czym zająć szkodnika w drodze?
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
- Chloru
- 6 gwiazdek
- Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
- Polubił: 245 razy
- Polubione posty: 526 razy
Re: czym zająć szkodnika w drodze?
Godlik, ale kto Ci kazał do lodówki zaglądać ? ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae
A ja pytam, dlaczego szkodnika w drodze czym kolwiek zajmowac? To odmóżdża. Szkodnik powinien w drodze bawic sie jakimiś zabaweczkami, oglądać okolicę, spać, myśleć, ruszać wyobraźnią. I zadaniem rodzica podłego jest wytrzymać jęczenie gówniażerii. Bo wstawianie monitorów to jest nie dość że pójście na łatwiznę, ale także jest świadomym ogłupianiem i dorpowadzeniem dzieci do debilizmu, żeby tylko mieć spokój. Na tej samej zasadzie co rodzice pozwalają bahorom oglądać TV cały czas, byle tylko dały spokój.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.
-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 14 razy
- Polubione posty: 19 razy
Jak się chwilę zastanowić, to Arno dobrze gada. Potem taki dzieciak w dowolnej życiowej sytuacji wymaga, żeby rodzic mu zapewniał rozrywkę. A jak dorośnie to jak w tej reklamie ING - "A może by mi mamusia ten kredyt załatwiła, tam tyle formalności jest"....
Fido, to jest podobne ale inne zagadnienie - nadopiekunczosc mamus i tatusiow. Jak dziecko nie wysyla 15 minut po wyjsciu z domu smsa to sie pogotowie uruchamia...
A monitory w aucie ogłupiaja! Zabijaja wyobraznie. Perzez nie dzieci nie beda potrafily ruszac umyslem we wlasciwy, tworczy sposob.
Pamietam jak sie bawilem godzinami zolnierzykami, budowalismy jakies powymyslane ulica na klepce... caly czas nam leb pracowal. to bardzo wazne, dzis dziecko uruchamia mozg jak musi rewind nacisnac.
Lub zabic kogos w grze komputerowej, a jak mu kompa wylaczysz to ma objawy takie jak przy odstawieniu narkotykow...
A monitory w aucie ogłupiaja! Zabijaja wyobraznie. Perzez nie dzieci nie beda potrafily ruszac umyslem we wlasciwy, tworczy sposob.
Pamietam jak sie bawilem godzinami zolnierzykami, budowalismy jakies powymyslane ulica na klepce... caly czas nam leb pracowal. to bardzo wazne, dzis dziecko uruchamia mozg jak musi rewind nacisnac.
Lub zabic kogos w grze komputerowej, a jak mu kompa wylaczysz to ma objawy takie jak przy odstawieniu narkotykow...
- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Konto usunięte, dzięki
Bo ja chwilę temu już miałem poprzeć Arnolda, ale se myślę, ja woziłem pojedynczego - to może nie powinienem się odzywać, bo miałem za łatwo? Ale skoro Ty, z trójką, patrzysz podobnie - to znaczy że dobrze jest
Łatwiźnie na pohybel.
Dzieci trza wychowywać, a długa podróż autem to czasem jedyne chwile, kiedy dzieciak może pogadać na spokojnie z rodzicielami...
Żeby się przyzwyczajał, że z nimi w ogóle da się rozmawiać.
Zapewniam, że ten drobiazg później procentuje.

Bo ja chwilę temu już miałem poprzeć Arnolda, ale se myślę, ja woziłem pojedynczego - to może nie powinienem się odzywać, bo miałem za łatwo? Ale skoro Ty, z trójką, patrzysz podobnie - to znaczy że dobrze jest

Łatwiźnie na pohybel.
Dzieci trza wychowywać, a długa podróż autem to czasem jedyne chwile, kiedy dzieciak może pogadać na spokojnie z rodzicielami...

Zapewniam, że ten drobiazg później procentuje.

- rrosiak
- 6 gwiazdek
- Auto: Duża Dacia :)
- Polubił: 129 razy
- Polubione posty: 198 razy
No to i ja poprę. Od ponad roku nie używamy żadnych elektronicznych umilaczy czasu podczas podróży (wcześniej był bajki z DVD) i jakoś leci. Cieszę się również niezmiernie (kiedyś się nieco martwiłem), że naszych dzieci zupełnie nie ciągnie do kompa i mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas się to nie zmieni. Szkodnik woli chodzić na aikido, basen, biegać lub jeździć rowerem, a w domu namiętnie układa klocki, rezygnuje nawet z oglądania dobranocki na rzecz klocków.
Co do samej podróży to za naszych czasów jeździło się bez fotelików i bez pasów, teraz dzieci są "brutalnie" unieruchomione i choć jest bezpieczniej, to jednak niewygodnie.
Co do samej podróży to za naszych czasów jeździło się bez fotelików i bez pasów, teraz dzieci są "brutalnie" unieruchomione i choć jest bezpieczniej, to jednak niewygodnie.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów.

-
Konto usunięte
- 6 gwiazdek
- Polubił: 67 razy
- Polubione posty: 74 razy
kurna za naszych czasów znikał człowiek na 6 godz i nikt go sms-ami nie scigał 

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
- Polubił: 19 razy
- Polubione posty: 83 razy
Wybory były wczoraj, a oni dalej z jakimś poparciem...
No to mnie oceniliście, normalnie wyrodny ojciec. Ale przez internet to tak łatwo oceniać
Na szczęście moje dzieci spędzają bardzo dużo czasu z rodzicami, którzy mają czas na rozmowę, rozrywki ruchowe, intelektualne, czytanie, rysowanie, gry planszowe, itd...
Ale nie można też popadać w skrajności, i bajka od czasu do czasu nie zaszkodzi.

No to mnie oceniliście, normalnie wyrodny ojciec. Ale przez internet to tak łatwo oceniać

Na szczęście moje dzieci spędzają bardzo dużo czasu z rodzicami, którzy mają czas na rozmowę, rozrywki ruchowe, intelektualne, czytanie, rysowanie, gry planszowe, itd...
Ale nie można też popadać w skrajności, i bajka od czasu do czasu nie zaszkodzi.
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Godlik pisze: No to mnie oceniliście, normalnie wyrodny ojciec.
A wystarczyło tylko napisać, że potrzebujesz gadżet dla siebie. Po co mieszałeś w to dzieci

"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - 

- WiS
- 6 gwiazdek
- Auto: Forester turbo, zwany Yetim
- Polubił: 3 razy
- Polubione posty: 2 razy
Nie oceniałem Ciebie, tylko problem. Szczerze mówiąc, nawet nie zaglądałem w poprzednie posty i nie wiem, kto pytałGodlik pisze: przez internet to tak łatwo oceniać

No to nie rozumiem, czemu nie można bajki opowiadać także jadąc samochodem?Godlik pisze: moje dzieci spędzają bardzo dużo czasu z rodzicami, którzy mają czas na rozmowę, (...) bajka od czasu do czasu nie zaszkodzi.

Ja opowiadałem. Rozwijało to nas obu, syna i mnie

- Godlik
- 6 gwiazdek
- Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
No przecież pisałem, że tatuś potrzebuje nowy gadżet.rrosiak pisze: A wystarczyło tylko napisać, że potrzebujesz gadżet dla siebie. Po co mieszałeś w to dzieci
Może faktycznie dzieciakom kupię książkę, a za 'zaoszczędzoną' kasę nowy obiektyw

- danikl
- 6 gwiazdek
- Auto: Muł, truposz i czerwone włoskie półwytrawne
- Polubił: 102 razy
- Polubione posty: 168 razy
Popieram
W wakacje jechałem w Bieszczady jakieś 7 godz.Może z godzinę starsza córa przekimała resztę musieliśmy z żoną spędzić na konkursach ,zgadywankach itd...Umęczyłem się okropnie ,ale stwierdziła ,że było fajnie .
To samo w domu komputer,tv ok ale ściśle dozowane .Największa frajda przy prostych grach planszowych i nieskomplikowanych zabawkach.Przerabiałem drogie,wy..... zabawki za sporą kasę ,które cieszyły przez 2 tygodnie a potem poszły w kąt.
W wakacje jechałem w Bieszczady jakieś 7 godz.Może z godzinę starsza córa przekimała resztę musieliśmy z żoną spędzić na konkursach ,zgadywankach itd...Umęczyłem się okropnie ,ale stwierdziła ,że było fajnie .
To samo w domu komputer,tv ok ale ściśle dozowane .Największa frajda przy prostych grach planszowych i nieskomplikowanych zabawkach.Przerabiałem drogie,wy..... zabawki za sporą kasę ,które cieszyły przez 2 tygodnie a potem poszły w kąt.
- Godlik
- 6 gwiazdek
Panowie rodzice, a jak długo jesteście w stanie rozmawiać, wymyślać konkursy i zgadywanki dla półtorarocznego dziecka, które właśnie postanowiło Wam pokazać że w tym momencie ma ochotę na coś zupełnie innego niż jazda w foteliku...?
- rrosiak
- 6 gwiazdek
Dla 1,5 rocznego to musiałbyś kilka bloków reklamowych z TV nagrać, bo bajki to raczej nie zadziałają. Moja żona jakoś dawała sobie radę ze szkodnikamiGodlik pisze:Panowie rodzice, a jak długo jesteście w stanie rozmawiać, wymyślać konkursy i zgadywanki dla półtorarocznego dziecka, które właśnie postanowiło Wam pokazać że w tym momencie ma ochotę na coś zupełnie innego niż jazda w foteliku...?

Ale łatwo na pewno nie było

- danikl
- 6 gwiazdek
No właśnie drugie moje jest w taki wieku i przyznam ,że tu czasmi jestem bezsilny.Na szczęście moja starsza córka czasami potrafi i chce zająć się siostrą na tyle ,że nie jest to uciążliwe.Godlik pisze:Panowie rodzice, a jak długo jesteście w stanie rozmawiać, wymyślać konkursy i zgadywanki dla półtorarocznego dziecka, które właśnie postanowiło Wam pokazać że w tym momencie ma ochotę na coś zupełnie innego niż jazda w foteliku...?
W sumie i tak takiego małego dzieciaka żadnym gadżetem na dłużej nie zajmiesz.
Czekać ,aż podrośnie

- Godlik
- 6 gwiazdek
Zadziałają. Ważne żeby był piesek lub kotek. Poza tym sam jestem w szoku jak młoda błyskawicznie się rozwija tylko przez fakt, iż ma kontakt ze starszą i razem się bawią.rrosiak pisze: Dla 1,5 rocznego to musiałbyś kilka bloków reklamowych z TV nagrać, bo bajki to raczej nie zadziałają. Moja żona jakoś dawała sobie radę ze szkodnikami
No właśnie. Tu się pojawia kolejna kwestia - w większości przypadków tatusiowie są zajęci bo prowadzą. I nawet nie zauważają ile wysiłku musi włożyć mama, żeby zająć/obsłużyć szkodnikirrosiak pisze: Ale łatwo na pewno nie było
- danikl
- 6 gwiazdek
I tu masz odpowiedż na pytanie .Tylko trzeba starsze odpowiednio nastawić ,żeby chciało się zająć młodszymPoza tym sam jestem w szoku jak młoda błyskawicznie się rozwija tylko przez fakt, iż ma kontakt ze starszą i razem się bawią.
Godlik, nie dawaj się żónie. Niech się zajmuje dzieckiem. Bo w końcu co ma do roboty w aucie? Siedzi i patrzy przed siebie i cię ogranicza.
A audiobook, jest jak bajka czytana. Dobry jest, bo pozwala słuchającemu rozwinąć wyobrażnię.
I nie popadajmy w skrajność. Troche TV, filmów, zabawek trzeba dzieciom dostraczać. Niektóre dzieci dzięki dobrej animacji rozwijają umiejętności plastyczne.
Rodzicom dzieci od 4 lat wzwyż polecam ZAPLĄTANYCH - wyjątkowo dobry i zabawny film. Dla małych dzieci są genialne zwierzęta koń i kameleon. Dla dorosłych dialogi i dla wszystkich niebywale cudownie artystyczne zdjęcia nad jeziorem.
No i super piosenki w najdziwniejszych wykonaniach.
Dorośli, to też dla was, zwłaszcza dialogi.
No i uwaga - koniecznie w 3D. KONIECZNIE. Tylko uwaga, okulary przetrzeć, zdezynfekować. W Kinach nigdy nie myją tego sprzętu. I nie chodzi o szkło tylko o to co można złapać z takich okularów z oprawek, calych. Chusteczki do dezynfekcji.
A audiobook, jest jak bajka czytana. Dobry jest, bo pozwala słuchającemu rozwinąć wyobrażnię.
I nie popadajmy w skrajność. Troche TV, filmów, zabawek trzeba dzieciom dostraczać. Niektóre dzieci dzięki dobrej animacji rozwijają umiejętności plastyczne.
Rodzicom dzieci od 4 lat wzwyż polecam ZAPLĄTANYCH - wyjątkowo dobry i zabawny film. Dla małych dzieci są genialne zwierzęta koń i kameleon. Dla dorosłych dialogi i dla wszystkich niebywale cudownie artystyczne zdjęcia nad jeziorem.
No i super piosenki w najdziwniejszych wykonaniach.
Dorośli, to też dla was, zwłaszcza dialogi.
No i uwaga - koniecznie w 3D. KONIECZNIE. Tylko uwaga, okulary przetrzeć, zdezynfekować. W Kinach nigdy nie myją tego sprzętu. I nie chodzi o szkło tylko o to co można złapać z takich okularów z oprawek, calych. Chusteczki do dezynfekcji.
Godlik, nie słuchaj starych zgredów-marud. Tylko oceniać potrafią. To z zazdrości, że w ich czasach nie było takich gadżetów jak DVD do auta. A przecież wiadomo, że kiedyś to byli czasy takie, że hoho.. Ludzie byli mądrzy, kultura kwitła i w ogóle.Godlik pisze:Panowie rodzice, a jak długo jesteście w stanie rozmawiać, wymyślać konkursy i zgadywanki dla półtorarocznego dziecka, które właśnie postanowiło Wam pokazać że w tym momencie ma ochotę na coś zupełnie innego niż jazda w foteliku...?

Opowiadanie bajek przez kierującego jest bardzo niebezpieczne. Kierowca powinien skupić się na drodze, a nie na wymyślaniu niestworzonych historii. Nie wiem jak można być tak nieodpowiedzialnym i narażać całą rodzinę!?

czarne jest piękne...
- danikl
- 6 gwiazdek
Rozumiem ,że ty jesteś jak kierowca w autobusie nie rozmawiasz z nikim podczas jazdy ,a do tego na lusterku wisi tabliczka o zakazie rozmowy z kierowcą podczas jazdy.Opowiadanie bajek przez kierującego jest bardzo niebezpieczne. Kierowca powinien skupić się na drodze, a nie na wymyślaniu niestworzonych historii. Nie wiem jak można być tak nieodpowiedzialnym i narażać całą rodzinę!?

danikl, ja to jestem nieodpowiedzialnym rodzicem. Zresztą, pewnie niedługo odbiorą mi prawa rodzicielskie. 

czarne jest piękne...