Buty do biegania - five fingers aka narty i w ogóle

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Grzesiek_67
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Buty do biegania - five fingers

Post 30 mar 2010, o 09:48

Przemeq pisze: Pozdrawiam
Bullet Tooth Tony

O żesz Ty... :-)

Brak podpisu.

Bilex
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubił: 16 razy
Polubione posty: 273 razy

Post 30 mar 2010, o 12:20

Przypomniało mi się, że takie coś widziałem kiedyś:
http://us.mbt.com/
Death ain't nothin' but a heartbeat away...

majcher
0 gwiazdek

Post 25 sie 2010, o 21:19

bardzo dobrze amortyzują nowe reeboki zigtech, te reklamowane przez hamiltona. Maja niezle zaprojektowana podeszwe, w ksztalcie, który przy okazji pozwala na odciążenie głównych partii mięśni nóg

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 26 sie 2010, o 01:19

majcher pisze:bardzo dobrze amortyzują nowe reeboki zigtech, te reklamowane przez hamiltona. Maja niezle zaprojektowana podeszwe, w ksztalcie, który przy okazji pozwala na odciążenie głównych partii mięśni nóg
czyżby reklama :?: :whistle:
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 09:35

bilex, to są jakieś kotwice, te MBT. WIdziałęm je we wiedniu w sklepie dla Biegaczy. Wyspecjalizowanym - to mieli jako dodatek.
Buty do biegania radzę kupować właśnie w sklepach specjalistycznych. Bo przynajmniej ktoś ci dobrze poradzi. Założą ci te buty, postawią na bieżni. Za tobą kamera i pokazuje co ze stopami się dzieje.
We Wiedniu polecam sklep w dzielnicy Favoriten, na początku tego ichniego tam deptaka.
http://shop.vienna-marathon.com/
są i mtb
Ale but trzeba przymierzyć. W tym sklepie nawet cię na ulicę wyganiają w przymierzonym i każą się przebiec.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 26 sie 2010, o 09:40

Arno pisze:Buty do biegania radzę kupować właśnie w sklepach specjalistycznych.
Jak ktoś musi i ma za dużo pieniędzy to proszę bardzo, ale moim zdaniem przesadzasz.
Chyba, że chcesz walczyć o pierwszą 100 w maratonie nowojorskim.
czarne jest piękne...

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 sie 2010, o 11:10

vibowit, ciekawe czy amorki do GT-ka byś kupił w Polmozbycie :giggle:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 11:14

Konto usunięte pisze:vibowit, ciekawe czy amorki do GT-ka byś kupił w Polmozbycie :giggle:
Amorki do GTka kupiłem od Xbike. Nie czułem wewnętrznej (ni innej) potrzeby by kupować je w specjalistycznym sklepie Tommi Makinena.
czarne jest piękne...

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 26 sie 2010, o 11:23

uuuuu pasztet :mrgreen:

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 26 sie 2010, o 11:37

remek pisze: uuuuu pasztet
kawior to chyba Mały kupował, nie...?

:giggle:

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 sie 2010, o 11:39

vibowit pisze:
Konto usunięte pisze:vibowit, ciekawe czy amorki do GT-ka byś kupił w Polmozbycie :giggle:
Amorki do GTka kupiłem od Xbike. Nie czułem wewnętrznej (ni innej) potrzeby by kupować je w specjalistycznym sklepie Tommi Makinena.
Ale gdybyś co tydzień ścigał się w amatorskich wyścigach, to być może rozważyłbyś zakup czegoś lepszego. Im ktoś bardziej czegoś używa na codzień, tym mocniej dostrzega potrzebę posiadania dobrego sprzętu. Arno biega chyba często, pamiętam jego fotki w przepoconej koszulce ;-) Ja nie biegam wcale, mnie do biegania wystarczą juniorki ;-)

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 sie 2010, o 11:43

Konto usunięte pisze: mnie do biegania wystarczą juniorki

juniorki, chociaż troche siara w przedszkolu ,faktycznie lepsze niz trampki(albo "tenisówki" ) które zbyt cienką podeszwę maja :-)

ale prawda jest taka, że kiedys kiedys wystarczyło kupic produkt markowy(relatywnie drogi) i to oznaczało, że dobry jest, dzisiaj cena nie do końca wyznacza jakośc i dlatego sklep specjalistyczny dobrze że jest;)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 11:50

Konto usunięte pisze:Ale gdybyś co tydzień ścigał się w amatorskich wyścigach, to być może rozważyłbyś zakup czegoś lepszego. Im ktoś bardziej czegoś używa na codzień, tym mocniej dostrzega potrzebę posiadania dobrego sprzętu.
Być może.
Mi gadżeciarstwo nie przeszkadza. Ba. Sam na nie trochę choruję. :mrgreen:
Chodzi o to, że niekoniecznie do biegania rekreacyjnego potrzebujemy sztabu naukowców. Zupełnie wystarczające obuwie kupimy w normalnym sklepie sportowym.
czarne jest piękne...

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 sie 2010, o 12:05

vibowit pisze: Zupełnie wystarczające obuwie kupimy w normalnym sklepie sportowym.

aby było ono wystarczające, ktos musi przetestować nowinki , gdyby nie taki schemat działania to nie byłoby F1 :-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 sie 2010, o 12:13

vibowit pisze: Zupełnie wystarczające obuwie kupimy w normalnym sklepie sportowym.
Jeśli interesujemy się tematem i wiemy co kupić. Z drugiej strony megaspecjalistyczny sklep nie gwarantuje nam, że nie nastawia się na wciskanie klientom lo... znaczy ciemnoty ;)

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 26 sie 2010, o 13:49

vibowit pisze:Jak ktoś musi i ma za dużo pieniędzy to proszę bardzo, ale moim zdaniem przesadzasz.
ja jestem absolutnym biegaczym amatorem. od czasu do czasu, jak mnie najdzie mam "sezon" typu dwa m-ce 3 razy w tygodniu. po chodnikach, bo nie da się inaczej. i stałem się posiadaczem butów "specjalistycznych". dla lansu? nie. okazało się po prostu, że nawet przy takim "zaawansowanym" bieganiu, tyle że w zwykłych butach, czuję kilometry... w kolanach. pewnie te "czucie w kolanach" bym olał, ale mam paru znajomych z innej działki - koszykówki. paru z nich grywało wcale często na asfalcie. a teraz nie grają w ogóle, nie wychodzą na asfalt, albo... mają "gadżeciarskie" buty. ;-)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 13:55

damaz, ale ja nie pisałem o kupowaniu butów do biegania, bo to rozumiem pod pojęciem butów "specjalistycznych", tylko o kupowaniu butów do biegania w sklepie specjalistycznym. Niby niewielka, ale jednak różnica.
czarne jest piękne...

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 13:59

yyyy... ale ja te buty kupiłem w specjalistycznym... sklepiku. w okolicy. :oops:

właściciel/sprzedawca doradził i sprzedał mi markę, o której nigdy nie słyszałem. z przymierzaniem i przebiegnięciem :oops:

a co ciekawe, doradził b. dobrze.

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 14:07

vibowit pisze:
Arno pisze:Buty do biegania radzę kupować właśnie w sklepach specjalistycznych.
Jak ktoś musi i ma za dużo pieniędzy to proszę bardzo, ale moim zdaniem przesadzasz.
Chyba, że chcesz walczyć o pierwszą 100 w maratonie nowojorskim.
Nie, kosztuja tyle samo co w sklepie, a masz fachowego doradzce. Mało kto ma normalne, standardowe stopy. Jeden koslawi tak drugi inaczej. A kupic sobie buty zupelnie nie pasujace bo ci kretyn w sklepie poradzi...

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 14:08

damaz, no to bardzo się cieszę, że Ci się dobrze w nich biega.

Ja gdy jeszcze biegałem ( to było dawno :mrgreen: ), biegałem w butach które sam wybrałem w sklepie nike w Łomży i jakoś żyję.

btw. jakich byś butów nie miał i jaki specjalista by Ci nie doradzał wyboru, to bieganie po twardym podłożu asfalt/beton jest bardzo niezdrowe. Szkoda stawów. Lepiej się przesiąść na rower.

PS. Przynajmniej coś się dzieje w wątku. Szczegół, że Arno odniósł się do posta Bilexa sprzed pół roku. :giggle:
czarne jest piękne...

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 14:13

vibowit pisze:damaz, no to bardzo się cieszę, że Ci się dobrze w nich biega.

Ja gdy jeszcze biegałem ( to było dawno :mrgreen: ), biegałem w butach które sam wybrałem w sklepie nike w Łomży i jakoś żyję.

btw. jakich byś butów nie miał i jaki specjalista by Ci nie doradzał wyboru, to bieganie po twardym podłożu asfalt/beton jest bardzo niezdrowe. Szkoda stawów. Lepiej się przesiąść na rower.

PS. Przynajmniej coś się dzieje w wątku. Szczegół, że Arno odniósł się do posta Bilexa sprzed pół roku. :giggle:
Dodam jeszcze tylko, ze w takim specjalistycznym sklepie sa buty produkowane seryjnie, ale przebrane modele. Nie sieka.
Moga tez podorabiac wkladki jakby ktos chcial. TAK SAMO JAK W NARCIARSKICH. Do buta narciatrskiego radze odzalowac 80 euro i dokupic kupujac nowe buty, dopasowane wkladki, ktore na dodatek sa ortopedyczne i od pierszego dnia jakbys jest sto lat nosil.

W sklepach specjalistycznych czesto maja tez mark mniej znane. Np SAUCONY, MIZUNO, BROOKS, ZOOT.... co wcale nie znaczy, ze akurat te trzeba brac. Trzeba barc to co ci pasuje.
Ale jako laik normalny czlowiek nie wie CO MU PASUJE. Bo nie wie ze ma walniete stopy.
Stad lepiej isc do fachowca. Nasie sklepikarze to ludzie przypadkowi, nieszkoleni.
Kto przed laty znal New Balance? Ja w nich i Saucony biegam od kilkunastu lat, ale tym raze w sklepie gościu kazal mi kupić ASICSY i to wcale nie najdroższe, ale ten model najbardziej pasuje do mojej lewej stopy.

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 26 sie 2010, o 14:16

Arno, gdzie jest taki sklep w Wwie?

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 26 sie 2010, o 14:20

Arno pisze: Do buta narciatrskiego radze odzalowac 80 euro i dokupic kupujac nowe buty, dopasowane wkladki, ktore na dodatek sa ortopedyczne i od pierszego dnia jakbys jest sto lat nosil.
I te, i te...
Dolce far niente ;-)

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 19:16

minimus pisze:Arno, gdzie jest taki sklep w Wwie?
nie wiem, znam w wiedniu, Pod SanFrancisco, w Londyniesa... wszedzie ale u nas? nie wiem.
znalazlem takie cos:
http://www.swiatbiegacza.pl/kontakt.htm
http://www.uwolnijswojczas.pl/sklepy/mi ... kowie/1038
i uwaga:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=53&id=1846

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 21:48

vibowit pisze:btw. jakich byś butów nie miał i jaki specjalista by Ci nie doradzał wyboru, to bieganie po twardym podłożu asfalt/beton jest bardzo niezdrowe. Szkoda stawów. Lepiej się przesiąść na rower.
na rower czasem się przesiadam i to jednak nie to. wrażenie jakby na całe przemieszczanie jeden kawałek mnie pracował. z drugiej strony, z tym betonem rzeczywiście za fajnie nie jest. dlatego w przyszłym sezonie chcę podejść do chodzenia po norwesku. tylko z instruktarzem i nadzorem. ręka z tyłu wyprostowana, lekki skręt przy odepchnięciu i inne szykany. wydaje mi się, że - w przeciwieństwie do biegania - bez nadzoru lepiej nie zaczynać. tak na marginesie, to dystans do Was i z powrotem akurat na weekendowe "tour de DK7" :evilgrin:

i żeby nie było: do niczego nie namawiam. zwłaszcza Ciebie. :wall:

:mrgreen:

ODPOWIEDZ