Diesel Subaru

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Azrael
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 3 razy

Re: Diesel Subaru

Post 10 lut 2010, o 16:10

FUX, Mondeo sąsiada też.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 10 lut 2010, o 16:13

FUX pisze:Bawary mają... :cofee:
A Disco? :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubione posty: 0

Post 10 lut 2010, o 16:20

Azrael pisze: Kompletnie nie rozumiem dlaczego w autach za tyle kasy nie ma jakiegoś webasto czy czegoś takiego w serii.
Bo to nie jest takie proste. Jak stoisz pod chmurką/wiatą, to Webasto jest ok. Ale jak masz garaż, to nie odpalisz Webasto, za to przyda się grzałka elektryczna. Ale jak masz miejsce parkingowe w garażu podziemnym to... jesteś w pupie :) A nawet jak masz Webasto, to producent też zaleca, żeby nie odpalać go na dłużej niż czas, który potem będziesz spędzał w aucie (przynajmniej Eberspaecher tak robi) -- samo Webasto te kilkadziesiąt watów z akumulatora pobiera (a jak masz jeszcze przewietrzanie wnętrza, to więcej).

To dość drogi gadżet (ale przydatny -- mam i chwalę) i firma po prostu oszczędza te kilka kafli na coś, co dla sporego procenta byłoby nieprzydatne. Chociaż Webasto, jak Webasto, ale Defa kosztuje kilka stów, a nie kilka tysięcy i tu już mogliby się nie wygłupiać.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 10 lut 2010, o 16:28

Ja mam najzimniej w garażu +6, to po co mam odpalać webasto? :whistle:
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 lut 2010, o 16:32

FUX, bo jak wyjedziesz z +6 na -20 to będziesz musial jechać takim dieslem w kurce i szaliku przez 20-30 km.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 lut 2010, o 16:34

FUX pisze: Ja mam najzimniej w garażu 6, to po co mam odpalać webasto?
Może po to, że silnik osiąga szybciej temperaturę pracy z 30-40-50 niż 6? A co za tym idzie, szybciej zaczyna efektywnie grzać wnętrze?

Ja włączam zawsze poniżej 5 na zewnątrz. Przy czym przy 5 na dziesięć minut, przy -5 na 15, a przy większych mrozach na jakieś 20.

r.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 lut 2010, o 18:15

Azrael pisze:FUX, bo jak wyjedziesz z +6 na -20 to będziesz musial jechać takim dieslem w kurce i szaliku przez 20-30 km.
Mi w accordzie po wyjeździe z zimnego garażu, temperatura bliska tej na dworze, starczało kolo 3-4km, aby lecialo gorące powietrze. Ale on mial jakiś dziwny patent na dogrzewanie czegoś tam spalinami...
Dolce far niente ;-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 lut 2010, o 18:16

FUX, Toyota ma jakies dogrzewanie włączane guzikiem i też lodówa...

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 lut 2010, o 18:50

Azrael pisze: Toyota ma jakies dogrzewanie włączane guzikiem
Nie miałem takiego patentu...
Dolce far niente ;-)

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx, legacy disel, evo X

Post 10 lut 2010, o 23:06

cos dziwnie gadacie ja po 4km juz mam cieple powietrze,tylko temp wody powoli idzie i nawet jak dojade do miasta a mam 22km do dalej nie optim.
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 10 lut 2010, o 23:08

cerbera pisze: cos dziwnie gadacie ja po 4km juz mam cieple powietrze
:o
masakra jakaś. toż to połowa mojej drogi do pracy. oj, nie postarali się inżynierowie z FHI...

cerbera
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: impreza wrx, legacy disel, evo X

Post 10 lut 2010, o 23:36

no jak masterem kiedys jezdzilem to min 20km potrzeba bylo
ŚWIEŻAK LEGACY DISEL MY09 - SREBNA LALKA WRX 04- RED MISIEK 08 I ZOO FAMILY DO TEGO MOJSPORT-PRESTIGE the north face salewa grizzly mammut black diamond alpinus campus milo itp itd duze rabaty dla czlonków rodziny Subaru ;-)

chudy_b
0 gwiazdek

Post 11 lut 2010, o 02:53

Do bani te Diesle. Benzynowy 2.5 XT gasi lampkę temperatury silnika (tak tak, niestety nowy wynalazek bez wskazówki) jak stoję na światłach 50m po wyjechaniu z parkingu. Ciepłe leci z kilometr dalej, w sumie po jakiś 5 minutach. I to jest piękne. 10 minut później co prawda próbuje mnie ugotować, bo automatyczna klima w wydaniu Subaru jest mocnym dowcipem, ale i tak wolę to niż telepanie się zimna prawie pod sam dom.

Azrael
6 gwiazdek

Post 11 lut 2010, o 04:22

chudy_b pisze: Benzynowy 2.5 XT gasi lampkę temperatury silnika (tak tak, niestety nowy wynalazek bez wskazówki) jak stoję na światłach 50m po wyjechaniu z parkingu.
Co powoduje że kompletnie nie wiem po co ona jest bo jest wtedy nadal kompletnie zimny.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 lut 2010, o 09:53

Azrael pisze: po co ona jest
Ona pomaga sprzedawać samochody.

r.

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lut 2010, o 10:54

Wzkaźnik temperatury płynu w chłodnicy to aż taki przydatny jest przeciętnemu użytkownikowi samochodu?
Nie zauważyłem.
Jeśli chodzi o ostrzejsze upalanie, to IMO warto z nim poczekać aż rozgrzeje się w pełni równiez olej w silniku, nie tylko płyn w chłodnicy.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 lut 2010, o 10:59

gootek pisze: Wzkaźnik temperatury płynu w chłodnicy to aż taki przydatny jest przeciętnemu użytkownikowi samochodu?
gootek, masz rację :-d
użytkownikowi subaru z pewnościa do niczego nie jest potrzebny, w nowych modelach lampka zastapiła wskazówkę która i tak nie precyzowała co sie dzieje, kazdy normalny użytkownik wie, że "upalanie" oraz dynamiczna jazda to ładnych kilkanascie minut (zaleznie oczywiście od temp zewn) od rozruchu a najlepiej od zgasnięcia lampki :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 lut 2010, o 11:06

esilon pisze: użytkownikowi subaru z pewnościa do niczego nie jest potrzebny, w nowych modelach lampka zastapiła wskazówkę która i tak nie precyzowała co sie dzieje, kazdy normalny użytkownik wie, że "upalanie" oraz dynamiczna jazda to ładnych kilkanascie minut (zaleznie oczywiście od temp zewn) od rozruchu a najlepiej od zgasnięcia lampki :-)
Z drugiej strony zwykły użytkownik uznaje teraz wcześniej, że silnik jest rozgrzany - lampka vs. wskaźnik. Obawiam się, że taka jest szara rzeczywistość.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 11 lut 2010, o 11:13

So What! pisze: Z drugiej strony zwykły użytkownik uznaje teraz wcześniej, że silnik jest rozgrzany - lampka vs. wskaźnik. Obawiam się, że taka jest szara rzeczywistość.

ta lampka ( jej skuteczność) jest tożsama z montowanymi wczesniej wskaźnikami, problem z nią tylko taki, że mało poważnie wygląda :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 11 lut 2010, o 11:22

esilon pisze: ta lampka ( jej skuteczność) jest tożsama z montowanymi wczesniej wskaźnikami, problem z nią tylko taki, że mało poważnie wygląda :-)
Z moich obserwacji wynika, że gaśnie szybciej, niż wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej dochodził do docelowego poziomu.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 lut 2010, o 11:30

gootek pisze:Wzkaźnik temperatury płynu w chłodnicy to aż taki przydatny jest przeciętnemu użytkownikowi samochodu?
Nie zauważyłem.
Jeśli chodzi o ostrzejsze upalanie, to IMO warto z nim poczekać aż rozgrzeje się w pełni równiez olej w silniku, nie tylko płyn w chłodnicy.
Wiedzy o tym kiedy można upalać z pewnością on nie zapewnia, ale wskaźnik temperatury warto obserwować, by zobaczyć czy silnik się nie przegrzewa. To się przyda nawet przeciętnemu użytkownikowi.
czarne jest piękne...

Gość
5 gwiazdek

Post 11 lut 2010, o 11:35

vibowit pisze:Wiedzy o tym kiedy można upalać z pewnością on nie zapewnia, ale wskaźnik temperatury warto obserwować, by zobaczyć czy silnik się nie przegrzewa. To się przyda nawet przeciętnemu użytkownikowi.
No a jak jest w tym nowym systemie z lampką zamiast wskazówki?
Gdy silnik się przegrzewa nie zapala się jakaś kontrolka ostrzegawcza?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 11 lut 2010, o 11:42

gootek pisze: Gdy silnik się przegrzewa nie zapala się jakaś kontrolka ostrzegawcza?gootek
Azrael gdzieś pisał, że razem z zapaleniem kontrolki, telefon powinien automatycznie wybierać numer do ASO, aby użytkownik umówił się na wymianę uszczelki pod głowicą :evilgrin:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 11 lut 2010, o 11:43

gootek pisze:
vibowit pisze:Wiedzy o tym kiedy można upalać z pewnością on nie zapewnia, ale wskaźnik temperatury warto obserwować, by zobaczyć czy silnik się nie przegrzewa. To się przyda nawet przeciętnemu użytkownikowi.
No a jak jest w tym nowym systemie z lampką zamiast wskazówki?
Gdy silnik się przegrzewa nie zapala się jakaś kontrolka ostrzegawcza?
Nie mam pojęcia jak to może działać. Wiadomo, że jak w analogowym wskaźniku wskazówka dochodzi do czerwonego pola to już jest dawno pozamiatane, więc lampka by mnie nie uspokoiła.

EDIT: O rrosiak dokładnie to samo wyartykułował. :-)
czarne jest piękne...

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 11 lut 2010, o 11:53

Takie same lampki od temp to faktycznie porażka. Przecież istotne byłoby zobaczyć, jak zaczyna podnosić się ponad normalną, a nie jak jest już alarm.

Parę lat temu Opel też zrezygnował ze wskaźników temperatury i były tylko lampki. Nowe modele, Insignia i Astra IV mają już z powrotem wskaźniki...
Widać Subaru jest tu parę lat za Oplem. :mrgreen:

ODPOWIEDZ