Ale to urzad stwierdza, czy wartosc auta jest odpowiednia. Jesli np. Eurotax podaje 40 tys. PLN, a Ty zaplaciles mniej , to 2% licza od 40 tys. (nigdy odwrotnie oczywiscie).Konto usunięte pisze:Rzeznik, chyba jednak można.... na razie zrobiłem tak:
Wypełniłem PCC-3 online http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/fo ... /pcc_3.pdf
Skoro jest online, to znaczy, że nie trzeba do urzędu. Zadzwoniłem do US, żeby podali mi numer konta - podali - a więc zakładam, że jest to jakaś praktyka.
Wysłałem poleconym PCC-3, zapłaciłem przelewem tyle ile wyliczyłem. Jak będą chcieli sobie weryfikować, to wyślą list, albo zadzwonią.
Jestem chory kiedy muszę coś załatwić w urzędzie.
Gdzie i jak ubezpieczyć samochód
- warp9
- 2 gwiazdki
- Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX
- Polubił: 0
- Polubione posty: 0
Re: Gdzie i jak ubezpieczyć samochód
It's evolution ...

Ja w Urzędzie oświadczyłem, że samochód jest po wypadku (GTek) i wymaga naprawy blacharsko-lakierniczej i pani policzyła mi dużo niższą stawkę.warp9 pisze: Ale to urzad stwierdza, czy wartosc auta jest odpowiednia. Jesli np. Eurotax podaje 40 tys. PLN, a Ty zaplaciles mniej , to 2% licza od 40 tys. (nigdy odwrotnie oczywiscie).
Urząd Skarbowy - Ursynów ul. Wynalazek 3
Swoją drogą śmieszna nazwa ulicy dla Urzędu Skarbowego...

Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl
http://www.greatpe.pl
- warp9
- 2 gwiazdki
- Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX
A ja niedawno w innym urzedzie zostalem policzony od wartosci na umowie (wyzszej niz cena z tabelek). A pani z okienka obok rzucila "A nie mozna bylo mniejszej wartosci w umowie podac?" To jest wlasnie Polska - nawet w urzedzie agitacja na rzecz "malego, nieszkodliwego oszustwa". Mamy to we krwihogi pisze: Ja w Urzędzie oświadczyłem, że samochód jest po wypadku (GTek) i wymaga naprawy blacharsko-lakierniczej i pani policzyła mi dużo niższą stawkę.
Urząd Skarbowy - Ursynów ul. Wynalazek 3
Swoją drogą śmieszna nazwa ulicy dla Urzędu Skarbowego...

It's evolution ...

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Oczywiście. Jednak jako, że moja wartość na umowie jest bliska eurotax'owi to sądzę, że nie będą mnie zmuszać do korekt. A jeśli nawet to korespondencyjnie.warp9 pisze:Ale to urzad stwierdza, czy wartosc auta jest odpowiednia. Jesli np. Eurotax podaje 40 tys. PLN, a Ty zaplaciles mniej , to 2% licza od 40 tys. (nigdy odwrotnie oczywiscie).
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Re: Gdzie i jak ubezpieczyć Porsche?
Tak mnie naszło po lekturze papierowego Top Geara. Jest tam o używanym Porsche 911. Cena takiego auta nie jest straszna. 50-60 tys. zł i jeśli się serwisuje w odpowiednich miejscach i na oryginalnych częściach to z czasem rośnie. Tutaj pojawia się problem. Cena tylnej klapy... 48.000 tys. Ktoś w nas wiedzie i co wtedy? Ubezpieczyciel stwierdza szkodę całkowitą, auto do kasacji bo ma przykładowa tylko klapę popsutą?! Albo nasza wina i nieudane cofanie?
Można to jakoś obejść w sytuacji a) kogoś wina b)nasza wina?
Tak sobie teoretycznie rozważam.
Można to jakoś obejść w sytuacji a) kogoś wina b)nasza wina?
Tak sobie teoretycznie rozważam.
ET...EterycznyŻołądź pisze: Tak sobie teoretycznie rozważam.
Jak by to ująć...
Porsche to nie jest samochód dla tych, którzy muszą się zastanawiać "co, gdyby".
To nie jest żadna złośliwość, tylko prosta konstatacja rzeczywistości. Jeżeli nawet znajdziesz "myk" z ubezpieczycielem na sytuację gdy "cofając wgiąłeś klapę", to Porsche'owska rzeczywistość dopadnie Cię z innej mańki.
Podejdź do tego tak: Najdroższy samochód na jaki Cię stać to taki, którego cena (nowego) jest mniejsza niż Twoje sześciomiesięczne dochody netto, albo taki, który odstawisz na złom natychmiast jak się zepsuje.
Wysłane z mojego komputera przy użyciu klawiatury.
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Gal, to o tych 6 miesiącach muszę powiedzieć matce. Już któryś z kolei samochód źle kupiła.
A tych Porsche to nie ma już nowych bo one mają 20 lat. Ceny części użytkowych sprzęgła, zawieszenie, tak nie straszą, ale zderzak za 20 tys. zł, maska za 48 tys. już tak. Zresztą rozmawiamy hipotetycznie.
Gdybyś nagle musiał wydać na naprawę OBK z własnej kieszeni równowartość (albo i więcej) ceny tego OBK z przed wypadku. bo stać cię na to, aby nie rozmyślać o drobiazgach ubezpieczeniu to szczerze zazdroszczę.

A tych Porsche to nie ma już nowych bo one mają 20 lat. Ceny części użytkowych sprzęgła, zawieszenie, tak nie straszą, ale zderzak za 20 tys. zł, maska za 48 tys. już tak. Zresztą rozmawiamy hipotetycznie.
Gdybyś nagle musiał wydać na naprawę OBK z własnej kieszeni równowartość (albo i więcej) ceny tego OBK z przed wypadku. bo stać cię na to, aby nie rozmyślać o drobiazgach ubezpieczeniu to szczerze zazdroszczę.

Gal na rację.
Amerykanie mają takie powiedzonko - mieszkaj w najdroższym miejscu, na jakie Cię stać i jeździj najgorszym samochodem, na jaki pozwala Twoja pozycja społeczna.
Amerykanie mają takie powiedzonko - mieszkaj w najdroższym miejscu, na jakie Cię stać i jeździj najgorszym samochodem, na jaki pozwala Twoja pozycja społeczna.
http://wwojnar.com/
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
– Это водка? – слабо спросила Маргарита. Кот подпрырнул на стуле от обиды.
– Помилуйте, королева, – прохрипел он, – разве я позволил бы себе налить даме водку? Это – чистый спирт!
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
devlin, chciałbyś mieć (niezależnie od funduszy) sytuację, w której jeśli ktoś stuknie w twoje auto to będziesz musiał je naprawiać z własnych pieniędzy? Pamiętaj, że nie mówimy o zwykłych autach, a o "kultowych" czy też wręcz prawie kolekcjonerskich.
Wybacz, ale jakoś nie widzę nic złego w łamaniu reguły 6 miesięcy, tym bardziej, że tak dobrze znam przykład obalający ją.
Wybacz, ale jakoś nie widzę nic złego w łamaniu reguły 6 miesięcy, tym bardziej, że tak dobrze znam przykład obalający ją.
ET!EterycznyŻołądź pisze:devlin, chciałbyś mieć (niezależnie od funduszy) sytuację, w której jeśli ktoś stuknie w twoje auto to będziesz musiał je naprawiać z własnych pieniędzy? Pamiętaj, że nie mówimy o zwykłych autach, a o "kultowych" czy też wręcz prawie kolekcjonerskich.
To nie chodzi o naprawianie "z własnych funduszy" - po to jest ubezpieczenie.
Próbuję Ci powiedzieć, że (bez względu na wiek), są samochody tanie, przeciętnie drogie, drogie i "blooooody expensive".
Porsche jest gdzieś na pograniczu tych dwóch ostatnich kategorii - bliżej ostatniej. Bez względu na to czy kupisz nowe czy 20-to letnie, to musisz liczyć się z poważnymi wydatkami na utrzymanie.
I nie ma od tego ucieczki.
A co do samochodów służbowych (bo do tego pijesz, jak mniemam), to samochód służbowy to tylko jakaś cząstka dochodów - też trzeba na to zapracować.
Jakie to szczęście, że ja najpierw kupuję, a potem liczę. 

czarne jest piękne...
-
EterycznyŻołądź
- 6 gwiazdek
Gal pisze: ET!
To nie chodzi o naprawianie "z własnych funduszy" - po to jest ubezpieczenie.
No właśnie. Tylko, że tutaj jest sytuacja, kiedy ubezpieczenie jest po nic, bo co by się nie "zepsuło" to i tak będzie "szkoda całkowita. Oto się cały czas rozchodzi. Części zwykłe eksploatacyjne nie są jakoś bloooody expensive w porónaniu np. z STi. Niektóre tańsze inne droższe, ale za to bardziej wytrzymałe.
Piłem do absurdalności powyższej sytuacji kiedy klapa (maska?) kosztuje tyle co cały samochód. O samochodach które się "dostaje od firmy" nie chcę rozmawiać, bo to jest zbyt abstrakcyjne dla mnie i nie tyczy się tematu.
Reguła 6 miesięcy może w usa się sprawdza, ale w Europie jest bezsensowna.
To nie jest żaden absurd. A nawet apsurt.EterycznyŻołądź pisze: Piłem do absurdalności powyższej sytuacji kiedy klapa (maska?) kosztuje tyle co cały samochód.
To tylko dowód, że Ciebie nie stać na ten samochód.
Ceny są jakie są, zasady ubezpieczeń tak samo. Dla każdego takie same - ceny i reguły ubezpieczeń.
Jednych stać na to by podjąć takie ryzyko (jedni dlatego bo mają samochód nowy, więc cena maski nie umywa się do wartości samochodu; inni, bo mają samochód stary, ale jak będą musieli zapłacić za maskę 48'000 to to przeżyją; a jeszcze inni bo i tak płaci firma), a pozostałych po prostu na ten samochód nie stać.
Były premier Cimoszewicz powiedział do powodzian podwrocławskich "Trzeba było się ubezpieczyć" - miał rację pod każdym względem, ale Gazety i TVNy go rozstrzelały, "No bo jak to? Normalny człowiek ma myśleć o konsekwencjach swoich decyzji...?!!!

No, ma.
Zwlaszcza, że koszt takiego ubezpieczenia (wtedy) to było ca. 200-300 PLN.Gal pisze: Były premier Cimoszewicz powiedział do powodzian podwrocławskich "Trzeba było się ubezpieczyć" - miał rację pod każdym względem, ale Gazety i TVNy go rozstrzelały, "No bo jak to? Normalny człowiek ma myśleć o konsekwencjach swoich decyzji...?!!! "...
No, ma.
No kawiorowo Panowie, kawiorowo...
Zapomniałem. Kradzież jeszcze w tym na okolo 10.000 PLN sie mieściła. Dom ca. 200.000 PLN
Wtedy za tyle bez bólu sie budowało i na środek starczało....
Byl to rok 1997.
Dolce far niente 

Gal, oczywiście Cimoszewicz miał rację jeśli chodzi o ubezpieczenie. Jednak u nas (zresztą nie tylko) jesteśmy przyzwyczajeni do opiekuńczej roli państwa, przewodniej partii i wiemy, że nam się zawsze należy.
A czy to był akurat najlepszy moment by to wypominać powodzianom, to już inna kwestia.

A czy to był akurat najlepszy moment by to wypominać powodzianom, to już inna kwestia.
czarne jest piękne...
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
FUX pisze: Zwlaszcza, że koszt takiego ubezpieczenia (wtedy) to było ca. 200-300 PLN
Teraz w Warcie płacę podobne pieniądze.
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
jak AC nie kupisz i dygniesz, to do Cimoszki, jak w dym....vibowit pisze: A czy to był akurat najlepszy moment by to wypominać powodzianom, to już inna kwestia.
Jeszcze się żubrem karniesz w ramach odstresowania...

Dolce far niente 

Re: Gdzie i jak ubezpieczyć Porsche?
Kupujesz drugie. Zabierasz klapie do pierwszego, a z drugiego sprzedajesz maskie. Za to co zarobiles za maskie robisz se plastikowe klapie i maskie do drugiego. Sprzedajesz (drugiego) jako niebity i tuningowany (odelzona maskia i klapia) pod Ostrolemka.EterycznyŻołądź pisze:Cena tylnej klapy... 48.000 tys. Ktoś w nas wiedzie i co wtedy?
Na tem interesie jestes jakos do przodu pare krzynek.
g.
-
Grzegorz
- 5 gwiazdek
- Auto: Leon
- Polubił: 21 razy
- Polubione posty: 35 razy
Za ubezpieczenie domuKonto usunięte pisze: Grzegorz, za co?
pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Z punktu widzenia polityka, oczywiście, że to było najgorsze co mógł wtedy powiedzieć. Inna sprawa, czy dzięki temu paru ludziom nie zapadło to lepiej w pamięć...vibowit pisze: A czy to był akurat najlepszy moment by to wypominać powodzianom, to już inna kwestia.
Zasada jest prosta: ludzie nienawidzą polityków kiedy mówią prawdę, za kłamstwa kochają.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
Konto usunięte, a jak tam ze znizkami po leasingu ? nie problem ogólnie czy po prostu miałes drugie auto prywatne zawsze i już ?
Firmy leasingowe nie mają/miały dobrych ofert.esilon pisze: jak tam ze znizkami po leasingu
Ale np. dealerzy to maja...
1,9% za pakiet płaciłem

Gdzieś reklamę ostatnio słyszalem jakiejś marki, to oferowali za 1,4 czy 1,5 %

Dolce far niente