Outback 2010 vs Sorento 2009

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 97 razy

Re: Outback 2010 vs Sorento 2009

Post 11 mar 2010, o 17:11

Konto usunięte pisze:damaz, patrzysz przez pryzmat właściwości terenowych.
nożeteżwszystkotrzebajakłopatą:
damaz pisze: :-d
na końcu było :x
a poza tym "wyprawówka", a nie "przeprawówka".
Louis pisze:Mam Hiluxa (już trzeciego) a żona Jimnego.
a i tak wyszło na moje
:-p

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Louis pisze:Za to ładnie
:o
BARDZO ładnie...

a co do Vitary (w sensie: Grand Vitary): jeśli rozmawiamy o OBK i Sorento, to GrandVitara jest trochę nie tą ligą. ona z Foresterem może się porównywać. a poza tym, jeśli nic nie zmienili od ok. 2 lat, to komfort jazdy jest... średni. strasznie głośny silnik i wołowatość (z dwulitrowym dieslem)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 11 mar 2010, o 23:02

damaz pisze: a i tak wyszło na moje
:-p

No i dobrze. Nareszcie się trafił ktoś, kto potrzebuje auta do czegoś więcej niż wjazd na krawężnik ;-)

Czy ten nabytek ma zastąpić skodę? Do czego Ci właściwie to kolejne auto?

Louis
0 gwiazdek
Auto: nieSubaru
Polubione posty: 0

Post 12 mar 2010, o 00:15

Konto usunięte pisze:Czy ten nabytek ma zastąpić skodę? Do czego Ci właściwie to kolejne auto?
Tak nadszedł czas aby Skoda zmieniłam miejsce zamieszkania. Cierpliwie czekałem przez 8 lat, aż się w końcu zacznie psuć i da mi powód do zmiany pojazdu. Nic z tego. Zawsze była niezawodna ale już mi się trochę opatrzyła jednak złego słowa nie dam powiedzieć.
Potrzebuję jednak:
- większego prześwitu (mam taki podły kawałek drogi przez las 3km kocich łbów, rozwaliłem tam 4 miski olejowe),
- napędu 4x4 ( mam w tym lesie taką "górkę prawdy" jak napada śniegu Skoda miewa problemy),
- klimatyzacji
- nieco większego komfortu, jestem tego warty ;)

Trzecie auto, przekonałem się nie raz, jest mi niezbędne. Prowadzimy z żoną aktywne życie - własna firma. Mieliśmy kiedyś dwa auta, wystarczyło, ze jeden był na przeglądzie lub w naprawie i strasznie nam to komplikowało życie. Czasem też potrzeba nam kogoś przewieźć w interesach. Jimny zbyt niepoważny, Hilux zbyt robotniczy, to taki 6-letni nie ten nowszy bulwarowiec. Nie potrzebuję wypasionego BMW czy Merca ale w miarę cywilizowany pojazd by się przydał.

Mam też 3 motocykle ale na to nie mam już żadnego sensownego wytłumaczenia :whistle:

Co to Grand Vitary to są też z silnikami benzynowymi 2.4 i 3.2 a to już konkretnie. Stały napęd 4x4, reduktor, blokady, asystent zjazdu. Ciekawa opcja.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 mar 2010, o 00:28

Louis pisze: Co to Grand Vitary to są też z silnikami benzynowymi 2.4 i 3.2 a to już konkretnie. Stały napęd 4x4, reduktor, blokady, asystent zjazdu. Ciekawa opcja.
Jako dyżurny fan Suzuki na tym forum - bardzo polecam. Ale tylko te silniki, bo mniejsze to faktycznie straszna wołowatość.
Uwaga - mnie w Vitarze przeszkadza jakoś dziwnie nisko wiszący dach, szczególnie z tyłu (a gabaryty mam przeciętne). Poza tym, same zalety.

Z droższych rzeczy - jeśli Volvo, to zamiast 60 brałbym pod uwagę nowe XC70. Jako alternatywa dla OBK - moim zdaniem bardzo ciekawe.
Louis pisze: mi się to nowe Sorento nie widzi. Mieli ciekawy model a zrobili kolejnego crossovera
To fakt - ale cóż, taki dzisiaj rynek, że im auto mniej "charakterne", tym lepiej się będzie sprzedawać :oops:

Louis pisze: Dzięki chłopaki, że Wam się chce chcieć pisać. Naprawdę mi pomagacie :)
Uwielbiamy kupować samochody za cudzą kasę, po prostu ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 12 mar 2010, o 10:13

A Hyundaie rozważałeś?? Podobno są niezłe :mrgreen:

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 12 mar 2010, o 10:24

Louis pisze: Mieszkam w lesie. Za to ładnie http://www.miedzyzdroje.net.pl/Nauboczu

faktycznie bardzo ładnie 8-)

choc znaczenie ognisko domowe mozna teraz róznie interpretować ;-) http://www.miedzyzdroje.net.pl/Nauboczu/dscf0014.html

co do Vitary, to jest zaskakująco mało komfortowa, Forester lepszy z czego wynika , że jeżeli subaru to raczej OBK ( ostatnie ładne jeszcze ponoc sa dostepne)

Louis
0 gwiazdek
Auto: nieSubaru

Post 12 mar 2010, o 10:27

minimus pisze:A Hyundaie rozważałeś?? Podobno są niezłe :mrgreen:
Z tego co wiem walory użytkowe zbliżone a zewnętrznie bardziej podoba mi się KIA. Taka w czarnym kolorze może robić nawet za pojazd pseudoreprezentacyjny

Obrazek

Obrazek

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 13 mar 2010, o 00:41

Kia ZTCW ma jedynie problem ze stokiem części blacharskich - tzn. nie ma ich na stoku. Trzeba czekać ok 2 m-cy na ich sprowadzenie.
Oczywiście nikt nie zakłada, że zaraz po zakupie będzie ich potrzebować, ale warto to mimo wszystko sprawdzić przed.
Z mechanicznymi jest raczej ok.
Czarownica prawdę Ci powie :D

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 mar 2010, o 00:46

ta KIA wcale nie jest zła. Nieślubny teściu ma Sportage i się przyczepić nie ma do czego. Grzanie w dupke, czujniki sriki, jeździ się wygodnie i tanio. Wogle te koreańskie furacze całkiem niezłe są, a gardzimy nimi głównie dlatego, że są koreańskie. IMO lepsze niż włoskie.

Subaru lepsze, bo to Subaru. Nie wnikam ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2010, o 08:54

remek pisze: Wogle te koreańskie furacze całkiem niezłe są, a gardzimy nimi głównie dlatego, że są koreańskie

Niektórymi gardzimy jeszcze dlatego, że projektował je ślepy stylista (Ssangyong) ;-)

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 mar 2010, o 10:58

Konto usunięte pisze:projektował je ślepy stylista (Ssangyong) ;-)
Konto usunięte tak to jest z artystami, że większość z nich pozostaje niezrozumiana ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 13 mar 2010, o 11:06

Konto usunięte, o tym czymś (Ssangyong) nawet nie pomyślałem ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 mar 2010, o 11:22

zofija pisze: Z mechanicznymi jest raczej ok.

Aby na pewno? Sąsiad ma Sorento (na gwarancji) i jesienią przez ponad 2 miesiące jeżdził autem zastępczym, właśnie z powodu braku części do silnika.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 13 mar 2010, o 11:25

Na pewno to nie - pisałam o takich bardzo podstawowych mechanicznych częściach (powiedzmy eksploatacyjnych) :->
Dlatego tym bardziej warto się zastanowić nad zakupem Kijanki.

I tak miał szczęście Twój sąsiad, że zastępczy dostał, bo przy takim zastokowaniu w części jakie oni mają, to im czasem nie starcza tych zastępczaków ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 13 mar 2010, o 13:14

rrosiak pisze:
zofija pisze: Z mechanicznymi jest raczej ok.

Aby na pewno? Sąsiad ma Sorento (na gwarancji) i jesienią przez ponad 2 miesiące jeżdził autem zastępczym, właśnie z powodu braku części do silnika.
Tak jak byśmy nie znali przypadków oczekiwania kilku miesięcy na części do Subaru :cofee:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 13 mar 2010, o 13:20

Konto usunięte pisze: Tak jak byśmy nie znali przypadków oczekiwania kilku miesięcy na części do Subaru

Subaru jest w tym względzie kategorią samą w sobie, ale to przecież SUBARU :giggle:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ