Chłopcy mundurowcy - fajni czy niefajni?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Re: Chłopcy mundurowcy - fajni czy niefajni?

Post 19 mar 2010, o 21:27

Konto usunięte pisze: W policji jest mnóstwo osób wykształconych i wychowanych już w III RP.
A kto ich kształci i wychowuje, na swój obraz i podobieństwo, zresztą?
Kombatanci MO. Wciąż.
Zmiana nie ma szans być skokową. Musi iść stopniowo. A 20 lat na taką wymianę - głównie mentalnościową, to naprawdę niewiele.
Chyba, że zrobiono by "opcję zero", czyli wywalono na zbitą twarz wszystkch umoczonych w PRL i zbudowano nową Policję z harcerzy (nielegalnych) i WiPowców.
Co oczywiście byłoby niezbyt mądre.
Konto usunięte pisze: Mam wrażenie, że w szkołach policyjnych uczą jak być niemiłym.
Chyba tylko w dawnych (kaiserowskich i potem faszystowskich) Niemczech jako kadrę do szkół wojskowych kierowano najlepszych, najbystrzejszych i najbardziej charyzmatycznych oficerów.
W innych znanych mi krajach, wczoraj i dziś, szkoły oficerskie i podoficerskie to (z drobnymi wyjątkami) przechowalnia trepów, którzy nie sprawdzali się w linii ani w sztabach.
Szkół policyjnych dotyczy zapewne dokładnie ten sam mechanizm.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 19 mar 2010, o 21:44

WiS pisze:
Konto usunięte pisze: W policji jest mnóstwo osób wykształconych i wychowanych już w III RP.
A kto ich kształci i wychowuje, na swój obraz i podobieństwo, zresztą?
Kombatanci MO. Wciąż.
Zmiana nie ma szans być skokową. Musi iść stopniowo. A 20 lat na taką wymianę - głównie mentalnościową, to naprawdę niewiele.
No tak, kurde, racja.

Jakoś w zeszłym roku czytałem w Polityce artykuł o polskich oficerach kształconych w najlepszych akademiach USA. Mamy kilkunastu/kilkudziesięciu takich oficerów i oni siedzą gdzieś w koszarach na dupie i przewracają papiery z kupki na kupkę, albo służą jako egzemplarze pokazowe dla delegacji zagranicznych. Lub w ogóle odeszli ze służby.

O, zresztą widzę, że ten artykuł jest na stronie polityki, przeczytajcie sami... http://www.polityka.pl/kraj/analizy/150 ... -army.read

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 23 mar 2010, o 09:25

A wtrącę i swoje trzy grosze.

Szkołę Podoficerską Milicji Obywatelskiej w Słupsku ukończyłem w 1979 roku. Szkołę Ruchu Drogowego w Piasecznie ukończyłem w 1981 roku. Szkołę Chorążych w Piasecznie ukończyłem w 1987 roku. Nigdzie nie uczyli mnie chamstwa i braku szacunku dla człowieka. Nawet do sprawcy wykroczenia czy też przestępstwa. Wielokrotnie zdarzało się, że prowadząc do pierdla sprawcę wypadku drogowego, tenże umawiał się ze mną na wódkę po wyjściu.
Reasumując, to nie system szkolenia jest zły, tylko ludzie są źli. W dyskusji było to poruszane. Źli są lekarze, policjanci, mężowie, żony. Polacy są źli. Część z nich jest dobra. To właśnie Ci uśmiechają się do przechodniów na ulicy, mówią dzień dobry wchodząc do pomieszczenia, wpuszczają samochody w korkach itd.
To mówiłem ja...
:thumb:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 23 mar 2010, o 11:46

WiS pisze:Tymczasem co mamy w praktyce? Pogardę. Ze strony polityków, tnących forsę na "Policję pierwszego kontaktu" i ganiających funkcjonariuszy po hamburgery. Ze strony gówniarzy, bezkarnie wypisujących na ścianach wiadomy skrót.
A to prawda. Jak widzę np. w metrze takiego gówniarza, na oko piętnastoletniego, z plecakiem "obrandowanym" logiem ulubionego klubu i napisami "HWDP", to się zastanawiam gdzie do kur@^#%$ nędzy są jego rodzice?
WiS pisze:Źli są lekarze, policjanci, mężowie, żony. Polacy są źli. Część z nich jest dobra.
Oczywiście masz rację. Tyle, że np. w takim banku, jak pani w okienku nie będzie się uśmiechała do klienta, to ją z roboty wyleją. Więc ona musi się nauczyć być miła. Choćby to miało być na pokaz i tylko w pracy.
czarne jest piękne...

maf1
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Impreza 2,0GX (czarna!!!)

Post 23 mar 2010, o 12:04

vibowit pisze: Oczywiście masz rację. Tyle, że np. w takim banku, jak pani w okienku nie będzie się uśmiechała do klienta, to ją z roboty wyleją. Więc ona musi się nauczyć być miła. Choćby to miało być na pokaz i tylko w pracy.
Tylko jest drobna różnica pomiędzy "panienką z okienka" a policjantem w trakcie interwencji.
Panienka z okienka jak nie będzie miła to klient nie kupi u niej (czytaj w banku) produktu. Tym samym nie wyrobi targetów i za to ja wyleją bądź nie dostanie premii. Nie za sam brak uśmiechu i "bycie niemiłym".

A jaka ma być reakcja na brak uśmiechu u policjanta? Skarga?
IMO sprawa nie do-roz-wią-za-nia.

Czyli? Wraca stare powiedznko, którego i tak nie chcemy stosować: traktuj ludzi tak, jak sam chciałbyś być traktowany :thumb:

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 23 mar 2010, o 12:28

Wracamy do tego znowu że policja musi mieć autorytet. Podczas interwencji też musi w odpowiedni sposób zwracać się do obywatela. Bo inaczej to bedą jak Adaś Miączyński co mu sie nigdy nie udawało być asertywnym ;-)

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 mar 2010, o 13:57

Nade wszystko, to z policjanta powinna emanować pewność siebie, powaga piastowanej funkcji, postawa, itd
A co mamy?
Pasy na jajach, gadki przez komórki, wzrost 165 w czapce, waga koło 60kg, lękliwe spojrzenie, wyżerki na krzywkę po przydrożnych budkach, parkowanie na miejscu dla niepelnosprawnych, ustawianie radiowozu gdzie popadnie.
Tak wyglądają Ci dzielni chlopcy i dziewczęta, patrolujący ulice.
Dolce far niente ;-)

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 23 mar 2010, o 16:29

maf1 pisze: A jaka ma być reakcja na brak uśmiechu u policjanta? Skarga?
IMO sprawa nie do-roz-wią-za-nia.

A może nagroda za uśmiech i pomoc?

Mnie się też marzy policjant w stylu angielskim, ech pięknie by to było... Kiedy jest interwencja, to jest zdecydowany i pewny siebie, a kiedy go proszę o pomoc, to jest zwyczajnie miły i uczynny. Niewiele trzeba, naprawdę niewiele.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 23 mar 2010, o 17:10

Ja tam się jeszcze nie spotkałem z brakiem uprzejmości ze strony Policji :roll:

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 23 mar 2010, o 17:11

Ale Ty masz jakieś specjalne żółte papiery, to nie dziwne :mrgreen:
Czarownica prawdę Ci powie :D

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:12

Zielone mam, ale z nich nie korzystam. Czy to coś zmienia?

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:14

Ważne że kolorowe. A czy coś to zmienia? No sam napisałeś, że zawsze uprzejmi są ;-)

Tak BTW ja też nigdy nie spotkałam się z nieuprzejmością ze strony Policji. Może miałam szczęście, a może inni mieli po prostu pecha. Tak czy inaczej zawsze jak już muszę z nimi rozmawiać, to rozmawiam jak z ludźmi - taką po prostu mają robotę. No i z uśmiechem. :-)
Pomoc też niejednokrotnie udało się uzyskać, choćby we wskazaniu drogi. I to bez łachy, a z uśmiechem ze strony Pana Władzy :-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:17

zofija pisze: Tak czy inaczej zawsze jak już muszę z nimi rozmawiać, to rozmawiam jak z ludźmi - taką po prostu mają robotę. No i z uśmiechem.
To właśnie jest klucz do dobrego traktowania.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:24

Kiedyś nawet udało mi się przekonać Strażnika Miejskiego, choć akurat za tą formacją nie przepadam, żeby się "włamał" na teren żłobka, ratować małego osiedlowego kota, który wpadł w takie betonowe zagłębienie i go kocia mama nie mogła wyciągnąć. Na początku kręcił nosem, że nie, że to trzeba czekać do poniedziałku (była sobota), aż żłobek otworzą, bo to nielegalne tak wchodzić, później że on Straż Pożarną wezwie, a w końcu (ten kot miauczał i miauczał) przelazł przez płot i go wyciągnął. Pewnie jak bym sama przez ten płot przelazła, to by mi mandat wlepił, a tak to mandatu nie dostałam, przez płot skakać nie musiałam, a kociak uratowany :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 mar 2010, o 17:36

zofija pisze: on Straż Pożarną wezwie
Generalnie w takich wypadkach chyba lepiej gadać ze z Pożarnymi. Oni nie mają takich rozterek, tylko prostu jadą ratować, nawet jeśli to jest kot.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:38

Tak, tyle że po Pożarnych musiałabym dzwonić - to już chyba prędzej sama bym przez ten płot przelazła, żeby im dupy nie zawracać.
A Miejski akurat tam był.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 17:44

So What! pisze:
zofija pisze: Tak czy inaczej zawsze jak już muszę z nimi rozmawiać, to rozmawiam jak z ludźmi - taką po prostu mają robotę. No i z uśmiechem.
To właśnie jest klucz do dobrego traktowania.
Jak się jest ładną kobietą to na pewno. ;-)
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 18:02

vibowit pisze: Jak się jest ładną kobietą to na pewno. ;-)
Nie pozostaje mi nic innego, jak Ci pogratulować :mrgreen:

barton
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 18:18

vibowit pisze:
WiS pisze: napisał(a):Tymczasem co mamy w praktyce? Pogardę. Ze strony polityków, tnących forsę na "Policję pierwszego kontaktu" i ganiających funkcjonariuszy po hamburgery. Ze strony gówniarzy, bezkarnie wypisujących na ścianach wiadomy skrót.[/.quote]

A to prawda. Jak widzę np. w metrze takiego gówniarza, na oko piętnastoletniego, z plecakiem "obrandowanym" logiem ulubionego klubu i napisami "HWDP", to się zastanawiam gdzie do kur@^#%$ nędzy są jego rodzice?

i jeszcze strugają mega twardzieli takie leszczyki... A mocni to są tylko w grupie lub będąc z "większymi" kolegami :wall: A rodzice w większości przypadków sami ze sobą mają jakiś problem ewentualnie sami już robią w gacie przed synciem/córcią :wall:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 18:22

So What! pisze:Nie pozostaje mi nic innego, jak Ci pogratulować :mrgreen:
Wprawdzie nie wiem czego, ale i tak dziękuję. :-)

Barthol, proszę Cię, popraw tę córkę. :mrgreen:
czarne jest piękne...

barton
6 gwiazdek

Post 23 mar 2010, o 18:28

vibowit pisze: Barthol, proszę Cię, popraw tę córkę. :mrgreen:

:oops:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

michal
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 61 razy
Polubione posty: 13 razy

Post 23 mar 2010, o 19:06

IMO wszystko zależy od konkretnego funkcjusza. W większości przypadków jak się jest miłym doń to i un jest miły. Zdarzają się wyjątki - jak wszędzie - ważne jest też żeby znać swoje prawa i obowiązki oraz takowe dotyczące policjanta - choćby przy zatrzymaniu za potencjalne wykroczenie drogowe powinien przedstawić się nazwiskiem i stopniem i podać przyczynę kontroli drogowej. Jak mam problem w obcym mieście jak trafić to staram się zatrzymać patrol policyjny i uprzejmie poprosić o pomoc - nie zdarzyło mi się zostać spławionym.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 23 mar 2010, o 19:21

michal pisze: Jak mam problem w obcym mieście jak trafić to staram się zatrzymać patrol policyjny i uprzejmie poprosić o pomoc - nie zdarzyło mi się zostać spławionym
Prawda. Tak miałem 20 lat temu w grodzie piterowym.
Niebieski na wydechu miał ze 0,02%, ale pod wskazany adres mnie podprowadził... :whistle:
Dolce far niente ;-)

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 23 mar 2010, o 19:59

FUX pisze: Niebieski na wydechu miał ze 0,02%, ale pod wskazany adres mnie podprowadził... :whistle:
zaco do issby wyszszsześwieeeń panie wuaco? :drunk:

:mrgreen: ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 23 mar 2010, o 20:18

FUX pisze: Niebieski na wydechu miał ze 0,02%,
Za bezpieczny weekend! :>

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

ODPOWIEDZ