Brudne łapska toyoty

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Re: Brudne łapska toyoty

Post 17 kwie 2008, o 16:18

damaz pisze: Subaru oddaje doświadczenie sportowe/rajdowe
Tak jakby Toyota nie miała takowego :P Z resztą póki co Toyota ładuje (ogromną !) kasę w F1 i w ciągu najbliższych dwóch lat nie planuje powrotu do rajdów.

damaz pisze: Toyota udostępnia to, czego Subaru nie ma: małe miejskie wozidełka

Hmm...
Załączniki
800px-2005_Subaru_R1.jpg
R1
P1010057.JPG
R2
P1010054.JPG
R2
0306_2+2003_subaru_pleo_sedan+front_right.jpg
Pleo
news.jpg
Stella RS S-Edition
Subaru Stella 430.jpg
Stella
20060618-s1.jpg
Stella

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 17 kwie 2008, o 16:27

WRC fan, jak zwykle wszystko popsułeś :giggle:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 17 kwie 2008, o 23:33

WiS pisze:Piszę o swoim - nie o Twoim byłym
Piszesz o Twoim bylym?

g.

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 2 sie 2010, o 17:34

ciekawe jak będzie pod skrzydłami toyoty temu 2,5t ;-)

http://moto.onet.pl/132923,5589866,2,zdjecie.html

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 2 sie 2010, o 18:37

esilon pisze: ciekawe jak będzie pod skrzydłami toyoty temu 2,5t
A co ma być :idea: , gaz się będzie blokował :mrgreen:

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 2 sie 2010, o 21:39

a po co temu czemuś 4 pedały?

barton
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 2 sie 2010, o 23:44

damaz pisze:a po co temu czemuś 4 pedały?
pingwin :giggle: ;-) najbliższy tunelu środkowego służy jako podpórka lewej nogi, kiedy ta nie operuje sprzęgłem :->
"Nim cokolwiek napiszesz, pomyśl o swojej matce. Czy byłaby dumna?"

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 3 sie 2010, o 10:25

Barthol pisze: podpórka lewej nogi, kiedy ta nie operuje sprzęgłem
Lub jak u zawodowców , nie sprzęgłem a hamulcem :idea:
Swoja drogą to nie podejrzewałem Damazia ,że On tak od razu ostro - pedały zamiast kochający inaczej :mrgreen:

Mistral
2 gwiazdki
Auto: FORESTER 2,5 XT US spec. i Auris Padaczka...

Post 3 sie 2010, o 23:26

Panowie,

jako, że na codzień jeżdżę i Subaru (Forester 2,5 XT 2004) i Toyotą (Auris 1,4 2007) to wydaje mi się, że o jakości tych ddwóch jakoś wypowiedziec się mogę... a powiem jedno! Toyota (zwana też potocznie ToiToiem) nie dorasta do pięt Subaru! Auto zrobione pod flotę! Ktoś, kto to kupuje, to tym później nie jeździ, więc Toyota wypuściła na rynek straszne badziewie! Ciągle coś tam piszczy, skrzypi i zgrzyta! Pali tylko troszkę mniej...

Oby te bliższe znajomości Subaru z Toyotą nie wyszły nam wszystkim bokiem...
Ja już się martwię, czym będę jeździł za jakieś 10 latek, bo jakoś nie widzę się w Subaru z ramkami w drzwiach...

Mistral

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 26 sie 2010, o 07:57

Mistral pisze: jako, że na codzień jeżdżę i Subaru (Forester 2,5 XT 2004) i Toyotą (Auris 1,4 2007) to wydaje mi się, że o jakości tych ddwóch jakoś wypowiedziec się mogę... a powiem jedno! Toyota (zwana też potocznie ToiToiem) nie dorasta do pięt Subaru! Auto zrobione pod flotę! Ktoś, kto to kupuje, to tym później nie jeździ, więc Toyota wypuściła na rynek straszne badziewie! Ciągle coś tam piszczy, skrzypi i zgrzyta! Pali tylko troszkę mniej...

No, nareszcie ktoś obiektywny ;-) Auris to prawie yaris. A yaris to najgorsze auto jakie miałem w życiu. Nigdy więcej toyoty

j33mbo
5 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 08:25

Konto usunięte pisze: A yaris to najgorsze auto jakie miałem w życiu
uuuu no to będzie dym ;-)

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 sie 2010, o 09:56

j33mbo pisze: uuuu no to będzie dym ;-)

Eeeeee tam, spluwa WiSa nie dymi, a jak jeszcze jakiś tłumik założy :mrgreen:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 26 sie 2010, o 10:07

j33mbo pisze:
Konto usunięte pisze: A yaris to najgorsze auto jakie miałem w życiu
uuuu no to będzie dym ;-)
Nie będzie 8-)

Yaris taki jak miał Fido_ - pewnie tak. Mój jest jednakowoż trochę inny (po pierwsze, z japońskiej manufaktury, nie z Francji - i nic mu się nie psuje; po drugie, konstrukcyjnie ciut poprawiony, więc skręca, hamuje i przyspiesza), więc mam powody do zadowolenia 8-)

Co zaś do nowych Toyot, rzeczywiście nie jest najlepiej. Delikatnie mówiąc. Sam parę razy pisałem o kłopotach znajomych z nowym Avensisem itd. Natomiast jakby trochę idzie na lepsze, odpukać. O ile gama modeli nadal pozostaje smutna, brakuje aut z biglem (czekamy na następczynię Celiki, oj, czeamy!), to jakość i praktycznośc ponoć ulega poprawie. Tak przynajmniej twierdzą prywatnie zaprzyjaźnione źródła w serwisie. Jak będę miał trochę czasu, to zamierzam się karnąć paroma testówkami i sprawdzić, czy są fajniejsze od Skód ;-)

Natomiast tak czy owak, serwis Toyoty (przynajmniej kielecki) to jest coś, co lubię. Może dlatego, że nic poważnego nie musiałem robić - ale chyba nie tylko.

PS. Plotki, jakobym używał tłumika nie tylko do samochodu, są poważnie przesadzone. Gdy trzeba zachować dyskrecję, preferuję nóż.

Mistral
2 gwiazdki

Post 26 sie 2010, o 10:54

Panowie,

aby było jasne... mój Auris prowadzi się ok, hamuje też całkiem spoko. O przyspieszeniu nie mówmy, bo to 1,4 i z definicji potrzeba mu górki w dół, aby przyspieszył, Natomiast problem tkwi w samym wykonaniu. Te skrzypienia, piszczenia... zarówno w środku, jak i elementów podwozia. Pominę już fakt, że jak jest troszkę chlapy na dworze, to co kilkanaście kilometrów trzeba się w nocy zatrzymac, bo na soczewkowych światłach nic nie widac, bo jest beznadziejna aerodynamika reflektorów i cały syf na nich osiada.

A co do serwisu, to zastanawiam się, co Toyota powie o możliwości naprawy mojego auta po ostatnim, niedzielnym gradobiciu w Redzie i Wejherowie.
Pewnie niektórzy z Was widzieli w telewizji, to co dz\iało się na Wybrzeżu... niestety nie ominęło to mojej Toyoty, Subaru na szczęście tak.
W każdym razie Hestia powiedziała, że drzwi i błotniki w Aurisie wyklepią, a maskę i klapę bagażnika oraz - UWAGA - dach wymienią!!! Podobno w serwisówce Toyoty jest tak, że dach się wycina w spawa nowy... troszkę sobie tego nie wyobrażam...

Tam musi byc niezła rzeźba...
Z resztą ostatnio na przeglądzie, to porysowali mi dośc poważnie zderzak i dopiero obejrzeniu zdjęc z ich monitoringu przyznali się i polakierowali mi zderzak.

Och te serwisy...

Mistral

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 10:55

WiS pisze: Natomiast tak czy owak, serwis Toyoty (przynajmniej kielecki) to jest coś, co lubię. Może dlatego, że nic poważnego nie musiałem robić - ale chyba nie tylko.

A już miałem nadzieję, że będzie zadyma. A tu głaskanie się po główkach ;-)
Serwis toyoty to jest naprawdę duża rzecz. Wszystko ustandaryzowane, klient jest informowany jak należy. I nie ważne czy jest znajomym szefa, czy po prostu wpadł przejazdem.Przynajmniej tam gdzie się serwisowałem. Marzę o takim serwisie subaru.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 sie 2010, o 11:01

Mistral pisze: Podobno w serwisówce Toyoty jest tak, że dach się wycina w spawa nowy... troszkę sobie tego nie wyobrażam...

Wymaina tzw. roof skin to dość prosta operacja. Zdecydowanie mniej inwazyjna niż inne operacje blacharskie.

Mistral
2 gwiazdki

Post 26 sie 2010, o 11:13

Az... mam nadzieję, że tak jest, bo nie chciałbym jeździc pospawanym składakiem, nawet, jeśli to służbówka.
Na szczęście od listpada będzie Octavia...

Mistral

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 26 sie 2010, o 11:58

Moje wrażenia z eksploatacji Aurisa są zupełnie odmienne. Jakość wykończenia wnętrza imho lepsza niż w Subaru :-p

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 26 sie 2010, o 12:19

WiS pisze: O ile gama modeli nadal pozostaje smutna, brakuje aut z biglem
A Lex LF-A to pies? ;))

Myślę że lepszych Toyot to jednak trzeba szukać wśród tych literką L na masce.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 26 sie 2010, o 12:24

Mistral pisze: Az... mam nadzieję, że tak jest, bo nie chciałbym jeździc pospawanym składakiem, nawet, jeśli to służbówka.

Roof skin w każdym typowym aucie to płachta blachy przyklejona i zgrzana w kilkunastu/dziesięciu miejscach. Rozwierca się zgrzewy i przygrzewa nowy. W Evo dach jest w ogóle przynitowany tylko.

Konto usunięte
6 gwiazdek

Post 26 sie 2010, o 12:25

minimus pisze:Moje wrażenia z eksploatacji Aurisa są zupełnie odmienne. Jakość wykończenia wnętrza imho lepsza niż w Subaru :-p
Jakoś nie wierzę, że się do niego zmieściłeś ;-)

minimus
5 gwiazdek
Auto: kiedyś OBK MY06 2.5L

Post 26 sie 2010, o 12:52

Konto usunięte pisze: Jakoś nie wierzę, że się do niego zmieściłeś
ha, miejsca mam dużo więcej niż w Outbacku było :mrgreen:

Mistral
2 gwiazdki

Post 26 sie 2010, o 12:55

Ja doświadzcenie dotyczące jakości wykonania Toyoty mam jednoznaczne. Zresztą mój przypadek nie jest odosobniony, bo w firmie mamy 3 Aurisy i we wszystkich wygląda to bardzo podobnie. Mamy także dwa Yarisy i jest tak samo, choc może nie aż tak intensywnie.
Ostatnio rozmawiałem na stacji z przypadkowym kolesiem z Aurisa i niestety, ale on także ma podobne doświadczenie. Co więcej - dodał, że jego kumpel ma bardzo podobne doświadczenia z nowym Avensisem!
Jak więc widac Toyota oszczędziła nieco na materiałach i to po prostu wychodzi.
Widze, że Auris po lifice ma już zupełnie inne materiały we wnętrzu, więc chyba, gdyby te poprzednie były ok, to nie zmienialiby ich...
Aerodynamika przednich reflektorów też została zmieniona i zaczerpnięta z Corolli, więc Japończyki też chyba do tego doszli, że lampy się chlapią i coś z tym zrobili.

Ale ok, miejmy nadzieję, że Toyota nie popsuje tak Subaru w przyszłóści, jak zrobiła to teraz ze swoimi autami.

Mistral

esilon
6 gwiazdek
Auto: mat
Polubił: 1 raz
Polubione posty: 4 razy

Post 26 sie 2010, o 13:04

Mistral pisze: Ale ok, miejmy nadzieję, że Toyota nie popsuje tak Subaru w przyszłóści, jak zrobiła to teraz ze swoimi autami.

jest na to szansa skoro jakiś gruby boss przyznał, że błedem było zdobywanie pierszego miejsca na podium w ilości produkowanych pojazdów na świecie, sepuku chyba nie było ale wnioski powini wyciągnąć

czyli jest szansa, że toybaru będzie w kierunku standardu wykonania lexusa szło :->

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 26 sie 2010, o 13:10

Nie wiem jak jest w Aurisie i Corolli, ale do jakości wnętrza Avensis to Subaru baaaaaaaaaaaaardzo daleko.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ