scrmnwrx pisze: Zamiast zaczynac nowy temat, jakie koszty moge sie oczekiwac jak bede rejstrowal nowe auto w Polsce?
Nowe z salonu w Polsce? Z 200-300 PLN pewnie bedzie. Do tego musisz mieć ubezpieczenie OC.
scrmnwrx pisze: Zamiast zaczynac nowy temat, jakie koszty moge sie oczekiwac jak bede rejstrowal nowe auto w Polsce?
scrmnwrx pisze: Czy musze zarejstrowac na Polskie tabliczki zeby auto bylo ubezpieczone w Polsce?
scrmnwrx pisze: A czy trzeba zaplacic na miejscu czy Policja zabiera prawojazdy i trzeba isc na posterunek, zaplacic mandat, i w tedy dostaje sie prawojazdy spowrotem?
scrmnwrx pisze: A dam taki przyklad... jade po autostradzie 170km/h, Policjant jest na boku i zmirzyl prendkosc radarem, a ja dalej pendze. Trzy to jest jako ze uciekam przed Policjom? Czy jak widze Policje to musze zwolnic czy czekam asz oni dogoniom sie do mnie?
Przepraszam, mialem na mysli swuj 2011 WRX.Chloru pisze:scrmnwrx pisze: Zamiast zaczynac nowy temat, jakie koszty moge sie oczekiwac jak bede rejstrowal nowe auto w Polsce?
Nowe z salonu w Polsce? Z 200-300 PLN pewnie bedzie. Do tego musisz mieć ubezpieczenie OC.
Dziekuje.Azrael pisze:scrmnwrx pisze: Czy musze zarejstrowac na Polskie tabliczki zeby auto bylo ubezpieczone w Polsce?
Nie, ale w przypadku auta spoza EU może być to skomplikowane.
A czy w Polsce sczelajom radarem zeby pomierzyc prendkosc?Azrael pisze:scrmnwrx pisze: A czy trzeba zaplacic na miejscu czy Policja zabiera prawojazdy i trzeba isc na posterunek, zaplacic mandat, i w tedy dostaje sie prawojazdy spowrotem?
Jeżeli masz prawo jazdy z USA to płacisz na miejscu, jezeli polskie to dostajesz mandat kredytowy do opłacenia w ciągu 7 dni (albo jak nie zapłącisz to spróbują ściągnąc od Ciebie te pieniądze - w Twoim wypadku nie mam przekonania że skutecznie).
Ważne - punkty karne są też naliczane cudoziemcom, czyli jeżeli nawet się legitymujesz amerykańskim prawem jazdy to możesz uzbierać 24pkt. wtedy teoretycznie mogą Ci zakazać jeżdżenia na terenie RP, ale nie słyszałem nigdy o takim wypadku.
scrmnwrx pisze: A dam taki przyklad... jade po autostradzie 170km/h, Policjant jest na boku i zmirzyl prendkosc radarem, a ja dalej pendze. Trzy to jest jako ze uciekam przed Policjom? Czy jak widze Policje to musze zwolnic czy czekam asz oni dogoniom sie do mnie?
Procedura jest taka że jak Ci pomachają żebyś się zatrzymał to zjeżdżasz na bok i stajesz w 1. możliwym miejscu, ew. jak dogoni i Cię wyprzedi radiowóz to jedizesz za nim aż do miejsca gdzie pokaza żeby stanąć. Jak staniesz to siedzisz za kierownicą i NIE wysiadasz. Oni przyjdą do Ciebie. Polska to nie USA i nie słyszałem żeby kogoś zastrzelili przy kontroli drogowej ale należy siedzieć za kierownicą z rękami na wierzchu - tak mówi instrukcja. Typowo patrol z radarem stojący na poboczu będize machał takim "lizakiem" odblaskowym, albo świetlną pałą zwaną czasem "mieczem Jedi" ;)
O kochany, pod tym względem to mamy nowocześnie.scrmnwrx pisze:A czy w Polsce sczelajom radarem zeby pomierzyc prendkosc?
scrmnwrx pisze: A czy w Polsce sczelajom radarem zeby pomierzyc prendkosc?
scrmnwrx pisze: Nie szukam zebym ucieknonc, tylko czy zwolnic czy nie przed widzeniem lizaka, czy dalej jeschac tak samo szybko i niech Policja sie martwi dogonienia mnie?
U nas tesz som takie radary. Durzo razy pracujom kilka policjantuw somochodowych razem, jeden strzela radarem a za zakrentem czekajom 5 policjantowych somochoduw i jadom za tobom.vibowit pisze:O kochany, pod tym względem to mamy nowocześnie.scrmnwrx pisze:A czy w Polsce sczelajom radarem zeby pomierzyc prendkosc?
- są radary "tradycyjne"
- są radary laserowe
- są fotoradary stacjonarne
- są fotoradary przenośne (łącznie ze stylizowanymi na kosze na śmieci)
- są radiowozy z videorejestratorami, które mogą cię namierzyć jeśli jedziesz przed nimi, ale również są takie, które potrafią namierzać tych jadących z przeciwka.
Dziekuje, to ja wlasnie szukalem. Nie wiedzialem czy od razu machajom czy wskakujom do auta i jadom za mnom i dopiero jak swiatla wloncom to sie zaczymuje. Dobrze wiedziec... myslalem ze jak muszom mnie do gonic to zanim by sie rusyli i zapalili auto to ja jusz w takiej prendkosci to bym kilka kilometruw sie od dalil.Azrael pisze:scrmnwrx pisze: A czy w Polsce sczelajom radarem zeby pomierzyc prendkosc?
Strzelają, i zwykle machają od razu. Nie ma tak jak w USA że stoi dalej drugi radiowóz czy coś.
scrmnwrx pisze: Nie szukam zebym ucieknonc, tylko czy zwolnic czy nie przed widzeniem lizaka, czy dalej jeschac tak samo szybko i niech Policja sie martwi dogonienia mnie?
Jak już muszą się ruszyć żeby Cię gonić to masz dużo większy problem, zdecydowanie lepiej się zatrzymać, porozmawiac, być bardzo grzecznym i przepraszać - myślę że jak będziesz mówił z obcym akcentem i powiesz że jesteś od niedawna w Polsce to masz duże szanse na to że dostaniesz upomnienie zamiast mandatu (każdy policjant ma takie prawo).
Czasami są, ale nie próbuj, bo możesz mieć duuuuuże nieprzyjemności.scrmnwrx pisze: A czy som takie przypadki ze policjant zatrzymuje mnie i bierze pieniondze do kieszeni dla siebie?
Nie ma się czego obawiać. To przecież normalni ludzie którzy robią swoją pracę. Jak będziesz kulturalny i normalny to oni też będą kulturalni i normalni. Na 3 razy jak mnie ostatnio zatrzymali to tylko raz dostałem mandat i to jeszcze najniższy jaki można było. Bo rozmawiałem z nimi normalnie i oni ze mną też.scrmnwrx pisze: Czego morzecie mnie przeszczegnonc w czasie gdzie jestem zatrzymany przez policjanta?
Dzieki. Nie mam zamiaru pytac czy weznom lapuwki. Dobrze slyszec ze policja ma dobrom opinie od innych ludzi, fajnie to wytlumaczyles ze oni som tylko ludzie kturzy robiom swojom prace.Bergen pisze:Czasami są, ale nie próbuj, bo możesz mieć duuuuuże nieprzyjemności.scrmnwrx pisze: A czy som takie przypadki ze policjant zatrzymuje mnie i bierze pieniondze do kieszeni dla siebie?
Nie ma się czego obawiać. To przecież normalni ludzie którzy robią swoją pracę. Jak będziesz kulturalny i normalny to oni też będą kulturalni i normalni. Na 3 razy jak mnie ostatnio zatrzymali to tylko raz dostałem mandat i to jeszcze najniższy jaki można było. Bo rozmawiałem z nimi normalnie i oni ze mną też.scrmnwrx pisze: Czego morzecie mnie przeszczegnonc w czasie gdzie jestem zatrzymany przez policjanta?
Dopiero w domu bede mugl to zobaczyc. Morze sie posmieje troche z zonom.Bergen pisze:scrmnwrx, wpisz sobie w YouTube " uwaga pirat "
Dawniej było to nagminne. Jak się gdzieś jechało, to miało się banknot włożony w dowód rejestracyjny i w razie zatrzymywania dawało się jedno i drugie, po czym dowód zaraz wracał wraz z życzeniami szerokiej drogi.scrmnwrx pisze:A czy som takie przypadki ze policjant zatrzymuje mnie i bierze pieniondze do kieszeni dla siebie?
Człowiek się uczy całe życie. Nie przypuszczałem, że dinozaury też zapadają w sen zimowy.Azrael pisze:A w ogóle fajnie odkryć że dinozaur jeszcze żyje :)
Czesc. Czsami to ja nawet nie wiem kiedy mam urzywac "rz" czy "z" z kreska czy z kropka. <---- nawet jak ja teras napisalem "z kropka", to chcialem napisac "z kropkom."Gal pisze:scrmnwrx, Mam wrażenie, że starasz się zastąpić polskie znaki diakrytyczne (którymi pewnie z jakiegoś powodu nie dysponujesz), pisownią alternatywną - czyli "om" zamiast "ą", "rz" zamiast "ż", czy "u" zamiast "ó". Tyle tylko,że efekt jest znacznie gorszy niż gdybyś po prostu używał prostych liter alfabetu łacińskiego zamiast polskich znaków. Czyli lepiej "a" zamiast "ą", "z" zamiast "ż", czy "o" zamiast "ó".
To dużo lepiej wygląda.
Pozdrawiam i życzę bezstresowej jazdy po Polsce.
Czesc... pisania sie uczylem do pierwszej klasy w Polsce i puzniej w stanach przez kilka lat w sobote w Polskiej szkole. Ale, ze nie pisze ani slowa po Polsku jusz ponad 10 lat, to ja durzo zapomnialem. Tak samo z Hiszpanskim jenzykiem... znalem go bardzo dobrze i sie uczylem/muwilem/pisalem przez prawie 10+ lat, ale ze nie rozmawiam/pisze to ja durzo zapomnialem. Jak teras bylem w Dominican Republic to dalej sie moglem dogadac, ale nie asz tak dobrze jak muj brat ktury rozmawia z Hiszpanami prawie na co dzien... w tym jest bardzo durza ruznica.Azrael pisze:Gal, z tego co mi wiadomo scrmnwrx nigdy w ogóle nie uczył się pisać po polsku. Samo zainstalowanie klawiatury polskiej programisty to zerowy problem jak sądzę czy na PC, Macu czy jakimś Linuxie :)
Lepiej sie nie pytaj. Kompani sprzedaje prawie $100,000,000,000.00 wartosci towaru na rok a dopiero od poniedzialku zaczynamy urzywac Google Chrome. lolBergen pisze:scrmnwrx, jakiego programu do internetu używasz w pracy?
To w poniedziałek dodasz sobie do Chrome to:scrmnwrx pisze: od poniedzialku zaczynamy urzywac Google Chrome
Dziekuje za podtwierdzenie. Planuje czymac Amerykanskie prawo jazdy i wykupic dla mnie i zony miendzy narodowe prawo jazdy. Dziekuje.cyqan pisze:Trzymam za słowo!
Co do prawa jazdy, to PL nie przewidziała sytuacji, że rodacy wrócą do kraju, więc nie ma możliwości posiadania dwóch dokumentów jednocześnie.
Będziesz mógł jeździć na międzynarodowym i tak będzie wygodniej - tylko pamiętaj, żeby zawsze mieć w portfelu 500zł na ew. mandat.
Niestety nie moge. Wyskakuje mi...Bergen pisze:To w poniedziałek dodasz sobie do Chrome to:scrmnwrx pisze: od poniedzialku zaczynamy urzywac Google Chrome
https://chrome.google.com/webstore/deta ... nnkhdfhocg