Czy jest sposób na pijanych kierowców ?

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Re: Czy jest sposób na pijanych kierowców ?

Post 15 maja 2008, o 21:59

Chloru pisze:Firma powinna moim zdaniem brać odpowiedzialność za zachowania swoich pracowników. Jeżeli pijany był w pracy to powinien odpowiadać pracodawca
Jeżeli istnieje dowód, że fakt zanietrzeźwienia się pracownika został przez pracodawcę zlekceważony to oczywiście.
Jeżeli nie, to takie podejście zdecydowanie Kafką zalatuje.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 15 maja 2008, o 22:31

inquiz pisze: 0.08 wydaje sie rozsadna granicą

Nie wiem, jak 0.08%, zwłaszcza że kraje, gdzie jest tak wysoki limit, chyba się zeń powoli wycofują, ale 0.05% prawdopodobnie nikomu by nie zaszkodził.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Giulia V Q4
Polubił: 309 razy
Polubione posty: 60 razy

Post 15 maja 2008, o 22:33

ky pisze: 0.05% prawdopodobnie nikomu by nie zaszkodził.
Tak 0,05 % byłoby ok

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 15 maja 2008, o 22:45

0,05 tak. Choć moim zdaniem, jak się jeździ, to można sobie spokojnie tego jednego kieliszka też odmówić.

Odśnieżanie osiedla dla początkujących (w ozdobnej kamizelce z napisem "jestem gupi, bo piłem i jechałem"), kamieniołomy dla recydywistów (w kajdanach, o chlebie i wodzie) - tak.

Publikacja wizerunków w mediach - jak najbardziej.

Dożywotnie odbieranie prawa jazdy - tak.

Konfiskata aut - jednak nie, bo sprawy ugrzęzną w fafnastu instancjach sądu, a debata zweksluje na tematy nieistotne, typu "jak odbierać auta służbowe, lizingowane, albo karetki".

I szkolenie - oparte np. na prostym eksperymencie. Slalom na czas, seta wódki, znów slalom... Przemawia do wyobraźni, nawet tym mniej rozgarniętym.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 maja 2008, o 22:49

WiS pisze: Choć moim zdaniem, jak się jeździ, to można sobie spokojnie tego jednego kieliszka też odmówić.
Oczywiście 8-)

Interceptor
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 maja 2008, o 22:51

WiS pisze: I szkolenie - oparte np. na prostym eksperymencie. Slalom na czas, seta wódki, znów slalom... Przemawia do wyobraźni, nawet tym mniej rozgarniętym.
Polecam film Eksperyment (pieknie pokazane co dzieje sie z czlowiekiem po wypicu za kolkiem na torze)
I'm addicted to adrenaline ...

Obrazek

Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki
Auto: Justy 1,2 by Keke Rosberg Limited Edition

Post 15 maja 2008, o 23:28

zabieranie aut, zwiększone ubezpieczenie, zabranie prawa jazdy, publikacja zdjęć pijanych kierowców ............
to chyba żadnego takiego delikwenta nie zrazi do prowadzenia samochodu po spożyciu :-(
tacy ludzie mają to we krwi i chyba się nie zmienią :x
pewno wzmożona akcja da takim dupkom do myślenia i może zadziała ich wyobraźnia, a na pewno podziałałby fakt świadomości, że za rogiem może stać patrol z drogówki :-| ale nasza policja działa jak działa mają wszystko w dup.... tylko w mediach próbują coś zrobić coby lepiej w opinii publicznej wypaść :-|

moim zdaniem najlepsze rozwiązanie jest jedno i chyba byłoby najskuteczniejsze
obserwować swoje środowisko w którym przebywamy po pracy, w weekendy, imprezy itp i wtedy reagować
takiemu delikwentowi zabrać kluczyki nie pozwolić mu wsiąść za kierownice, zamówić taxi :-| , a jak się dziad uprze i pojedzie :wall: metoda jedna telefon na gliny i .......... :idea: metoda brutalna pod......ć znajomego, kolegę czy koleżankę, ale chyba w inny sposób się tego problemu nie da rozwiązać

no wiem jestem brutalna, ale ci pijani kierowcy są plagą jak kiedyś stonka na ziemniakach ;-(

ale Saab zamierza wprowadzić innowacyjne urządzenie - "alcokey", które będzie obowiązkowo przed każdym uruchomieniem auta sprawdzać, czy kierowca nie nadużył alkoholu. Prototypowe urządzenie jest oddzielną jednostką, jednak po wprowadzeniu tego urządzenia do masowej produkcji będzie ono połączone z kluczykami i pilotem otwierającym auto.
Działanie "alcokeya" będzie mniej więcej następujące: po naciśnięciu przycisku na pilocie otwierającego drzwi auta wysuwać się będzie mała rurka. Kierowca będzie musiał dmuchnąć w nią, a czujniki zanalizują zawartość alkoholu i na pilocie zapali się zielone lub czerwone światełko. W przypadku zielonego wszystko jest w porządku i wyłącza się immobiliser. Jeśli natomiast zapali się czerwona dioda, wówczas sygnał nie zostanie przesłany i immobiliser nie pozwoli na uruchomienie silnika.
Wstępne szacunki określają wartość takiego dodatkowego urządzenia na poziomie 250 euro.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 maja 2008, o 23:32

Ywone pisze: metoda jedna telefon na gliny i .......... metoda brutalna pod......ć znajomego, kolegę czy koleżankę, ale chyba w inny sposób się tego problemu nie da rozwiązać
Teoretycznie masz rację :roll:

Piter 35
6 gwiazdek
Polubił: 181 razy
Polubione posty: 109 razy

Post 15 maja 2008, o 23:37

Najgorsze jest to ,że jest duże przyzwolenie społeczeństwa na takie zachowania :-(

Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 15 maja 2008, o 23:46

Piter 35 pisze:Najgorsze jest to ,że jest duże przyzwolenie społeczeństwa na takie zachowania :-(
no właśnie jest przyzwolenie :x więc kto ma z tym walczyć jak nie my społeczeństwo
nawet klerycy się w tą akcję zaangażowali, ale co oni zrobią kazania na mszach będą wygłaszać
chyba nie tędy droga
pilnujmy kolegów, koleżanek, znajomych to ( oczywiście moim zdaniem ) jest najlepsza metoda brutalna dla wielu z nas i bardzo trudna ;-(
nie pomogą tu klerycy, policja i wiele przeprowadzanych akcji jak my sami w gronie najbliższych na to zezwalamy

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 15 maja 2008, o 23:53

No dobra. A ilu z szanownych forumowiczow, po wypiciu 0,5, jechalo 8 godzin pozniej do pracy?

g.

vibowit
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: szkoda

Post 15 maja 2008, o 23:53

So What! pisze:
WiS pisze: Choć moim zdaniem, jak się jeździ, to można sobie spokojnie tego jednego kieliszka też odmówić.
Oczywiście 8-)
A ja mam wrażenie, że spora część tych zatrzymanych nietrzeźwych to ludzie jadący na kacu. Wydaje im się, że już wytrzeźwieli, ale alkohol we krwi jeszcze krąży. Ocena nie jest taka prosta.

EDIT: Właśnie doczytałem, że gruby pije ;-) do tego samego.
czarne jest piękne...

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 15 maja 2008, o 23:56

vibowit, gruby dlatego uważam, że lepiej pić "alkohol naturalny". Np. piwo, wino. Szybciej się wydala z organizmu.
gruby pisze: A ilu z szanownych forumowiczow, po wypiciu 0,5, jechalo 8 godzin pozniej do pracy?
Ja - nigdy w życiu 8-)

Ywone
Awatar użytkownika
3 gwiazdki

Post 16 maja 2008, o 00:03

każdy lubi "golnąć", ale z róbmy to z głową :-)

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 16 maja 2008, o 00:10

So What! pisze:vibowit, gruby dlatego uważam, że lepiej pić "alkohol naturalny". Np. piwo, wino. Szybciej się wydala z organizmu.
Tak? Spotykam sie u znajomego (skubany mieszka daleko, wiec jade samochodem). Wypijam 8 piw - naturalnych, niepasteryzowanych. Konczymy impreze okolo godziny 3. Wstaje o 9 i juz przebieram nogami, co by do samochodu isc (tak jak to czlek sie obudzi i dobrze czuje).

Znajomy ma alkomat (co by pracownikow badac) - 2 promile.

Godzina 12 - 1 promil.

O 14 - 0.
So What! pisze:
gruby pisze: A ilu z szanownych forumowiczow, po wypiciu 0,5, jechalo 8 godzin pozniej do pracy?
Ja - nigdy w życiu 8-)
Uhum. :)

g.

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 16 maja 2008, o 00:14

jarmaj pisze: Jeżeli istnieje dowód, że fakt zanietrzeźwienia się pracownika został przez pracodawcę zlekceważony to oczywiście.
Jeżeli nie, to takie podejście zdecydowanie Kafką zalatuje.

Kupic w takiej firmie alkomat i badac osoby jezdzace sluzbowymi autami ?
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Tomasz_555
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Impreza 2.0RC Type-N/A MY07

Post 16 maja 2008, o 00:36

osa551 pisze: Każdy złapany przez policję na jeździe pod wpływem służbowym samochodem niezależnie od pory dnia i nocy był wywalany, a jeśli spowodował po pijaku wypadek - pokrywał koszty naprawy.

W takim wypadku owszem, tylko nienormalny pracodawca zostawiłby takiego typa w firmie. Ale zauważ, że koleś wylatuje z pracy, a następnego dnia jego obowiązki i jego samochód przejmuje już nowy pracownik, firma nie ma przestoju. A wyobraź sobie, że policja zabiera auto, pracownik leci do pierdla, firma musi się użerać z sądami, ubezpieczalniami i policja, w tym czasie w firmie brakuje samochodu... jest przestój wiec są koszta. Mało firm stać na takie zabawy.
osa551 pisze: Człowiek, który się napije i szaleje służbową bryką nie będzie dobrym pracownikiem, bo jest po prostu nieodpowiedzialny. Gdyby zabierali samochody firmy postarałyby się o zabezpieczenie swoich interesów.

Jedyny problem byłby z zabieraniem samochodów leasingowanych, a tych jest od metra.
Ja przytoczyłem przykład, w którym pracownik jest ok, pracuje długo i sumiennie ale popełnia życiowy błąd, wpadkę. I do kosza można wrzucić fakt, że "przecież był sprawdzony". Sama weryfikacja to jedno, a co człowiekowi nagle do łba przyjdzie to drugie. Tego nie da się przewidzieć. Poza pewnymi wyjątkami, które faktycznie mają napisane na czole - ale to skrajne przypadki. W naszym kraju żadna procedura nie jest łatwa i szybka, nawet jeśli firmy się ubezpieczą czy coś to i tak zawsze "trwa" okres załatwienia wszystkich niezbędnych formalności. I to są koszty. Dlatego uważam, że zabieranie samochodów do niczego w naszym kraju nie doprowadzi.

Zabieranie prawa jazdy może chociaż te kilka osób nauczy pokory ale tak jak pisał Piter 35 - jak ktoś ma nasrane we łbie to bez plastiku wsiądzie do auta na bani.

Jak dla mnie:
Pierwsza wpadka (złapanie przez Policję) - zabranie prawka i wysoka kara pieniężna. Jak nie ma kasy ani dorobku to zamiennie z więzieniem. I bez ceregieli, złapany, zabrać plastik, na drugi dzień ściągnąć kasę. Z głowy.
Druga wpadka tego samego delikwenta (bez prawka pod wpływem) - do pierdla ! Od razu bez sądu bez niczego. Prowadzenie pod wpływem ma być jednoznaczne z więzieniem - złapać i od razu do wora go. Jak prowadził bez prawka ale trzeźwy to zaś dowalić mu karę. No i dać szansę np.: po 5 latach na ponowne zrobienie prawka. Albo po 10 latach - kwestia dogadania.
Jak spowodował wypadek (śmiertelny lub nie) pod wpływem to od razu do paki bez żadnych drugich szans.

I pozamiatane... do tego usprawnić kontrole policjantów zeby nie było łapówkarstwa.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 maja 2008, o 07:41

Po piwie jest ile?
0,05 ?
To jazda cięgiem przez dobrych kilka godzin powoduje chyba większe otepienie....
Zdarzało mi sie robić trasę Rawicz-Olsztyn-załatwienie spraw 2 godz. kawa-Rawicz 840km cięgiem.
Wyjazd około 2 nad ranem, powrót około 17-ej. Ze dwa trzy postoje na kawę i bylo ok.

Otepienie spore; jedziesz, żeby dojechać. Red Bull ze dwie puszki.
Na drugi dzien rece w delirce.
Tego powinni zakazać :oops: :whistle:
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 maja 2008, o 09:14

gruby pisze: Wypijam 8 piw - naturalnych, niepasteryzowanych. Konczymy impreze okolo godziny 3. Wstaje o 9 i juz przebieram nogami, co by do samochodu isc (tak jak to czlek sie obudzi i dobrze czuje).

Godzina 12 - 1 promil.
Kto mówił o ośmiu piwach :roll:
Tak można w nieskończoność dyskutować i do niczego nie dojdziemy :-d
gruby pisze: Uhum. :)
Nie musisz wierzyć :-p

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 16 maja 2008, o 09:41

So What! pisze:
gruby pisze: Wypijam 8 piw - naturalnych, niepasteryzowanych. Konczymy impreze okolo godziny 3. Wstaje o 9 i juz przebieram nogami, co by do samochodu isc (tak jak to czlek sie obudzi i dobrze czuje).

Godzina 12 - 1 promil.
Kto mówił o ośmiu piwach :roll:
Tak można w nieskończoność dyskutować i do niczego nie dojdziemy :-d
gruby pisze: Uhum. :)
Nie musisz wierzyć :-p
To tak, żeby wirtualnie sprawdzić....

http://www.alkomat.com.pl/index.php?act=alkomat

:whistle: :oops:
Dolce far niente ;-)

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 maja 2008, o 10:04

FUX pisze: To tak, żeby wirtualnie sprawdzić....

http://www.alkomat.com.pl/index.php?act=alkomat

No i wyszło mi, że po standardowej imprezie po trzech godzinach mam 0,21 %. Po czterech - 0,06 %.
Nawet lepiej, niż myślałem.

Filip Cz
Awatar użytkownika
2 gwiazdki
Auto: Legacy dizel H6

Post 16 maja 2008, o 10:07

Ja uważam, że nawet gdyby za jazdę po pijaku była kara publicznej chłosty albo 100 000 zł grzywny, to wiele by nie zmieniło. Problem nie leży w wysokości kary tylko w jej nieuchronności. Dlaczego w miejscowościach gdzie są fotoradary ludzie hamują? Przecież mandaty nie zdrożały! Za to jest ryzyko, że skrzynka jest pełna.
Kiedyś słyszałem o takim urządzeniu wyglądającym jak mikrofon, które wykrywa alkohol w wydychanym powietrzu. Wystarczy powiedzieć "dzień dobry" i wiadomo już czy kierowcę kierować na dalsze badanie alkomatem żeby ustalić ilość alkoholu. Gliniarze mogli by w ten sposób robić krótkie, ale za to częste obławy np. na światłach albo w pobliżu skrzyżowań gdzie droga podrzędna dochodzi do głównej gdzie i tak trzeba się zatrzymać i ustąpić pierwszeństwa. Zresztą nikomu by się krzywda nie stała, gdyby trzeba było zatrzymać ruch na 2 minuty i sprawdzić 20 kierowców. Chodzi o to, żeby ludzie bali się jeździć "po wódce".

damaz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 97 razy

Post 16 maja 2008, o 11:21

skuteczna prewencja to tak na prawdę połączenie: odpowiednio dotkliwych konsekwencji z ich nieuchronnością. odpowiednio, czyli mocno, ale nie ZBYT mocno.

w Polsce zwracamy uwagę na egzekucje, bo ona szwankuje. ale gdyby egzekucja przepisów była dobra, to natychmiast byśmy dostrzegli nieskuteczność niektórych kar (konsekwencji), bądź bezsensowne zachowania sądów (np: słynna "niska szkodliwość społeczna).

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 16 maja 2008, o 11:51

Ywone pisze: Kierowca będzie musiał dmuchnąć w nią, a czujniki zanalizują zawartość alkoholu i na pilocie zapali się zielone lub czerwone światełko. W przypadku zielonego wszystko jest w porządku i wyłącza się immobiliser. Jeśli natomiast zapali się czerwona dioda, wówczas sygnał nie zostanie przesłany i immobiliser nie pozwoli na uruchomienie silnika.

Da dmuchnąć trzeźwemu pasażerowi i tak odpali i pojedzie.

So What!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 16 maja 2008, o 12:17

Filip Cz pisze: Problem nie leży w wysokości kary tylko w jej nieuchronności.
No tak. Prawko mam od 17 ( :o ) lat, a tylko raz w życiu byłem kontrolowany - dmuchałem w alkomat :x

Chyba zaczepię gdzieś drogówkę, żeby poprawić statystykę :-d

ODPOWIEDZ