Padł laptop - serwis + kupno nowego. Mac/Netbook.

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Padł laptop - serwis + kupno nowego. Mac/Netbook.

Post 6 lis 2009, o 00:27

źuf pisze: No tak, trzeba by sie czegos nauczyc...

A w Windowsie wklepujesz komendy z palca? Po co się uczyć rzeczy które się do niczego nie przydadzą. Co mi potrzebne, robię przez GUI (prawie - parę rzeczy w terminalu piszę).
źuf pisze: Za cokolwiek. Skoro jest frajer...

Nie mam się czasu zastanawiać, co jest rebrandowane a co nie. Widzę produkt - podoba mi się - kupuję. Za drogo - szukam taniej.

Wolę mieć mniej rzeczy lepszej jakości, które sprawiają mi radość z używania i patrzenia na nie, niż otaczać się tanią tandetą. Idąc filozofią "nie bądź frajer" to powinienem mieszkać w wielkiej płycie i jeździć Dacią Logan, bo przecież tak jest taniej. I może jeszcze wsuwać mielonkę i zupki Knorra.
źuf pisze:
Napisz jaki to dell, bo z tego co widze to robia wiecej niz jednego notebooka. Moze uchronisz kogos przed wdepnieciem na mine.

Latitude D630. Firmowy.
źuf pisze: To ze produkt nalezy dopasowac do oczekiwan uzytkownika. A uzytkownik chce go uzywac a nie ogladac.
Aż się zacytuję:
Konto usunięte pisze: Mi się pracuje wygodnie i jestem zadowolony. Nie mam poczucia przepłacenia.

A więc używam. Ale też patrzę na niego w porywach 12 godzin dziennie.

Więcej czasu gapisz się w ekran niż na żonę. A żony byś chyba brzydkiej nie chciał?

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 6 lis 2009, o 00:41

Mak w moich zastosowaniach się nie sprawdza - a stawianie na świntym makbóku windy IMO nie ma sensu - bo dizajn ogryzka nie jest tak oszałamiający jak niektórym się wydaje. Staram się zrozumieć ludzi twierdzących, że mak jest lekarstwem na całe zło i próbują ewangelizować niewiernych - nie daję rady.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: francuski piesek

Post 6 lis 2009, o 00:56

Konto usunięte pisze:
A w Windowsie wklepujesz komendy z palca?
Tak. Sporo rzeczy zwyczajnie szybciej i precyzyjniej zrobie klawiatura niz mysza.
Konto usunięte pisze: Po co się uczyć rzeczy które się do niczego nie przydadzą. Co mi potrzebne, robię przez GUI (prawie - parę rzeczy w terminalu piszę).
Skad wiesz czy sie przydadza skoro ich nie znasz? Regularnie w pracy spotykam osoby ktore sa zdziwione ze cos mozna zrobic prosciej i szybciej.
Konto usunięte pisze:Nie mam się czasu zastanawiać, co jest rebrandowane a co nie. Widzę produkt - podoba mi się - kupuję. Za drogo - szukam taniej.
Nie dogadamy sie, dzialam zupelnie inaczej. Mam zapotrzebowanie na cos>szukam co spelni moje oczekiwania>weryfikuje czy na pewno je spelni> kupuje gdzie to samo jest taniej. Wbrew pozorom zajmuje mniej czasu niz kupno czegos co nie spelni oczekiwan.
Konto usunięte pisze:Wolę mieć mniej rzeczy lepszej jakości, które sprawiają mi radość z używania i patrzenia na nie, niż otaczać się tanią tandetą. Idąc filozofią "nie bądź frajer" to powinienem mieszkać w wielkiej płycie i jeździć Dacią Logan, bo przecież tak jest taniej. I może jeszcze wsuwać mielonkę i zupki Knorra.
Zdaje sie ze byla mowa o roznych cenach za ten sam produkt. Chociaz dla kogos moze zupka knorra to jest ten sam produkt co "prawdziwa" zupa.
źuf pisze: To ze produkt nalezy dopasowac do oczekiwan uzytkownika. A uzytkownik chce go uzywac a nie ogladac.
Konto usunięte pisze:Aż się zacytuję:
Konto usunięte pisze: Mi się pracuje wygodnie i jestem zadowolony. Nie mam poczucia przepłacenia.
A więc używam. Ale też patrzę na niego w porywach 12 godzin dziennie.
A uzywaj sobie.
Tyle ze spora czesc zadowolonych to produkt marketingu i robienia z japka najlepszej rzeczy na swiecie zaraz po krojonym chlebie.
Tu trzeba im oddac co ich - pranie mozgow maja opanowane do perfekcji.
Nie bierz tego do siebie. Znam troche osob z japkami i wsrod nich do ogryzka nie modli sie raptem 2. Jeden bo dostal sluzbowego, drugi bo sie jakos przyzwyczail. Obaj sa wysokiej klasy adminami dosc jadowitych systemow, moze dlatego podchodza do tego bez emocji.
Konto usunięte pisze: Więcej czasu gapisz się w ekran niż na żonę. A żony byś chyba brzydkiej nie chciał?
Uroda przemija, inteligencja zazwyczaj nie. W przypadku "zony" wole brzydka inteligentna niz ladny materac. Ladna moze byc, inteligentna byc musi.

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki
Auto: SI

Post 6 lis 2009, o 01:08

To se pogadali ;-)
Rozłożyłem laptopa i taki z bebechami na wierzchu już dobre 45 minut chodzi :o Nie wiem o co cho.. Temp HD 41stopni, temp CPU 45

Ktoś ma namiary na jakiś aktualny test netbooków. Zainteresowany jestem Samsungiem - NC10 zbiera super noty, a już wyszły następne modele. Ktoś ma doświadczenia?
Obrazek
Obrazek

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:15

Niedźwiedź pisze:To se pogadali ;-)
Przeciez to jest kreska? :giggle:
Niedźwiedź pisze:Rozłożyłem laptopa i taki z bebechami na wierzchu już dobre 45 minut chodzi :o Nie wiem o co cho..
To albo sie cos grzeje, albo np cos nie styka, mikropekniecia itp.
Zagladales w radiator procesora i inne ktore tam sa? W waskich zeberkach czesto sie zbiera syf.
On sie wylaczal czy wieszal?

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:16

źuf pisze: On sie wylaczal czy wieszal?
wieszał.
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:21

źuf pisze: Regularnie w pracy spotykam osoby ktore sa zdziwione ze cos mozna zrobic prosciej i szybciej.

No widzisz, ja też. Ale po co mam amatorsko robić coś, co inni robią zawodowo?
źuf pisze: Nie dogadamy sie, dzialam zupelnie inaczej. Mam zapotrzebowanie na cos>szukam co spelni moje oczekiwania>weryfikuje czy na pewno je spelni> kupuje gdzie to samo jest taniej.

No to jak u mnie, tylko mi się jeszcze musi podobać. Taki esteta jestem. :->
źuf pisze: Zdaje sie ze byla mowa o roznych cenach za ten sam produkt. Chociaz dla kogos moze zupka knorra to jest ten sam produkt co "prawdziwa" zupa.

No to podaj mi "ten sam produkt" co Macbook. :-p Za niższą cenę.

Zdziwiłbyś się, dla ilu osób nie ma kompletnie znaczenia na czym pracują (sam znam taką osobę, która umie tylko włączyć komputer i Worda). Dla nich rzeczywiście zupka Knorra to jest prawdziwa domowa zupa :giggle:
źuf pisze: Tyle ze spora czesc zadowolonych to produkt marketingu i robienia z japka najlepszej rzeczy na swiecie zaraz po krojonym chlebie.

No... fajne są. Mają swoje wady, ale nie ma produktów idealnych. Dla mnie jest ważne żeby mieć stabilny i długo pracujący na baterii komputer no i taki mam (chociaż za PPC było lepiej).

Ale to tylko kupa plastiku i krzemu.
źuf pisze: W przypadku "zony" wole brzydka inteligentna niz ladny materac.

A ja wolę ładną inteligentną. Przy okazji, to komputer jest tak inteligentny jak jego użytkownik...
michal pisze: Mak w moich zastosowaniach się nie sprawdza

Nie zawsze/wszędzie się sprawdza/musi sprawdzać.

Chociaż może się sprawdza, tylko o tym nie wiesz ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:22

Niedźwiedź pisze: Ktoś ma namiary na jakiś aktualny test netbooków.

http://www.notebookcheck.pl/Laptopy.1019.0.html

:idea:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:23

źuf pisze: To albo sie cos grzeje, albo np cos nie styka, mikropekniecia itp.
ma prawo - 4 lata za sobą.
źuf pisze: Zagladales w radiator procesora i inne ktore tam sa? W waskich zeberkach czesto sie zbiera syf.
ciężki tam dostęp - nie udało mi się dolnej obudowy zdjąć. Więcej powietrzem jednak nie psikałem. Poluźniłem śruby wewnątrz, które wcześniej dosyć mocno dokręciłem. Może za mocno i było jakieś zwarcie czy inne badziewie.
Obrazek
Obrazek

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:29

Konto usunięte pisze: michal napisał(a):Mak w moich zastosowaniach się nie sprawdza

Nie zawsze/wszędzie się sprawdza/musi sprawdzać.

Chociaż może się sprawdza, tylko o tym nie wiesz ;-)
Funky, pierwsze zdanie jak najbardziej - z drugiego, mimo smajleja, czuć lekką nutę amłejowo-zepterową ;-)

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:29

Przecież napisałem, że aktualny ma być. Tam się na NC10 zatrzymali, a to pierwszy netbook samsunga.
Obrazek
Obrazek

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:36

michal pisze: lekką nutę amłejowo-zepterową

Mmmm... nie. Nie mam żadnych profitów ze sprzedaży owoców, choćby nie miały wytatuowane 666 na czole.
Niedźwiedź pisze: netbook

Ty na net booku w office pracujesz?

Może jeszcze nie testowali. Googluj.

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:40

Konto usunięte pisze: michal napisał(a):lekką nutę amłejowo-zepterową

Mmmm... nie. Nie mam żadnych profitów ze sprzedaży owoców, choćby nie miały wytatuowane 666 na czole.

Nawiązuję do sekciarstwa nie do prowizji :-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 6 lis 2009, o 01:41

A Wy znów o religii :?: Nie wywołujcie wilka (marudy) z lasu :idea: ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

leon
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Niepsujące się.
Polubił: 207 razy
Polubione posty: 284 razy

Post 6 lis 2009, o 01:43

Konto usunięte pisze:...
Latitude D630. Firmowy.
...
A kciałem takiego zanabyć, ale na t61 się połasiłem.
Walcz z globalnym ocipieniem - zjedz ekologa.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:44

Konto usunięte pisze:
No widzisz, ja też. Ale po co mam amatorsko robić coś, co inni robią zawodowo?
Chodzilo mi o zwykle ulatwianie sobie zycia i nie marnowanie go na wykonywanie czegos "dookola".
Konto usunięte pisze: No to jak u mnie, tylko mi się jeszcze musi podobać. Taki esteta jestem. :->
Nie boje sie, to nie jest zarazliwe :-)
Konto usunięte pisze: No to podaj mi "ten sam produkt" co Macbook. :-p Za niższą cenę.
Czyli core2duo w wersji lekkiej?
Konto usunięte pisze:Zdziwiłbyś się, dla ilu osób nie ma kompletnie znaczenia na czym pracują (sam znam taką osobę, która umie tylko włączyć komputer i Worda). Dla nich rzeczywiście zupka Knorra to jest prawdziwa domowa zupa :giggle:
Od dawna sie nie dziwie. Glownie zajmujemy sie softem i systemami dla ksiegowosci. Wczesniej zajmowalem sie pewnymi systemami lacznosci ktorych uzywalo wojsko :wall: Nie wiem czy istnieja bardziej niezaawansowani userzy :-(
Konto usunięte pisze: A ja wolę ładną inteligentną. Przy okazji, to komputer jest tak inteligentny jak jego użytkownik...
Tez wole. Lecz majac binarny wybor dla mnie priorytety sa jasne.
Niestety komputer nigdy nie bedzie inteligentny jak jego zaawansowny uzytkownik bo juz w etapie produkcji swoje lapy wsadzilo w niego mniej lub wiecej kretynow. Natomiast moze byc rownie tepy jak luser. :evilgrin:

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:50

Niedźwiedź pisze: Przecież napisałem, że aktualny ma być. Tam się na NC10 zatrzymali, a to pierwszy netbook samsunga.
Jako enty komputer netbook jest fajny. W wersji glowny komputer to porazka.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 6 lis 2009, o 01:52

źuf pisze: Konto usunięte napisał(a):No to podaj mi "ten sam produkt" co Macbook. :-p Za niższą cenę.

Czyli core2duo w wersji lekkiej?

Nie idź na łatwiznę - TEN SAM produkt... skro zupka knorra nie jest prawdziwa... :evilgrin:

Ja znam sporo TYCH SAMYCH lapków pc, te same obudowy, te same bebechy...
źuf pisze: Nie wiem czy istnieja bardziej niezaawansowani userzy

Nooo... są. Ale poprzeczka rzeczywiście zawieszona nisko (wysoko?)
źuf pisze: Natomiast moze byc rownie tepy jak luser.
Można i tak sprawę postawić, ja uważam że inteligentny człowiek to i z kalkulatora maila wyśle...

michal, a jakie tu sekciarstwo, modlić się zakazują ;-(

leon, naprawdę nie radzę... IBM/Lenovo są OK...

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:57

Konto usunięte pisze: Nie idź na łatwiznę - TEN SAM produkt... skro zupka knorra nie jest prawdziwa... :evilgrin:
Ten sam to podrobka albo macbook.
Dopoki nie sa podane kryteria to dla mnie jest to wciaz korek w lekkiej obudowie.
Konto usunięte pisze:
źuf pisze: Nie wiem czy istnieja bardziej niezaawansowani userzy

Nooo... są. Ale poprzeczka rzeczywiście zawieszona nisko (wysoko?)
Rzeklbym wbita w ziemie. Gdzie sa bardziej niezaawansowani? :o

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 01:58

źuf pisze: Jako enty komputer netbook jest fajny. W wersji glowny komputer to porazka.
czy drugi to już enty ? ;-)
Obrazek
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2009, o 01:59

oooo makówki :mrgreen:

Della używam hardcorowo, nie jakiegoś drogiego - od 2 lat nic mu się nie dzieje, nawet ciepełka nie generuje.

Niedźwiedz, niedawno znajomej zamawiałem nówke Della Studio - za 2.5k pln, 15", 3GB/320GB, grafa dedykowana nie jakis zintegrowany shit. Bardzo fajny komp i niedrogi. W Dell PL taki komp ponad 4k, w jakimś notebookowym sklepie na allegro 1.5 taniej.

źuf
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 02:00

Niedźwiedź pisze:
źuf pisze: Jako enty komputer netbook jest fajny. W wersji glowny komputer to porazka.
czy drugi to już enty ? ;-)
Zalezy jak limitowany masz dostep do pierwszego ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 6 lis 2009, o 02:02

Niedźwiedź pisze: czy drugi to już enty ? ;-)
u mnie byłby trzeci.

pierwszy to blaszak zwany piecem, drugi to notebook, którym z wyrka pracuje na dużym, netbook by się przydał jak łaże na fajke, albo do wanny, bo mi już szkoda Della :mrgreen:

Niedźwiedź
Awatar użytkownika
4 gwiazdki

Post 6 lis 2009, o 02:10

Mój ranny komp nadal chodzi :-) HD 42stopnoe. CPU 45, obudowa zimna (przed spryskiwaniem powietrzem grzał się mocno).
Tak czy owak rozglądam się za kompem. To że ten działa, oznacza jedynie , że nie muszę kupować w ten weekend ;-)
Obrazek
Obrazek

Alek
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legaś klekot

Post 6 lis 2009, o 11:12

źuf pisze: A uzywaj sobie.
Tyle ze spora czesc zadowolonych to produkt marketingu i robienia z japka najlepszej rzeczy na swiecie zaraz po krojonym chlebie.
Tu trzeba im oddac co ich - pranie mozgow maja opanowane do perfekcji.
Nie bierz tego do siebie. Znam troche osob z japkami i wsrod nich do ogryzka nie modli sie raptem 2. Jeden bo dostal sluzbowego, drugi bo sie jakos przyzwyczail. Obaj sa wysokiej klasy adminami dosc jadowitych systemow, moze dlatego podchodza do tego bez emocji.

Kompletnie tego nie rozumiem :wall: :wall: :wall: Ktoś kupuje Vaio bo mu się podoba i to jest ok. Ale jak kupisz Mac'a i jeszcze jesteś zadowolony to zaraz odezwie się paru komentatorów, prezentujących prawdy o "ofiarach marketingu i wyznawcach religii", mające, jak rozumiem świadczyć o ich wyższości nad dającymi się nabrać maluczkimi, których wewnętrzne filtry marketingowe nie rozwinęły się w stopniu wystarczającym by oprzeć się czarowi Jobs'a.

ODPOWIEDZ