Auto zastępcze z OC sprawcy

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
zofija
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 1 raz

Re: Re:

Post 23 kwie 2012, o 13:51

bojar pisze:A ja mam takie pytanie.Jak wygląda sprawa samochodu zastępczego gdy nie naprawia się w aso,a np u pana Waldka?
Pzdr.
Nie ma znaczenia gdzie naprawiasz. O ile oczywiście naprawiasz ;-)
Natomiast najlepszym rozwiązaniem jest wynajęcie samochodu nie od tego "pana Waldka", który być może też ma jakieś auta zastępcze, tylko od firmy, która specjalizuje się w wynajmie samochodów na szkodę OC. Jest to większość sieciowych wynajmów krótkoterminowych, np. Sixt, Panej, Avis, Europcar, itd. Wtedy tylko podpisujesz kwitek upoważniający ich do wypłaty kasy za wynajem i zapominasz o temacie. Oni tam walą takie stawki za wynajem ubezpieczalniom, że opłaca im się wziąć na siebie ryzyko walki z ubezpieczycielem w razie czego.

Czarownica prawdę Ci powie :D

bojar
6 gwiazdek
Auto: forester 2,5XT,Q5
Polubił: 84 razy
Polubione posty: 234 razy

Re: Auto zastępcze z OC sprawcy

Post 24 kwie 2012, o 09:58

Dzięki.A mam jeszcze jedną kwestię.Jak długo można wynajmować takie auto.Bo jeśli w aso to jakoś można udokumentować czas naprawy.Jeśli się przedłuża to jakoś to udowodnimy.Ale u pana Waldka już niekoniecznie.Kto w takim razie decyduje jaki ma być czas wynajmu ?

emson
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy III
Polubione posty: 0

Post 24 lip 2012, o 10:00

Jeśli najem pojazdu był zasadny TU pokryje koszty wynajmu pojazdu zastępczego zgodnie z art. 6 KC. Wynajem auta powinien trwać aż do naprawy samochodu lub wypłacenia odszkodowania w przypadku stwierdzenia szkody całkowitej. Choć TU czesto określają krótszy czas, bo według nich faktyczna naprawa powinna trwać krócej - trzeba napisać odwołanie, udokumentować naprawę lub po prostu udać sie do prawnika po pomoc. Jak brat miał wypadek zlecił likwidację szkody radcy prawnemu z firmy Mobile-Cash http://mobile-cash.com.pl/ i on za niego wszystko załatwił bezgotówkowo, a TU nie miało nic do gadania

subar7
0 gwiazdek

Post 16 sie 2013, o 10:08

Siema,
wiem co przerabiasz bo sam to przechodziłem jakiś czas temu, jeden frajerzyna wjechał mi w bok mojego Forda, przez czas klepania jeździłem Toyotą wynajętą z tej firmy - http://auto-zastepcze.depart.pl/ z OC sprawcy oczywiście, było trochę dzwonienia do PZU (bo tam koleś miał ubezpieczenie), ale generalnie przebiegło sprawnie. Z Departa jestem mega zadowolony, Toyota była w dobrym stanie, dało się jeździć.
Forda po klepaniu oczywiście sprzedałem, została mi Skoda żony, teraz przymierzam się do kupna Subarka XV 1.6i LUXURY Symmetrical AWD - piękna bestia :)
Pozdrawiam!

ruslan03
0 gwiazdek
Auto: Subaru Legacy

Post 5 gru 2017, o 08:49

Czy takie auto mogę ciemno brać a później dochodzić roszczeń związanych z poniesionymi nakładami? Pytam, bo zastanawiam się jak to wygląda od strony formalno-prawnej. Ktoś mi uszkodził auto... co mam dalej robić, aby np na czas naprawy uzyskać auto zastepcze.

FUX
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: jeżdżące
Polubił: 236 razy
Polubione posty: 350 razy

Post 5 gru 2017, o 09:46

Zobacz, co masz w OWU. OC sprawcy czy Twoje AC.

equck
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester

Post 5 gru 2017, o 11:06

FUX pisze:Zobacz, co masz w OWU. OC sprawcy czy Twoje AC.
Tutaj nawet nie ma co czytać, tylko jeżeli auto zostało rozwalone przez sprawcę i jest mi niezbędne do codziennego funkcjonowania: dojazdów do pracy itd, to jak najbardziej można żądać auta zastępczego.
Poza tym wykupione AC ma bardzo niewielu kierowców. Same wypożyczalnie są przygotowane na takie sytuacje o pomagają dochodzić roszczeń. Przykład pierwszy z brzegu [spam]

equck
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: Subaru Forester

Post 28 gru 2017, o 11:11

equck pisze:
FUX pisze:Zobacz, co masz w OWU. OC sprawcy czy Twoje AC.
Tutaj nawet nie ma co czytać, tylko jeżeli auto zostało rozwalone przez sprawcę i jest mi niezbędne do codziennego funkcjonowania: dojazdów do pracy itd, to jak najbardziej można żądać auta zastępczego.
Poza tym wykupione AC ma bardzo niewielu kierowców. Same wypożyczalnie są przygotowane na takie sytuacje o pomagają dochodzić roszczeń. Przykład pierwszy z brzegu [spam]
Ej, jaki spam. W tym wątku przewijały już się linki na górze? Są równi i równiejsi czy co?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 28 gru 2017, o 11:30

equck pisze: Ej, jaki spam. W tym wątku przewijały już się linki na górze? Są równi i równiejsi czy co?
Bardzo stare linki, a później zmienił się regulamin forum i zaczęliśmy walkę ze spamem. Nie ma problemu, gdy linki wrzuca aktywny w innych wątkach forumowicz, ale u Ciebie z tym niestety słabo.
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

ODPOWIEDZ