Rajdy 2009

Rozmowy o Subaru i nie tylko. Dział pełen offtopicu i rozmów niemotoryzacyjnych.
ODPOWIEDZ
ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: die Pflaume
Polubił: 0
Polubione posty: 0

Re: Rajdy 2009

Post 4 sie 2009, o 17:25

eMTi pisze: Az, wiem, że jest to przepaść zarówno technologiczna, jak i cenowa. Natomiast nie powiedziałbym, żeby była równie daleka, jak w F1, gdzie siedzi się totalnie inaczej, przełożenie przekładni kierowniczej jest całkowicie inne, odpala się ją z laptopa itd, itp
Nie no, staaaary. W takim Punto S2000 siedzi się prawie normalnie, z punktu widzenia pasażera tylnej kanapy... Przełożenie poniżej 2 obrotów lock-2-lock to też normalka, prawda? Sekwencje, aktywne dyfry, jeszcze parę lat temu aktywne zawieszenia czy kontrola trakcji... Sama normalka. Odpalanie i rozgrzewka na jednym komplecie świec, a potem jazda na innym (nadal się takie rzeczy robi?) to coś, co Zenek codziennie rano robi po blokiem. Procedura startowa, to coś, co mam w swoim pierdolocie, tylko nie działa, bo już stary jest...
eMTi pisze: No ale przyznasz chyba, że zdecydowanie bliżej temu do cywilnej fury niż bolidowi F1?

Tak. Jest im mniej więcej tak samo blisko, jak Alfie 164 Pro-Car, Espace F1 czy wózkom ze V8-Star.

r.

Wieśniak w trójce. Dla przyjaciół Rufjan.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: zaturbione, wymarzone
Polubione posty: 1 raz

Post 4 sie 2009, o 18:03

ok, dobra, przekonaliście mnie :razz: Może dlatego, że od ostatnich kilku tygodni siedziałem mocno w czasach grupy B, ogladając filmy, wywiady itp itd i tak jakoś mi się zapomniało, że dzisiejsze rajdówki to już totalnie co innego, nie trzeba robić double-clutch downshift, czy heel'ntoe downshift revmatch, w sumie to w większości przypadków nawet sprzęgła używać itp :-) W sumię trochę tego szkoda... Mniej człowieka, więcej maszyny....

No ale przyznacie obaj, że jazda non stop po tych samych torach, testy na tych samych torach, startowanie prawie o tych samych porach (w sensie konkretnego GP), to ciut inna sprawa, niż latanie po naturalnych OeSach, na których sytuacja zmienia się praktycznie po przejeździe każdego samochodu...
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Azrael
6 gwiazdek
Polubione posty: 3 razy

Post 4 sie 2009, o 18:10

eMTi pisze: No ale przyznacie obaj, że jazda non stop po tych samych torach, testy na tych samych torach, startowanie prawie o tych samych porach (w sensie konkretnego GP), to ciut inna sprawa, niż latanie po naturalnych OeSach, na których sytuacja zmienia się praktycznie po przejeździe każdego samochodu...

Na torze też sytuacja zmienia się z każda minutą, zdziwiłbyś się jak bardzo.

WRC fan
Awatar użytkownika
Moderator
Polubił: 8 razy
Polubione posty: 10 razy

Post 4 sie 2009, o 18:32

eMTi pisze: odpala się ją z laptopa
Takiego laptopa to ja jeszcze nie widziałem :lol:

Obrazek

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 18:43

się czepiasz słówek :-p
"If you try to just go round, you don’t go round. You just go straight on." - Ayrton Senna

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: WiśniaNieWiśnia
Polubił: 130 razy
Polubione posty: 365 razy

Post 4 sie 2009, o 19:02

WRC fan pisze: Takiego laptopa to ja jeszcze nie widziałem :lol:

Obrazek
o kurde, to oni węglarki ciągają ? :mrgreen:

Race of Champions daje wieksze fory kierowcom rajdowym/rally cross etc ;-)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Łosiarrii , Baśka

Post 4 sie 2009, o 19:31

zrobiliście z tego wątek o wyższości świąt Wielkanocnych nad Bożego Narodzenia ,a zaczęło się od tego czy Kimi jest dobrym kierowcą czy nie w porównaniu oczywiście do ludzi jego pokroju a nie pana Zenka i jego szalejącego Tico i ja bynajmniej uważam ,że na te wielkie halo jakie się zawsze koło niego robiło to niestety nigdy nie spełnił pokładanych w nim nadziei. Zawsze było coś nie tak i tytuł z 2007 też zdobył w dużej mierze przez to ,że Lewusek nie wytrzymał ciśnienia , a Felipe w 2008 jednak cisną do końca i tylko to ,że Anglik tym razem utrzymał nerwy na wodzy nie zdobył tytułu dlatego uważam Raikonnena za całkiem normalnego (cyt. nie o wiele lepszego niż inni kierowcy F1) kierowcę choć uważam ,że w Finlandii akurat dobrze pojechał , ciekawi mnie tylko co by było jak by Loeb wsiadł do f1 , wiem ,że były testy w Red Bullu swego czasu i nawet nieźle mu szło ciekawe jak by było tak w wyścigu :cofee:
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 19:48

burat pisze: dużej mierze przez to ,że Lewusek nie wytrzymał ciśnienia
Zwycięzcy są na mecie.

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 20:02

no i?
Mikołaj Rej cyt. " A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swoje Rajdówki mają" :mrgreen:

Chloru
Awatar użytkownika
6 gwiazdek
Auto: Było: T5RDESIGNAWDPOLESTARENGINEERED Jest:T8ULTRADARKeAWDPOLESTARENGINEERED
Polubił: 245 razy
Polubione posty: 526 razy

Post 4 sie 2009, o 20:07

burat, inny przykład. Kuzaj może być najszybszym kierowcą w glaktyce... tylko, że ma poniżej 50% skuteczności ;-)
"Understeer is a crime" (C) Colin McRae

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 20:24

no ja rozumiem ,że aby ukończyć jako pierwszy trzeba najpierw ukończyć ,ale co to ma do mojego postu to nie mogę złapać :?

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 20:33

To, że Lewis mógł być najfajniejszy na świecie, ale na zwycięstwo składają się nie tylko czasy, łokcie i wsparcie FIA, umiejętność trzymania ciśnienia do końca też ma znaczenie. I dlatego w 2007 tytuł należał się Icemanowi, a nie FIAmiltonowi.

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 20:38

uwierz mi na słowo ,że nie jestem fanem Lewuska chodziło mi o to ,że jedyny tytuł Kimiego był zdobyty z przypadku a nie po jakiejś fantastycznej walce tak jak to był np. w tamtym roku i dlatego nie uważam Raikonnena za jakiegoś wybitnego kierowcę w historii F1 bo nie może zwalać na to ,że nie miał auta albo szefowie go nie lubią

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 22:42

Widać, cała reszta była jeszcze mniej predestynowana do dzbanka.

r.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 4 sie 2009, o 23:45

zdobycie dzbanka nie czyni z kierowcy najlepszego w sezonie ;-)

ky
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 12:12

A co go czyni? Uznanie Burata? Odciśnięte w betonie?? Uzbrojonym?! Po zęby?!!

W tej klasyfikacji nie przewidziano nagrody publiczności.

r.

eMTi
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 13:39

Jeszcze chwila i wątek będzie można wyodrębnić pod nazwą "F1 2009", bo od rajdów już odjechaliśmy :)

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 19:33

ky pisze: Uznanie Burata?
zawsze było wielkie halo wkoło Kimiego a nie jest on niestety dla mnie jakimś wybitnym kierowcą w historii f1 :-(

eMTi pisze: Jeszcze chwila i wątek będzie można wyodrębnić pod nazwą "F1 2009"
e tam w jednym wątku napisałem o Loebie i treningach w RBR :mrgreen:

gruby
5 gwiazdek
Auto: klekotnik

Post 5 sie 2009, o 23:48

burat pisze:zawsze było wielkie halo wkoło Kimiego a nie jest on niestety dla mnie jakimś wybitnym kierowcą w historii f1 :-(

Dla mnie wybitnym nie jest Mr. S.

Bo jest szkop.

I znajde pierdylion powodow, zeby uzasadnic, ze jest dupa.

Liczy sie wylacznie JMF. Bog sportow samochodowych.

g.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 5 sie 2009, o 23:53

i tu mogę koledze przytaknąć dla mnie jeszcze Prost

gruby
5 gwiazdek

Post 6 sie 2009, o 00:03

burat pisze:i tu mogę koledze przytaknąć dla mnie jeszcze Prost

Bo ma kinola jak Robert?
Zawracanie glowy.

Senna (ktoremu kibicowalem!!!) tez sie nijak ma...

g.

burat
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sie 2009, o 00:15

akurat JMF też nochalek miał niczego sobie

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sie 2009, o 00:39

eMTi pisze: Jeszcze chwila i wątek będzie można wyodrębnić pod nazwą "F1 2009", bo od rajdów już odjechaliśmy :)
zara zara. Rajdy to Rajdy, a F1 zostawmy milosnikom uganiania sie za wlasnym ogonem.

;-)

gruby
5 gwiazdek

Post 6 sie 2009, o 00:43

remek pisze: zara zara. Rajdy to Rajdy, a F1 zostawmy milosnikom uganiania sie za wlasnym ogonem.
Dziubdzius, gadamy o JMF.

Wiesz czemu zaczal uganiac sie za wlasnym ogonem?

g.

Alan, Alan, Alan!
Awatar użytkownika
6 gwiazdek

Post 6 sie 2009, o 01:05

gruby pisze: Dziubdzius, gadamy o JMF
JMF jest gosc :-)

ODPOWIEDZ