IMVHO od zawsze "ośka" to określenie auta przedniopędnego...EterycznyŻołądź pisze:Chyba od zawsze mają napęd na jedną oś, a nie na dwie...
Zauroczenie? Co za samochód! Zjawisko!
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Auto: WiśniaNieWiśnia
- Polubił: 130 razy
- Polubione posty: 365 razy
Nawet gdyby ośką nazywać auto z napędem na obojętnie którą oś, to chyba porównywanie RWD i FWD jest kompletnie bezsensowne. RWD będzie zawsze lepiej skręcać i przyspieszać.EterycznyŻołądź pisze:Chyba od zawsze mają napęd na jedną oś, a nie na dwie...
I teraz jedno pytanie np. dla Owoca.
Co dzieje się (z każdym) autem podczas szybkiego (wtedy najbardziej widać) ruszania, przyspieszania.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
na przyspieszaniu od 0 czy przyspieszaniu przy 150km/h?Chloru pisze:że RWD będzie wolniejsz

Jak dusisz fure unosi się przód. Jak się przód unosi to docisk na przedniej osi jest mniejszy. Jak jest mniejszy to gorzej chce przyspieszac, a więcej piszczeć. Dlatego w ośce jest trudniej.
W RWD takze unosi sie przod i dosciska sie tyl. Dlatego latwiej, bo ma wieksza przyczepnosc.
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Jak te auta będą miały nie więcej niż 50 KM to nie robi to wielkiej różnicyremek pisze:na przyspieszaniu od 0 czy przyspieszaniu przy 150km/h?![]()

Remek - słowo "zawsze" niekoniecznie pasowało do Twojego wywodu. Są auta FWD które podobno świetnie się prowadzą i tyle. Ciekaw jestem np. konfrontacji w stylu Interga Type-R z jakimś ociężałym BWM Coupe ~200 KM

[ Dodano: 2008-02-23, 23:35 ]
I gaźników ;-PLouis Cyphre pisze:Istnieje silne lobby osiek :P
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
Chloru, Zobacz sobie jak na ćwiartke wyglądają czasy osiek. Nigdy nie sądziłem, że sie tym podeprę ale prawda jest taka, że ośki sa głeboko w dupie z czsami do 100km/h. Oczywiście zdaje sobie sprawę że to gówno znaczy w ruchu miejskim, ale nie cierpię jak ktoś za wszelką cene chce ośki przyrównać w tym względzie do aut napędzanych na prawidłową oś (osie)
[ Dodano: 2008-02-23, 23:47 ]
A w ogóle to RWD rulez :P FWD is for svckers :d
[ Dodano: 2008-02-23, 23:47 ]
A w ogóle to RWD rulez :P FWD is for svckers :d
- Alan, Alan, Alan!
- 6 gwiazdek
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Ostrzeżenia: 1
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 244 razy
- Polubione posty: 524 razy
Lucek ale ja sobie doskonale zdaje sprawe z tego, ze ośka ma większe skłonności do psucia opon niż przyspieszaniaLouis Cyphre pisze:Chloru, Zobacz sobie jak na ćwiartke wyglądają czasy osiek.

"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
-
jarmaj
- 6 gwiazdek
- Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
- Polubił: 83 razy
- Polubione posty: 443 razy
Louis Cyphre pisze:Ups. Wybacz, że się wygadałemjarmaj pisze:Tak Lucku, tak. I oczywiście tej wersji będziemy się trzymać! :-P![]()
Dobrze, dołączam to do wersji której mamy się trzymć

Louis Cyphre pisze:Locha była lepsiejsza pod tym względem
Świeeeeetna, bo przecież wcale po 2 km ostrzejszej jazdy jej sie olej w autoamcie nie przegrzewał :-P
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Też Ci tego nie wybaczę...Louis Cyphre pisze:Do dziś nie mogę sobie wybaczyć, że nie zrobiłem Ci fotki jak tankujesz LPG do automata

A dla Eterycznego i Owoca - wyjaśniam swą skomplikowaną intencję bez ogródek i bez użycia trudnego słowa "ośka": nie wierzę, żeby ten abarcik był zdolny do takiego przyspieszenia seryjnie, tzn. na przykład bez superprzyczepnych, walcowatych opon i dużego worka cementu na masce.
Co nie zmienia faktu, że auteczko jest fajne.
- Tomasz_555
- 2 gwiazdki
- Auto: Impreza 2.0RC Type-N/A MY07
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Może trochę odbiegnę od tematu, ale ustrzeliliśmy z kumplem pierwsze egzemplarze zamaskowane Forda Ka, który ma być tłuczony w Tyskiej fabryce. Powiem, że mimo maskowania dość solidnego samochód wygląda całkiem całkiem :) Mówię to, bo do tej pory należałem do tych, którym KA zdecydowanie się nie podoba :)
Wracając do 500tki. Swego czasu jak organizowaliśmy Youngtimer Rally na torze w Tychach to miałem okazję posłuchać dźwięku 500tki (chyba to był SPORT) i powiem, że piękne brzmienie wydechu do takiego miejskiego pomykacza. Jakoś specjalnie 500tka mi się nie podoba ale ten dźwięk, piękne grafitowe, duże felgi, piękna ciemna czerwień i chyba mnie zaraziło :) A i odejście też miało fajne, naprawdę do miejskiego killowania w sam raz :)
Wnętrze na swój sposób piękne, nawiązuje do legendarnej 500tki, naprawdę się postarali, ale jak dla mnie za bardzo odpustowe. Jednak wolę Subarową prostotę.
Wracając do 500tki. Swego czasu jak organizowaliśmy Youngtimer Rally na torze w Tychach to miałem okazję posłuchać dźwięku 500tki (chyba to był SPORT) i powiem, że piękne brzmienie wydechu do takiego miejskiego pomykacza. Jakoś specjalnie 500tka mi się nie podoba ale ten dźwięk, piękne grafitowe, duże felgi, piękna ciemna czerwień i chyba mnie zaraziło :) A i odejście też miało fajne, naprawdę do miejskiego killowania w sam raz :)
Wnętrze na swój sposób piękne, nawiązuje do legendarnej 500tki, naprawdę się postarali, ale jak dla mnie za bardzo odpustowe. Jednak wolę Subarową prostotę.
To nie jest prostota - to prostactwo estetyczneTomasz_555 pisze:Jednak wolę Subarową prostotę.

http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!