - Ibanez GRX20 lub Fender Squier (coś do amatorki, a nie profesjonalnego wymiatania) 670 - 750 zeta
Do tego np. Laney LX-20D za 470 zeta lub Peavey Blazer albo Rage w tej cenie, Roland MicroCube też bardzo fajny dużo efektów, w sumie w okolicy 1200 złotych możemy sobie sami powymiatać i 300 złotych jeszcze na browar do rozgrzewki zostaje ;-)

Zestaw Ibanez GRX-40JU JB gitara elektryczna + wzmacniacz już 900 zeta kosztuje, ale piecyk w tym zestawie słabiutki.

I grasz co chcesz! :-D

edit:

Na przykład

:-P :-P :-P :evilgrin: 8-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 20 lut 2008, o 17:40

Konto usunięte pisze:Na przykład
albo na przyklad

:evilgrin:

o a tu juz trzeba doplacic troche:

VAI @ heart shaped guitar

:evilgrin:

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: VW Passat 3.6 4Motion

Post 20 lut 2008, o 19:49

A ja od trzech lat katuję BF2 a ostatnio doszło CoD4 i odświerzam Stalker'a :-D

Rzeznik
Rzeźnik zbereźnik:)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 20 lut 2008, o 19:57

Rzeznik pisze:CoD4
Ruszy na czymś co nie ma SSE3 ? Chodzi mi o AthlonaXP - reszta sprzetu daje rade ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 20 lut 2008, o 20:05

Chloru pisze:
Rzeznik pisze:CoD4
Ruszy na czymś co nie ma SSE3 ? Chodzi mi o AthlonaXP - reszta sprzetu daje rade ;-)
Takie ma wymagania: CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz, AMD Athlon 64 2800+ lub 1.8 Ghz Dual Core, więc obawiam się, że może być kiepsko :-(

MP jest całkiem fajny :lol:

Rzeznik

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 20 lut 2008, o 21:50

Rzeznik pisze:Takie ma wymagania: CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz, AMD Athlon 64 2800+ lub 1.8 Ghz Dual Core, więc obawiam się, że może być kiepsko :-(

Rzeznik
Niestety to co jest napisane na pudełku często nie jest żadnym wyznacznikiem... Wolę więc zapytać. Jak masz możliwość uruchomienia tego na innym sprzęcie będę wdzięczny ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Rzeznik
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 21 lut 2008, o 10:27

Chloru pisze:
Rzeznik pisze:Takie ma wymagania: CPU: Intel Pentium 4 2.4 GHz, AMD Athlon 64 2800+ lub 1.8 Ghz Dual Core, więc obawiam się, że może być kiepsko :-(

Rzeznik
Niestety to co jest napisane na pudełku często nie jest żadnym wyznacznikiem... Wolę więc zapytać. Jak masz możliwość uruchomienia tego na innym sprzęcie będę wdzięczny ;-)
Nie ma takiej możliwości :-( A mój sprzęt w pełni spełnia wymagania...

Rzeznik

hemek
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 21 lut 2008, o 12:51

Konto usunięte pisze:
hemek pisze:gitar hero(to jest dopiero czad :-P ,trening paluszków i zaj.. muza --polecam)
He he he - polecam real a nie jakieś guitar hero -

xbox360 - jakieś 1150 zeta
guitar hero - powiedzmy 350 zeta

razem 1500 zeta za erzac prawdziwego wymiatania :-/

niezła gitara - Ibanez GRX20 lub Fender Squier (coś do amatorki, a nie profesjonalnego wymiatania) 670 - 750 zeta
Do tego np. Laney LX-20D za 470 zeta lub Peavey Blazer albo Rage w tej cenie, Roland MicroCube też bardzo fajny dużo efektów, w sumie w okolicy 1200 złotych możemy sobie sami powymiatać i 300 złotych jeszcze na browar do rozgrzewki zostaje ;-)

Zestaw Ibanez GRX-40JU JB gitara elektryczna + wzmacniacz już 900 zeta kosztuje, ale piecyk w tym zestawie słabiutki.

I grasz co chcesz! :-D

edit:

Na przykład

:-P :-P :-P :evilgrin: 8-)
no tak ale ja słuchu nie mam a zręczne palce tak :mrgreen:

EterycznyŻołądź
6 gwiazdek

Re: Pif paf! Ratatata!

Post 10 maja 2008, o 12:15

Kupiłem sobie na nowy komputer Assassian's Creed, pięknie to wygląda lokacje duże, a nic się nie tnie, w ogóle technicznie wypas, w związku z czym nie mogę się oderwać od Test Drive Unlimited. Ale ta gra jest świetna. Nawet GT4 czy NFS Porsche się chowa. :thumb:

devlin
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Re: Pif paf! Ratatata!

Post 10 maja 2008, o 13:40

A ja się ostatnio przytkałem w CoD2 w trybie veteran. Źli germanie, źli.
http://wwojnar.com/

– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!

ODPOWIEDZ