PASY - będą jaja

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 14 razy
Polubione posty: 19 razy

Re: PASY - będą jaja

Post 12 cze 2012, o 15:18

rrosiak pisze: Mocno przejaskrawiony i mało prawdopodobny w realnych warunkach

A przykład z 50km/h po mieście nie był przejaskrawiony i mało realny? :-p

Konto usunięte
6 gwiazdek
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Post 12 cze 2012, o 15:19

rrosiak, przykro mi, nie jestem znawcą ograniczeń prędkości w naszym pięknym mieście.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Duża Dacia :)
Polubił: 129 razy
Polubione posty: 198 razy

Post 12 cze 2012, o 15:28

Konto usunięte pisze:rrosiak, przykro mi, nie jestem znawcą ograniczeń prędkości w naszym pięknym mieście.
Wcale od Ciebie tego nie wymagam :mrgreen:
Chodziło mi jedynie o to, że podany przez Arno przykład
Arno pisze: wlecze się 50km/h ( a dozwolona jest prędkość 70km/h)
jest bez sensu, bo po co bić pianę o przepis dotyczący wyprzedzania, skoro na dzień dobry łamie się inny przepis :?

Jeśli tam faktycznie wolno jechać 70, to są zapewne światła i wówczas wyprzedzać można, a poniżej 50 km/h to przynajmniej w W-wie malo kto jeździ :whistle:
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:
Z dwojga złego wolę, gdy krajem rządzą złodzieje zamiast kretynów. :idea:

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 cze 2012, o 15:43

rrosiak pisze: A ja się tak zastanawiam, czy np. gdzieś w Warszawie jest na jakiejś drodze wielopasmowej przejście dla pieszych, na którym nie ma świateł, a dozwolona prędkość jest powyżej 50 km/h. Bo jeśli nie ma, to cala ta dyskusja jest trochę bezsensownym biciem piany

To może w Warszawie nie ma, ale w Krakowie jest minimum kilka takich dróg, łącznie chociażby z Alejami.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

adamski
Awatar użytkownika
0 gwiazdek
Auto: dziadzio

Post 12 cze 2012, o 16:21

owoc666 pisze:
rrosiak pisze: A ja się tak zastanawiam, czy np. gdzieś w Warszawie jest na jakiejś drodze wielopasmowej przejście dla pieszych, na którym nie ma świateł, a dozwolona prędkość jest powyżej 50 km/h. Bo jeśli nie ma, to cala ta dyskusja jest trochę bezsensownym biciem piany

To może w Warszawie nie ma, ale w Krakowie jest minimum kilka takich dróg, łącznie chociażby z Alejami.
Dokładnie! Sam miałem okazje widzieć rzeczoną sytuację i nawet jadąc 50km/h konsekwencja może być niewesoła dla obu stron!

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 16:31

owoc666 pisze: To może w Warszawie nie ma, ale w Krakowie jest minimum kilka takich dróg, łącznie chociażby z Alejami.

I skrzyżowań też tam nie ma, ot takie sobie przejścia dla pieszych ? (szukam dziury w całym :evilgrin: )
"Pan Macierewicz bardzo często mówi co wie, ale rzadko wie co mówi." - L.Miller - :giggle:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 17:02

rrrosiak, a po co szukasz dziury w calym, kiedy takich miejsc jest masa? i wcale nie ma swiatel.
a gdyby nawet tam było 50 a nie 70, to jakaś sierota jedzie 30, ty 50 i masz mandat.
w telewizji pokazywali jak policja lapie i wrecza punkty.
mioze żyjesz w innym świecie
o, droga do Konstancina, 4 pasy- tak tam jest 60, cala falanga gna 90, lapia od 80. ale wlasnie sa tam pasy w szczerym polu. idealne miejsce
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 17:14

Arno, ja tylko chcę mieć choć cień nadziei, że ustawodawca wprowadzając taki przepis nie do końca był idiotą ;-)
Arno pisze: o, droga do Konstancina, 4 pasy- tak tam jest 60, cala falanga gna 90, lapia od 80. ale wlasnie sa tam pasy w szczerym polu. idealne miejsce
Ano właśnie, nie przejmują się przekraczaniem prędkości, a boli ich zakaz wyprzedzania na pasach? Nieco dziwne, nieprawdaż?
W którym miejscu jest samo przejście, bez skrzyżowania? Pytam, gdyż na skrzyżowaniu też jest zakaz wyprzedzania, więc jakby jeden przepis jest pochodną drugiego w takiej sytuacji.
Zresztą wyprzedzanie przed i na pasach obowiązuje chyba od zawsze, więc nie rozumiem czym się można tutaj podniecać :cofee:

Arno
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 17:31

rrosiak, podniecac sie tym, że na wislostradzie, miedy tvnem a wilanowem sa pasy bez skrzyzowania, wiec mozesz sie swobodnie podniecac bezkarnie.

problem nie lezy w wyprzedzaniu na chama, ale po prostu w tym, ze jedziesz lewympasem szybciej niz klient prawym. i co, chcesz powiedziec, ze na trasie katowickiej na kazdym skrzyzowaniu, przejsciu zwalniasz do predkosci auta na prawym pasie???
tu lezy pies pogrzebany, nie w przepuszczaniu pieszych...
skrzyzowanie witosa z sobieskiego, 3 pasy, a nawet 4 miejscami.
I co, wszyscy maja jechac dokladnie ta sama predkoscia na wszystkich pasach, bo inazej jest WYPRZEDZANIE?
to znaczy nawet ruszyc szybciej od ofiar w zasadzie nie mozna, bo zaraz sie okaze, ze na lewym pasie ziutek jedzie wolniej niz ty - nie lamiac przepisow o predkosci. żebyś sie nie czepial. a rozne drogi na ursynowie tez maja przejscia takie... pelno takich miejsc jest.
wystarczy sie zaczaic. nie zwracales na to uwagi, a panowie teraz zwroca uwage i punkty tralalala ida się ten tego
Ocieplenie klimatu zabije nas kosztami ogrzewania.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 17:57

Arno pisze: pasy w szczerym polu
Arno pisze: miedy tvnem a wilanowem sa pasy bez skrzyzowania
OK, pytałem o pasy w szczerym polu na drodze do Konstancina, a Tobie chodzi o przejście pomiędzy Łowczą i Lentza (kiedyś tam było 40 km/h, już nie jest?). Jeśli tam jest faktycznie 60 teraz to przyznaję rację, że trudno przestrzegać przepis o wyprzedzaniu.
Arno pisze: na trasie katowickiej na kazdym skrzyzowaniu, przejsciu zwalniasz do predkosci auta na prawym pasie???
Nie, staram się natomiast, aby manewr nie wypadł akurat w takim miejscu, to naprawdę nie jest trudne :razz:
Arno pisze: bo inazej jest WYPRZEDZANIE?
Jest i zawsze było :idea:
Arno pisze: nie zwracales na to uwagi
A skąd Ty to wiesz?
Arno pisze: panowie teraz zwroca uwage i punkty tralalala ida się ten tego
Panowie zwracali uwagę na całe mnóstwo innych rzeczy i jakoś to było.

Arno, założyłeś nowy wątek, choć jeden już był o tym samym i rozdzierasz szaty nad przepisem, który zawsze obowiązywał. Faktem jest, że w Krakowie panowie policjanci w asyście mediów zrobili pokazówkę (sami by pewnie na to nie wpadli ;-) ), ale okazji do wydojenia kasy jest dużo więcej. Kilka lat temu w Warszawie była akcja przeciw rowerzystom przejeżdżającym przez przejścia dla pieszych (to jest dopiero łatwy zarobek). Przez kilka dni solili ostro mandaty np. przy placu Zawiszy, po czym temat się skończył, a rowerzyści jak jeździli po pasach tak jeżdżą i w tym przypadku będzie zapewne podobnie.

owoc666
Awatar użytkownika
5 gwiazdek
Auto: było STi '05

Post 12 cze 2012, o 18:05

Arno pisze: I co, wszyscy maja jechac dokladnie ta sama predkoscia na wszystkich pasach, bo inazej jest WYPRZEDZANIE?

Tak jest.
Obrazek Obrazek

411KM @ 575Nm

Kubik
4 gwiazdki
Auto: impreza

Post 12 cze 2012, o 18:07

rrosiak pisze: . Przez kilka dni solili ostro mandaty np. przy placu Zawiszy, po czym temat się skończył, a rowerzyści jak jeździli po pasach tak jeżdżą i w tym przypadku będzie zapewne podobnie.
Ja tak jeżdżę . Dlatego co miesiąc jadę na Warszawską Masę Krytyczna robić zagęszczenie aby nam ścieżki wybudowali . W Trójmieście czy innym Wrocławiu ścieżki dało sie zrobic a w Warszawie się nie da :x :wall:

Kubik
4 gwiazdki

Post 12 cze 2012, o 18:09

No właśnie ! Czy wyprzedzanie rowerzysty na przejściu dla pieszych jest wykroczeniem karanym punktami ?

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 18:14

Kubik pisze: Ja tak jeżdżę .

No to uważaj na mnie, bo akurat to bardzo mnie wkurza i kiedyś celowo zdejmę z pasów jakiegoś cyklistę :x

WiS
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Forester turbo, zwany Yetim
Polubił: 3 razy
Polubione posty: 2 razy

Post 12 cze 2012, o 18:22

rrosiak pisze: No to uważaj na mnie, bo akurat to mnie bardzo wkurza i kiedyś celowo zdejmę z pasów jakiegoś cyklistę
Przyłączam się.
Wjeżdżanie rowerem na pasy jest zachowaniem, najdelikatniej mówiąc, samobójczym oraz mało rozsądnym i eleganckim.
Już raz byłem świadkiem w takiej sprawie - kobita poturbowała dwukołowego kretyna, który zza żywopłotów wyparował na pasy z prędkością ok. 30 km/h. Nie miała szansy go zauwazyć, ani ustapić mu pierwszeństwa. Co z przyjemnością zaświadczyłem, w nadziei, że palant będzie musial oddać za jej wgniotkę na masce :evilgrin:
Jakby co, w analogicznych sytuacjach, jestem do usług 8-)
Kubik pisze: Czy wyprzedzanie rowerzysty na przejściu dla pieszych jest wykroczeniem karanym punktami ?
Dobre pytanie.
Mam nadzieję, że w tym przepisie jest o wyprzedzaniu "pojazdu samochodowego", a nie ogólnie o wyprzedzaniu, bo wyszedłby absurd.
Ktoś wie, czy mam szukać kodeksu?

Kubik
4 gwiazdki

Post 12 cze 2012, o 18:25

rrosiak pisze: No to uważaj na mnie, bo akurat to bardzo mnie wkurza i kiedyś celowo zdejmę z pasów jakiegoś cyklistę :x
Wolisz jak jadę prawym pasem ?
Co ma zrobić rowerzysta w Al. Jerozolimskich ? Musi jechać rondelem albo nosić rower podziemnym przejściem .
Jak chcę zostawić auto na parkingu PARKUJ I JEDŹ a po mieście jechac rowerem , to nie mogę , bo musze wykupić kartę miejską za 12 zł . Jesteśmy dyskryminowani i dlatego od jutra bedę jeżdził prawą stroną ale tak aby nikt juz sie nie zmieścił na moim pasie .

jarmaj
6 gwiazdek
Auto: japońskie, ale nie bokser + bokser, ale nie japoński ;-)
Polubił: 83 razy
Polubione posty: 443 razy

Post 12 cze 2012, o 18:28

Kubik pisze:od jutra bedę jeżdził prawą stroną ale tak aby nikt juz sie nie zmieścił na moim pasie .
Cóż, trzymam kciuki za dzielnego rycerza, co Ci z d... garaż zrobi (tak za złośliwość) ;-)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 18:46 przez jarmaj, łącznie zmieniany 1 raz.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 12 cze 2012, o 18:31

rrosiak pisze: Przez kilka dni solili ostro mandaty np. przy placu Zawiszy, po czym temat się skończył, a rowerzyści jak jeździli po pasach tak jeżdżą i w tym przypadku będzie zapewne podobnie.
Na szczęście za to w Krakowie też już się wzięli plus za jazdę po chodnikach:
http://www.tvp.pl/krakow/jedz-bezpieczn ... ku/7659505

Kubik
4 gwiazdki

Post 12 cze 2012, o 18:39

Mam inne pytanie ponieważ często jadę Grójecką rowerem . Jak jadę tą stroną co nie ma ścieżki rowerowej to mogę jechać jezdnią czy muszę sie udać uprzejmie na druga stronę i jechac ścieżką ? Ta ścieżka się pojawia i znika :x
Mówiąc serio - potępiam idiotów którzy wjeżdżają tak nagle na jezdnię i jeżdżą po przejściach dla pieszych :-( Zacznijcie jeździć rowerem po mieście to zrozumiecie nasze problemy . My rowerzyści nie chcemy łamać przepisów ale też chcemy ścieżki dla siebie bo nie chcemy robić korków . To chyba dobrze że nie zajmujemy miejsc parkingowych i nie trujemy środowiska . Zamiast zajmować miejsce autem to my chcemy tylko trochę zrozumienia .

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 12 cze 2012, o 18:44

rrosiak pisze: No to uważaj na mnie, bo akurat to bardzo mnie wkurza i kiedyś celowo zdejmę z pasów jakiegoś cyklistę
nawet nie trzeba celowo, na prawo skręcie czasami ciężko nie trafić jakiegoś. Uważam, że to kwestia czasu strzelić jakiegoś jegomościa dającego chodnikiem 40kmh. Np. skrzyżowanie wilanowskiej z doliną, gdzie kręci się dużo rowerzystów wieczorami. Niektórzy bez świateł.

rrosiak
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 18:46

WiS pisze: "pojazdu samochodowego"
Niestety dotyczy również rowerów i to jest faktycznie porażka :wall:
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1. wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;

Kubik
4 gwiazdki

Post 12 cze 2012, o 18:48

Niech mi oponenci odpowiedzą :cofee:
Jak wam jest lepiej ? Wolicie abyśmy jeździli chodnikami czy jezdniami , skoro nie ma w Warszawie ścieżek . Chcemy jeździć ścieżkami ale ich nie ma - jestesmy dyskryminowani . Zobaczcie przy Grójeckiej 128 :wall: Tam zawsze na scieżce stoja jakieś auta , bo kieroca poszedł na zakupy :x

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 18:54

Kubik, nie ważne gdzie 'będziecie' jeździć. Jeźdżmy tak, żeby żaden nie wylądował w kryminale.

Bo to nie wojna tirów z osobówkami, motorami, rowerami czy pieszymi tak jak to sobie idioci w TV tłumaczą. ;-)

Kubik
4 gwiazdki

Post 12 cze 2012, o 18:54

Dlaczego w innych krajach nie mamy takich dylematów ?
Dlaczego w Skandynawii da sie pogodzić wszystkich a u nas nie ? W Szwecji jest tak że jak pieszy szykuje się do przejścia przez jezdnię to mamy obowiązek sie zatrzymać a u nas prawie nikt tego nie przestrzega . Tam sie da a u nas nie . :-p
My nie chcemy być zagrożeniem , my chcemy zamiast samochodu używać roweru . Jaki jest sens wyprowadzać auto z garażu , skoro mamy cos do załatwienia i nie musimy się spieszyć ? Po co may robić zagęszczenie na jezdni ?

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 12 cze 2012, o 18:55

Kubik pisze: Dlaczego w innych krajach nie mamy takich dylematów ?
bo nie mają tylu kompleksów. Normalnie sobie żyją, a przede wszystkim ułatwiają sobie i innym życie.

ODPOWIEDZ