LAPTOP 17 cali HELP NIDET

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Gootek
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 2 razy

Re: LAPTOP 17 cali HELP NIDET

Post 3 maja 2011, o 22:26

ky pisze:
Лукашэнка pisze: Jednak gdyby kiedyś ktoś potrzebował więcej pamięci w tym laptopie, to jest to akurat najmniejszy problem, żeby dokupić.
Trzeba sprawdzić specyfikację konkretnej maszyny, bo zawsze to będzie prawdą.

r.
Ale to chyba nie jest jakis wielki problem zajrzeć na hp.com ? :roll:

W tej konkretnej maszynie jest włożona pamięć RAM 3096 MB, którą można rozbudować do 8192 MB - 2 gniazda SODIMM, DDR3 SDRAM 1333 MHz.

:->

Arno,
to daj dziewczynie, niech sobie sama coś wybierze.
Po co się w to mieszać?
;-)

inquiz
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: pojazd wolnobieżny
Polubił: 421 razy
Polubione posty: 361 razy

Post 3 maja 2011, o 22:29

Komp to narzędzie pracy a nie obiekt za szybkę do podziwiania. Oczywiście częśc wybiera wzrokowo albo kierując się modą ale tutaj po prostu trzeba określić minimalne wymagane parametry i kupić coś typowego, pavulona, lenovo. A za kasę zaoszczędzoną na dodatek do vaio, apla kupić lepszą gwarancję i dodatkowo np dyski do robienia archiwizacji, może jakiś dysk sieciowy na który automatem backup się będzie zrzucał.
Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.
Živela Jugoslavija!

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Polubione posty: 0

Post 3 maja 2011, o 22:36

O, to jest niezla mysl.
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume

Post 3 maja 2011, o 23:20

Patrz na serie biznesowe, zwykle są trwalsze.

r.
Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

siewcu
5 gwiazdek
Polubione posty: 1 raz

Post 4 maja 2011, o 14:58

Lenovo spoko ale o serwisie dziwne legendy krążą, no i jakość w przypadku "tanich" serii nie jest najlepsza - a ThinkPady drogie, nawet bardzo.

A co do HP - chyba trochę zbyt ogólnie napisałem, miałem na myśli Paviliony, a przypadkowo wcisnąłem w to inne serie...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 maja 2011, o 15:41

Ja mam HP Elitebook i bardzo polecam tę serię - bardzo solidne, fajne opcje i akcesoria, mimo intensywnej eksploatacji po kilkanaście godzin dziennie nadal działa :)

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 4 maja 2011, o 16:35

Mnie tam też HP (jakiś probook) działa bez zarzutu od prawie 1,5 roku. A też sporo jest używany, bo stacjonarny komp mi jakiś czas temu umarł.

Azrael
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 17:45

Jeszcze raz przeczytałem od początku. Do tłumaczeń to się chce mieć dwa monitory i normalną klawiaturę. Jak ma być koniecznie laptop to stacja dokująca i do tego monitor i klawiatura. Wtedy mniejszy jest zdecydowanie poręczniejszy jak się chce go zabrać. Z laptopem jak z autem - coś do wszystkiego jest trochę do niczego. Ja bym to mocno przemyślał z samym zainteresowanym - zależy co się tłumaczy ale z doświadczenia wiem że z jednym monitorem kończy się to drukowaniem stosów tłumaczonego tekstu, co jest mało wygodne.

Ja miałem HP Pavilion i mam teraz HP Elitebook 8440p i widzę jak ogromna jest różnica w jakości wykonania - czyli jednak to nie jest tak że wszystko jeden chłam.

Kolejna sprawa - to bardzo zależy do czego kto używa. Ja mam 64 bit i mam GB RAM i mam często za mało - ale ja używam zwirtualizowanych maszyn które wymagają pewnych ilości wolnego fizycznego RAM żeby się w ogóle uruchomić, przeciętny user na ten moment nie potrzebuje raczej więcej niż 4, ale jakbym kupowal drugi raz to bym od razu chciał z maksymalnie rozbudowaną pamięcią jaką oferują - na pewno dobry dostawca jest to w stanie ogarnąć i nie trzeba płacić za to samo 2x (rzadko laptop który ma więcej niż 2 GB ma jeszcze wolne sloty, zwykle trzeba podmienić pamięć).

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 maja 2011, o 18:57

A ja tylko dodam, że kostka 4 GiB, pasująca do nowych laptopów, kosztuje poniżej 200 PLN wiec nie są to dramatyczne koszta ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Azrael
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 19:06

Chloru, zgadza się.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 21:01

Azrael pisze: Jak ma być koniecznie laptop to stacja dokująca i do tego monitor i klawiatura. Wtedy mniejszy jest zdecydowanie poręczniejszy jak się chce go zabrać.
1. Stacje dokujące są dostępne głównie w seriach biznesowych, a i to nie zawsze.
2. Zbyt mały tez nie ma sensu, bo będzie to wymagało dopięcia dwóch monitorów (oczywiście stacja dokująca musi dawać taką możliwość). 15 to chyba minimum (obecnie pracuję na kombinacji 15+24 cale).
Chloru pisze: GiB
Od razu widać że szczaw, bo łapie się na nowomodne przed/przyrostki wymyślane przez Beakera ;)
Chloru pisze: nie są to dramatyczne koszta ;-)
Za to instalacja może być upierdliwa i wymagająca wizyty w serwisie.

r.

Grzegorz
5 gwiazdek
Auto: Leon
Polubił: 21 razy
Polubione posty: 35 razy

Post 4 maja 2011, o 21:06

U mnie na przemian w firmie kupowane są Dele i HP-ki od 11 lat. Poza jedną serią HP (jakiś nc8xxx) która padła masowo po gwarnacji nie mieliśmy żadnych problemów poza pojedynczymi przypadkami. Serwis Dela jest wzorowy.
pozdrawiam
Grzegorz

Gootek
6 gwiazdek
Polubione posty: 2 razy

Post 4 maja 2011, o 21:07

Azrael pisze:Jeszcze raz przeczytałem od początku. Do tłumaczeń to się chce mieć dwa monitory i normalną klawiaturę. Jak ma być koniecznie laptop to stacja dokująca i do tego monitor i klawiatura.
Azrael,
do tego ProBooka 4720s można podłączyć 2 monitory: jeden przez HDMI, jeden przez D-Sub. Klawiature i myszkę tez można wygodnie podłączyć. Stacja dokująca jest raczej zbędna.
Tam jest karta graficzna z 1GB własnej pamięci.
Wydaje mi się, że ta konfiguracja jest warta te 2500 zł, które trzeba zapłacić za tę maszynę i dlatego poleciłem ją Arno.
Chciał wyświetlacz 17". No to jest.
I nadal twierdzę, że 3 GB RAM + 1 GB na karcie graficznej to jest do niewyrafinowanych zastosowań - OK.
Ja tak mam, przy zainstalowanych 64-bitowych Windowsach7 i nigdy nie miałem żadnego problemu.

Ja osobiście preferuję 13-14", bo tak mi jest dużo wygodniej i mobilniej.
Ale rozumiem, gdy ktoś chce mieć większego laptopa, to jego wybór.
Do tego dochodzą subiektywne sprawy jakt design - dlatego proponowałbym, żeby sama zinteresowana pooglądała sobie sprzęt przez zakupem.
Bo gdy cżlowiek jest od początku rozczarowany czymś tam, to potem szuka dziury w całym.
;-)

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 maja 2011, o 21:29

ky pisze: Od razu widać że szczaw, bo łapie się na nowomodne przed/przyrostki wymyślane przez Beakera ;)

Jak dla mnie to może być pierdyliard bitów. Nawet nie wiem kto to ten Beaker ;)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 21:32

ja uzywam 15 cali Appla. Dla mnie wielkosc wystarcza, ale syn i konkubentka pragna 17 zeby nie podlaczac zewnetrznych monitorow.
Nadmienie tutaj, ze higienia pracy u nich szwankuje ostro: w łóżku lub na kanapie...
Ale 17 jest wielkie i ciezkie.... o matko.

Dzieki za te inofmracje panowie, bo to pozwala sobie wszystko ulozyc we lbie... i pomoc malenstwom biednym. :)
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 21:40

Chloru pisze: Nawet nie wiem kto to ten Beaker ;)
Boś szczaw ;) Beaker

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 maja 2011, o 21:45

no to pomogli :mrgreen:

Arno, określ ile chcesz wydać na lapcia dla nieślubnej i wybierz najlepsze co się da. Skoro nie idziesz w Apple, to podejrzewam, że chcesz coś za +/- 3k, moim zdaniem jakiś Dell, bo mój wytrzymał 3 lata bojów często po 20h dziennie. Choć sam kupiłem Samsunga, ale ja kupiłem laptopa w dokładnie 49 sekund, bo chciałem kupić a nie się zastanawiać - po 2miesiącach jestem zadowolony, choć dla Ciebie może mieć za małą rozdz 1600x900 i błyszczący ekran.

Nikt normalny nie potrzebuje wirtualnych maszyn do oglądania filmu ;-)

siewcu
5 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 21:52

Della tak ale nie najtańszego - jakość wykonania jest tragiczna, rozbierałem i czyściłem jednego ostatnio. Jestem zażenowany...
Biuro pomocy poszkodowanym w wypadkach drogowych RES - http://www.odszkodowania-res.pl

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 22:13

siewcu pisze: Della tak ale nie najtańszego - jakość wykonania jest tragiczna, rozbierałem i czyściłem jednego ostatnio. Jestem zażenowany...
Jakiego, jakiego? Mój Latitude D620 ma już cztery lata: przez ten czas padł mi jeden dysk, jedna klawiatura, jeden zawias i dwie baterie. Jak na sprzęt, który pracuje po 12+ godzin dziennie, chyba nie jest źle?

r.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 22:26

W moim Inspironie 6400 przez 3.5 roku padła wtyczka od zasilacza - od przygniatania jej. Bateria po 3 latach na śmietnik. Dysk chyba pod koniec wykazywał jakiś bad sector (nie potwierdziłem, jedynie jakiś program coś tam zabuczał o to parę razy) oraz podświetlenie matrycy już dużo gorsze. Pracował 8-12h dziennie przez 3 lata, przez ostatni rok często po 20h dziennie z dwoma monitorami. Specjalnie o niego nie dbałem, kilka razy gleba, nie zapewniałem chłodzenia, w kiblu robił za TV podczas kąpieli.

Teraz zostanie serwerem plików w domu, dopóki nie padnie.

Jak ze wszystkim, nie ma się co jarać ;-)

Godlik
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: GT'99 jest i zawsze będzie; OBK był, Legacy było, była Skoda, jest BMW :)
Polubił: 19 razy
Polubione posty: 83 razy

Post 4 maja 2011, o 22:39

ky pisze: Jakiego, jakiego? Mój Latitude D620 ma już cztery lata: przez ten czas padł mi jeden dysk, jedna klawiatura, jeden zawias i dwie baterie. Jak na sprzęt, który pracuje po 12+ godzin dziennie, chyba nie jest źle?
Pewnie jakiegoś 'domowego'. Jakość wykonania mojego Studio i służbowego Latitude dzielą lata świetlne. Oczywiście ma to odzwierciedlenie w cenie.
D620 i 630 faktycznie były super. E6400 jest już nieco gorszej jakości, bo obudowa skrzypi i po roku zaczyna mi z niego odłazić farba :razz:

siewcu
5 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 22:54

ky, Inspirona. Latitude to seria biznesowa(takiego też miałem, co prawda stary - C600 - ale wykonanie super), i nie mogą sobie pozwolić na tandetne, pękające plastiki.

LouCyphre
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: H&H

Post 4 maja 2011, o 23:19

Ja ze swojego Lenovo Thnkpada SL500, jestem bardziej niż zadowolony. Po 2 latach eksploatacji po 12 h dziennie lub więcej(czasem zostawiam włączony na noc), nie padło absolutnie nic. Gwoździe tym sprzętem na działce można wbijać, a matowej matrycy za skarby bym nie zmienił na błyszczącą. Z minusów: wygląd taki sobie.

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Post 4 maja 2011, o 23:25

Skoro wszyscy są zadowoleni, to gdzie są te badziewne laptopy? :mrgreen:

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 maja 2011, o 23:34

Konto usunięte, no właśnie o to chodzi, że często to opowieści zasłyszane.

Albo nikt się wymaga po tańszym sprzęcie, że przeżyje 20 lat. I tak po 2-3 latach w firmie się je wymienia. Tyle przeżyje nawet ten szajsung, którego mam ;-) Mało tego - wziąłem na niego pierwszy kredyt w życiu. 200 pln miesięcznie, kwota mała, 18 miesięcy i tyle od niego wymagam... i wygląda na tyle :mrgreen:

ODPOWIEDZ