Wyniki sprzedaży SIP w 2009 (na podstawie AŚ)

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Re: Wyniki sprzedaży SIP w 2009 (na podstawie AŚ)

Post 28 sty 2010, o 08:36

Arno, jeżeli ktos choruje "na kręgosłup" to wygoda w fotelach innej marki auta może być całkowicie przypadkowa
esilon, dobrze prawi - to bardzo indywidualna i przypadkowa sprawa :!: Ja mam chory kręgosłup (przepuklina dokanałowa w L5 i L6) i mi Fotele Frestera baaaardzo odpowiadają :thumb: :mrgreen:

A do tematu: Jak importerowi nie przeszkadzają te wyniki sprzedaży (a na kropce piszą, że nie :razz: ), to po co biadolić na ten temat :?: I tak Subaru spotyka się coraz więcej na drogach, a po tej zimie ... zobaczycie jak wzrośnie sprzedaż :thumb:

Gump
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Spec + Legacy i wszystko cacy
Polubił: 29 razy
Polubione posty: 85 razy

Post 28 sty 2010, o 08:56

esilon pisze: Arno, jeżeli ktos choruje "na kręgosłup" to wygoda w fotelach innej marki auta może być całkowicie przypadkowa

w sensie, że uraz innego kręgu zmieni pojęcie wygody na torturę

Moja ,seniorka uwielbia jeździć Opelkiem jest po dwóch operacjach kręgosłupa ale już do Legasia za cholerę nie chce wsiadać
nawet ze specjalną poduszeczką .Jeżeli chodzi o wygodę foteli to ja również lepiej znoszę jazdę Oplem na dłuższych dystansach
niż Legasiem może to kwestia przyzwyczajenia, w końcu starszym autkiem jeżdżę już 11 lat i trzysta tysiączków stuknęło :mrgreen:
a młodziakiem ledwo drugi sezon i raptem szesnaście tysięcy na zegarku :thumb:
Legio Patria Nostra

"Jeżeli myślisz, że jesteś mężczyzną, boś spłodził syna, posadził drzewo i wybudował dom, to jesteś w błędzie. Spróbuj przebiec
Rzeźnika "

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 28 sty 2010, o 09:26

Gump pisze: w końcu starszym autkiem jeżdżę już 11lat l

wymościłeś odpowiednio fotel przez ten czas to i wygodniej :giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 28 sty 2010, o 10:03

piotruś pisze: A do tematu: Jak importerowi nie przeszkadzają te wyniki sprzedaży (a na kropce piszą, że nie :razz: ), to po co biadolić na ten temat :?:

Serio tak piszą? A czym uzasadniają? Chcą zachować elitarność? :lol:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 28 sty 2010, o 10:31

Mniej napraw gwarancyjnych i awanturujących się klientów :lol:

piotruś
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Giulietta Veloce / Hyundai I30N Performance / Ioniq 6 / był Forester 2,5XT
Polubił: 320 razy
Polubione posty: 202 razy

Post 28 sty 2010, o 12:51

minimus,
- to chyba Ci w krawatach - "bo klient w krawacie, mniej awanturujący się jest" :lol:

Gość
5 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 13:42

Godlik pisze:Nie pomógł (a może właśnie pomógł?) diesel ani kratki.
Godlik,
diesel pomógł i to nawet bardzo. W roku 2008.
Kto miał kupić to kupił wtedy.
Ceny (w PLN) mieli wtedy dosyć rozsądne.
Udaną promocję zrobili na starego Forestera...
itd...

Rok 2009 to był najwyraźniej rok odpoczynku po żniwach 2008.
Spadek jest drastyczny.
Ale tym łatwiej będzie w roku 2010 ponownie zwiększyć sprzedaż...
na przykład z 1 217...
na 1 271 sztuk
;-)
Godlik pisze:2009 (2008)
Subaru 1 217 (2 185) -44%
Forester 627 (1 009) -38%
Legacy/Outback 408 (837) -51%
Impreza 166 (260) -36%
Tribeca 16 (65) -75%
Justy 0 (14)

Dla porównania, Mitsubishi zanotowało 68% wzrost sprzedaży z 9.032 szt. (5.382 w 2008). Na czele Lancer (3.723, +136%) i Outlander (3.154, +74%)
A BMW sprzedało w Polsce ponad 5000 szt. aut, w tym prawie połowę z napędem 4x4.
Czyli ich sprzedaż samych aut 4x4 była dwa razy większa od cała sprzedaż Subaru.

No cóż, w tym jest nawet głębszy sens, że sięgamy coraz częściej po produkty europejskie.
Powinniśmy się wszyscy nad tym zastanowić.
No znaczy nad tym, czy nie powinniśmy w ten sposób pomagać gospodarce tej części świata, w której żyjemy.
:cofee:

pantomas
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: OBK

Post 28 sty 2010, o 15:12

gootek pisze:
No cóż, w tym jest nawet głębszy sens, że sięgamy coraz częściej po produkty europejskie.
Powinniśmy się wszyscy nad tym zastanowić.
No znaczy nad tym, czy nie powinniśmy w ten sposób pomagać gospodarce tej części świata, w której żyjemy.
:cofee:
Z uwagi na ogólnoświatowy kryzys postanowiłem w zeszłym roku pomóc całemu światu. Kupiłem za jewropejskie pieniądze japoński samochód skręcony w USA przez Chińczyków, przewieziony przez francuski statek pod liberyjską banderą do Niemiec a potem na koreańskiej lawecie prowadzonej przez Ukraińca do Polski. Światowy ze mnie człowiek ...
Farewell, all joys! O Death, come close mine eyes!
More Geese than Swans now live, more Fools than Wise.

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 28 sty 2010, o 15:13

Pozwolę sobie zacytować stanowisko szefa SIP, które zostało umieszczone na forum: http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=998177#998177
Dyrekcja pisze:Dokładny komentarz bezie mozliwy dopiero po opublikowaniu danych CEPiK.

Aktualnie publikowane dane opieraja się na informacjach przekazanych przez importerów, a te zawierają także samochody wyeksportowane z Polski.

Ogólnie zanotowaliśmy istotnie poważny spadek sprzedaży w porównaniu do roku 2008, którego przyczynami były :
1. Podwyzka akcyzy dla samochodów o pojemności silnika ponad 2 l z 13,6% do 18,6%
2. Kursy Euro wpływające na ceny naszych samochodów ( w 2008 m.in. niski kurs Euro przyczynił się do wyjątkowo wysokiej sprzedaży)
3. Efekt psychologiczny w pierwszej połowie roku wśród potencjalnych nabywców znających ceny z roku 2008 ( "przeciez kosztował znacznie mniej - tyle nie zpłacę !")
4. Utrzymywanie przez wielu importerów cen "politycznych" ( wsparcie producenta ? ) , znacznie nizszych niz w innych krajach co doprowaziło do zmniejszenia konkurencyjnosci cenowej naszych samochodów i .... bardzo dużego eksportu z Polski ( wstępne szacunki do nawet do 50.000 aut).

W drugiej połowie roku sytuacja się nieco ustabilizowała. Patzrąc na sprzedaż w tym okresie ekstrapolacja roczna dałaby wynik ok. 1.800 szt.

Przypominam jednak, że naszym celem nie jest "zdobywanie" udziału w rynku. Finalna sprzedaż w roku ubiegłym odpowiada poziomowi z roku 2006.

Pozdrowienia
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

pkh
0 gwiazdek
Auto: OBK

Post 28 sty 2010, o 18:27

Generalnie musi być w SIP ie krucho bo na kropce wyczytałem( http://forum.subaru.pl/viewtopic.php?t=130651) że nie dają rady odpalić klientowi co sobie nabył Ałtbeka za 150 k jednej sztuki instrukcji. :lol: do navi, która nota bene i tak nie działa (swoją drogą człowiek o tym nie pisze)... może dlatego bo nie wie jak ją uruchomoć :evilgrin:
Żeby było śmieszniej to jeden słynny diler z W-wy ucina ostro - tyle instrukcji ile aut!!!! ...pewnie ekolog :-p dba o lasy papier itd.
Jeśli tak się podchodzi do klienta to nawet gdyby im zezwolili montować dwie kratki :thumb:, się mogą wypchać.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 18:46

Ja se z merola zrobię Subaru - złote fele, siedzenia recaro, obszyje różem, zegary DELPHI, wydec supersprint i to dwa, amory odwróce, pójdę do 4turbo, VTG i gdzieś tam jeszcze i tak go dokręce, że żaden mi tu smrodu nie powącha.
Na dachu kombiaka zasunę z tyłu półkę. Jakiś styl w mordę musi być. Nie ma tak.
Napisze se z bokowca 555 z lekkim nachyleniem w kierunku 666. No i kierownik zmienie na momo, bez poduszki. pasy SABELT 8 punktowe z wtryskiem . No i wyrwę z niego całe wyciszenie. Opony i felgi 18 a letnie 19.
zrobię z niego samochód.
A, zapomniałem, przemaluję na gaciowy, bo co.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

esilon
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 18:53

Arno, ładnie napisane z lekkim przekąsem, ale czuje się że żal sie rozstawać mimo wszystko , czary ;-)

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 28 sty 2010, o 19:03

Arno, i w ten sposób staniesz się guru agrotuningowców od Małkini aż po Parzychnowy ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 19:23

michal pisze:Arno, i w ten sposób staniesz się guru agrotuningowców od Małkini aż po Parzychnowy ;-)
najbardziej interesuje mnie Łochów i Małkinia.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 19:30

esilon pisze:Arno, ładnie napisane z lekkim przekąsem, ale czuje się że żal sie rozstawać mimo wszystko , czary ;-)
Przyznaję, że żal jest ale staram się mieć kwit.
Żal,7 lat jazdy takimi wynalazkami...
Mam nadzieję, że tak jak Czarna Żmija Blue gacie trafią w dobre ręce.

Bardzo ciekawe są elukubracje dyrektora - to inni są winni.
Dane nie prawdziwe, bo eksport zewnętrzny :) gacie mi ze śmiechu spadli.
Podwyżka akcyzy dotyczy jedynie SUBARU
Kurs Euro ma wpływ jedynie na SUbaru
Efekt psychologiczny istotnie ma wpływ tylko na SUbaru, bo tylko oni mają taką politykę cenową.
Ceny Polityczne - były celowo antysubarowe. Czemu inni wprowadzili a one nie?

Tłumaczenie takie jak zawsze w każdej korporacji. Trzeba danymi właściwie manipulować i ubarwiać właściwym komentarzem.
Niech żyje.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 28 sty 2010, o 20:42

Tak mi się przypomniało jak to przed wojną Polska sanacyjna stała nad przepaścią ale władza ludowa zrobiła wielki krok naprzód.
Arno pisze: Niech żyje.
prezes naszego klubu, niech żyje nam.

Na kropce był wątek o kopaniu leżącego i nasz zaczyna to przypominać. Niech pijarowcy SIPu tworzą sobie fajne teorie ale w sumie po co zaglądać im do kieszeni - jeszcze kilka lat takich sukcesów i albo zmienią ofertę i politykę albo spakują zabawki i tyle.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 20:48

inquiz pisze: Niech pijarowcy SIPu

Kto? :giggle:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 sty 2010, o 21:02

Konto usunięte pisze: Kto? :giggle:
pewno chodzi o tych http://pl.wikipedia.org/wiki/Pijarzy#Znani_pijarzy :mrgreen:

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 21:10

remek, nieee, nie przyczepiłem się do pisowni, tylko do definiowania kogoś, kogo SIP nigdy nie miał i nie będzie miał w takim kształcie ;-)

esilon
6 gwiazdek

Post 28 sty 2010, o 21:11

a ja tam dzisiaj oleum wymieniłem i z usługi ASO sieci SiP jestem zadowolony :whistle:

bardzo sprawnie wykonana robota, oględziny ryski ( na szczęście nie do blachy tylko do podkładu rana) i wogóle jest super :razz:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 28 sty 2010, o 21:37

esilon pisze: a ja tam dzisiaj oleum wymieniłem i z usługi ASO sieci SiP jestem zadowolony
Ty nie jesteś obiektywny. Masz gwarancję, to musisz tak pisać :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 28 sty 2010, o 22:11

Konto usunięte, no przecież wiem ;-) ale to jedyni piarowcy, którzy mi przyszli do głowy w związku z SIP :mrgreen:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 sty 2010, o 10:49

esilon, ja z obsługi ASO z której korzystałem byłem bardzo zadowolony, natomiast zero zadowolenia z dyrektyw płynących z góry w kwestii wymiany wadliwych części.
tu się ropzchodzi nie o ZOMO bijące pałą, a o Kumitet Centralny wydający rozkaz.

esilon
6 gwiazdek

Post 29 sty 2010, o 11:01

Arno pisze: esilon, ja z obsługi ASO z której korzystałem byłem bardzo zadowolony,

też tam kiedys serwisowałem i tez byłem zadowolony :-) a co do centrum sterowania to jak miałem problem to reakcja był wręcz błyskawiczna a nawet spektakularna ;-) ale ja nie miałem Stukających amortyzatorów a wylany samopoziomujący na gwarancji wymienili bez marudzenia

teraz trzy lata kontaktów pośrednich z SIP przede mną ,zobaczymy jak będzie

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 30 sty 2010, o 10:56

WiS pisze:Ciekawe byłoby porównanie sprzedaży STI i Evo. Jest?
Dyrekcja pisze:"Czyli, ile samochodów i jakich modeli zostało sprzedanych przez SIP i zarejestrowanych w Polsce w roku 2009:
Justy 0
Impreza 81
Impreza D 46
Impreza FWD 0
Impreza WRX/STi 20
Forster 120
Forster D 537
Legacy 09 231
Outback 09 84
Legacy 10 53
Outback 10 44
Tribeca 15

Suma 1231" *a
A evo "wyszło" z salonów 92 (*b), gdyby jeszcze doliczyć ralliart'a to wynik byłby pewnie jeszcze smutniejszy dla Subaru w kwestii turbobenzyn niż 1:5

*a) źródło: http://subaru.pl/forum/viewtopic.php?p=1000436#1000436
*b) źródło: http://www.roadlook.pl/aktualnosci/mits ... kordy.html
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

ODPOWIEDZ