Powódź - Pomoc

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
anakinsky
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: ...
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Powódź - Pomoc

Post 1 cze 2010, o 22:57

Moi Drodzy, robię w organizacji pozarządowej, która zarówno operacyjnie (dwie akcje), jak i my, jako pracownicy prywatnie, organizowaliśmy pomoc dla powodzian. Z dostępnych mi informacji prosto z tych terenów wiem, że obecnie potrzebne są tak na prawdę 4 rzeczy: 1) pieniądze, 2) środki czystości, 3) z ubrań: kalosze, jakieś spodnie nieprzemakalne, itp., 4) jedzenie, głównie konserwy.

Nie ma sensu zbierać ubrań, leżą tego tony i tak na prawdę potrzeba wolontariuszy do uporządkowania i rozdziału, Caritas i inne organizacje zbierają tylko nowe ubrania.

Wpłacajcie pieniądze, to na prawdę się powodzianom przyda. Oczywiście przyłączam się do zbiórki.

WodnySsak
1 gwiazdka
Auto: Forek 2.0X MY03

Post 1 cze 2010, o 23:01

Poszło ode mnie
Urlop jest oderwaniem się od rzeczywistości..... obłęd także.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: OOOO
Polubił: 34 razy
Polubione posty: 87 razy

Post 5 cze 2010, o 13:14

Dostałam odpowiedź z Caritasu, że w okolicy Tarnowa jest najwięcej poszkodowanych szkół i żeby skontaktować się z tamtejszym Caritasem, oni wskażą dokładnie. W poniedziałek będę dzwonić.
Na koncie mamy 650 zł
+ komputer (cały zestaw)
+ 3 monitory

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 7 cze 2010, o 12:12

barbie pisze: Na koncie mamy 650 zł
Nadal bardzo mało :-/
barbie pisze: + komputer

Jeśli będą faktycznie potrzebne to mam dwa.
barbie pisze: + 3 monitory
Jeśli używane CRT, to nie wiem czy jest sens wydawać na ew. transport wielokrotność ich rynkowej wartości. Zużycie energii pewnie też bardzo szybko przekroczy ich wartość. Można je kupić po kilka PLN, a firmy często chętnie oddają jako zbędny złom, który należałoby odpłatnie zutylizować.
Wiem, że na bezrybiu i rak ryba, ale w tym przypadku to IMHO tylko kłopot dla obu stron.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 cze 2010, o 12:39

rrosiak, tylko że ten sprzęt już jest zebrany i leży w piwnicy u Chlora, z czasów gdy mieliśmy organizować komputery dla domu dziecka. Oczywiście można je też wyrzucić.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 cze 2010, o 12:50

barbie pisze:rrosiak, tylko że ten sprzęt już jest zebrany i leży w piwnicy u Chlora, z czasów gdy mieliśmy organizować komputery dla domu dziecka. Oczywiście można je też wyrzucić.
Dlatego trzeba przede wszystkim zapytać czy ktokolwiek tych monitorów potrzebuje, a jeśli tak, to jak miałby wyglądać transport.
Jeśli przy okazji jakiegoś wyjazdu to OK, ale jeśli kurierem to bez sensu, bo wysyłka będzie zdecydowanie droższa od monitorów.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 7 cze 2010, o 13:09

750zł na koncie.

robanio007
2 gwiazdki
Auto: Niebieski Robur

Post 9 cze 2010, o 10:58

Poszło,jeżeli chodzi o mnie,to dopiero pierwsza wpłata.
...oleewam to,lubie te robote.

j33mbo
5 gwiazdek

Post 9 cze 2010, o 14:06

jeżeli sprzętu będzie więcej, to mogę przetransportować w jakiś weekend,
VW LT35 (paka 1,8m x 4,2m h=~2m) jeżeli się do tego czasu nie rozleci ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 cze 2010, o 00:41

1100 zł na koncie 8-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 cze 2010, o 00:43

barbie, 1110 :mrgreen:
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 11 cze 2010, o 12:52

Chloru, wpłaciłeś 10PLN :?:

Sknera :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 11 cze 2010, o 18:59

rrosiak, pudło ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GL Kombi.

Post 16 cze 2010, o 21:04

Co do monitorów u Chlora, to mam do nich jeszcze kilka komputerów. Niby straszne rzęchy, ale ubuntu śmiga. Stoją i czekają od czasu kiedy przywiozłem monitory do Chlora razem z inquiz-em. Muszę tylko pojechać na stare mieszkanie i je uaktualnić i przede wszystkim odkopać z kurzu. Pewnie po weekendzie będą gotowe do pracy. Pytanie tylko gdzie i komu mogę je zrzucić, bo nie ukrywam, że strasznie mi zagracają moje 19m^2 kawalerki. Co do szmalu, to pewnie coś po wypłacie wrzucę.

Z drugiej strony, prosiłbym gremium o wybranie dobrej szkoły/wioski, bo szczerze, nie chcę starać się dla debili (bo inaczej tego nazwać nie mogę) co się wybudowali na terenach zalewowych, bo taka zajebista miejscówka nad rzeką (patrz te całe Kozienice, czy jak tam ta dzielnica, bodajże Wrocławia się nazywa). Przepraszam, tych co poczuli się urażeni drugim akapitem mojej wypowiedzi, ale w każdej sytuacji uważam, że skoro ktoś się sam pchał, to niech teraz sam się broni.
Obrazek

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 23 cze 2010, o 17:20

Czekamy na kolejną powódź :?: :roll:

d_xter
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza GL Kombi.

Post 29 cze 2010, o 08:40

Co do problemów logistycznych mogę trochę pomóc. Mogę pożyczyć od "teściowej" busa - VW Transporter, na dwa dni. :-d Niestety z racji tego, że "Teściowa" ma firmę transportową postawiła trzy warunki. :wall:
1. Muszę o dokładnym terminie akcji wiedzieć ok. miesiąc wcześniej - musi ustalić grafik wyjazdów
2. Chciałaby dostać jakieś ładne podziękowania za pomoc w akcji w formie dyplomu od Rady Forum (ale za to da nam kierowcę).
3. Za wachę niestety musimy się zrzucić (ale kierowca gratis)

Bus będzie do wzięcia z Gdyni, więc jadąc na południe może pozbierać dary po drodze od części forumowiczów. :thumb:
Potrzebuję informacji jak się zapatrujecie na taką pomoc?

P.S. Czemu temat jakoś ucichł? Powódź zniknęła z TV i nagle wszyscy olali? :wall:
Obrazek

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 29 cze 2010, o 13:06

d_xter pisze: Czemu temat jakoś ucichł? Powódź zniknęła z TV i nagle wszyscy olali? :wall:
spokojnie, jeśli o nas chodzi to nas praca zawaliła, ale za parę chwil wracamy do tematu ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2010, o 21:08

rrosiak pisze:Czekamy na kolejną powódź :?: :roll:
d_xter pisze:P.S. Czemu temat jakoś ucichł? Powódź zniknęła z TV i nagle wszyscy olali? :wall:
No sama słodycz :roll:
Chwilowo mam trochę problemów osobistych, nie mogę się tym zająć i nie zamierzam się z tego tłumaczyć, a na pewno nie w tym tonie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście się tym sami zajęli.
Ja będę miała na to czas dopiero pod koniec tygodnia/na początku następnego.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2010, o 21:37

barbie, myślę że każdy docenia Twoje zaangażowanie, ale przez dwa tygodnie w wątku nic się działo więc.... a pomoc im szybsza tym lepsza sobie myślę.

WodnySsak
1 gwiazdka

Post 29 cze 2010, o 21:41

Pytanie jest jeszcze jakimi środkami dysponujemy. Może lepiej poczekać jeszcze trochę i zebrać więcej kasy, żeby pomoc była większa i bardziej odczuwalna. Jak mówił Papa Smerf: Co nagle to po smerfie

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 29 cze 2010, o 22:12

rrosiak pisze:barbie, myślę że każdy docenia Twoje zaangażowanie, ale przez dwa tygodnie w wątku nic się działo więc.... a pomoc im szybsza tym lepsza sobie myślę.
OK 8-)
WodnySsak pisze:Pytanie jest jeszcze jakimi środkami dysponujemy. Może lepiej poczekać jeszcze trochę i zebrać więcej kasy, żeby pomoc była większa i bardziej odczuwalna. Jak mówił Papa Smerf: Co nagle to po smerfie
Na koncie jest bez zmian 1200zł. Oprócz tego mamy deklarację kilku zestawów komputerowych nienajwyższej klasy, ale zawsze coś.
Pod koniec tygodnia lub na początku przyszłego będę się kontaktować z Tarnowskim Caritasem wskazanym mi przez centralę i ustalę czego im najbardziej potrzeba. Czy pieniędzy, czy wyprawek dla dzieci, czy co i jak.

WodnySsak
1 gwiazdka

Post 29 cze 2010, o 22:42

Najpierw wyprostuj swoje sprawy.
W międzyczasie na 100% coś wpadnie na konto.

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 8 lip 2010, o 17:01

Dzwonilam dzis do Tarnowa, niestety sa obojetni na moje zaloty i nie odbieraja telefonu. W tej sytuacji napisalam do nich maila i bede dzwonic jutro dalej. Na koncie jest 1300 zl.

Pisze z telefona wiec mi troche nie wychodzi ;-)

barbie
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 lip 2010, o 11:48

Caritas Diecezji Tarnowskiej pisze:Szczęść Boże
Dziękuję za inicjatywę. Mam pytanie jeżeli Państwo zechcieli by pomóc rodzinom to jakiej liczbie rodzin moglibyście pmóc chodzi mi o skonkretyzownie danych celem przedstawienia konkretnej parafii - xProboszczowi.
Pozdrawiam
ks. Piotr Grzanka
Wicedyrektor Caritas Diecezji Tarnowskiej
Na koncie mamy wciąż 1300zł. Nie wiem ilu rodzinom można to przekazać. Jakieś sugestie?

marcyś
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: czarna legaśka, kaszląca

Post 15 lip 2010, o 16:05

barbie pisze:
Caritas Diecezji Tarnowskiej pisze: ... chodzi mi o skonkretyzownie danych ...
Na koncie mamy wciąż 1300zł. Nie wiem ilu rodzinom można to przekazać. Jakieś sugestie?
chyba najlepiej otwartym tekstem "skonkretyzować", że mamy tyle a tyle... pewnie sami lepiej wiedzą jak to podzielić.

ODPOWIEDZ