komu zależy na podporządkowaniu Polski Rosji?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: komu zależy na podporządkowaniu Polski Rosji?

Post 9 maja 2010, o 23:33

WiS pisze:Azrael, rozumiem, że masz rodzinne majątki w Nowogródzkiem? Moje zostały w rejonie Równego, więc mam związane ręce - z Ukraińcami wszak ostatnio nieco głupio wojować :mrgreen:
Ja mam w okolicach Grodna. Jest już jakiś powód. :mrgreen:

czarne jest piękne...

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 9 maja 2010, o 23:38

WiS - jak widzisz są poważne powody, wiesz coś o zdolnościach bojowych Białorusinów, damy radę? Może wystarczy wyeliminować kierownictwo GROMem?

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 9 maja 2010, o 23:53

Azrael pisze: WiS - jak widzisz są poważne powody, wiesz coś o zdolnościach bojowych Białorusinów
to już lepiej na Lwów.
Od Łukaszeniki możnaby zebrać łomot :-/

Co do tytułowego pytania to przecież oczywiste że liberałowie, Żydzi i masoni. :whistle:

Azrael
6 gwiazdek

Post 9 maja 2010, o 23:57

minimus pisze: Co do tytułowego pytania to przecież oczywiste że liberałowie, Żydzi i masoni. :whistle:

Zapominasz o cyklistach!!!

minimus pisze: Od Łukaszeniki możnaby zebrać łomot :-/

Eeee jakoś mi się nie wydaje... WiS??

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 10 maja 2010, o 00:11

Azrael pisze:Eeee jakoś mi się nie wydaje... WiS??
ooo panie :x

ZTCP to przynajmniej na papierze biją nas na głowę w ilości mięsa armatniego i ciężkiego sprzętu. I sprzęt też nienajgorszy: T72, MiG-29. Ponoć zadbane.

No może nie tak (uwaga, język żołnierski ;-) ):

Link: http://www.youtube.com/watch?v=pz_p3b7hpco

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 00:15

minimus pisze: ZTCP to przynajmniej na papierze biją nas na głowę w ilości mięsa armatniego i ciężkiego sprzętu. I sprzęt też nienajgorszy: T72, MiG-29. Ponoć zadbane.

Z tego co kojarzę to dość mocno papierowe dane.

Aczkolwiek rzeczywiście w powietrzu to się przedstawiamy opłakanie i cholera wie czy cokolwiek jest zdolnego do walki w ogóle.

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 10 maja 2010, o 07:31

WiS pisze:Лукашэнка, ale Wy, Аляксандр Рыгоравіч, przecie toże nasz...
разумеется, Витолде Kресковичу.

:mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 maja 2010, o 10:01

to ja sobie też pogadam z ky w jakimś języku

b9c2619b271bbdde1b69eb488f63417

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 10 maja 2010, o 10:50

remek pisze:to ja sobie też pogadam z ky w jakimś języku

b9c2619b271bbdde1b69eb488f63417

Próbowałem przetłumaczyć, ale mi się bity na ekranie nie mieszczą ;-)
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 10 maja 2010, o 11:12

WiS pisze:Coś wcześniej wspominałem o ekstremach? No to proszę - Bartyzel:
http://opinie-publicystyka.netbird.pl/a/43848,3
Ostatni akapit - perełka.
a wcześniej jest tak:
pochwalić zaś wydawanie amerykańskim lotnikom rozkazów zrzucania bomb na „gniazda papizmu”, czyli zabytkowe kościoły we Włoszech i Francji, czy takie celowe prowadzenie działań wojennych, żeby obrócenie klasztoru na Monte Cassino w gruzowisko stało się nieuchronne, czy wreszcie potworne zbrodnie zmasakrowania Drezna w nalocie dywanowym i zrzucenie bomb atomowych na Hiroszimę i Nagasaki – miasta akurat mające najwięcej katolików w Kraju Wiśni.
Winniśmy też delektować się wręcz tym wybornym żarcikiem jankeskiego wojaka, który w sanctum sanctorum chrześcijańskiej Europy, w Akwizgranie, rozparł się na cesarskim tronie Karola Wielkiego i strzelił sobie fotkę z przekrzywioną błazeńsko na swoim pustym, demokratycznym łbie, cesarską koroną.
:o

ale o tym, że Karol Wielki, jeszcze wtedy, kiedy nie był wielki - też był nuworyszem (spoza Rzymu i okolic) lepiej nie pamiętać. bo by się okazało, że dla starych zniedołężniałych Rzymian był takim samym prostakiem, jak dla autora ten jankes od niszczenia kościołów. za to koniecznie Trzeba Wiele Wyrazów Pisać Wielką literą i używać łaciny.
zawsze mnie korci, jak czytam takie teksty, żeby poprosić autora o wykonanie eksperymentu myślowego: a gdybyś panie autor żył w tej cudownej Starej Europie, kolebce Kultury i Ostoi Wartości a Opatrzność przypisałaby ci Rolę chłopa pańszczyźnianego w majątku biskupim - głosiłbyś takie same poglądy?

oddać muszę jednak autorowi co mu się należy: nie ma nic o mgle i o tym, że skoro samolot rozpadł się na takie tyci, tyci kawałeczki, to musiała być, po prostu MUSIAŁA być Bomba.
więc tekst jest całkiem rozsądny. :whistle:

deLux, podziwiam subtelne poczucie humoru.
:evilgrin:

edit:
rrosiak, bo to pewnie w kangurzym, a nie w naszym :razz:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 10 maja 2010, o 13:09

Oczywiście. I jeszcze wielkim magnesem ich ściągnął, zanim dobijał.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 10 maja 2010, o 15:05

rrosiak pisze: Próbowałem przetłumaczyć, ale mi się bity na ekranie nie mieszczą ;-)
md5? musisz się nudzić :mrgreen:

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 10 maja 2010, o 15:34

remek pisze: md5?

Jeśli to md5, to brakuje jednej "cyfry".
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 10 maja 2010, o 15:45

rrosiak pisze:Jeśli to md5, to brakuje jednej "cyfry".
No.. i wtedy to już z górki. :mrgreen:
czarne jest piękne...

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy

Post 10 maja 2010, o 18:26

Azrael pisze: coś o zdolnościach bojowych Białorusinów, damy radę?
Trudno jednoznacznie powiedzieć.
Przede wszystkim, armia białoruska jest "białoruska" z nazwy. Jesli chodzi o skład, strukturę, zasady szkolenia, organizację i kadry - to wciąż ni mniej ni więcej, tylko dawny Białoruski Okręg Wojskowy CCCP.
Ofensywna, pancerna masa manewrowa (trzon odwodów sowieckiego Planu "Zapad", na wypadek konwencjonalnego konfliktu z NATO). Plus trochę elementów logistyki, wojsk OPL (wzmocnionych ostatnio - rosyjskim odpowiednikiem Patriotów, czyli systemem S-300) i wojsk kosmicznych (stacja radiolokacyjna Baranowicze).
W liczbach nie jest źle. Jakieś 80 tysiecy ludzi w służbie, plus spory zapas wyszkolonych rezerwistów. Ponad 3000 czołgów, BWP-ów i dział pancernych. W większości starszej generacji, ale w rękach wyszkolonych fachowców to nadal jest groźne. W specyficznych okolicznościach - nawet groźniejsze, niż różne cudeńska nowoczesnej techniki.
Pytanie jest takie - czyje rozkazy wykona ta armia? Łukaszenka przeprowadził parę fal czystek, i generalicję dość poważnie "zbiałorusił", ale na średnich szczeblach (tak samo jak w służbach) nadal Rosjanie mają dużo swoich kretów. Przypuszczam, że wystarczająco dużo...
Utrzymują panowanie nad tą armią oczywiście nie po to, żeby ją pchnąć na zachód, na Polskę. Ale mają "element manewrowy" (za który nie ponoszą pełnej odpowiedzialności politycznej) gdyby np. NATO chciało się angażować zbrojnie w "przestrzeni postradzieckiej" - np. na Ukrainie, na wypadek jakiejś ruchawki tamże). Drugi punkt: nacisk na państwa bałtyckie. Te niedawne manewry rosyjsko-białoruskie, które tak nas bulwersowały, de facto w nie były wymierzone. Gdyby trzeba szybko "odciąć" Pribałtykę, tzn. wyrąbać korytarz do Kaliningradu (abstrahuję od okoliczności politycznych - mówię o aspekcie czysto wojskowym) pancerna pięść Białoruskiego OW byłaby jak w sam raz. I dyslokacja jednostek, i ich szkolenie, wciąż stanowią milczącą groźbę "to nie jest wykluczone, jakby co".
Tyle w skrócie o Białorusinach.
Na pytanie "czy damy im radę" - sorry - nie odpowiem wprost, bo bym musiał powiedzieć, co wiem i co myślę na temat naszych zdolności bojowych 8-)
To zresztą mało istotne.
Jesli dalibyśmy im łupnia i podeszli pod Baranowicze, i tak MUSZĄ zareagować Rosjanie - z powodu wspomnianego nieco wyżej.
A choć armia rosyjska nie wygląda - w praktyce - aż tak dobrze w boju jak na defiladach (kniaź Potiomkin wiecznie żywy!) - to na nas, bez wątpienia, wystarczy.
No i teraz jest pytanie, czy Francuzi, Niemcy, Angole, Luksemburczycy i Amerykanie zechcą umierać za Nieśwież...
Ale to już zdecydowanie inna bajka :-)

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 18:42

WiS, ja to miałem raczej bardziej wizję takiego Blitzkriegu żeby Rosjanie nie mieli na co reagować bo już pozamiatane. Mogą sobie resztę wziąć poza tym co "nasze" ;)

Ale pewnie na to nas nie stać żeby tak potężnie im przyłożyć.

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 18:47

Azrael pisze: ja to miałem raczej bardziej wizję takiego Blitzkriegu żeby Rosjanie nie mieli na co reagować
Jestem za, ale tego się w dzisiejszych czasach nie robi wojskiem. Przynajmniej nie w tej okolicy.
Białe rękawiczki, i albo lud na ulicach (vide pomarańczowy Majdan lub niedawna Kirgizja) albo cichy przewrót pałacowy. A najlepiej kombinacja jednego z drugim.
Лукашэнка pisze: Витолде Kресковичу.
Ja nie z kreski ani z kropki,
jeno z kraju, co ma sopki.

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 18:55

WiS,
WiS pisze: A najlepiej kombinacja jednego z drugim.
No to rozumiem można trochę pomóc jakimiś GROMiarzami przebranymi za arabskich terrorystów czy coś? ;)

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 19:01

GROM jest średnio finezyjnym narzędziem - choć, nie przeczę, nieco bardziej niż cięzkie związki pancerne :mrgreen:

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 19:06

WiS, o ile WP miało jakieś bardziej finezyjne środki to niestety po działaniach Macierewicza raczej ich już nie ma....

Inna sprawa że może związki pancerne mało finezyjne ale jakoś kuszące jest żeby się w końcu do czegoś przydały... :mrgreen:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 19:12

Azrael pisze: może związki pancerne mało finezyjne ale jakoś kuszące jest żeby się w końcu do czegoś przydały...
Było tak od razu - jeśli nie zalezy nam na konkretnych efektach politycznych, czyli np. na trwałym odzyskaniu hektarów i pałaców Vibka i Twoich (żeby było gdzie zrobić następne Chlejady!), tylko na dobrej zabawie i efektownych fajerwerkach, to najazd na Białoruś jest całkiem si :evilgrin:
Nudno nie będzie...

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 19:49

WiS pisze: Było tak od razu - jeśli nie zalezy nam na konkretnych efektach politycznych, czyli np. na trwałym odzyskaniu hektarów i pałaców Vibka i Twoich (żeby było gdzie zrobić następne Chlejady!), tylko na dobrej zabawie i efektownych fajerwerkach, to najazd na Białoruś jest całkiem si :evilgrin:
Nudno nie będzie...

No wiesz ale jakby tak poza fajerwerkami, orderami, awansami, paradami zwycięstwa w Mińsku itp. dało się też odzyskać pałace i ziemie to by nie było źle.

BTW: z tego co ja kojarzę to "moje" ziemie i lasy to raczej pod Radomiem i tam teraz jakieś osiedle mieszkaniowe stoi ;)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 maja 2010, o 20:02

WiS pisze: No i teraz jest pytanie, czy Francuzi, Niemcy, Angole, Luksemburczycy i Amerykanie zechcą umierać za Nieśwież...
:-d
Azrael pisze: WiS, ja to miałem raczej bardziej wizję takiego Blitzkriegu żeby Rosjanie nie mieli na co reagować bo już pozamiatane. Mogą sobie resztę wziąć poza tym co "nasze" ;)

Ale pewnie na to nas nie stać żeby tak potężnie im przyłożyć.
załóżmy że to prawda, później trzeba coś z tym terenem robic więc nie dośc że u nas z kasą dobrze nie jest to trzebaby utrzymywac i gospodarowac w nowych prowincjach. może lepiej weźmy pribałtykę? będzie prościej i taniej.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Azrael
6 gwiazdek

Post 10 maja 2010, o 20:04

inquiz, straszny by się krzyk podniósł, a Łukaszenki nikt nie lubi.

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 10 maja 2010, o 20:14

Azrael pisze: Łukaszenki nikt nie lubi
ja go lubię :evilgrin: a wolałbym Wilno w naszych granicach bardziej niż Baranowicze.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

ODPOWIEDZ