autazeszwajcarii.pl - macie jakąś opinię?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: autazeszwajcarii.pl - macie jakąś opinię?

Post 15 kwie 2008, o 05:14

Doxa pisze: gdyby tak zamówić sobie termin w którymś ASO w Warszawie

to chyba jedyne bezpieczne rozwiązanie przy (a może zamiast) większych wydatkach :roll:

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 15 kwie 2008, o 08:07

Doxa pisze:
deLux pisze:wracając na chwilę do tematu
ky, czy masz na myśli to auto: http://www.autazeszwajcarii.pl/sprzedaz ... p?auta=128 ?
Doxa, ASO Krakowskie potwierdzało już po transakcji?
Też mi się wydaje, że o tą sztukę chodziło. Staram się śledzić wątki autazeszwajcarii.pl ;-)

Tak, ASO potwierdzało już po zakupie. Ale tak jak pisałam, można było skorzystać z kanału w pobliskim warsztacie. Ciekawe, jak zareagowałby sprzedający, gdyby tak zamówić sobie termin w którymś ASO w Warszawie, i przed zakupem tam go zawieźć? Tylko czy można umówić sobie przegląd z dnia na dzień? Wątpię. :-(
Sprzedawałem 4 lata temu corollę. Samemu chciałem pacjenta do serwisu na obejrzenie zawieść, ale się nie zgodził :o .
Pojechaliśmy na stację diagnostyczną, zapłacił 100, auto obejrzal i za cene wywoławczą (niemałą) kupił.
Ale fura była od nówki u mnie, kupiona w Polsce, serwisowana, to może dlatego tak szybko to poszlo; drugi dzien po ogłoszeniu... :mrgreen:
Dolce far niente ;-)

warp9
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX

Post 15 kwie 2008, o 11:41

Doxa pisze: Tylko czy można umówić sobie przegląd z dnia na dzień? Wątpię. :-(
Mozna, ja tak umowilem sie w ASO Koper. Bez zadnych znajomosci, a na dodatek nie jestem kobieta ;-)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2008, o 17:48 przez warp9, łącznie zmieniany 1 raz.
It's evolution ...
Obrazek

deLux
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: X.X

Post 15 kwie 2008, o 15:49

warp9 pisze:
Doxa pisze:
deLux pisze: Tylko czy można umówić sobie przegląd z dnia na dzień? Wątpię. :-(
Mozna, ja tak umowilem sie w ASO Koper. Bez zadnych znajomosci, a na dodatek nie jestem kobieta ;-)
ja tego nie napisałem, <żart> ale może właśnie dzięki umiejętnościom żonglowania słowem Ci się udało </żart> ? :thumb:

warp9
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Celica ST182/ Vitara V6/Evo VIII/Impreza WRX

Post 15 kwie 2008, o 17:47

deLux, cytowanie malfunction :mrgreen:
It's evolution ...
Obrazek

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 151 razy
Polubione posty: 121 razy

Post 15 kwie 2008, o 18:08

FUX pisze:Ale fura była od nówki u mnie, kupiona w Polsce, serwisowana
No przecież! Jak 90% samochodów z ogłoszeń ;-). A tak poważnie, to jeżeli znał sie na samochodach, wie co może dolegać, a jeszcze ma do wglądu książkę, to wcale się kupującemu nie dziwię.
warp9 pisze:Mozna, ja tak umowilem sie w ASO Koper. Bez zadnych znajomosci, a na dodatek nie jestem kobieta ;-)
Czyli dla chcącego nic trudnego :-) .
Muszę trochę popracować nad techniką umawiania się w serwisie :whistle: , chyba prezentuję zbyt roszczeniową postawę, to mam za karę ;-(

;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"
:)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 15 kwie 2008, o 23:06

Byłem raz w Otwocku na oglądaniu, powiem tak - auto nie bylo z CH tylko jezdzilo u nas ale wszystkiego uczciwie sie dowiedzialem lacznie z wadami. Co prawda nie kupilem ale wrazenie po sprzedawcy pozostalo pozytywne.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: Kona Stinky
Polubione posty: 1 raz

Post 15 kwie 2008, o 23:34

Konto usunięte pisze:Doxa, tak czy siak dobrze by było, żeby się Godlik wypowiedział. Żeby uciąć niepotrzebne spekulacje.
A co ma się wypowiadać.
Ja te auto oglądałem dla kogoś innego, pozytywnie opisałem. Jeździłem nim krótko.
Godlikowi pękła z boku plastikowa część od chłodnicy (lub była pęknięta ale wyszło to po dłuższej jeździe) i felgi mają źle dobrane ET.
Jaka tu jest wina sprowadzającego?
Na mnie wywarł bardzo pozytywne wrażenie a na forum jeździ przez niego sprowadzanych, kilka Subaraków.
Doradca Finansowy
http://www.greatpe.pl

potas
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Impreza GT99 dark blue mica

Post 16 kwie 2008, o 23:04

A czy ktoś z Was wie coś na temat tego auta?

http://moto.allegro.pl/item344333472_su ... 440nm.html

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 kwie 2008, o 23:30

potas pisze:A czy ktoś z Was wie coś na temat tego auta?

http://moto.allegro.pl/item344333472_su ... 440nm.html
To auto Kruka z "." ;-)
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 16 kwie 2008, o 23:35

potas, auto kolegi Kruk z kropki.
czarne jest piękne...

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 16 kwie 2008, o 23:36

E taki typowy Subarak :razz:

potas
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 18 kwie 2008, o 20:50

Skoro typowy, to odpada :cofee: ;-)

Prawdę mówiąc bardzo mi się podoba, ale staram się znaleźć jak najmłodszego GTka.

Piter, cześć, czy to Ty jesteś tym Piterem 35 od 22B? bo jeśli tak, to może masz coś na podorędziu? :-)

pozdrawiam serdecznie

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 24 kwie 2008, o 20:46

Heloł,
obecny. Urlopowałem się przez ostatnie 2 tygodnie bez dostępu do netu. Na razie próbuję się odnaleźć w rzeczywistości (zimno jakoś... :whistle: ), ale obiecuję że postaram się jeszcze dzisiaj coś naskrobać na temat http://www.autazeszwajcarii.pl

OK, no to po kolei. Dla przypomnienia, kupiłem ten egzemplarz:
http://www.autazeszwajcarii.pl/sprzedaz ... p?auta=118

I zacznę od podsumowania, dla tych którym nie będzie się chciało dalej czytać :-p Jestem z autka bardzo zadowolony. Ze sprzedającego też i go polecam. Sprawił na mnie bardzo dobre wrażenie. Nie ściemnia, nie kręci i bez problemu zgadza się na weryfikację stanu auta w dowolnym warsztacie (w tym w ASO).

Owszem, włożyłem w autko po zakupie kilka złotych, ale po pierwsze liczyłem się z tym i część wydatków planowałem (np. rozrząd), a reszta wynika albo po prostu z wieku auta (to już 9 lat), albo wiedziałem o "usterkach/wadach" w momencie zakupu.
Stan techniczny przed zakupem weryfikowałem w Józefowie u p.Jarka Pielaka (polecany na forum) i był jak najbardziej OK. Wg niego GTek blacharsko był taki, jak wyszedł z fabryki (wszelkie zgrzewy, śrubki, naklejki, lakier, itp.). Malowany był tylko lewy przedni błotnik. Zakwalifikował tylko do wymiany tuleje tylnych wahaczy (wymieniłem je przy okazji wymiany rozrządu).

Minusy (ale tak jak pisałem, albo o nich wiedziałem albo to rzeczy czysto eksploatacyjne):
- nieudokumentowany przebieg (brak książki serwisowej)
- tylko 1 kluczyk
Wg sprzedającego częstą praktyką w CH jest zostawianie książki i 1 kluczyka w serwisie. Nie wiem, nie znam się. Obiecał, że postara się je zdobyć.
- dość mocno wytarta kierownica i gałka zmiany biegów sugerowały przebieg większy niż licznikowe 78kkm, ale kierowałem się raczej stanem technicznym niż liczbą kilometrów na zegarze. Porównywałem później kierownicę z innymi GTkami i jest różnie, raz są wytarte mniej, raz bardziej.
- rdza na rantach tylnych błotników (do zrobienia, widziałem przed zakupem)
- po kilkuset km (ale i ostrym pałowaniu :giggle: ) chłodnica powiedziała pa, pa. Z boku jest taki plastik, który z wiekiem zaczyna ciec. Z lektury forum i opinii 2 mechaników wiem, że to standard w tym modelu (i chyba w foresterach) - wymieniłem
- słabo działająca klima (wiedziałem przed zakupem) - byłem dzisiaj na Jutrzenki u E12 i wg Niego wszystko działa jak należy (kompresor i wentylator), najprawdopodobniej wystarczy uzupełnić czynnik
- lekki problem z kołami - no tu dałem lekko ciała i nie sprawdziłem tego dokładnie... Podczas jazdy próbnej kierownica lekko trzepała w okolicach 100 km/h, ale obstawiałem niewyważone koła. Okazało się, że felgi mają złe ET (konieczne 1cm dystanse z przodu) i za duży otwór (potrzebne pierścienie). Dystanse i pierścienie mam, ale nadal czasami trzepie. Tym razem obstawiam opony... Zasugerowałem się ładnym wzorem bieżnika, a to straszny szajs. Chińskie (sic!), WANLI. Zero trzymania na mokrym.
Także w pierwszej kolejności zmienię opony, a później ewentualnie felgi (chociaż wolałbym nie, bo wzór mi się podoba).
No, ale wracając do tematu widzialy gały co brały, na takich kołach przyjechał, więc nie posądzam sprzedającego o żaden wałek. To raczej poprzedni właściciel (patrząc na niebieskie przyciemnienie szyb...) był jakiś dziwny...

I tyle. Mimo wszystko, wrażenia z jazdy bezcenne. No i chyba oczywiste jest, że GTka nie kupuje się z rozsądku, albo z chęci oszczędzania :giggle:

PS. Jeżeli chodzi o tego niebieskiego, to idealny nie jest (z tego co pamiętam, po gradobiciu + kompletne hamulce do wymiany, koła chyba też). No ale z drugiej strony cena 25k jest sporo niższa niż innych z tego rocznika.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2008, o 21:58 przez Godlik, łącznie zmieniany 1 raz.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 kwie 2008, o 21:53

Godlik pisze: Heloł,
obecny.

no jestes, to dwie małe świnki pearl beige poproszę :mrgreen:

(serio)

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 24 kwie 2008, o 22:07

esilon, daj chłopakowi dojść do siebie.

Godlik ja też poproszę małą. :whistle:
czarne jest piękne...

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 24 kwie 2008, o 22:12

esilon pisze: no jestes, to dwie małe świnki pearl beige poproszę :mrgreen:
vibowit pisze: Godlik ja też poproszę małą. :whistle:
Nie śmiecić mi tu :-p 2 tygodnie bez świnek, nawet nie wiecie jakie to fajne uczucie :giggle: A po powrocie? 20 PW na "kropce" :wall:
A poważnie, czy możecie wysłać mi PW? Wtedy na pewno nie zapomnę.
esilon, nie wkurzaj :mrgreen: Mieliśmy 2 kolory folii, ciemniejszą i jaśniejszą brązową. I takie Ci zrobiliśmy :giggle: To które mają być, jasne czy ciemniejsze? Pisz po ludzku, a nie jakieś pearl beige, srutututu.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 24 kwie 2008, o 22:14

Godlik pisze: srutututu.
:mrgreen:

jasniejsza jest OK, taka poproszę 2x mała świnka :mrgreen:

potas
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 20:03

Godlik pisze: I zacznę od podsumowania, dla tych którym nie będzie się chciało dalej czytać

Bardzo dziękuję za wyczerpującą opinię. Już mam zdanie na temat autazeszwajcarii.PLN

pozdrawiam

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 20:54

Godlik, tak napisałem , to mi nie wierzyli :whistle:
Doradca Finansowy

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 21:54

Wierzyli wierzyli, tylko chcieli się upewnić u samego źródła ;-)
Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć z kieliszkiem Chardonnay w jednej ręce,
tabliczką czekolady w drugiej, narąbany w trzy d..y, krzycząc : "ALE TO BYŁA JAZDA!"

potas
Awatar użytkownika
0 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 22:03

Doxa, O to to...

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 22:12

Doxa pisze:Wierzyli wierzyli, tylko chcieli się upewnić u samego źródła ;-)
Dobra, dobra...
Ale ja pierwszy oglądałem tego GTka i nim jeździłem a potem opisałem na kropce na prośbę seikena. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Doradca Finansowy

Doxa
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 22:21

To to ja wiem, pamiętam co pisałeś, sama byłam ciekawa bo strasznie mi się to auto podobało, i dzień zaczynałam od kawy i wejścia na stronkę autazeszwajcarii.pl :giggle: . Ale na kanale nie byłeś, prawda? :razz:

hogi
Awatar użytkownika
5 gwiazdek

Post 25 kwie 2008, o 22:47

Doxa pisze: Ale na kanale nie byłeś, prawda? :razz:
Nie, położyłem się na ziemi :mrgreen:
Doradca Finansowy

ODPOWIEDZ